Μπορεί η κρυοθεραπεία να αντιμετωπίσει την ψωρίαση;

Η κρυοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, αλλά η αποτελεσματικότητά της ποικίλλει και έχει περιορισμένη ερευνητική υποστήριξη.

Η ψωρίαση, μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση, εκδηλώνεται ως ταχεία υπερανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, που οδηγεί σε διακριτικά κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν συνήθως τοπικές εφαρμογές, φωτοθεραπεία και φάρμακα όπως βιολογικά που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, όταν αυτές οι συμβατικές προσεγγίσεις υπολείπονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων, μερικοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν στην κρυοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί θερμοκρασίες κατάψυξης για να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να επιβραδύνει την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.

Αν και η κρυοθεραπεία θεωρείται γενικά ασφαλής, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της για την ψωρίαση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.

Η κρυοθεραπεία βοηθά στην ψωρίαση;

Η κρυοθεραπεία ή η χρήση χαμηλών θερμοκρασιών για θεραπευτικούς σκοπούς, μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως φλεγμονή, κνησμός και δυσφορία. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη χρήση του για την ψωρίαση, με διαθέσιμες μελέτες που χρονολογούνται πριν από μερικές δεκαετίες.

Σε ένα Μελέτη 2005 Στην οποία συμμετείχαν 63 άτομα με ψωρίαση κατά πλάκας, η κρυοθεραπεία έδειξε περιορισμένη αποτελεσματικότητα: 6,35% παρουσίασε πλήρη υποχώρηση, 30,1% έδειξε ήπια έως μέτρια βελτίωση και 63,5% δεν είδε καμία αλλαγή.

Αυτό υποδηλώνει ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους περισσότερους με αυτήν την πάθηση.

Ωστόσο, μια μικρή μελέτη του 1996 αποκάλυψε πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Δέκα συμμετέχοντες με μικρές πλάκες ψωρίασης υποβλήθηκαν σε κρυοθεραπεία στη μία πλευρά ενώ η άλλη πλευρά παρέμεινε χωρίς θεραπεία για σύγκριση.

Μετά από 12 εβδομάδες, εννέα συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν: πέντε εμφάνισαν πλήρη ανάλυση, δύο εμφάνισαν σημαντική βελτίωση (75% και 80% καλύτερα), ένας εμφάνισε μερική βελτίωση (33% καλύτερα) και ένας δεν είχε καμία βελτίωση. Εν τω μεταξύ, οι περιοχές που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία δεν παρουσίασαν αλλαγές ή επιδείνωση.

Πώς λειτουργεί η κρυοθεραπεία για την ψωρίαση;

Η κρυοθεραπεία για την ψωρίαση περιλαμβάνει τη χρήση ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών για τη μείωση της φλεγμονής, την επιβράδυνση της ταχείας ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος που σχετίζεται με την ψωρίαση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συνήθως περιλαμβάνει την εφαρμογή υγρού αζώτου ή άλλου ψυκτικού παράγοντα απευθείας στο προσβεβλημένο δέρμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού, της ερυθρότητας και της απολέπισης.

Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να μουδιάσει προσωρινά τις νευρικές απολήξεις στο δέρμα, ανακουφίζοντας την ενόχληση.

Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας μετά την κρυοθεραπεία

Αφού υποβληθείτε σε κρυοθεραπεία, είναι σημαντικό να φροντίζετε σωστά το δέρμα σας για να προωθήσετε την επούλωση και να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανές παρενέργειες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος μετά την κρυοθεραπεία:

 • Διατηρήστε την περιοχή καθαρή: Πλύνετε απαλά την υπό θεραπεία περιοχή με ένα ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό για να τη διατηρήσετε καθαρή. Στεγνώστε την περιοχή με μια μαλακή πετσέτα, αποφεύγοντας το τρίψιμο ή την τριβή.
 • Ενυδατώστε: Συνιστάται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας χωρίς άρωμα πολλές φορές την ημέρα για φροντίδα μετά την κρυοθεραπεία. Η βαζελίνη ή το Aquaphor μπορούν να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό φράγμα, βοηθώντας τη συγκράτηση της υγρασίας και προάγοντας ένα θεραπευτικό περιβάλλον.
 • Προστατέψτε από την έκθεση στον ήλιο: Προστατέψτε την περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία από το άμεσο ηλιακό φως για λίγες ημέρες μετά την κρυοθεραπεία. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο εάν η περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία δεν μπορεί να καλυφθεί με ρούχα.
 • Αποφύγετε το μάζεμα ή το ξύσιμο: Αποφύγετε να μαζέψετε κρούστες ή φουσκάλες που μπορεί να σχηματιστούν καθώς επουλώνεται το δέρμα. Αυτό αποτρέπει τη μόλυνση και προάγει τη σωστή επούλωση.
 • Παρακολούθηση για επιπλοκές: Παρακολουθήστε την περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία για σημεία μόλυνσης, όπως αυξημένη ερυθρότητα, πρήξιμο, ζέστη ή πύον. Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σχετικά συμπτώματα.

Πιθανές παρενέργειες της κρυοθεραπείας

Οι πιθανές παρενέργειες της κρυοθεραπείας για την ψωρίαση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος ή δυσφορία: Η άμεση ενόχληση ή πόνος στο σημείο της θεραπείας είναι συχνή κατά τη διάρκεια και μετά την κρυοθεραπεία.
 • Ερυθρότητα και πρήξιμο: Η περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία μπορεί προσωρινά να κοκκινίσει, να πρηστεί ή να εμφανίσει φουσκάλες.
 • Αλλαγές στη μελάγχρωση του δέρματος: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν φωτισμό ή σκουρόχρωμο δέρμα στην περιοχή που θεραπεύτηκε.
 • Κίνδυνος μόλυνσης: Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος μόλυνσης, ειδικά εάν δεν τηρούνται οι σωστές οδηγίες μετά τη φροντίδα.

Πριν υποβληθείτε σε κρυοθεραπεία για την ψωρίαση, φροντίστε να ενημερώσετε τον επαγγελματία υγείας σας για τυχόν ιατρικές παθήσεις που έχετε ή φάρμακα που παίρνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Κρυοθεραπεία δεν συνιστάται για ορισμένες καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν εκτίθενται στο κρύο. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

 • κρυοσφαιριναιμία
 • πολλαπλό μυέλωμα
 • Νόσος Raynaud
 • κρύα κνίδωση

Εάν έχετε υποστεί τραυματισμούς που σχετίζονται με το κρυολόγημα ή έχετε ανεπαρκή ροή αίματος στην περιοχή θεραπείας, η κρυοθεραπεία μπορεί να μην είναι ασφαλής για εσάς.

Συμπέρασμα

Η κρυοθεραπεία υπόσχεται ως συμπληρωματική θεραπεία για την ψωρίαση, ανακουφίζοντας δυνητικά την ερυθρότητα του δέρματος, τον κνησμό και την απολέπιση που σχετίζεται με την πάθηση. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα είναι περιορισμένη και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις παραμένουν αβέβαιες λόγω περιορισμένης έρευνας.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε κρυοθεραπεία, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε την κρυοθεραπεία για τη διαχείριση της ψωρίασης ή να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss