Τσάντες οστομίας εναντίον σακουλών κολοστομίας: Ποια είναι η διαφορά;

Ο σάκος οστομίας είναι ένας γενικός όρος για τους τύπους σακουλών που συλλέγουν απόβλητα από χειρουργικά ανοίγματα στα έντερα ή στην ουροδόχο κύστη σας. Ο σάκος κολοστομίας είναι ένας τύπος σάκου οστομίας που χρησιμοποιείται για τη συλλογή κοπράνων.

Γυναίκα με κροπ τοπ και οστομική τσάντα που κάθεται σε μια πολυθρόνα
Sheila Alonso/Getty Images

Η κολοστομία είναι ένας τύπος στομίας, ή χειρουργικό άνοιγμα, που χρησιμοποιείται για την εκτροπή των κοπράνων από μια κατεστραμμένη περιοχή στο παχύ έντερο (κόλον).

Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τις σακούλες και τις συσκευές που συλλέγουν τα κόπρανα από αυτά τα χειρουργικά ανοίγματα.

Αυτό το άρθρο διερευνά μερικούς από τους τρόπους συλλογής κοπράνων και τους τύπους σακουλών οστομίας και άλλων συσκευών συλλογής από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι άνθρωποι.

Κολοστομία έναντι οστομίας: Ποια είναι η διαφορά;

Οι λέξεις στομία και στομία χρησιμοποιούνται εναλλακτικά στην ιατρική πρακτική. Στόμα έχει τις ρίζες του στην ελληνική λέξη για το στόμα, επομένως αυτός ο ιατρικός όρος σημαίνει ένα άνοιγμα σε ένα κοίλο χώρο.

Οι οστομίες (στομίες) χρησιμοποιούνται για διάφορους τύπους χειρουργικών ανοιγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων στην τραχεία (τραχειοστομία) καθώς και στην πεπτική οδό. Οι οστομίες ονομάζονται ανάλογα με το πού βρίσκονται. Για παράδειγμα, μια κολοστομία αναφέρεται σε ένα άνοιγμα στο κόλον (στο παχύ έντερο σας).

Ένας χειρουργός τοποθετεί μια στομία για να παρακάμψει στρατηγικά κατεστραμμένα τμήματα του εντέρου ή του ουροποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα:

 • μια κολοστομία εκτρέπει τα στερεά απόβλητα από το παχύ έντερο (κόλον)
 • μια ειλεοστομία μετακινεί τα απόβλητα απευθείας από το λεπτό έντερο
 • μια ουροστομία απομακρύνει τα απόβλητα από την ουροδόχο κύστη

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι σακουλών οστομίας;

Οι σάκοι στομίας, όπως και οι οστομίες, είναι οι ίδιοι από πολλές απόψεις. Μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ως προς την τοποθεσία όπου χρησιμοποιούνται και τη φύση των απορριμμάτων που έχουν σχεδιαστεί να συλλέγουν.

Πολλές εκδόσεις, στυλ και μάρκες συσκευών συλλογής μπορούν να προσαρτηθούν στο στόμιό σας. Ποιο θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος της στομίας σας, την τεχνική του χειρουργού σας ή ακόμα και τις μάρκες που καλύπτει η ιατρική σας ασφάλεια.

Ο σάκος και το σύστημα συλλογής που επιλέγετε επηρεάζεται επίσης από τον τύπο, την υφή και τον όγκο της εξόδου από το στόμιό σας. Για παράδειγμα:

 • Οι σακούλες κολοστομίας συλλέγουν τα πιο στερεά κόπρανα, καθώς απομακρύνεται περισσότερο νερό από τα απόβλητά σας μέχρι να φτάσει στο παχύ έντερο.
 • Οι σάκοι ειλεοστομίας συλλέγουν τα κόπρανα από το λεπτό έντερο, επομένως η περιεκτικότητά τους σε νερό είναι υψηλότερη και τα απόβλητα μπορεί να είναι πιο ρέοντα.
 • Οι σακούλες ουροστομίας συλλέγουν μόνο υγρό αφού μαζεύουν ούρα. Ο σάκος και το σύστημα συλλογής που θα επιλέξετε μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο, την υφή και τον όγκο της εξόδου από το στόμιό σας.

Όσον αφορά το στυλ, υπάρχουν μερικές άλλες γενικές κατηγορίες στις οποίες μπορούν να εμπίπτουν οι σακούλες οστομίας με βάση τον τρόπο με τον οποίο η συσκευή συλλογής προσκολλάται στο δέρμα και στο στόμα σας:

Συσκευές συλλογής ενός τεμαχίου

Ένα μονοκόμματο σύστημα συλλογής συνδυάζει μια σακούλα συλλογής και μια αυτοκόλλητη συσκευή σε μια ενιαία μονάδα. Ουσιαστικά, η τσάντα προσκολλάται απευθείας στο δέρμα σας, κάνοντας την εφαρμογή δυνητικά ευκολότερη. Ωστόσο, η αλλαγή της τσάντας απαιτεί επίσης μια πλήρη αλλαγή της κολλητικής συσκευής, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο ερεθισμό για το ευαίσθητο δέρμα.

Συσκευές συλλογής δύο τεμαχίων

Ένα σύστημα δύο τεμαχίων χρησιμοποιεί μια συσκευή στερέωσης που εφαρμόζεται στο δέρμα με μια κολλητική μεμβράνη ή πάστα. Στη συνέχεια, η σακούλα εφαρμόζεται στη συσκευή, επιτρέποντάς σας να αλλάξετε μόνο τη σακούλα και όχι ολόκληρη τη μονάδα συλλογής.

Συσκευές συλλογής κόλλας δύο τεμαχίων

Μια συσκευή συλλογής κόλλας δύο τεμαχίων είναι παρόμοια με τη συσκευή συλλογής δύο τεμαχίων, με τη διαφορά ότι το κομμάτι που συνδέει την τσάντα στο δέρμα σας εφαρμόζεται με μια αυτοκόλλητη στρώση. Δεν χρειάζεται να βάλετε επιπλέον πάστα ή κόλλα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ασκού κολοστομίας και ενός ασκού ειλεοστομίας;

Οι κολοστομία και οι ειλεοστομίες συλλέγουν απόβλητα από τα έντερα σας. Τοποθετείται ειλεοστομία στο λεπτό έντερο, οπότε η έξοδος έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό. Μια κολοστομία τοποθετείται στο παχύ έντερο αφού το μεγαλύτερο μέρος του νερού απορροφηθεί ξανά στο σώμα σας. Αυτό δημιουργεί ένα πιο κολλώδες ή συμπαγές αποτέλεσμα.

Και οι δύο επεμβάσεις γίνονται με παρόμοιες χειρουργικές επεμβάσεις, που περιλαμβάνουν μια τομή στο εξωτερικό της κοιλιάς και την εξαγωγή ενός τμήματος του εντέρου σας για τη δημιουργία της στομίας.

Και οι δύο τύποι οστομιών γίνονται συνήθως για τη θεραπεία:

 • αποφράξεις
 • καρκίνους του εντέρου και του παχέος εντέρου
 • φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Οι ειλεοστομίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο συχνά για την αντιμετώπιση συγγενών ή γενετικών παθήσεων, ενώ οι κολοστομία χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη διαχείριση τραύματος ή τραυματισμού στο κατώτερο πεπτικό σύστημα.

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ ειλεοστομίας και κολοστομίας είναι ότι ορισμένες ειλεοστομίες αποστραγγίζονται σε έναν εσωτερικό θύλακα. Αυτές είναι περιοχές συλλογής που δημιουργούνται είτε για να αποστραγγίζονται χειροκίνητα μέσω της στομίας μερικές φορές την ημέρα είτε μέσω του πρωκτού, παρόμοια με τον τρόπο που συμβαίνουν οι φυσικές κενώσεις του εντέρου.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ποια μέθοδος συλλογής είναι η καλύτερη για εσάς με βάση την υγεία σας και το ζήτημα που απαιτεί κολοστομία.

Οι κολοστομίες και οι ειλεοστομίες είναι και οι δύο οστομίες ή στομίες. Αυτά είναι ανοίγματα για να περάσουν τα κόπρανα σας όταν πρέπει να εκτραπεί από τη φυσική του πορεία λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.

Ποιος τύπος στομίας έχετε θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας και ποιο μέρος του εντέρου σας θα είναι εκτός λειτουργίας.

Ωστόσο, η απόφαση σχετικά με τον τύπο της συσκευής συλλογής ή τον σάκο οστομίας που θα χρησιμοποιήσετε είναι κάτι που θα έχετε τη γνώμη σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας και την ομάδα στομίας για το καλύτερο για την κατάσταση και τον τρόπο ζωής σας.

Πηγές άρθρου

 • Babakhanlou R, et al. (2022.) Επιπλοκές και επείγουσες καταστάσεις που σχετίζονται με το στόμα.
  https://intjem.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12245-022-00421-9
 • Giordano V, et al. (2020.) Περιγραφή της αυτοφροντίδας και των σχετικών με αυτήν μεταβλητών σε ασθενείς με οστομία.
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jan.14499
 • Τύποι ειλεοστομίας. (2019.)
  https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/surgery/ostomies/ileostomy/types.html
 • Οι τρεις τύποι οστομίων. (η)
  https://www.hollister.com/en/ostomycare/ostomylearningcenter/understandinganostomy/the3typesofostomies#
 • Τύποι συστημάτων θήκης. (η)
 • https://www.ostomy.org/types-pouching-systems/
 • Τι είναι η στομία; (η)
  https://www.ostomy.org/what-is-an-ostomy/

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss