Γιατί συμβαίνει ο εκφοβισμός;

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου γύρω από τον εκφοβισμό καταλήγουν στο να είναι κάποιος διαφορετικός από τους συνομηλίκους του. Ωστόσο, με καλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εκφοβισμό, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.

Αρκετά νεαρά κορίτσια εμπλέκονται σε καυγά εκφοβισμού σε μια παιδική χαρά.
Kerkez/Getty Images

Ο εκφοβισμός περιγράφει κάθε τύπο επαναλαμβανόμενης και επιθετικής συμπεριφοράς που εκφοβίζει σκόπιμα ή πληγώνει ένα άλλο άτομο. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι σωματικός ή λεκτικός και μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους συμπεριφορών, τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκφοβισμού – ως θύμα ή ως εκφοβιστής. Σύμφωνα με έρευνα, τα πάντα, από τις σωματικές διαφορές μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες στο σπίτι, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να εκφοβιστεί κάποιος από τους συνομηλίκους του.

Μελλοντικά, θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον εκφοβισμό και θα μοιραστούμε πόρους για το πώς να λάβετε βοήθεια εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε είναι θύμα εκφοβισμού.

Σύντομη απάντηση: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για εκφοβισμό;

Ο εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, από οποιοδήποτε υπόβαθρο, και δεν υπάρχει κανένας μοναδικός παράγοντας για να γίνεις νταής ή κάποιος που υφίσταται εκφοβισμό. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι αρκετοί παράγοντες κινδύνου μπορούν αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιου που δέχεται εκφοβισμό.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για εκφοβισμό μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • είναι μέρος μιας φυλετικής, εθνικής, φυλετικής ή σεξουαλικής μειονότητας
 • το να είσαι κατά τα άλλα «διαφορετικό» από τους συνομηλίκους σου
 • έχοντας χαμηλότερη αυτοεκτίμηση
 • έχοντας κατάθλιψη ή άγχος
 • αγωνίζεται να συναναστραφεί με άλλους
 • έχοντας διανοητική ή αναπτυξιακή αναπηρία
 • έχοντας χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο
 • βιώνοντας αντιξοότητες στην παιδική ηλικία

Αν και αυτή δεν είναι μια εκτενής λίστα με κάθε παράγοντα που συμβάλλει στον εκφοβισμό, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εκφοβισμού.

Κατανόηση των κοινών παραγόντων κινδύνου για εκφοβισμό

Ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκφοβισμού — είτε πρόκειται για θύμα, είτε ως εκφοβιστή είτε ως και τα δύο. Και ενώ δεν υπάρχει απαραίτητα «ένας» παράγοντας που καθορίζει αυτόν τον κίνδυνο, ορίστε τι γνωρίζουμε για τους κύριους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο εκφοβισμού.

Διαφορές στην αυτοέκφραση

Ερευνα ανακάλυψε ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εκφοβισμού είναι αν κάποιος θεωρείται «διαφορετικός» από τους γύρω του. Μερικές από αυτές τις προσωπικές διαφορές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εμφάνιση: Οι διαφορές στη σωματική εμφάνιση είναι η νούμερο ένα αιτία του παιδικού εκφοβισμού.
 • Φυλή ή εθνικότητα: Οι διαφορές στη φυλή και την εθνικότητα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία εκφοβισμού.
 • Γένος: Τα αγόρια βιώνουν περισσότερο σωματικό εκφοβισμό, ενώ τα κορίτσια περισσότερο λεκτικό εκφοβισμό.
 • Έκφραση φύλου: Οι μη συμμορφούμενοι με το φύλο – συμπεριλαμβανομένων των τρανς – βιώνουν περισσότερο εκφοβισμό.
 • Ηλικία: Ο κίνδυνος εκφοβισμού μειώνεται με την ηλικία, εκτός από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ο οποίος είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τα μεγαλύτερα παιδιά.
 • Σωματικό βάρος: Τα άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος ή που έχουν δυσαρέσκεια με το βάρος βιώνουν περισσότερο εκφοβισμό.
 • Σεξουαλικότητα: Τα παιδιά που αναγνωρίζονται ως LGBTQIA+ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν εκφοβισμό.

Συνθήκες ψυχικής υγείας

Μελέτες δείχνουν μια περίπλοκη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και εκφοβισμού. Από τη μία πλευρά, ο εκφοβισμός αυξάνει τον κίνδυνο καταστάσεων ψυχικής υγείας — και από την άλλη, ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκφοβισμού.

Μια μελέτη του 2015 διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της μοναξιάς, του κοινωνικού άγχους και του εκφοβισμού στους εφήβους. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κοινωνική και συναισθηματική μοναξιά και το κοινωνικό άγχος, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο να πέσουμε θύμα εκφοβισμού.

Ένα πιο πρόσφατο κριτική από το 2019 διαπίστωσε ότι οι συμπεριφορές εκφοβισμού στους εφήβους μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως το κοινωνικό άγχος.

Διανοητικές ή αναπτυξιακές αναπηρίες

Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η αναπηρία —είτε σωματική, είτε αναπτυξιακή ή άλλη— μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφοβισμού κάποιου.

Για παράδειγμα, μελέτη του 2022 διερεύνησε τους διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τον εκφοβισμό σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι το 46,9% των συμμετεχόντων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι ήταν θύματα εκφοβισμού, ενώ το 16,2% ανέφεραν ότι ήταν θύματα εκφοβισμού.

Χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να έχεις χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και να αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες, ειδικά στην παιδική ηλικία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφοβισμού.

Ενας μετα-ανάλυση από το 2014, που περιελάμβανε 28 μελέτες για τον σχολικό εκφοβισμό, διερεύνησε τη πιθανή σχέση μεταξύ κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και εκφοβισμού. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα θύματα εκφοβισμού και τα θύματα εκφοβισμού ήταν πιο πιθανό να προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Ανεπιθύμητες παιδικές εμπειρίες

Ερευνα υποδηλώνει επίσης ότι οι αντιξοότητες στην παιδική ηλικία, όπως η εμπειρία σύγκρουσης ή βίας στο σπίτι, αυξάνει τον κίνδυνο να γίνετε θύμα εκφοβισμού.

Για παράδειγμα, σε μελέτη του 2019, οι ερευνητές εξηγούν ότι παράγοντες όπως η βία στη γειτονιά, οι συγκρούσεις στο σπίτι, ακόμη και το τραύμα μεταξύ των γενεών δημιουργούν δυσμενή περιβάλλοντα. Αυτά τα περιβάλλοντα, τα οποία επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκφοβισμού.

Πώς να λάβετε υποστήριξη για τον εκφοβισμό

Είτε είστε έφηβος είτε ενήλικας που δέχεται εκφοβισμό, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι — και υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές και να λάβετε υποστήριξη.

Ένα από αυτά τα βήματα είναι να τεκμηριώσετε όλα όσα συμβαίνουν και να τα αναφέρετε στα κατάλληλα άτομα. Στο σχολείο, αυτός μπορεί να είναι δάσκαλος ή διευθυντής, ενώ στη δουλειά μπορεί να περιλαμβάνει έναν προϊστάμενο ή προϊστάμενο.

Ανάλογα με τον τύπο του εκφοβισμού που συμβαίνει, υπάρχουν κανονισμοί και νόμοι που μπορούν να σας προστατεύσουν από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Και αν ψάχνετε για περισσότερους πόρους σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού, ακολουθούν μερικοί που μπορείτε να δείτε:

 • Πόροι StopBullying.gov
 • Σελίδα γονέων με εκφοβισμό
 • Κέντρο Πόρων Εκφοβισμού AACAP
 • SchoolSafety.gov Εκφοβισμός και διαδικτυακός εκφοβισμός
 • Επιτροπή για Πόρους Πρόληψης Παιδικού Εκφοβισμού
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Περίπου το 20% των μαθητών σε κάθε δεδομένο έτος είναι θύματα εκφοβισμού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Αν και δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που να θέτει κάποιον σε κίνδυνο εκφοβισμού, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκφοβισμού, τόσο για τα θύματα όσο και για τους εκφοβιστές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες επικεντρώνονται στο να είναι κάποιος διαφορετικός από τους συνομηλίκους του κατά κάποιο τρόπο.

Εάν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε είναι θύμα εκφοβισμού, απευθυνθείτε σε κάποιον έμπιστο και μοιραστείτε τι συμβαίνει. Μαζί, μπορείτε να τεκμηριώσετε και να αναφέρετε αυτές τις συμπεριφορές στα κατάλληλα άτομα και να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss