Πώς γίνεται η διάγνωση της εξωκρινής παγκρεατικής ανεπάρκειας;

Αυτή η σπάνια, αλλά σοβαρή, πεπτική διαταραχή συνήθως απαιτεί αρκετές εργαστηριακές εξετάσεις και φυσική εξέταση για να διαγνωστεί με ακρίβεια.

Η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI) είναι μια σπάνια διαταραχή όπου προβλήματα με ορισμένα ένζυμα δυσκολεύουν το λεπτό έντερο σας να αφομοιώσει την τροφή. Ένας συνδυασμός φυσικής εξέτασης, επανεξέτασης των συμπτωμάτων σας και εργαστηριακής εργασίας είναι συνήθως απαραίτητος για τη διάγνωσή του.

Το EPI μπορεί να είναι μια πρόκληση για τη διάγνωση επειδή μιμείται άλλες πεπτικές διαταραχές. Αλλά η ακριβής διάγνωση και η θεραπεία του EPI είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και άλλες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι είναι η παγκρεατική ανεπάρκεια;

Καθώς η τροφή εισέρχεται στο λεπτό έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης, το πάγκρεας εκκρίνει πεπτικούς χυμούς που περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, ώστε τα θρεπτικά συστατικά της να μπορούν να απορροφηθούν εύκολα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με EPI, το πάγκρεας τους δεν παράγει αρκετά ένζυμα για σωστή πέψη ή δεν φτάνουν αρκετά ένζυμα στο λεπτό τους έντερο για πλήρη πέψη. Η EPI μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με πεπτικά ένζυμα.

Αν και είναι σχετικά ασυνήθιστο στο ευρύ κοινό, η διάγνωση του EPI λαμβάνεται συχνά από άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα και άτομα με κυστική ίνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του EPI ξεκινά συνήθως με την ανασκόπηση του ιατρικού σας ιστορικού. Καταστάσεις όπως η παγκρεατίτιδα και η χειρουργική επέμβαση που αφορά το πάγκρεας ή το ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να οδηγήσουν σε EPI.

ΕΝΑ Μελέτη 2022 υποδηλώνει ότι ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά μετά από χειρουργική επέμβαση παγκρέατος, όπως η διάμετρος του κύριου παγκρεατικού πόρου μεγαλύτερη από 3 χιλιοστά, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για EPI.

Ένα προσωπικό ιστορικό καπνίσματος, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή και των δύο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο EPI και άλλες δυσκολίες με την παγκρεατική λειτουργία. Ομοίως, το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατίτιδας ή άλλων παθήσεων του παγκρέατος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης EPI.

Ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας θα πραγματοποιήσει επίσης μια φυσική εξέταση και θα εξετάσει τα συμπτώματά σας. Ένας γιατρός θα αναζητήσει σημάδια ανεξήγητης απώλειας βάρους και υποσιτισμού.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει για κοιλιακό πρήξιμο, να ακούσει με ένα στηθοσκόπιο για ήχους από την κοιλιά σας και να χτυπήσει ή να πιέσει απαλά την κοιλιά σας για σημάδια ευαισθησίας ή πόνου.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι εργαστηριακών εξετάσεων χρησιμοποιείται για διάγνωση EPI, συμπεριλαμβανομένων αιματολογικών εξετάσεων, εξετάσεων κοπράνων και εξετάσεων παγκρεατικής λειτουργίας.

ΕΝΑ Έκθεση 2019 προτείνει ότι μία από τις πιο συχνά πραγματοποιούμενες και χρήσιμες εξετάσεις κοπράνων για την εξωκρινή λειτουργία του παγκρέατος ονομάζεται δοκιμή ελαστάσης-1 (FE-1) κοπράνων. Το FE-1 είναι ένας τύπος πεπτικού ενζύμου και τα χαμηλά επίπεδα του στα κόπρανα σας μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε EPI.

Μια δοκιμή παγκρεατικής λειτουργίας εκτελείται χρησιμοποιώντας μια ενδοφλέβια γραμμή (IV) για την παροχή σεκρετίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή ενζύμων στο πάγκρεας και ενός σωλήνα που περνάει από τη μύτη σας μέχρι το λεπτό έντερο. Ένα δείγμα υγρού ανακτάται μέσω του σωλήνα για να αναλυθεί σε εργαστήριο.

Οι εξετάσεις αίματος για EPI αναζητούν επίπεδα ορισμένων βιταμινών και μετάλλων που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε υποσιτισμό.

Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα της EPI μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακές κράμπες και πόνος
  • φούσκωμα
  • διάρροια ή χαλαρά, δύσοσμα κόπρανα
  • περίσσεια αέριο
  • απώλεια βάρους

Τι μπορεί να μιμηθεί την εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια;

Επειδή τα συμπτώματα της EPI είναι κοινά από πολλές άλλες πεπτικές διαταραχές, οι γιατροί συχνά δεν κάνουν αμέσως τεστ για EPI. Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα με καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για EPI.

ΕΝΑ μελέτη 2020 υποδηλώνει ότι λιγότερο από το 7% των ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος ή χρόνια παγκρεατίτιδα υποβάλλονται σε εξετάσεις για EPI.

Μεταξύ των πιο κοινών καταστάσεων που μπορούν να μιμηθούν συμπτώματα παγκρεατικής ανεπάρκειας είναι:

  • κοιλιοκάκη
  • η νόσος του Κρον
  • λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO)
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  • ελκώδης κολίτιδα

Ποιος είναι ο δείκτης για την παγκρεατική ανεπάρκεια;

Ενώ τα αποτελέσματα της δοκιμής FE-1 χρησιμοποιούνται ευρέως για να βοηθήσουν στη διάγνωση της παγκρεατικής ανεπάρκειας, υπάρχουν μερικοί άλλοι δείκτες που είναι επίσης χρήσιμοι.

Ένας από τους πιο χρήσιμους δείκτες είναι θρυψινογόνο ορούτο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της εξωκρινής παγκρεατικής σας λειτουργίας δοκιμάζοντας τη χημική ουσία που παράγεται από το πάγκρεας σας και που κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Ένα επίπεδο θρυψινογόνου ορού (αίματος) του λιγότερο από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο υποδηλώνει ότι έχετε παγκρεατική ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την υποστήριξη άλλων συμπτωμάτων και εργαστηριακών εξετάσεων που υποδεικνύουν EPI.

Είναι θανατηφόρα η παγκρεατική ανεπάρκεια;

Η παγκρεατική ανεπάρκεια είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή.

Αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων ή υποσιτισμού. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Το EPI τείνει να ακολουθεί δυσκολίες με το πάγκρεας σας, όπως η φλεγμονώδης πάθηση παγκρεατίτιδα. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε. Εάν παρατηρήσετε πόνο ή δυσκολίες στην πέψη σας ή αισθάνεστε ανεξήγητη απώλεια βάρους, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εάν λάβετε διάγνωση EPI, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία αντικατάστασης παγκρεατικών ενζύμων (PERT) και αρχίσετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα και πιο υγιείς.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss