Οι συχνές ερωτήσεις σας, απαντήθηκαν: Θεραπεία του βλεννογόνου στη νόσο του Crohn

Η επούλωση του βλεννογόνου συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν σημάδια φλεγμονής ή βλάβες στον βλεννογόνο, την εσωτερική επένδυση του τοιχώματος του εντέρου.

Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή οπουδήποτε στην πεπτική οδό, συνηθέστερα στο λεπτό έντερο και στην αρχή του παχέος εντέρου (κόλον). Συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση του εντέρου και ενδεχομένως χειρουργική επέμβαση.

Ένας στόχος της θεραπείας είναι η μείωση των βλαβών στην επένδυση του παχέος εντέρου. Η επούλωση του βλεννογόνου είναι όταν ένας γιατρός δεν βρίσκει σημάδια φλεγμονής ή βλάβες όταν χρησιμοποιεί ενδοσκόπιο για να εξετάσει το κόλον, όπως κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Αυτό συνδέεται με καλύτερα κλινικά αποτελέσματα και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Η επούλωση του βλεννογόνου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μερική θεραπεία ή καθόλου. Η ενδοσκοπική αξιολόγηση είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε εάν αυτή η επούλωση λαμβάνει χώρα.

Ακόμα κι αν αντιμετωπίζετε επούλωση του βλεννογόνου, η νόσος του Crohn μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή. Ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει πρόσθετες αξιολογήσεις για να παρακολουθήσει την κατάσταση.

Τι είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου;

Η νόσος του Crohn προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό στο πεπτικό σας σύστημα. Η πάθηση είναι χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η φλεγμονή στη νόσο του Crohn εκτείνεται μέσω πολλών στρωμάτων του τοιχώματος του εντέρου, από τον βλεννογόνο έως τον ορό. ο βλεννογόνος είναι το εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος του εντέρου, ακριβώς κάτω από την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Απορροφά νερό και ορισμένα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που τρώτε. Παράγει επίσης βλέννα που βοηθά τα κόπρανα να κινούνται εύκολα μέσω του παχέος εντέρου και του ορθού σας.

Οι επιπλοκές της νόσου του Crohn μπορούν σηκώνομαι από αυτή τη φλεγμονή σε όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου, που ονομάζεται διατοιχωματική φλεγμονή. Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν την πάχυνση των γαστρεντερικών τοιχωμάτων και τη στένωση του πεπτικού σωλήνα.

Η στένωση της πεπτικής οδού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην επένδυση των εντέρων καθώς και συρίγγια και αποστήματα. Χρησιμοποιώντας την ενδοσκόπηση, οι γιατροί μπορούν συνήθως να δουν έλκη στο τοίχωμα του εντέρου.

Η φλεγμονή του βλεννογόνου αναφέρεται στη φλεγμονή του βλεννογόνου, της εσωτερικής επένδυσης του τοιχώματος του εντέρου.

Τι είναι η επούλωση του βλεννογόνου στη νόσο του Crohn;

Η επούλωση του βλεννογόνου είναι όταν το βλεννογόνο στρώμα του τοιχώματος του εντέρου έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Συνήθως, αυτό ορίζεται ως το να μην υπάρχουν έλκη στο τοίχωμα του εντέρου, αλλά οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν διαφορετικούς ορισμούς για την επούλωση του βλεννογόνου.

Η θεραπεία μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Η μερική επούλωση του βλεννογόνου είναι όταν υπάρχει βελτίωση μόνο σε μεγάλα ή βαθιά έλκη.

Η επούλωση του βλεννογόνου είναι συχνά ένας στόχος θεραπείας για τη νόσο του Crohn. Στο παρελθόν, οι γιατροί στόχευαν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, αλλά η έλλειψη συμπτωμάτων δεν σήμαινε ότι δεν υπήρχε δραστηριότητα της νόσου. Καθώς αυξανόταν η γνώση για την πάθηση, η επούλωση του βλεννογόνου έγινε πιο σημαντική.

Επούλωση του βλεννογόνου, με βάση παλαιότερα έρευνασχετίζεται με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως χαμηλότερα ποσοστά χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά.

Είναι η επούλωση του βλεννογόνου το ίδιο με την ενδοσκοπική θεραπεία;

Οι γιατροί συνήθως αξιολογούν τον βλεννογόνο χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, έναν μακρύ εύκαμπτο σωλήνα με ένα φως και κάμερα συνδεδεμένη σε αυτόν. Οι ενδοσκοπικές τεχνικές, όπως η κολονοσκόπηση, είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της νόσου του Crohn και την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Εάν ένας γιατρός δεν βρει καμία ένδειξη φλεγμονής χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, είναι γνωστή ως επούλωση του βλεννογόνου.

Σύμφωνα με α άρθρο 2020 στο περιοδικό Gastroenterology and Hepatology, στο παρελθόν, οι όροι βλεννογονική θεραπεία και ενδοσκοπική επούλωση σήμαιναν το ίδιο πράγμα. Ο όρος επούλωση του βλεννογόνου περιλαμβάνει πλέον τόσο την ενδοσκοπική όσο και την ιστολογική επούλωση. Η ιστολογική επούλωση είναι όταν δεν εντοπίζονται ενδείξεις φλεγμονής όταν ο ιστός παρατηρείται στο μικροσκόπιο.

Μερικοί ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η ενδοσκόπηση δεν αξιολογεί την επούλωση ή την έλλειψη επούλωσης σε όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου. Δεδομένου ότι η νόσος του Crohn είναι διατοιχωματική (επηρεάζει όλα τα στρώματα), ορισμένοι είπαν ότι μια άλλη τεχνική απεικόνισης που μπορεί να αξιολογήσει την επούλωση σε όλα τα στρώματα είναι απαραίτητη.

Ενώ η απεικόνιση διατομής μπορεί να είναι ο ιδανικός τρόπος για την αξιολόγηση της διατοιχωματικής επούλωσης, δεν είναι προς το παρόν σε ευρεία κλινική χρήση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί ο βλεννογόνος;

Οδηγίες θεραπείας συνιστώ αξιολόγηση του εντέρου 6 έως 9 μήνες μετά την έναρξη μιας νέας θεραπείας για τη νόσο του Crohn. Ο βλεννογόνος μπορεί να αρχίσει να επουλώνεται αργά ή γρήγορα από αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Σε ένα έγγραφο που ανασκόπησε προηγούμενες κλινικές μελέτες σχετικά με διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την επίτευξη επούλωσης του βλεννογόνου, οι θεραπείες λειτούργησαν τόσο σύντομα όσο 10 εβδομάδες και για 12 μήνες.

Πώς ξέρετε εάν η επούλωση του βλεννογόνου λειτουργεί;

Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει εάν οι βλάβες στο εσωτερικό του παχέος εντέρου επουλώνονται χρησιμοποιώντας ενδοσκόπηση. Θα χρησιμοποιήσουν τυπικές κλίμακες όπως ο Ενδοσκοπικός Δείκτης Σοβαρότητας της Νόσου του Crohn (CDEIS) ή η Απλή Ενδοσκοπική Βαθμολογία για τη Νόσο του Crohn (SES-CD).

Η επούλωση του βλεννογόνου δεν σημαίνει πάντα ότι η νόσος του Crohn βρίσκεται σε ύφεση. Δεν λαμβάνει υπόψη όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για την παρακολούθηση της δραστηριότητας της νόσου του Crohn, όπως βιοδείκτες όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η άμεση εξέταση του εντερικού ιστού (ιστοπαθολογία).

Η πλήρης επούλωση του βλεννογόνου μπορεί να πάρει χρόνο και δεν είναι δυνατή για όλους. Εάν μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο, συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι μπορούν εμπειρία λιγότερες υποτροπές, μειωμένη χρήση στεροειδών, λιγότερες νοσηλείες και χειρουργικές επεμβάσεις παχέος εντέρου και καλύτερη ικανότητα εργασίας.

Η νόσος του Crohn είναι αποτέλεσμα φλεγμονής του εντέρου που επηρεάζει όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου. Ένας στόχος θεραπείας είναι η επούλωση του βλεννογόνου στρώματος. Η επούλωση του βλεννογόνου συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες για να επουλωθεί ο βλεννογόνος. Άλλοι δείκτες δραστηριότητας της νόσου, όπως οι βιοδείκτες και η ιστοπαθολογία, είναι επίσης σημαντικοί για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss