Κατανόηση των συμπτωμάτων της υποτονικής εγκεφαλικής παράλυσης και των επιλογών θεραπείας

Αν και σπάνια, η εγκεφαλική παράλυση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει υποτονικά συμπτώματα ή χρόνια μυϊκή αδυναμία. Θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια σωματική ή/και γνωστική αναπηρία που προκύπτει από εγκεφαλική βλάβη σε πολύ νεαρή ηλικία, συνήθως κατά την ανάπτυξη του εμβρύου ή λίγο μετά τη γέννηση.

Το “εγκεφαλικό” αναφέρεται στον εγκέφαλο. Ο όρος «παράλυση» αναφέρεται σε παράλυση, μυϊκή αδυναμία ή ανεξέλεγκτες κινήσεις του σώματος. Συνήθως επηρεάζει την κίνηση, τον συντονισμό και τις μαθησιακές ικανότητες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκεφαλικής παράλυσης. Κάθε τύπος ορίζεται με βάση τα πιο διαδεδομένα κινητικά αποτελέσματα.

Επειδή η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να έχει μια σειρά επιδράσεων στη μυϊκή δύναμη και τον τόνο, η ίδια η πάθηση μπορεί να ποικίλλει τόσο σε τύπο όσο και σε σοβαρότητα από άτομο σε άτομο.

Μερικές φορές ο όρος «υποτονική εγκεφαλική παράλυση» χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν σπάνιο τύπο εγκεφαλικής παράλυσης που προκαλεί υποτονία, γνωστό και ως φτωχός μυϊκός τόνος ή «δισκέτες».

Παρακάτω, μοιραζόμαστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποτονική εγκεφαλική παράλυση, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων, της θεραπείας και άλλων.

Αιτίες υποτονικών συμπτωμάτων στην εγκεφαλική παράλυση

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να αναπτυχθεί όταν οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό καταστραφούν κατά την ανάπτυξη του εμβρύου ή λίγο μετά τη γέννηση.

Εγκεφαλική βλάβη σε αυτές τις περιοχές μπορεί να συμβεί λόγω μη φυσιολογικής ανάπτυξης στη μήτρα ή τραυματισμού κατά τη διάρκεια του τοκετού ή της πρώιμης ζωής.

Η υποτονική εγκεφαλική παράλυση είναι που συνδέονται με βλάβη στην παρεγκεφαλίδα, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην ισορροπία και τον συντονισμό.

Αρκετοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικής παράλυσης. Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πρόωρος τοκετός
 • χαμηλό βάρος γέννησης
 • θεραπείες υπογονιμότητας
 • δίδυμα, τρίδυμα ή άλλες πολύδυμες γεννήσεις
 • συνθήκες υγείας της μητέρας
 • επιπλοκές κατά τον τοκετό

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την εγκεφαλική παράλυση, η συγγενής εγκεφαλική παράλυση ή η εγκεφαλική παράλυση που είναι παρούσα κατά τη γέννηση, ευθύνεται κατά προσέγγιση 85–90% όλων των περιπτώσεων εγκεφαλικής παράλυσης.

Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές στα ποσοστά διαφορετικών τύπων εγκεφαλικής παράλυσης.

Για παράδειγμα, η υποτονική εγκεφαλική παράλυση είναι σπάνια και επηρεάζει λιγότερο από 5% των ατόμων με την πάθηση. Η σπαστική εγκεφαλική παράλυση είναι ο πιο συχνός τύπος, που επηρεάζει χονδρικά 80% ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

Συμπτώματα υποτονικής εγκεφαλικής παράλυσης

Ένας τρόπος με τον οποίο οι ειδικοί υγείας κατηγοριοποιούν την εγκεφαλική παράλυση βασίζεται στην επίδραση που έχει στους μύες κάποιου.

Η υποτονική εγκεφαλική παράλυση χαρακτηρίζεται από υποτονία ή αδύναμο μυϊκό τόνο, γι’ αυτό μερικές φορές μπορεί να δείτε τον όρο «δισκέτες».

Μερικά άλλα συμπτώματα αυτού του τύπου εγκεφαλικής παράλυσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έλλειψη ελέγχου της κεφαλής
 • κακές λεπτές κινητικές δεξιότητες
 • πιο αργά από τα συνηθισμένα αντανακλαστικά
 • υπερβολικά εύκαμπτοι μύες και αρθρώσεις
 • δυσκολία στο μάσημα
 • δυσκολίες στην κατάποση
 • πρόβλημα με την ισορροπία
 • ευρύτερο βάδισμα από το συνηθισμένο
 • ασταθείς ή ασταθείς κινήσεις
 • αναπτυξιακές καθυστερήσεις
 • αναπνευστικές δυσκολίες

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν περισσότερη αναπηρία από άλλους. Τα άτομα με συμπτώματα υποτονικής εγκεφαλικής παράλυσης μπορεί επίσης να έχουν άλλους τύπους εγκεφαλικής παράλυσης, γνωστές ως μικτή εγκεφαλική παράλυση, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συμπτώματα.

Για παράδειγμα, υποτονική εγκεφαλική παράλυση συχνά εμφανίζεται παράλληλα με την αταξική εγκεφαλική παράλυση, έναν τύπο εγκεφαλικής παράλυσης που περιλαμβάνει προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού. Μερικά συμπτώματα της αταξικής εγκεφαλικής παράλυσης περιλαμβάνουν:

 • ασταθής πύλη
 • αργή ταχύτητα κίνησης
 • κακός έλεγχος στις ακριβείς κινήσεις

Επιλογές θεραπείας για την υποτονική εγκεφαλική παράλυση

Όπως και με άλλες μορφές εγκεφαλικής παράλυσης, δεν υπάρχει τρέχουσα θεραπεία για την υποτονική εγκεφαλική παράλυση. Ωστόσο, πολλές επιλογές θεραπείας μπορώ να βοηθήσω πρόληψη επιπλοκών στην υγεία και βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι η πιο σημαντική θεραπεία για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, επειδή βοηθά στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της κίνησης και πολλά άλλα. ΕΝΑ κριτική 2019 Η έρευνα δείχνει ότι οι προσεγγίσεις φυσικοθεραπείας όπως η λειτουργική προπόνηση και η προπόνηση βάδισης είναι οι πιο αποτελεσματικές για την εγκεφαλική παράλυση.

Άλλοι τύποι θεραπείας και αποκατάστασης που μπορεί να είναι χρήσιμοι περιλαμβάνουν:

 • εργοθεραπεία
 • ψυχαγωγική θεραπεία
 • λογοθεραπεία

Κινητικότητα και βοηθητικά βοηθήματα

Βοηθήματα κινητικότητας, όπως αναπηρικά καροτσάκια και περιπατητές, και άλλες ορθωτικές συσκευές, όπως νάρθηκες και νάρθηκες, μπορεί να είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της κίνησης, της ισορροπίας και της στάσης του σώματος.

Άλλα βοηθητικά βοηθήματα και τεχνολογίες είναι επίσης ευεργετικά για τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας στην καθημερινή ζωή.

φαρμακευτική αγωγή

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν φάρμακα για τη σπαστική εγκεφαλική παράλυση για να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών. Ωστόσο, τα άτομα με υποτονική εγκεφαλική παράλυση που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως μη φυσιολογικές κινήσεις ή χρόνιο πόνο μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη χρήση φαρμάκων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Χειρουργική επέμβαση

Μερικά παιδιά με σπαστική εγκεφαλική παράλυση μπορεί να ωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση δομικών ανωμαλιών και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως ο χρόνιος πόνος.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ωφελήσει παιδιά με υποτονική εγκεφαλική παράλυση με παρόμοια συμπτώματα και επιπλοκές.

Ασφαλιστική κάλυψη για υποτονική εγκεφαλική παράλυση

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν κάλυψη για θεραπείες εγκεφαλικής παράλυσης. Ανάλογα με την κάλυψη, αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να περιλαμβάνουν προληπτικές υπηρεσίες, όπως επισκέψεις γιατρών ή υπηρεσίες που βασίζονται στη θεραπεία, όπως φυσικοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, ακόμη και με ασφαλιστική κάλυψη, έρευνα έχει δείξει ότι η θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης συχνά επιβαρύνει σημαντικά τις οικογένειες. Ακόμη και με ορισμένες υπηρεσίες που καλύπτονται, το κόστος από την τσέπη εξακολουθεί να αυξάνεται, ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρής εγκεφαλικής παράλυσης που απαιτούν περισσότερη ιατρική φροντίδα.

Κάποια κρατικά προγράμματα, όπως π.χ Medicaid ή Συμπληρωματικό Εισόδημα Ασφάλειας (SSI), μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση ορισμένων από αυτές τις δαπάνες. Άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη ατόμων με αναπηρία και των αγαπημένων τους προσώπων.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς η υποτονική εγκεφαλική παράλυση επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής;

Ενα από μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής στην υποτονική εγκεφαλική παράλυση είναι η σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με έρευνα από το 2019τα παιδιά και οι ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση που έχουν πιο σοβαρή έκπτωση έχουν συχνά χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από εκείνους με ήπια αναπηρία.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες – όπως η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ή η ζωή με άλλες παθήσεις υγείας – μπορούν επίσης να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση.

Ο υπολογισμός του προσδόκιμου ζωής είναι εξαιρετικά εξατομικευμένος. Εάν έχετε ανησυχίες, ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας θα έχει τις καλύτερες πληροφορίες για εσάς.

Η εγκεφαλική παράλυση αναπτύσσεται πολύ νωρίς στη ζωή. Μπορεί να επηρεάσει τους μύες, την κίνηση, τον συντονισμό και πολλά άλλα. Η υποτονική εγκεφαλική παράλυση είναι ένας τύπος εγκεφαλικής παράλυσης όπου η εγκεφαλική βλάβη προκαλεί χαμηλό μυϊκό τόνο ως κύριο σύμπτωμα.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τα συμπτώματα της υποτονικής εγκεφαλικής παράλυσης, οι θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπλοκών.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss