Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης των φλεβών σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης των φλεβών σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με στατίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση.
  • Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις.
  • Η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση έχει κάποιους γνωστούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου θρόμβων αίματος.
  • Ερευνητές από το University of Texas Medical Branch ανακάλυψαν ότι η προσθήκη θεραπείας με στατίνες βοηθά στη μείωση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση.

Η ορμονοθεραπεία είναι διαθέσιμη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για την ανακούφιση ορισμένων δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις.

Υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση, μερικοί από τους οποίους επικεντρώνονται γύρω από την καρδιά. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όταν η ορμονοθεραπεία ξεκινά αργότερα στην εμμηνόπαυση, καθώς και υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Τώρα, ερευνητές από το Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν ότι η θεραπεία με στατίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) ή εν τω βάθει φλεβικής θρομβοεμβολής (DVT) – μια κατάσταση που συμβαίνει όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις φλέβες – σε γυναίκες που λαμβάνουν εμμηνόπαυση ορμονοθεραπεία.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Network Open.

Μπορεί η ορμονική θεραπεία να προκαλέσει θρόμβους αίματος;

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Susan C. Weller, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υγείας του Πληθυσμού και Ανισοτήτων Υγείας στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών εμφανίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί κλινικοί γιατροί ήταν απρόθυμοι να συνταγογραφήσουν θεραπεία με οιστρογόνα λόγω της διαπίστωσης της Women’s Health Initiative ότι η θεραπεία της εμμηνόπαυσης προκάλεσε στις γυναίκες φλεβική θρομβοεμβολή, είπε.

«Οι φλεβικές θρομβοεμβολές είναι δυνητικά απειλητικοί για τη ζωή θρόμβοι που μπορούν να σχηματιστούν στα χέρια και τα πόδια και μπορεί να ταξιδέψουν στους πνεύμονες», μας είπε ο Δρ Weller. «Και πράγματι, τα συζευγμένα οιστρογόνα αλόγου από το στόμα – με και χωρίς προγεστίνη – σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πιθανών θρόμβων αίματος».

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η Δρ Weller είπε ότι αυτή και η ομάδα ερευνητών της διαπίστωσαν ότι το διαδερμικό οιστρογόνο – για παράδειγμα, το έμπλαστρο οιστραδιόλης – με ή χωρίς προγεσταγόνο δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για φλεβικές θρομβοεμβολές.

«Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες ηλικίας 50-64 ετών που έπαιρναν από του στόματος αντισυλληπτικά ή αντισυλληπτικά χάπια, είτε για συμπτώματα εμμηνόπαυσης είτε για πρόληψη της εγκυμοσύνης, διέτρεχαν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής από τις γυναίκες που λάμβαναν ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση. προστέθηκε.

Δεδομένου ότι στις γυναίκες που υποφέρουν από συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί να μην συνταγογραφούνται ορμόνες λόγω των κινδύνων πήξης του αίματος, ο Δρ Weller είπε ότι είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες ορμονικές επιλογές για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που είναι πολύ πιο ασφαλείς από άλλες επιλογές.

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έρευνάς μας για τη θεραπεία με στατίνες, μάθαμε ποια θεραπεία με στατίνες μπορεί να είναι αποτελεσματική. Συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για φλεβικές θρομβοεμβολές καθώς και μείζονα αγγειακά συμβάντα. Εάν οι στατίνες γενικά μειώνουν τη φλεβική θρομβοεμβολή και η ορμονοθεραπεία αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο, το επόμενο βήμα ήταν μια φυσική επέκταση: τι θα συμβεί αν πάρετε και τα δύο; Η νέα μας μελέτη εξέτασε εάν η θεραπεία με στατίνες μειώνει τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής που σχετίζεται με τις ορμόνες».

– Δρ Susan C. Weller, συγγραφέας μελέτης

Η θεραπεία με ορμόνες με στατίνες μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης αίματος

Για αυτήν τη μελέτη παρατήρησης, η Δρ Weller και η ομάδα της εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 224.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών μεταξύ 2007 και 2019.

Σε αυτήν την ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι σχεδόν 20.000 είχαν πρόσφατη έκθεση σε ορμονική θεραπεία και περίπου 36.000 είχαν τρέχουσα έκθεση σε στατίνες.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν 53% υψηλότερος σε γυναίκες που εκτέθηκαν πρόσφατα σε ορμονοθεραπεία χωρίς την τρέχουσα θεραπεία με στατίνες.

Ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής μειώθηκε μόνο στο 25% σε γυναίκες που εκτέθηκαν πρόσφατα τόσο σε ορμονική θεραπεία όσο και σε τρέχουσα θεραπεία με στατίνες.

«Ορισμένοι τύποι οιστρογόνων μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φυσικές διαδικασίες πήξης του αίματος του σώματος, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των καταρρακτών πήξης», είπε ο Δρ Weller.

«Οι στατίνες μειώνουν τη φλεβική θρομβοεμβολή και δεν είναι πραγματικά σαφές πώς συμβαίνει, αν και τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι οι στατίνες είναι γενικά καλά ανεκτές, συνταγογραφούνται ευρέως για καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο για μείζονα αγγειακά συμβάντα».

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της θεραπείας με στατίνες-ορμόνες;

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ο Δρ Weller είπε ότι εάν ένας ασθενής έχει λόγο ότι θα συνιστάται θεραπεία με στατίνες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί ορμονική θεραπεία και ότι η έναρξη της ορμονικής θεραπείας νωρίς στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος μπορεί να εγκυμονεί μικρότερο κίνδυνο από ό,τι η έναρξη σε μεταγενέστερα έτη.

«Ο παρατηρούμενος κίνδυνος στις μελέτες μας ήταν χαμηλότερος από τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν στις μεγάλες κλινικές δοκιμές πριν από δύο δεκαετίες, αλλά σε αυτές τις δοκιμές, τα υψηλότερα ποσοστά μπορεί να οφείλονταν στην οδό έκθεσης (από του στόματος), στον τύπο των οιστρογόνων (συζευγμένο άλογο οιστρογόνα) και η πλειοψηφία των γυναικών ξεκίνησαν ορμονοθεραπεία μετά από 60 χρόνια», εξήγησε.

«Και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις γυναίκες και τους κλινικούς γιατρούς ότι παραμένει ο πιθανός κίνδυνος για καρκίνο του μαστού με την ορμονική θεραπεία και οι στατίνες δεν έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο Δρ Weller.

«Καλούμε τους κλινικούς ιατρούς να εξετάσουν εάν η ορμονική θεραπεία είναι κατάλληλη για τους ασθενείς τους, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι φλεβικής θρομβοεμβολής μπορεί να είναι χαμηλότεροι με προσεκτική επιλογή τύπου οιστρογόνου, οδού έκθεσης και θεραπείας με στατίνες», συνέχισε. «Ενώ ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει με την ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να είναι ανεκτός για τους ασθενείς και τους κλινικούς ιατρούς σε σύγκριση με την εναλλακτική της ταλαιπωρίας από εξάψεις και άλλα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Οι στατίνες υψηλής έντασης, ιδιαίτερα, φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο κατά περίπου 30% σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία».

— Δρ. Susan C. Weller, συγγραφέας της μελέτης

Οι στατίνες προσφέρουν μια προληπτική επιλογή για τους θρόμβους αίματος των φλεβών

Μιλήσαμε επίσης για αυτήν τη μελέτη με την Δρ. Jennifer Wong, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο καρδιολόγο και ιατρικό διευθυντή της Μη Επεμβατικής Καρδιολογίας στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA. Ο Δρ Wong δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα.

Ο Δρ Wong είπε ότι μελέτες όπως αυτή όχι μόνο επαναλαμβάνουν τους πιθανούς μικρούς κινδύνους της ορμονοθεραπείας, αλλά προσφέρουν προληπτικές επιλογές για όσους πρέπει να λάβουν ορμονοθεραπεία.

«Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι γνωστό από καιρό ότι αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, που για τους περισσότερους ανθρώπους μπορεί να μην είναι κλινικά σημαντικό, αλλά περιστασιακά θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», εξήγησε.

«Οι στατίνες επιδιώκονται από καιρό για να μειώσουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος τόσο στις φλέβες όσο και στις αρτηρίες που πιθανόν λόγω φλεγμονής και προσκόλλησης παραγόντων πήξης κατά μήκος των τοιχωμάτων των αγγείων, επομένως είναι λογικό ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης».

«Στο επόμενο βήμα, αυτή η έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τις γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, οι οποίες διαφορετικά μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια για να λαμβάνουν φάρμακα με στατίνες, να τυχαιοποιούνται σε θεραπεία με στατίνες ή χωρίς στατίνη, και στη συνέχεια να δούμε εάν η θεραπεία με στατίνες μειώνει τον κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή σε γυναίκες που διαφορετικά μπορεί να μην έχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο».

— Δρ. Jennifer Wong, πιστοποιημένη καρδιολόγος

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss