Financial Health Spotlight: Managing Your Tardive Dyskinesia Costs

Η όψιμη δυσκινησία (TD) είναι μια κατάσταση που προκαλεί ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε διάφορα μέρη του σώματός σας, όπως το πρόσωπο, τα άκρα και τον κορμό. Αυτή η νευρολογική διαταραχή δεν παρουσιάζει μόνο σωματικές δυσκολίες αλλά επηρεάζει και την καθημερινή ζωή.

Το TD μπορεί να σας κάνει να κάνετε γκριμάτσες, να βγάζετε τη γλώσσα σας, να χτυπάτε τα χείλη σας ή να βλεφαρίζετε γρήγορα. Αυτή η πάθηση συνδέεται συχνά με τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για τη διάθεση και ψυχιατρικά, καθώς και με ορισμένα γαστρεντερικά φάρμακα.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν TD επηρεάζοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στο νευρολογικό σας σύστημα, με αποτέλεσμα ακούσιες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε TD εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και το TD είναι θεραπεύσιμο, το κόστος της διαχείρισής του μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους. Ακολουθεί μια ματιά σε διαφορετικές επιλογές θεραπείας, κατά προσέγγιση κόστος και συμβουλές για τη διαχείριση αυτών των εξόδων.

φαρμακευτική αγωγή

Κατά τη θεραπεία της TD, ο γιατρός σας μπορεί πρώτα να προσπαθήσει να διαχειριστεί τα συμπτώματά σας μειώνοντας τη χρήση ορισμένων φαρμάκων — εάν είναι ασφαλές να το κάνετε. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό εάν έχετε μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας. Η αλλαγή της δόσης σας μπορεί να προκαλέσει επανεμφάνιση των συμπτωμάτων σας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει το φάρμακό σας σε ένα που μειώνει την επίδραση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν νεότερα φάρμακα όπως η κλοζαπίνη και η κουετιαπίνη.

Εάν η αλλαγή του φαρμάκου σας δεν μειώνει τα συμπτώματά σας TD, το επόμενο βήμα είναι να συνταγογραφήσετε ένα φάρμακο που ρυθμίζει ειδικά τα επίπεδα ντοπαμίνης σας, μειώνοντας τελικά τις ακούσιες κινήσεις.

Δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της TD είναι η δευτετραβεναζίνη (Austedo) και η βαλβεναζίνη (Ingrezza). Λειτουργούν προσαρμόζοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών —ιδιαίτερα της ντοπαμίνης— στον εγκέφαλό σας.

Η δευτετραβεναζίνη και η βαλβεναζίνη στοχεύουν κυρίως τη VMAT2, μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών. Αναστέλλοντας το VMAT2, αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ποσότητα της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται στις συνάψεις (κενά μεταξύ των νευρικών κυττάρων), η οποία με τη σειρά της βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων TD.

Οι τιμές για αυτά τα φάρμακα ποικίλλουν ανάλογα με το φαρμακείο. Εάν δεν έχετε ασφάλεια, μια προμήθεια 30 ημερών δευτετραβεναζίνης (12 χιλιοστόγραμμα [mg]) μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 2.000 $, ενώ μια προμήθεια βαλβεναζίνης 30 ημερών (40 mg) θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 5.000 $.

Η ασφάλιση μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη ορισμένων από αυτά τα έξοδα. Πριν λάβετε τη συνταγή σας, επικοινωνήστε με την ασφαλιστική εταιρεία ή το φαρμακείο σας για να δείτε τι καλύπτεται.

Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης

Οι ενέσεις OnabotulinumtoxinA (Botox) μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων TD. Αυτές οι ενέσεις λειτουργούν μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα και, ως αποτέλεσμα, αποδυναμώνοντας προσωρινά ή παραλύοντας συγκεκριμένους μύες.

Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, διαρκούν εβδομάδες έως μήνες, επομένως μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες ενέσεις αργότερα.

Το κόστος αυτών των ενέσεων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πού τις λαμβάνετε και πόσες χρειάζεστε. Το μέσο κόστος είναι $350 το μήνα.

Η ασφαλιστική κάλυψη ποικίλλει ανάλογα με το πρόγραμμα. Πιθανότατα θα χρειαστείτε έγκριση εκ των προτέρων και η απόφαση για την κάλυψη αυτής της θεραπείας μπορεί να εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων TD σας και τον τρόπο με τον οποίο άλλες θεραπείες έχουν λειτουργήσει για εσάς.

Βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS)

Το DBS είναι μια πιθανή θεραπεία για TD που περιλαμβάνει την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό σας για τη ρύθμιση της μη φυσιολογικής νευρικής δραστηριότητας.

Ενώ το DBS έχει δείξει υπόσχεση, είναι μια επεμβατική διαδικασία και η αποτελεσματικότητά του για την TD εξακολουθεί να ερευνάται. Το κόστος για τη χειρουργική επέμβαση, την εμφύτευση συσκευής και τη μετέπειτα φροντίδα μπορεί να είναι σημαντικό. Σύμφωνα με μια αναφοράτο 5ετές κόστος του DBS μπορεί να είναι $27.497–$35.531.

Το DBS είναι εγκεκριμένο από τον FDA και καλύπτεται από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας, αν και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν προηγούμενη εξουσιοδότηση για να μπορέσετε να χειρουργηθείτε.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της TD

Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να είναι χρήσιμες στη διαχείριση της TD.

Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης για τη διαχείριση του στρες και ο επαρκής ύπνος μπορούν όλα να συμβάλουν στη συνολική ευεξία σας και μπορεί να επηρεάσουν θετικά τα συμπτώματα TD.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης ότι είναι χρήσιμο να ενσωματώνουν το ginkgo biloba – ένα φυτικό συμπλήρωμα γνωστό για τα πιθανά γνωστικά του οφέλη – στη ρουτίνα τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το γιατρό σας πριν το δοκιμάσετε.

Διαχείριση δαπανών που σχετίζονται με TD

Το κόστος της θεραπείας της TD μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί, ειδικά εάν δεν έχετε ασφάλεια. Και ακόμη και με την ασφάλιση, υπάρχουν έξοδα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τη διαχείριση TD πιο προσιτή.

1. Προγράμματα βοήθειας ασθενών

Τα προγράμματα βοήθειας ασθενών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των φαρμάκων TD.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες παρέχουν συχνά προγράμματα βοήθειας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους. Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας deutetrabenazine και είστε νέος στη λήψη του φαρμάκου, μπορείτε να λάβετε ένα δωρεάν δοκιμαστικό κουπόνι 30 ημερών και να πληρώσετε 10 $ ή λιγότερα για το φάρμακό σας.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει βαλβεναζίνη, μπορεί να έχετε πρόσβαση στο Πρόγραμμα Υποστήριξης INBRACE, το οποίο παρέχει επίσης δωρεάν δοκιμή 1 μήνα όταν είστε νέοι στο φάρμακο. Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, αυτό το πρόγραμμα μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να πληρώσετε λιγότερα από 10 $ από την τσέπη σας για το φάρμακο.

Αυτά τα προγράμματα ενδέχεται να μην αποτελούν επιλογή εάν έχετε Medicare ή Medicaid. Συμβουλευτείτε το σχέδιο Medicare ή Medicaid για να μάθετε ποιους τύπους προγραμμάτων προσφέρει.

2. Προγράμματα εκπτώσεων

Εάν δεν έχετε ασφάλεια, τα εκπτωτικά προγράμματα όπως το Optum Perks μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν πολύ. Αυτά τα προγράμματα προσφέρουν εκπτώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθιστώντας τα πιο προσιτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ιστότοπους ή τις εφαρμογές των προγραμμάτων για να βρείτε τις καλύτερες τιμές στα φαρμακεία κοντά σας.

Όταν λάβετε τη συνταγή σας, μπορείτε να δείξετε την εκπτωτική κάρτα στον φαρμακοποιό και θα εφαρμόσει τη χαμηλότερη τιμή. Παρόμοια προγράμματα περιλαμβάνουν το Blink Health και το RxSaver.

3. Προγράμματα συνταγογράφησης

Μπορείτε να δείτε προγράμματα συνταγογράφησης που προσφέρονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κυβερνητικούς φορείς. Προγράμματα όπως το NeedyMeds, το Partnership for Prescription Assistance και το RxAssist ενδέχεται να παρέχουν οικονομική βοήθεια ή να σας συνδέσουν με πόρους για τη μείωση του κόστους φαρμάκων.

4. Λογαριασμοί ταμιευτηρίου υγείας (HSA) ή ευέλικτοι λογαριασμοί δαπανών (FSAs)

Εάν έχετε HSA ή FSA, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε επιλέξιμες ιατρικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για φαρμακευτική αγωγή με TD.

5. Κλινικές δοκιμές

Η συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες σε μειωμένες τιμές ή χωρίς κόστος. Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για TD.

Τα προγράμματα εκπτώσεων, τα προγράμματα βοήθειας ασθενών και η υποστήριξη συνταγογραφούμενης βοήθειας είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε το κόστος της θεραπείας της TD.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να εξερευνήσετε τις επιλογές σας και να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss