Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης. Μάθετε για τα πλεονεκτήματα και την αποτελεσματικότητα κάθε προσέγγισης.

Η χημειοθεραπεία είναι μια κατηγορία φαρμάκων που καταστρέφουν τα κύτταρα προσβάλλοντάς τα σε διαφορετικά σημεία του κύκλου ζωής τους.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη χημειοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματικά στη στόχευση των ταχέως αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ καρκινικών κυττάρων και μη καρκινικών κυττάρων που επίσης αναπτύσσονται γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τριχόπτωση και οι δερματικές αλλαγές είναι κοινές παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Όταν η χημειοθεραπεία χορηγείται σε μεγάλες δόσεις, πολλά από τα υγιή κύτταρα σας αισθάνονται τα αποτελέσματα παράλληλα με τα καρκινικά κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα σας ως επί το πλείστον θα ανακάμψουν με τον καιρό, αλλά τα καρκινικά κύτταρα όχι.

Επειδή οι παρενέργειες της παραδοσιακής (υψηλής δόσης) χημειοθεραπείας μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, οι ερευνητές διερευνούν επιλογές χαμηλότερης δόσης για να δουν εάν μπορούν να βρουν ποσότητες φαρμάκων που είναι ακόμα αποτελεσματικές αλλά προκαλούν λιγότερες παρενέργειες.

Αυτό το άρθρο διερευνά τύπους χημειοθεραπείας χαμηλής δόσης και υψηλής δόσης, πότε χρησιμοποιείται κάθε τύπος και πόσο καλά λειτουργεί το καθένα.

Χημειοθεραπείες χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης (μετρονομική) είναι μια συμπυκνωμένη, χαμηλότερης δόσης μορφή χημειοθεραπείας που χορηγείται σε πιο συχνό πρόγραμμα από τα παραδοσιακά σχήματα. Οι παραδοσιακές χημειοθεραπείες χορηγούνται συνήθως στην υψηλότερη δυνατή δόση που είναι ασφαλής.

Οι άμεσες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν με την παραδοσιακή δοσολογία μπορεί να τρομάξουν μερικούς ανθρώπους μακριά από αυτές τις θεραπείες. Τα άτομα που είναι μεγαλύτερα ή πιο αδύναμα μπορεί να αρρωστήσουν ή να αναπτύξουν θανατηφόρες επιπλοκές από τη χημειοθεραπεία.

Σχήματα χαμηλής δόσης αναπτύχθηκαν για να πειραματιστούν με εναλλακτική δοσολογία για πιο ευαίσθητα άτομα. Η συχνότερη χορήγηση μικρότερων δόσεων μπορεί να μειώσει τις τοξικές επιδράσεις αυτών των φαρμάκων ή τουλάχιστον να τα κάνει πιο ανεκτά.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χαμηλής δόσης χημειοθεραπείας;

Δεδομένου ότι έχουν αναπτυχθεί σχήματα χαμηλών δόσεων, έχει υπάρξει κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν είναι πιο αποτελεσματικά από την παραδοσιακή χημειοθεραπεία για τον έλεγχο ή τη διαχείριση καρκίνων.

Ερευνητική ανασκόπηση του 2017οι οποίες περιελάμβαναν έξι κλινικές δοκιμές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σχήματα χημειοθεραπείας χαμηλής δόσης παρήγαγαν περίπου το ίδιο όφελος με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Σε μια δοκιμή, πολλά άτομα αποχώρησαν από την ομάδα μελέτης που λάμβανε παραδοσιακές δόσεις χημειοθεραπείας. Τουλάχιστον δύο άτομα στις δοκιμές πέθαναν ως αποτέλεσμα των παραδοσιακών επιπλοκών της χημειοθεραπείας.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σχήματα χαμηλής δόσης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με την παραδοσιακή δόση για άτομα που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτά τα φάρμακα, αλλά ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες.

Νεότερες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι υπάρχουν οφέλη από τη χρήση πιο συχνών, χαμηλότερων δόσεων χημειοθεραπείας, αλλά τα αποτελέσματα φαίνεται να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο και τον συγκεκριμένο τύπο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται.

Τύποι καρκίνου για τους οποίους έχει χρησιμοποιηθεί χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί στη χρήση χαμηλής δόσης χημειοθεραπείας για τη θεραπεία των ακόλουθων τύπων καρκίνου:

 • στήθος
 • ωοθηκικός
 • πνεύμονας
 • προστάτης
 • συκώτι
 • γαστρεντερικό
 • εγκέφαλος (γλοιακά κύτταρα)
 • νεφρό
 • νευροενδοκρινικοί όγκοι
 • σαρκώματα
 • μελανώματα
 • καρκίνους κεφαλής και τραχήλου
 • πολλαπλό μυέλωμα

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι τα περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη χρήση αυτών των θεραπειών για την αρχική διαχείριση του καρκίνου σε σύγκριση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία προέρχονται από μελέτες σε πρώιμα στάδια. Περισσότερες πληροφορίες από δοκιμές σε μεταγενέστερες φάσεις θα βοηθούσαν στην παροχή πιο οριστικών αποτελεσμάτων.

Πολλές από αυτές τις μελέτες εξετάζουν επίσης τη χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης παράλληλα με άλλα θεραπευτικά σχήματα ή ως συνεχιζόμενη θεραπεία συντήρησης παράλληλα με άλλες θεραπείες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν θεραπεία χαμηλής δόσης δεν ανταλλάσσουν τις παρενέργειες με ανεπαρκή θεραπεία του καρκίνου. Η λήψη χημειοθεραπείας, σε οποιαδήποτε δόση, χωρίς το όφελος της θεραπείας του καρκίνου είναι το μεγαλύτερο αρνητικό και αναπάντητο ερώτημα όταν πρόκειται για χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης.

Τελική βαθμολογία σε χαμηλή δόση χημειοθεραπείας

Πολλές μελέτες εξετάζουν επί του παρόντος επιλογές χαμηλής δόσης χημειοθεραπείας. Επιφανειακά, αυτά τα σχήματα φαίνεται να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικά με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία στη διαχείριση του καρκίνου ενώ προκαλούν λιγότερες παρενέργειες. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να γίνουν μελέτες μεγάλης κλίμακας για να γίνει ακριβής σύγκριση.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χημειοθεραπείας υψηλής δόσης;

Η συμβατική χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί τις υψηλότερες δυνατές δόσεις φαρμάκων, σταματώντας ελάχιστα την τοξικότητα. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας είναι καλά στο να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα μη καρκινικά κύτταρα.

Η χρήση της υψηλότερης δυνατής δόσης που μπορεί να χειριστεί το σώμα θεωρείται παραδοσιακά ως η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ωστόσο, η ανοχή σας στη χημειοθεραπεία εξαρτάται από τη συνολική υγεία σας και τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου σας.

Περίπου οι μισοί από όλους τους καρκίνους αναπτύσσονται σε άτομα άνω των 70 ετών και το 30-50% των ηλικιωμένων με συμπαγείς όγκους σταδίου 3-5 θα παρουσιάσουν τοξικότητα στη χημειοθεραπεία σε κάποιο σημείο της θεραπείας τους.

Δεν υπάρχει καλό εργαλείο για την πρόβλεψη του ποιος θα αναπτύξει τοξικότητα, επομένως οι γιατροί συνήθως δίνουν στους ανθρώπους την επιλογή να δοκιμάσουν χημειοθεραπεία – και να εκμεταλλευτούν την πιθανότητα να αναπτύξουν τοξικότητα – αντί να δουν την πρόοδο του καρκίνου τους.

Υψηλή δόση χημειοθεραπείας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία ή ακόμη και στη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, ειδικά των καρκίνων που επανεμφανίζονται μετά την αρχική θεραπεία. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτές οι θεραπείες συχνά σκοτώνουν πολλά υγιή κύτταρα και καταστρέφουν τον μυελό των οστών, επομένως οι άνθρωποι χρειάζονται πρόσθετες θεραπείες για τη διαχείριση της τοξικότητας και των παρενεργειών.

Τελική βαθμολογία στη χημειοθεραπεία υψηλής δόσης

Οι παραδοσιακές και υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικές στη θεραπεία των περισσότερων καρκίνων ή, τουλάχιστον, στην αποτροπή της εξέλιξης τους. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν καρκίνο είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή γίνονται αδύναμοι από τη νόσο και καταλήγουν να βιώνουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τη θεραπεία.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Είναι η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης τόσο αποτελεσματική όσο η υψηλή δόση με λιγότερη τοξικότητα;

Η χρήση πιο συχνών, χαμηλότερων δόσεων χημειοθεραπείας εξακολουθεί να είναι μια αρκετά νέα πρακτική. Δεν είναι όλοι πρόθυμοι να πάρουν την ευκαιρία χρησιμοποιώντας χαμηλότερη (και πιθανώς λιγότερο ισχυρή) δόση φαρμάκου κατά τη θεραπεία επιθετικών καρκίνων που συνήθως αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία υψηλής δόσης.

Εξαιτίας αυτού, οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των θεραπειών χαμηλής δόσης έχουν ληφθεί από μελέτες που χρησιμοποίησαν χαμηλές δόσεις σε ευπαθείς ενήλικες, για περιορισμένους τύπους καρκίνου ή παράλληλα με άλλες θεραπείες.

Μεγαλύτερες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα σε μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι, τουλάχιστον για ορισμένους καρκίνους, τα σχήματα χημειοθεραπείας χαμηλής δόσης μπορεί να είναι μια επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου χωρίς τις τοξικές επιδράσεις των υψηλών δόσεων.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την ακριβή σύγκριση των αποτελεσμάτων της θεραπείας με χημειοθεραπεία υψηλής δόσης και χαμηλής δόσης. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης μπορεί να είναι μια επιλογή για πολλούς ανθρώπους, αλλά η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένη.

Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τον συγκεκριμένο τύπο και το στάδιο του καρκίνου σας, καθώς και για τη γενική σας υγεία. Η απόφαση για το ποια χημειοθεραπεία θα χρησιμοποιηθεί περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού προφίλ του καρκίνου σας και ποιες θεραπείες μπορεί να ανεχθεί το σώμα σας.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss