Οι διατροφικές αλλαγές βοηθούν στην αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης

Μια μελέτη δείχνει ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης.

Οι διατροφικές αλλαγές βοηθούν στην αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης
Οι διατροφικές αλλαγές που περιορίζουν ορισμένα αμινοξέα βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου στην πνευμονική υπέρταση, λένε οι ερευνητές.

  • Περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με πνευμονική υπέρταση, η οποία επί του παρόντος δεν έχει θεραπεία.
  • Οι ερευνητές λένε ότι οι διατροφικές αλλαγές που περιορίζουν τα αμινοξέα γλουταμίνη και σερίνη μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τρεχόντων φαρμάκων.
  • Οι επιστήμονες ανέπτυξαν επίσης ένα νέο μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ για την πνευμονική υπέρταση με βάση τα ευρήματά τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με πνευμονική υπέρταση — μια κατάσταση που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση στα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση. Οι θεραπευτικές επιλογές – φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση και αλλαγές στον τρόπο ζωής – μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να παρατείνουν τη ζωή ενός ατόμου.

Τώρα, νέα έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις των διατροφικών παρεμβάσεων στην πνευμονική υπέρταση.

Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism δείχνει ότι οι διατροφικές αλλαγές που περιορίζουν τα αμινοξέα γλουταμίνη και σερίνη μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου στην πνευμονική υπέρταση και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των τρεχόντων φαρμάκων.

Ο Stephen Y. Chan, MD, PhD, συν-ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης μας είπε:

«Σε αντίθεση με μια δημοφιλή παρανόηση, η πνευμονική υπέρταση είναι μια διαδεδομένη πάθηση με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Ως εκ τούτου, υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό θνησιμότητας 50% εντός 5 έως 8 ετών από τη διάγνωση. Ενώ υπάρχουν νέες συναρπαστικές θεραπείες που εγκρίθηκαν πρόσφατα για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης, απέχουμε πολύ από τη θεραπεία και οι ασθενείς μας αναζητούν απελπισμένα καλύτερες θεραπείες για τη βελτίωση των ποσοστών θνησιμότητας και της ποιότητας ζωής».

Επιδράσεις των αμινοξέων στην πνευμονική υπέρταση

Ο Τσαν είπε ότι αποφάσισαν να αναζητήσουν μια σχέση μεταξύ της διατροφής και της πνευμονικής υπέρτασης όταν παρατήρησαν ότι τα νοσούντα κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες των αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων στην πνευμονική υπέρταση είναι εκπληκτικά «πεινασμένα» για τα αμινοξέα γλουταμίνη και σερίνη.

«Τα δεδομένα μας έδειξαν αργότερα ότι αυτή η πείνα προέρχεται από την ανάγκη των ινοβλαστών να αυξήσουν την παραγωγή και την εναπόθεση κολλαγόνου μέσα και γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία για να τα σκληρύνουν σε ασθένειες», συνέχισε.

«Όταν διακόψαμε αυτή την παροχή αμινοξέων ή αποτρέψαμε τη χρήση αυτών των αμινοξέων για παραγωγή κολλαγόνου, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την παραγωγή κολλαγόνου, τη σκλήρυνση των αγγείων και την επιδείνωση της πνευμονικής υπέρτασης».

Ο Chan και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικιού για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους. Όταν στα ποντίκια χορηγήθηκαν φάρμακα που μείωσαν την κυτταρική πρόσληψη γλουταμίνης και σερίνης, τα πνευμονικά υπερτασικά αιμοφόρα αγγεία απαλλάχτηκαν από την επιθυμία τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη γλουταμίνης και σερίνης σταμάτησε την παραγωγή περίσσειας κολλαγόνου, η οποία θα οδηγούσε σε ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων και σε εξασθενημένη λειτουργία.

Νέο διαγνωστικό τεστ για την πνευμονική υπέρταση

Μέσω των ευρημάτων της ερευνητικής ομάδας σχετικά με τη σερίνη και τη γλουταμίνη, μπόρεσαν επίσης να αναπτύξουν ένα νέο διαγνωστικό τεστ για την πνευμονική υπέρταση.

Η δοκιμή χρησιμοποιεί τεχνολογία σάρωσης τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και ιχνηθέτη απεικόνισης γλουταμίνης για να παρακολουθεί πού πηγαίνει η γλουταμίνη στο σώμα. Κύτταρα «πεινασμένα» για γλουταμίνη διακρίνονται στη σάρωση PET, βοηθώντας τους γιατρούς να κάνουν μια διάγνωση.

«Ένα από τα κρίσιμα εμπόδια στη διαχείριση της πνευμονικής υπέρτασης είναι ότι η διάγνωση απαιτεί μια επεμβατική εξέταση που ονομάζεται καρδιακός καθετηριασμός, όπου ένας μακρύς κοίλος σωλήνας εισάγεται στα αιμοφόρα αγγεία του λαιμού», διευκρίνισε ο Chan.

«Αυτός ο καθετήρας στη συνέχεια περνάει μέχρι κάτω στην καρδιά και τους πνεύμονες για να μετρηθεί απευθείας η πίεση. Δεν έχει κάθε ιατρικό κέντρο αυτή τη δυνατότητα, ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται σε πιο αγροτικές ή απομονωμένες περιοχές, και αυτό περιορίζει την ικανότητα κατάλληλης αναγνώρισης και θεραπείας ασθενών με αυτήν την ασθένεια».

«Ενώ χρησιμοποιούμε κάποιες μη επεμβατικές απεικονιστικές μελέτες όπως η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα για τη διαχείριση της νόσου, δεν επαρκούν για τη διάγνωση», συνέχισε. «Έτσι, η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης είναι ζωτικής σημασίας και υπάρχει μια σαφής ανεκπλήρωτη ανάγκη για ανάπτυξη καλύτερης μη επεμβατικής διαγνωστικής τεχνολογίας».

«Τα δεδομένα μας πραγματοποιήθηκαν μόνο σε ζώα με πειραματική πνευμονική υπέρταση», πρόσθεσε ο Chan. «Προσλαμβάνουμε ενεργά για μια κλινική δοκιμή στο ίδρυμά μας που δοκιμάζει αυτή τη νέα τεχνολογία PET σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση».

— Stephen Y. Chan, MD, PhD, συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση της πνευμονικής υπέρτασης;

Ο Τσαν είπε ότι για πρώτη φορά, οι ερευνητές έχουν αποδείξεις ότι συγκεκριμένες διατροφικές προσαρμογές – η μείωση της κατανάλωσης γλουταμίνης και σερίνης, ειδικότερα – μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης.

«Ανοίγει έναν νέο τρόπο που θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτή την ασθένεια, γιατί τώρα – αντί να βασιζόμαστε μόνο στα φάρμακα και τη μεταμόσχευση – υπάρχουν πιθανώς αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής», συνέχισε.

«Για τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, η αποφυγή τροφών πλούσιων σε σερίνη και γλουταμίνη ή η κατανάλωση τροφών με αυτά τα αμινοξέα εξαντλημένα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, να μειώσει την εξέλιξη της νόσου ή να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των τρεχόντων φαρμάκων», εξήγησε ο Chan.

Ωστόσο, ο Τσαν παρότρυνε να είναι προσεκτικοί στην υπερβολική ερμηνεία των ευρημάτων τους σε αυτό το στάδιο.

«Η δουλειά μας περιόρισε πλήρως όλη τη γλουταμίνη και τη σερίνη από τις δίαιτες των τρωκτικών, γεγονός που οδήγησε στη βελτίωση της πνευμονικής υπέρτασης», είπε.

«Θεωρούμε αυτό το εύρημα ως μια σημαντική απόδειξη ότι οι διατροφικοί ελιγμοί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί ως θεραπείες σε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο απόλυτου περιορισμού δεν θα ήταν εφικτό σε μια κανονική ανθρώπινη διατροφή και σίγουρα δεν συνιστούμε στους ασθενείς μας να το επιχειρήσουν αυτή τη στιγμή».

«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καθοριστεί εάν τα χαμηλότερα επίπεδα περιορισμού των αμινοξέων έχουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα ή/και εάν πιο εφικτές και ασφαλείς διατροφικοί ελιγμοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τρέχουσες θεραπείες για να προωθήσουν ακόμη καλύτερη βελτίωση της νόσου», πρόσθεσε ο Chan.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη διατροφή και την πνευμονική υπέρταση

Μετά την ανασκόπηση αυτής της μελέτης, ο Cheng-Han Chen, MD, πιστοποιημένος επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Structural Heart Program στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills της Καλιφόρνια, μας είπε ότι μια διατροφική προσέγγιση για τη βελτίωση της πνευμονικής υπέρτασης είναι μια νέα προσέγγιση που θα μπορούσε να είναι πιο προσιτό σε άτομα με πνευμονική υπέρταση ως μορφή θεραπείας.

«Η πνευμονική υπέρταση είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες», εξήγησε ο Chen.

«Πολλές από τις αιτίες δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με τις τρέχουσες θεραπείες μας. Αυτό το είδος έρευνας έχει τη δυνατότητα να παρέχει νέους στόχους για φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές για τους ασθενείς μας με πνευμονική υπέρταση».

Ωστόσο, ο Chen είπε ότι δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμόσουν τη διατροφή τους ειδικά για τη γλουταμίνη και τη σερίνη με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.

«Συμβουλεύω όλους τους ασθενείς να τρώνε μια καλά ισορροπημένη, υγιεινή για την καρδιά διατροφή. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι να δούμε αν αυτά τα ευρήματα ισχύουν στους ανθρώπους, όχι μόνο στα ποντίκια. Πιθανότατα θα εξετάσουν κλινικές μελέτες για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της δίαιτας, ειδικά της πρόσληψης γλουταμίνης και σερίνης, στην πνευμονική υπέρταση σε αυτά τα άτομα».

— Cheng-Han Chen, MD, καρδιολόγος

Πρέπει τα άτομα με πνευμονική υπέρταση να προσαρμόσουν τη διατροφή τους;

Μιλήσαμε επίσης με τη Monique Richard, εγγεγραμμένη διαιτολόγο διατροφολόγο και ιδιοκτήτρια του Nutrition-In-Sight, σχετικά με αυτή τη μελέτη.

Ο Richard εξήγησε ότι τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Τροφές πλούσιες σε αμινοξέα περιλαμβάνουν ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες, δημητριακά και όσπρια με τις πιο πλούσιες πηγές, τις περισσότερες βιοδιαθέσιμες – που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.

«Στην πράξη, παρατηρούμε συχνά υπερβολική πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών από άτομα που έχουν υπέρταση, κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλες σχετικές παθήσεις, καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με επιλογές τρόπου ζωής, όπως ελάχιστη δραστηριότητα. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, κακή υγιεινή ύπνου και κατάσταση ενυδάτωσης», είπε.

Για όσους ανησυχούν για την πρόσληψη γλουταμίνης και σερίνης, ο Richard συμβούλεψε να συναντηθούν με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο για να αξιολογηθεί πλήρως η σύνθεση της δίαιτας και η πρόσληψη κατάλληλη για τις ανάγκες ενός ατόμου.

«Ένας διατροφολόγος θα αξιολογήσει επίσης τη συνολική ισορροπία παραγόντων διατροφής και τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία σε συνδυασμό με τη γενετική και την τρέχουσα φυσική κατάσταση του ατόμου, επιτρέποντας τη χορήγηση συγκεκριμένων και εξατομικευμένων συστάσεων», συνέχισε.

«Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και τεχνολογικές πλατφόρμες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση της πρόσληψης προφίλ αμινοξέων, αλλά μόλις αρχίσουμε να μειώνουμε την πρόσληψη σε δομικά στοιχεία πρωτεϊνών, μικροθρεπτικών συστατικών και σε αυτό το επίπεδο ελέγχου, αρχίζουμε να χάνουμε τα μάτια μας εικόνα και όλους τους παράγοντες που εναρμονίζονται όμορφα για να παράγουν τη συμφωνία της υγείας και της ζωτικότητας.»

— Monique Richard, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος

Μάθετε περισσότερα

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η τακτική χρήση ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για πρώτη φορά και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss