Μπορεί η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς να προκαλέσει τύφλωση; Και περισσότερες συχνές ερωτήσεις

Η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στα μάτια σας. Επηρεάζει περίπου 25–50% των ατόμων με νόσο του Graves, η οποία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα. Ορισμένες άλλες αυτοάνοσες διαταραχές που επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα σας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς.

Η οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς δεν προκαλεί συνήθως τύφλωση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης σε σπάνιες περιπτώσεις. Είναι πιο πιθανό να προκαλέσει άλλες αλλαγές στην όραση, όπως θολή όραση ή διπλή όραση.

Άλλες δυνατότητες συμπτώματα της οφθαλμικής νόσου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

 • δυσφορία στα μάτια
 • ερυθρότητα των ματιών
 • ξηρά μάτια
 • υγρά μάτια
 • ευαισθησία στο φως
 • αλλαγές στα βλέφαρά σας
 • διόγκωση των ματιών σου

Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν το ένα ή και τα δύο μάτια.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για τον περιορισμό των αλλαγών στην όραση και άλλων συμπτωμάτων.

Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις σχετικά με την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς και τις αλλαγές στην όραση.

Μπορεί η οφθαλμοπάθεια του θυρεοειδούς να προκαλέσει τύφλωση;

Η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει οίδημα που συμπιέζει ή βλάπτει το ένα ή και τα δύο οπτικά νεύρα, τα οποία μεταφέρουν σήματα από τα μάτια σας στον εγκέφαλό σας για να μπορείτε να βλέπετε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης ή τύφλωση σε σπάνιες περιπτώσεις.

Η βλάβη του οπτικού νεύρου επηρεάζει περίπου 4-10% ατόμων με οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν παρουσιάζουν πλήρη απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να εμφανίσουν άλλες αλλαγές στην όραση.

Η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροφθαλμία, υγρά μάτια ή αλλαγές στα βλέφαρά σας ή στη θέση των ματιών σας που μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

 • θολή όραση
 • διπλή όραση
 • μειωμένη όραση
 • μειωμένη περιφερική όραση
 • αλλαγές στον τρόπο που βλέπετε το χρώμα ή την αντίθεση
 • αυξημένη ευαισθησία στο φως

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν ή να υποχωρήσουν από μόνα τους μέσα σε λίγα χρόνια.

Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενα γυαλιά, χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες για τη διόρθωση των αλλαγών στην όραση.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν ένα οπτικό νεύρο είναι συμπιεσμένο, τα βλέφαρά σας τραβούν πολύ πίσω από τα μάτια σας ή εάν δυσκολεύεστε να μετακινήσετε τα μάτια σας.

Η συμπίεση του οπτικού νεύρου είναι μια επείγουσα κατάσταση στα μάτια που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Επιδεινώνεται η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς;

Η νόσος του θυρεοειδούς οφθαλμού συνήθως γίνεται πιο σοβαρή μέσα στους πρώτους 6-18 μήνες της νόσου, η οποία είναι γνωστή ως αρχική ή ενεργή φάση. Αυτή η αρχική φάση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο σε μερικούς ανθρώπους.

Η φλεγμονή των ματιών αυξάνεται κατά την αρχική φάση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματά σας να επιδεινωθούν γρήγορα. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλές ή άλλες μόνιμες αλλαγές στους ιστούς μέσα ή γύρω από τα μάτια σας.

Η φλεγμονή από την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς συνήθως γίνεται λιγότερο ενεργή μετά την αρχική φάση της νόσου. Αυτό μπορεί να κάνει πολλά από τα συμπτώματά σας να σταθεροποιηθούν, να βελτιωθούν ή να υποχωρήσουν τελικά.

Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και αφού η ασθένεια γίνει ανενεργή. Η φλεγμονή στην ενεργό φάση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των ιστών που παραμένει αφού η νόσος γίνει ανενεργή.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για τον περιορισμό της ενεργού φάσης της νόσου και την πρόληψη μόνιμων βλαβών.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς;

Η αρχική ενεργός φάση της νόσου του θυρεοειδούς οφθαλμού διαρκεί συνήθως 6-18 μήνες, αν και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο για μερικούς ανθρώπους. Τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς συχνά σταθεροποιείται από μόνη της μέσα σε μερικά χρόνια, αλλά η λήψη θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου πιο γρήγορα. Αυτό είναι σημαντικό για τον περιορισμό της μόνιμης ζημιάς.

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στα μάτια, στα βλέφαρα ή στην όρασή σας.

Είναι θεραπεύσιμη η οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς.

Εάν έχετε ήπια οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων:

 • λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες, τζελ ή αλοιφές
 • ενέσεις κορτικοστεροειδών ή βοτουλινικής τοξίνης Α (Botox) στα βλέφαρά σας, εάν αυτά υποχωρούν
 • αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η χρήση γυαλιών ηλίου ή αλλαγές στις συνήθειες ύπνου σας
 • συμπληρώματα σεληνίου

Είναι επίσης σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα ή το άτμισμα εάν συμμετέχετε σε αυτές τις δραστηριότητες. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πόρους για να σας βοηθήσει να μειώσετε και να σταματήσετε το κάπνισμα. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό για τη διακοπή του καπνίσματος.

Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να λάβετε έγκαιρη θεραπεία με φάρμακα για να μειώσετε την ανοσολογική απόκριση που προκαλεί φλεγμονή στο μάτι σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων και τη διαρκή βλάβη.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής:

 • κορτικοστεροειδή από το στόμα ή με ένεση
 • ανοσοτροποποιητές, όπως:
  • μεθοτρεξάτη
  • αζαθειοπρίνη (Imuran)
  • μυκοφαινολάτη μοφετίλ (CellCept)
 • βιολογικά φάρμακα, όπως:
  • τεπροτουμουμάμπη (Tepezza)
  • rituximab (Rituxan)
  • τοσιλιζουμάμπη (Actemra)
  • adalimumab (Humira)
  • infliximab (Remicade)

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ακτινοθεραπεία κόγχου, η οποία χρησιμοποιεί ακτινοβολία χαμηλής δόσης για τη μείωση της φλεγμονής από την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς.

Τα φάρμακα και η ακτινοθεραπεία κόγχου για τη μείωση της φλεγμονής είναι αποτελεσματικά μόνο για τη μείωση των συμπτωμάτων κατά την ενεργό φάση της νόσου. Δεν θα μειώσουν τα συμπτώματα αφού η νόσος σταθεροποιηθεί και γίνει ανενεργή.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της βλάβης των ιστών μέσα ή γύρω από τα μάτια σας που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα συμπτώματα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανενεργής φάσης της νόσου.

Μπορούν επίσης να συστήσουν συνταγογραφούμενα γυαλιά για τη διαχείριση ορισμένων αλλαγών στην όραση.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Μπορώ να αντιστρέψω τη βλάβη από την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς;

Η λήψη θεραπείας για την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φλεγμονής κατά την ενεργό φάση της νόσου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και μπορεί να αποτρέψει μόνιμες αλλαγές στους ιστούς μέσα ή γύρω από το μάτι σας.

Αφού σταθεροποιηθεί η ασθένεια, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ορισμένων τύπων αλλαγών ή βλάβης στα μάτια ή στα βλέφαρά σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή ορισμένων ζημιών, αλλά δεν μπορεί να αντιστρέψει πλήρως τη ζημιά. Μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα που συνεχίζονται μετά την επέμβαση.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις προοπτικές σας.

Τι συμβαίνει εάν η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς δεν αντιμετωπιστεί;

Η ανεπεξέργαστη οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή βλάβη στα μάτια, στα βλέφαρα ή στην όρασή σας.

Πολλά από τα συμπτώματά σας μπορεί τελικά να βελτιωθούν ή να υποχωρήσουν, ακόμη και χωρίς θεραπεία. Αλλά μπορεί να έχετε μόνιμες αλλαγές ή βλάβη στους ιστούς μέσα ή γύρω από τα μάτια σας που οδηγούν σε συνεχή συμπτώματα.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για τη μείωση της φλεγμονής, τον περιορισμό των συμπτωμάτων και την πρόληψη μόνιμων βλαβών.

Η οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς μπορεί να βλάψει τα οπτικά σας νεύρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση ή άλλες αλλαγές στην όραση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και αφού η νόσος σταθεροποιηθεί και η φλεγμονή δεν είναι πλέον ενεργή.

Η έγκαιρη θεραπεία για την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φλεγμονής και της μόνιμης βλάβης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και μερικές φορές θεραπεία με χαμηλή δόση ακτινοβολίας για τη μείωση της φλεγμονής κατά την ενεργό φάση της νόσου.

Μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση εάν έχετε βλάβη στο οπτικό σας νεύρο ή σε άλλους οφθαλμικούς ιστούς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με φάρμακα.

Μπορεί επίσης να συστήσουν λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες, συμπληρώματα διατροφής ή άλλες θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την προώθηση της υγείας των ματιών. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις προοπτικές σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss