Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ΙΨΔ στα παιδιά

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) μπορεί να αναπτυχθεί κατά την παιδική ηλικία. Αλλά η ΙΨΔ στα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί επειδή οι συμπεριφορές τους μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως μέρος της τυπικής ανάπτυξης.

παιδί με ΙΨΔ που οδηγεί σχολικό λεωφορείο-1
SDI Productions/Getty Images

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες (ακούσιες ενοχλητικές σκέψεις, ορμές και νοητικές εικόνες) και καταναγκασμούς (επαναλαμβανόμενες, άκαμπτες συμπεριφορές).

Οι εμμονές προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβος ή τρόμος. Οι καταναγκασμοί λειτουργούν ως μηχανισμός αντιμετώπισης των εμμονών. Είναι τελετουργίες ή ενέργειες που πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Η ΙΨΔ στα παιδιά περιλαμβάνει ενοχλητικές σκέψεις και προστατευτικές ενέργειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ενήλικες. Στα παιδιά, ωστόσο, τα συμπτώματα της ΙΨΔ μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από τις τυπικές αναπτυξιακές συμπεριφορές.

Μάθετε για την ΙΨΔ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΙΨΔ στα παιδιά;

Η ΙΨΔ σε οποιαδήποτε ηλικία χαρακτηρίζεται από εμμονές, καταναγκασμούς ή και τα δύο. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε συχνά έχουν να κάνουν με το θέμα της ΙΨΔ σας, που είναι το σημείο εστίασης πίσω από τις σκέψεις και τις συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια που περιγράφονται στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, η αναθεώρηση κειμένου (DSM-5-TR), τα θέματα των εμμονών και των καταναγκασμών στην ΙΨΔ καθορίζουν τα σχετικά συμπτώματα.

Τα κοινά θέματα περιλαμβάνουν:

 • Καθάρισμα: εμμονές μόλυνσης και καταναγκασμοί καθαρισμού
 • Συμμετρία: εμμονές συμμετρίας και επανάληψη, παραγγελία ή καταμέτρηση καταναγκασμών
 • Κανω κακο: φοβικές εμμονές για πρόκληση βλάβης και καθησυχασμός ή έλεγχος των καταναγκασμών
 • Ταμπού: επιθετικές, σεξουαλικές ή θρησκευτικές εμμονές και σχετικούς καταναγκασμούς

Υπάρχουν και άλλα θέματα στο OCD και είναι δυνατό να βιώσετε πολλούς τύπους παρεμβατικών σκέψεων. Σύμφωνα με το DSM-5-TR, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να βιώσουν εμμονές βλάβης από τους ενήλικες.

Ανάλογα με τα θέματα στην ΙΨΔ, τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν συμπεριφορές όπως:

 • υπερβολικός έλεγχος και επανέλεγχος
 • χρειάζεται να κάνεις τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά
 • έχοντας τελετουργίες που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή
 • επανάληψη τυχερών λέξεων ή αριθμών
 • αναζητώντας συνεχή επιβεβαίωση
 • επιμένοντας τα στοιχεία να οργανωθούν με συγκεκριμένο τρόπο
 • αισθάνομαι άβολα όταν τα πράγματα δεν είναι «ακριβώς έτσι»
 • επαναλαμβάνοντας ενέργειες μέχρι να νιώσετε ότι είναι τέλειες
 • επαναλαμβανόμενη προσευχή, απαγγελία ή διανοητική αναθεώρηση
 • υπερβολικό καθάρισμα ή πλύσιμο
 • αποθησαυριστικές συμπεριφορές

Το DSM-5-TR υποδεικνύει ότι τα παιδιά έχουν το ίδιο ποσοστό εμμονών και καταναγκασμών με τους ενήλικες. Στα παιδιά, ωστόσο, τα πρότυπα συμπεριφοράς είναι λιγότερο σταθερά και μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν με λόγια πώς αισθάνονται ή γιατί συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Τα παιδιά φυσικά περνούν από αναπτυξιακά στάδια όπου οι συμπεριφορές είναι απρόβλεπτες. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς τη διαφορά μεταξύ των καταναγκασμών και των φυσικών διαδικασιών δημιουργίας ρουτίνες και εξερεύνησης του περιβάλλοντος.

Οι καταναγκασμοί στα παιδιά, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν εσφαλμένα ως επαναστατική συμπεριφορά εάν ένα παιδί τους εκτελεί ακόμη και αφού του ζητηθεί να μην το κάνει.

Τι προκαλεί την ΙΨΔ στα παιδιά;

Η ακριβής αιτία της ΙΨΔ σε παιδιά και ενήλικες είναι άγνωστο. Οι δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο, η γενετική, η ιδιοσυγκρασία και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Ποια είναι η θεραπεία της ΙΨΔ στα παιδιά;

Η ΙΨΔ σε παιδιά και ενήλικες συνήθως αντιμετωπίζεται με έναν τύπο γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) που ονομάζεται πρόληψη έκθεσης και απόκρισης (ERP).

Στο ERP, τα παιδιά εκτίθενται σταδιακά σε υποκείμενους φόβους σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον και λαμβάνουν οδηγίες να μην εμπλέκονται σε καταναγκασμό. Αυτό τους βοηθά να μάθουν ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί και ότι τα αρνητικά συναισθήματα περνούν χωρίς καταναγκασμούς.

Φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να συνιστώνται όταν η CBT δεν είναι αρκετά αποτελεσματική ή τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν από:

 • οικογενειακή θεραπεία
 • ομάδες υποστήριξης
 • προπόνηση χαλάρωσης
 • κοινοτικά και σχολικά προγράμματα υποστήριξης
 • ψυχοεκπαίδευση

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ΙΨΔ στα παιδιά;

Αν και οι ακριβείς αιτίες της ΙΨΔ δεν είναι ξεκάθαρες, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός παιδιού, όπως:

 • έχοντας έναν γονέα ή έναν αδερφό που ζει με ΙΨΔ
 • βιώνοντας παιδικό τραύμα
 • έχοντας μια φυσικά συγκρατημένη ιδιοσυγκρασία
 • επιδεικνύοντας τάση να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, άγχος ή κατάθλιψη
 • έχοντας δομικές διαφορές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά και τη διαχείριση συναισθημάτων
 • ζώντας με μια διαταραχή τικ

ΕΝΑ μελέτη κοόρτης από το 2020 σημειώνει ότι ο κίνδυνος ΙΨΔ ενός παιδιού μπορεί επίσης να αυξηθεί λόγω μητρικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ηλικία του γεννούντος γονέα, το ψυχιατρικό ιστορικό και η χρήση τσιγάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι γίνεται με τα PANDAS και τα PANS;

Για ορισμένα παιδιά, η μόλυνση μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένους τύπους ΙΨΔ.

Η παιδιατρική αυτοάνοση νευροψυχιατρική διαταραχή που σχετίζεται με τον στρεπτόκοκκο (PANDAS) και το παιδιατρικό νευροψυχιατρικό σύνδρομο οξείας έναρξης (PANS) είναι μοναδικές μορφές ΙΨΔ που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα μόλυνσης.

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 14 ετών επηρεάζονται περισσότερο. Μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα που μοιάζουν με ΙΨΔ γρήγορα και συχνά απαιτούν αντιβιοτικά και ενδοφλέβιες (IV) θεραπείες ως μέρος της θεραπείας.

Οι μολυσματικοί παράγοντες που σχετίζονται με το PANDAS/PAN περιλαμβάνουν:

 • στρεπτόκοκκος
 • μυκόπλασμα
 • μονοπυρήνωση
 • Η νόσος του Lyme
 • Ο ιός της γρίπης H1N1

Μπορείτε να αποτρέψετε την ΙΨΔ στα παιδιά;

Επειδή οι υποκείμενες αιτίες της ΙΨΔ φαίνεται να είναι περίπλοκες και μπορεί να είναι μοναδικές για κάθε άτομο, οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν μπορείτε να λάβετε μέτρα για να την αποτρέψετε.

Μερικοί απόδειξη προτείνει ότι η πρόληψη παραγόντων, όπως η υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι τραυματικές εμπειρίες για τα παιδιά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου που μπορεί ένα παιδί να αναπτύξει ΙΨΔ.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα παιδιά που ζουν με ΙΨΔ;

Η ΙΨΔ δεν είναι ιάσιμη, αλλά θεραπεύεται. Σύμφωνα με το International OCD Foundation (IOCDF), έως και το 70% των ανθρώπων βιώνουν βελτίωση μέσω ERP, φαρμακευτικής αγωγής ή και των δύο.

Βρείτε βοήθεια εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ΙΨΔ

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ΙΨΔ ή να εντοπίσετε πόρους στην περιοχή σας, δοκιμάστε να επισκεφτείτε:

 • Findtreatment.gov
 • Εντοπιστής ψυχολόγων της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας
 • Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων εύρεση παιδοψυχίατρου
 • Διεθνές Ίδρυμα ΙΨΔ
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Πώς μοιάζει η ΙΨΔ στα παιδιά;

Η ΙΨΔ σε παιδιά και ενήλικες παρουσιάζει εμμονές, καταναγκασμούς ή και τα δύο. Ωστόσο, τα παιδιά μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να επικοινωνήσουν σχετικά με τις εμμονές και είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να βιώσουν σκέψεις και συμπεριφορές με θέμα το κακό.

Πώς να πειθαρχήσετε ένα παιδί με ΙΨΔ;

Μπορείτε ακόμα να επιβάλλετε όρια με τα παιδιά όταν ζουν με ΙΨΔ. Ο στόχος είναι η πειθαρχία μόνο για συμπεριφορές υπό τον έλεγχο του παιδιού, όχι για συμπεριφορές που σχετίζονται με την ΙΨΔ.

Πότε μπορεί να διαγνωστεί ένα παιδί με ΙΨΔ;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του DSM-5-TR, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαγνώσουν ΙΨΔ σε παιδιά και ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Η έναρξη στα παιδιά εμφανίζεται συνήθως σε δύο ηλικίες: μεταξύ 8 και 12 ετών και στα τέλη της εφηβείας έως την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Τι δεν πρέπει να πείτε σε ένα παιδί με ΙΨΔ;

Το IOCDF συνιστά να αποφεύγονται δηλώσεις που επικρίνουν και ελαχιστοποιούν τις εμπειρίες ενός παιδιού στην ΙΨΔ, όπως να λέμε «απλώς φύγε από αυτό» ως απάντηση σε έναν καταναγκασμό. Το ίδρυμα προτείνει επίσης να μην συζητάμε ή να εκλογικεύουμε τα παιδιά για να τα «πείσουμε» ότι η εμμονή ή ο καταναγκασμός είναι περιττή.

Τα συμπτώματα της ΙΨΔ – εμμονές και ψυχαναγκασμοί – είναι τα ίδια σε παιδιά και ενήλικες, αν και τα αναπτυξιακά στάδια της παιδικής ηλικίας μπορούν να κάνουν την πρώιμη αναγνώριση πιο δύσκολη.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ΙΨΔ, η αποτελεσματική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να σπάσουν τον κύκλο των εμμονών και των καταναγκασμών.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss