Hidradenitis Suppurativa vs. Herpes: Πώς να πεις τη διαφορά

Η πυώδης ιδραδενίτιδα (HS) και ο ιός του απλού έρπητα (HSV) είναι δύο δερματικές παθήσεις που μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών εξογκωμάτων στη βουβωνική χώρα. Οι εστίες HSV μπορεί επίσης να εμφανιστούν οπουδήποτε το δέρμα τρίβεται μεταξύ τους, όπως οι μασχάλες.

Ο HSV είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει περιοδικά ξεσπάσματα – συνήθως στη βουβωνική χώρα, τον πρωκτό ή το στόμα – ή και καθόλου συμπτώματα.

Το HS είναι μια μακροχρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που προκαλεί περιοδικά ξεσπάσματα, συνήθως στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες, μεταξύ των μηρών, μεταξύ των γλουτών ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όπου το δέρμα τρίβεται μεταξύ τους.

Αν και καμία πάθηση δεν έχει ακόμη θεραπεία, και οι δύο είναι θεραπεύσιμες.

Δεδομένου ότι οι συνθήκες μπορεί εύκολα να μπερδευτούν μεταξύ τους και μάλιστα να συμβαίνουν ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις διαφορές τους. Δείτε τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για το πώς εκδηλώνονται.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του έρπητα και της πυώδους ιδραδενίτιδας;

Το HS είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που φαίνεται να σχετίζεται με δυσκολίες του ανοσοποιητικού συστήματος και γενετική. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή το κάπνισμα το επιδεινώνουν.

Ο HSV είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο έρπης γενικά είναι πολύ πιο συχνός. Υπολογίζεται ότι το 1% των ανθρώπων έχουν HS σε σύγκριση με περίπου 13% ενηλίκων (ηλικίας 15–49) που έχουν έρπητα των γεννητικών οργάνων (τύπου 2).

Αν και ο τύπος 1 ή ο στοματικός έρπης είναι ακόμη πιο συνηθισμένος από τον τύπο 2, είναι απίθανο να μπερδευτεί με HS. Το HS γύρω από το στόμα δεν είναι κοινό.

Μπορείτε να έχετε HS και HSV ταυτόχρονα;

Ναι, είναι δυνατό να έχετε και HS και HSV ταυτόχρονα. Σύμφωνα με Έρευνα 2018εάν έχετε HS, είναι πιο πιθανό να έχετε άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τους θύλακες των τριχών, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα.

Άλλες κοινές συννοσηρότητες του HS περιλαμβάνουν ακμή, αυτοάνοσες παθήσεις, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, άγχος και κατάθλιψη.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συμπτώματα πυώδους ιδραδενίτιδας έναντι έρπητα

Οι φωτοβολίδες HS περιλαμβάνουν:

 • συστάδες μεσαίου μεγέθους, επώδυνα αποστήματα ή εξογκώματα κάτω από το δέρμα που περιέχουν πύον
 • «σήραγγα» κάτω από το δέρμα, όπου αναπτύσσονται κοιλότητες σαν τούνελ από τα αποστήματα
 • κόκκινο, πρησμένο, με ουλές ή με άλλο τρόπο φλεγμονώδες δέρμα από επαναλαμβανόμενα ξεσπάσματα
 • εστίες όπου το δέρμα τρίβεται μεταξύ τους: στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στον πρωκτό, στο εσωτερικό των μηρών, κάτω από το στήθος ή ανάμεσα στους γλουτούς

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις από έρπη είναι χωρίς συμπτώματα και περνούν απαρατήρητες, τα κρούσματα περιλαμβάνουν:

 • συστάδες μικρών, επώδυνων αποστημάτων ή εξογκωμάτων κάτω από το δέρμα και τους βλεννογόνους που περιέχουν πύον
 • εξογκώματα που συνήθως εντοπίζονται στο στόμα, τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό

Οι εστίες του έρπητα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ουλές και εκτεταμένη ερυθρότητα, εκτός εάν τα εξογκώματα σκάσουν.

Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να επανέρχονται με την πάροδο του χρόνου.

Αιτίες πυώδους ιδραδενίτιδας έναντι έρπητα

Η ακριβής αιτία του HS είναι άγνωστη. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περιλαμβάνει ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με φλεγμονή γύρω από τους θύλακες των τριχών σε περιοχές με ιδρωτοποιούς αδένες (όπως οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα).

Παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης HS περιλαμβάνουν:

 • γενετική (το οικογενειακό ιστορικό είναι γνωστός παράγοντας)
 • ορμονικές αλλαγές
 • ευσαρκία
 • κάπνισμα καπνού
 • τριβή βουλωμένων τριχοθυλακίων
 • μεγαλύτερη ηλικία

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (στοματική) ή 2 (γεννητικά όργανα) προκαλεί HSV. Μετάδοση συμβαίνει μέσω άμεσης επαφής με το προσβεβλημένο δέρμα, τους βλεννογόνους ή τα σωματικά υγρά.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από έρπη περιλαμβάνουν:

 • σεξουαλική επαφή χωρίς μεθόδους φραγμού
 • πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
 • ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • άγχος ή κόπωση

Επόμενα βήματα

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε HSV ή HS, επισκεφτείτε έναν γιατρό ή την πλησιέστερη κλινική σας. Μια εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ή να αποκλείσει μια λοίμωξη από έρπητα. Το HS τείνει να είναι πιο δύσκολο στη διάγνωση, αλλά μέθοδοι όπως οι εργαστηριακές εξετάσεις και τα ερωτηματολόγια τρόπου ζωής μπορούν να το αναγνωρίσουν.

Δεδομένου ότι ο έρπης είναι μεταδοτικός, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό πριν από πιθανή εξάπλωσή του.

Για οποιαδήποτε πάθηση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, πρακτικές υγιεινής ή στρατηγικές τρόπου ζωής. Εάν έχετε HS, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια σύσταση.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Το HS και ο έρπης είναι δύο διαφορετικές δερματικές παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών εξογκωμάτων στη βουβωνική χώρα ή μεταξύ των γλουτών.

Οι εστίες HS συμβαίνουν επίσης συνήθως όταν το δέρμα τρίβεται μεταξύ τους, όπως οι μασχάλες ή το εσωτερικό των μηρών.

Το HS είναι μια μακροχρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που σχετίζεται με δυσκολίες του ανοσοποιητικού συστήματος και γενετική. Μια ιογενής λοίμωξη προκαλεί έρπητα.

Χωρίς θεραπεία, οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ποιότητα ζωής. Δεδομένου ότι τόσο το HS όσο και ο έρπης είναι θεραπεύσιμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε οποιαδήποτε πάθηση.

Μάθετε περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss