Ποια είναι τα στάδια της τριγλώχινας παλινδρόμησης;

Η τριγλώχινα είναι μια κατάσταση που χωρίζεται σε τέσσερα στάδια που βασίζεται σε διάφορους παράγοντες. Η θεραπεία για την πάθηση ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο και τα συμπτώματα και μπορεί να περιλαμβάνει προσεκτική αναμονή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Η τριγλώχινα είναι ένας τύπος καρδιακής νόσου που εμφανίζεται όταν η τριγλώχινα βαλβίδα δεν κλείνει σωστά. Μπορεί να προκαλέσει μια προς τα πίσω ροή αίματος από ένα τμήμα της καρδιάς που ονομάζεται δεξιά κοιλία προς τον δεξιό κόλπο.

ο American College of Cardiology (ACC) και American Heart Association (AHA) διαιρέστε την τριγλώχινα σε στάδια A-D με βάση:

 • συμπτώματα
 • ανατομία βαλβίδας
 • σοβαρότητα της δυσλειτουργίας της βαλβίδας

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα στάδια της τριγλώχινας ανεπάρκειας και πώς η θεραπεία ποικίλλει ανά στάδιο.

Πού βρίσκεται η τριγλώχινα βαλβίδα;

Η τριγλώχινα βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες στην καρδιά. Βρίσκεται ανάμεσα στους δύο θαλάμους στη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Η τριγλώχινα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω προβλημάτων με:

 • Φυλλάδια τριγλώχινας: τρία πτερύγια ιστού που αποτελούν τη βαλβίδα
 • Θηλώδεις μύες: μύες που συστέλλονται για να κλείσουν τη βαλβίδα
 • Chordae: μικρές, χορδώδεις δομές που επιτρέπουν στους θηλώδεις μύες να τραβήξουν τη βαλβίδα για να κλείσουν
 • Στεφάνη: τη δομή που σχηματίζει το εξάρτημα για τα τρία φυλλάδια
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Σε κίνδυνο τριγλώχινας ανεπάρκειας

Οι οδηγίες ACC και AHA ταξινομούν την τριγλώχινα ανεπάρκεια ως στάδιο Α εάν τα άτομα διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας τριγλώχινας αλλά δεν έχουν δομικά προβλήματα καρδιάς.

Οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να παρατηρήσουν α πολύ μικρή ποσότητα της προς τα πίσω ροής μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής που ονομάζεται διαθωρακική ηχοκαρδιογραφία. Οι δομές του δακτυλίου και των φυλλαδίων είναι χαρακτηριστικές.

Οσα 85% των ατόμων του γενικού πληθυσμού εμφανίζουν κάποιου βαθμού τριγλώχινα ανεπάρκεια, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων δεν αναπτύσσει ποτέ προβλήματα.

Προοδευτική τριγλώχινα ανεπάρκεια

Οι οδηγίες ACC και AHA χαρακτηρίζουν την προοδευτική τριγλώχινα ανεπάρκεια (στάδιο Β) ως παλινδρομικό όγκο ή όγκο αίματος που ρέει προς τα πίσω, μικρότερο από 45 χιλιοστόλιτρα (mL).

Με το στάδιο Β, ο δακτύλιος μπορεί να διευρυνθεί και μπορεί να υπάρξει ήπια ή μέτρια πρόσδεση των φυλλαδίων. Η πρόσδεση σημαίνει ότι τα φυλλάδια αφαιρούνται από την τυπική θέση τους από τις χορδές.

Άτομα με τριγλώχινα ανεπάρκεια σταδίου Β δεν έχουν συμπτώματα.

Ασυμπτωματική σοβαρή τριγλώχινα ανεπάρκεια

Τα άτομα με στάδιο Γ έχουν περισσότερα από α 45 mL αναρροφούμενος όγκος και σοβαρή διεύρυνση του δακτυλίου και πρόσδεση των φυλλαδίων. Η δεξιά κοιλία και ο κόλπος είναι διευρυμένη.

Σε αυτό το στάδιο, οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Συμπτωματική σοβαρή τριγλώχινα ανεπάρκεια

Τα άτομα με τριγλώχινα σταδίου Δ έχουν σοβαρή διεύρυνση του δακτυλίου και πρόσδεση των φυλλαδίων. Η δεξιά κοιλία και ο κόλπος είναι επίσης διευρυμένα.

Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας.

Συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνει:

 • πάλλεται στις φλέβες του λαιμού
 • αδυναμία
 • κούραση
 • διευρυμένο συκώτι
 • κοιλιακό πρήξιμο
 • πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πόδια

Πώς διαγιγνώσκονται τα στάδια της τριγλώχινας ανεπάρκειας;

Το διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα είναι το πρωταρχικό τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να μετρήσουν τα στάδια της τριγλώχινας ανεπάρκειας. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας γιατρός για τη διάγνωση κάθε σταδίου περιλαμβάνουν:

 • μαγνητική τομογραφία
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • ακτινογραφίες θώρακος
 • καρδιακός καθετηριασμός

Πώς αντιμετωπίζεται η τριγλώχινα ανεπάρκεια κατά στάδιο;

Ακολουθεί μια ματιά στο πώς η θεραπεία της τριγλώχινας ανεπάρκειας ποικίλλει ανά στάδιο.

Στάδιο Α

Στάδιο Α Η τριγλώχινα ανεπάρκεια συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία.

Στάδιο Β

ο Οδηγίες ACC και AHA συνιστούν χειρουργική επέμβαση τριγλώχινας βαλβίδας για άτομα με νόσο σταδίου Β που υποβάλλονται σε επέμβαση αριστερής βαλβίδας και έχουν ένα από τα ακόλουθα:

 • διεύρυνση του δακτυλίου μεγαλύτερη από 4 εκατοστά
 • προηγούμενα συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας

Στάδια Γ και Δ

Άτομα με στάδιο C και D, μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου. μπορεί να ωφεληθεί από διουρητικά για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης υγρών.

ο Οδηγίες ACC και AHA συνιστούν χειρουργική επέμβαση τριγλώχινας βαλβίδας για άτομα με νόσο σταδίου C ή D που υποβάλλονται σε επέμβαση αριστερής βαλβίδας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με στάδιο Δ και των συμπτωμάτων δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας.

Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για άτομα με νόσο σταδίου Γ και προοδευτική διεύρυνση της δεξιάς κοιλίας.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Τα άτομα με καρδιακή βαλβίδα που αναπτύσσεται αργά με τα χρόνια συχνά δεν έχουν συμπτώματα. Εάν η νόσος της καρδιακής βαλβίδας αναπτυχθεί γρήγορα, συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνει:

 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
 • πόνος στο στήθος
 • κούραση
 • ζάλη
 • λιποθυμία
 • πυρετός
 • γρήγορη αύξηση βάρους

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα καρδιακής βαλβιδικής νόσου. Εάν έχετε λάβει προηγουμένως διάγνωση δυσλειτουργίας της τριγλώχινας, είναι σημαντικό να πάτε σε όλες τις προγραμματισμένες σας παρακολουθήσεις.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ανεπάρκεια της τριγλώχινας

Ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την ανεπάρκεια της τριγλώχινας.

Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας προχωρά πάντα;

Η ήπια παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας συχνά δεν εξελίσσεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Σε μια μελέτη του 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 19% των 1.843 ατόμων με τουλάχιστον μέτρια τριγλώχινα ανεπάρκεια παρουσίασαν εξέλιξη σε μια μέση παρακολούθηση 2,3 ετών. Τα ποσοστά εξέλιξης στα 1, 2 και 3 έτη ήταν 4,9%, 10,1% και 24,8% αντίστοιχα.

Πρέπει να ανησυχώ για την ήπια τριγλώχινα ανεπάρκεια;

Η ήπια τριγλώχινα ανεπάρκεια είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα ούτε επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής.

Ποια είναι η πρόγνωση για την τριγλώχινα ανεπάρκεια;

Τα άτομα με ήπια τριγλώχινα ανεπάρκεια συχνά δεν αναπτύσσουν ποτέ προβλήματα.

Οι σοβαρές μορφές τριγλώχινας ανεπάρκειας μπορεί να έχουν α κακή προοπτική λόγω της νόσου ή των επιπλοκών ως αποτέλεσμα της υποκείμενης αιτίας της πάθησης.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής με την τριγλώχινα;

Σε ένα Μελέτη 2022οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συνολικό ποσοστό επιβίωσης για 2.877 άτομα με σοβαρή τριγλώχινα δυσλειτουργία ήταν 86,3% σε 1 έτος, 76,5% σε 3 χρόνια και 70,6% στα 5 χρόνια.

Πάρε μακριά

Η τριγλώχινα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αντίστροφη ροή αίματος μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Οι πιο πρόσφατες οδηγίες του ACC και του AHA χωρίζουν την τριγλώχινα σε στάδια A–D. Ενώ τα άτομα με ήπια νόσο συχνά δεν αναπτύσσουν προβλήματα, τα άτομα με σοβαρή μορφή της νόσου συχνά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss