Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Μια μελέτη δείχνει ότι το άτμισμα, έστω και μία φορά, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Νέα έρευνα συνδέει το άτμισμα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί εάν ο καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβη με κάποιο τρόπο, όπως λόγω ασθένειας, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καπνίσματος.
  • Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο MedStar Health λέει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ατμίσει ποτέ.

Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από καρδιακή ανεπάρκεια – μια καρδιαγγειακή πάθηση όπου ο καρδιακός μυς δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα για το σώμα.

Καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί εάν ο καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβη από μόλυνση, παράνομη χρήση ναρκωτικών, υψηλή αρτηριακή πίεση, συγγενές καρδιακό ελάττωμα, καρδιακή προσβολή, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσος και το κάπνισμα.

Τώρα, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας αυτόν τον μήνα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ατμίσει ποτέ..

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 19%

Σύμφωνα με τον Yakubu Bene-Alhasan, MD, MPH, ιατρό στο MedStar Health στη Βαλτιμόρη και επικεφαλής συγγραφέα αυτής της μελέτης, αν και έχουν διεξαχθεί ορισμένες μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του ατμίσματος και των καρδιαγγειακών παθήσεων, υπάρχει ένα κενό γνώσεων όσον αφορά συγκοπή.

«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα», μας εξήγησε ο Bene-Alhasan. «Το να γνωρίζετε εάν το άτμισμα θα μπορούσε να επηρεάσει την καρδιακή ανεπάρκεια είναι χρήσιμο για την κατάρτιση παρεμβάσεων για τη μείωση της μάστιγας της καρδιακής ανεπάρκειας».

Για αυτήν τη μελέτη, ο Bene-Alhasan και η ομάδα του εξέτασαν δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και έρευνες σε περισσότερους από 175.000 ενήλικες στις ΗΠΑ από τη μελέτη All of Us, που διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια από εκείνους που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“Αυτό δεν ήταν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου”, δήλωσε ο Bene-Alhasan.

«Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση στο περιοδικό NEJM διαπίστωσε ότι το άτμισμα αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ άλλων ασθενειών. Μελέτες σε ζώα έχουν βρει επίσης αλλαγές στην καρδιά που οδηγούν σε μειωμένη συσταλτικότητα και χαλάρωση μετά από έκθεση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτές οι αλλαγές είναι οι ίδιες αλλαγές που παρατηρούνται στην καρδιακή ανεπάρκεια», πρόσθεσε.

Αυξημένος κίνδυνος διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε τη μεγαλύτερη επίδραση σε έναν συγκεκριμένο τύπο καρδιακής ανεπάρκειας.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας που συνδέεται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν στατιστικά σημαντικός για τη διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια.

Η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά μπορεί να αντλεί κανονικά, αλλά ο μυς είναι πολύ δύσκαμπτος για να της επιτρέψει να γεμίσει σωστά με αίμα.

Η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει επειδή ο καρδιακός μυς είναι εξασθενημένος και η αριστερή κοιλία δεν είναι σε θέση να συστέλλεται αρκετά ισχυρά για να κινήσει το αίμα.

«Η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια δεν γίνεται πολύ κατανοητή, αλλά κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση», είπε ο Bene-Alhasan.

«Τα παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας έχουν λιγότερα οφέλη θνησιμότητας σε αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας. Ως εκ τούτου, η διαχείρισή του θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές για να αποτρέψει την ανάπτυξή του εξαρχής. Η γνώση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε αυτό το είδος καρδιακής ανεπάρκειας είναι σημαντική για τη χάραξη προληπτικών παρεμβάσεων», εξήγησε.

Πώς το άτμισμα προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια;

Καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα ατμίσματος θεωρούνται «ασφαλέστερα» από τα τσιγάρα, γιατί η χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου ή άλλου προϊόντος ατμίσματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή ανεπάρκεια;

Το «Safer» δεν είναι το ίδιο με το «ασφαλές», Cheng-Han Chen, MD, πιστοποιημένος επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Structural Heart στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills, CA, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη , μας είπε.

«Γνωρίζουμε σε άλλες μελέτες ότι η ίδια η νικοτίνη έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιά. Ειδικά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι η νικοτίνη που επηρεάζει την αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Η σύντομη απάντηση είναι ότι είναι η νικοτίνη — ξέρουμε ότι η νικοτίνη δεν είναι καλή για εσάς».
— Cheng-Han Chen, MD

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι γνωστό ότι έχουν επίσης νικοτίνη και το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, επομένως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα αυξήσουν επίσης αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε η Jennifer Wong, MD, πιστοποιημένη καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής. Μη Επεμβατικής Καρδιολογίας στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη.

«Υπάρχουν επίσης προϊόντα αεροζόλ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναπνευστική λειτουργία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας επίσης», είπε.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συμβάλλουν στη φλεγμονή και αυξάνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, παράγοντα κινδύνου για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας», πρόσθεσε ο Bene-Alhasan.

Η ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους ατμίσματος

Ο Bene-Alhasan είπε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για αυτή τη σχέση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και για άλλες γνωστές συσχετίσεις.

«Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τι γνωρίζουμε για αυτό τώρα, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις», συνέχισε.

Τα ευρήματά μας θα πρέπει να οδηγήσουν σε περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος. Η μελέτη μας έχει ορισμένους περιορισμούς και ιδανικά, θα πρέπει να διεξάγονται αιτιώδεις μελέτες — τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές — για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας. Επίσης, θα πρέπει να διεξάγονται μελέτες σε άλλους πληθυσμούς, ειδικά σε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια», πρόσθεσε.

Ο Τσεν είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσθέτουν στην ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν το άτμισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Αυτή η μελέτη θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και ανακοινώσεις δημοσίων υπηρεσιών σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων», είπε.

Η Wong μας είπε ότι θεώρησε ότι αυτή η έρευνα ήταν χρήσιμη πληροφορία για να μπορεί να μοιραστεί με τους ασθενείς, ειδικά όταν προσπαθεί να τους εκπαιδεύσει σχετικά με τα προληπτικά μέτρα για την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε ποιος είναι ο μηχανισμός των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή ανεπάρκεια και στην καρδιά γενικά — είναι αύξηση της αρτηριακής πίεσης, είναι αυξημένη αθηροσκλήρωση ή είναι περισσότερο αναπνευστικό αποτέλεσμα που επηρεάζει έμμεσα την καρδιά?” αυτή πρόσθεσε.

Μάθετε περισσότερα

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss