Υπάρχει σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της οσμής του σώματος;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αλλαγές στην οσμή του σώματός σας κατά την εμμηνόπαυση και στο πώς αντιλαμβάνεστε το μοναδικό σας άρωμα. Αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε τις ανεπιθύμητες οσμές.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος, λέει η Suzanne Gilberg-Lenz, MD, συγγραφέας του βιβλίου “Εμμηνόπαυση Bootcamp: Βελτιστοποιήστε την υγεία σας, ενδυναμώστε τον εαυτό σας και άνθετε όσο μεγαλώνετε”.

Συγκεκριμένα, αυξάνει ή μειώνει την κορτιζόλη, τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη. Αν και αυτές οι ορμόνες κυμαίνονται σε μεγάλη ποικιλία χρονικών περιόδων κατά τη διάρκεια της ζωής σας, αυτές οι αλλαγές είναι πιο δραστικές κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Οι ελαφρές αλλαγές στην οσμή του σώματος είναι συχνά προσωρινές. «Ωστόσο, οι έντονες και επίμονες μυρωδιές του σώματος μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σημαντικού προβλήματος όπως μια λοίμωξη και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από έναν επαγγελματία ιατρό», εξήγησε η Judith Meer, PT, DPT, ειδικός αποκατάστασης πυέλου στο The Pelvic PT στο New Jersey.

Οι αλλαγές στην οσμή του κόλπου είναι πιο πιθανό να είναι αιτία ανησυχίας, ειδικά εάν η μυρωδιά είναι ψαριού, σάπια ή μαγιά.

Γιατί συμβαίνουν αλλαγές στην οσμή του σώματος κατά την εμμηνόπαυση

Η όσφρησή σας μπορεί να αλλάξει

Ορισμένες αλλαγές στη μυρωδιά είναι φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Η πρεσβυοσμία, γνωστή και ως όσφρηση της τρίτης ηλικίας, μπορεί να προκαλέσει:

  • Υποσμία: θαμπή ή χαμένη αίσθηση της όσφρησης
  • Δυσοσμία: παραμορφωμένη αίσθηση όσφρησης
  • Φαντοσμία: μυρίστε παραισθήσεις ή μυρίζοντας πράγματα που δεν υπάρχουν

«Η δυσοσμία και η φαντοσμία μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μυρίζουν δυσωδία, ακόμη και όταν δεν μυρίζουν», είπε ο Meer.

Αυξημένη εφίδρωση λόγω εξάψεων ή νυχτερινών εφιδρώσεων

Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται. Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, επομένως όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, τα αιμοφόρα αγγεία δεν είναι τόσο επεκτατικά, λέει ο Gilberg-Lenz.

«Αυτή η συστολή σημαίνει ότι τα άτομα στην εμμηνόπαυση δεν είναι επαρκώς ικανά να απελευθερώσουν την υπερβολική θερμότητα του σώματος», είπε, γεγονός που αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων.

«Η αύξηση της εφίδρωσης σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στον ίδιο τον ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε οσμή του σώματος», εξηγεί ο Gilberg-Lenz.

Η αύξηση της τεστοστερόνης προκαλεί αυτή την αύξηση στα βακτήρια. Η τεστοστερόνη συνδέεται επίσης με την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ανδροστενόλη, η οποία σχετίζεται με ένα μοσχομυρωδάτο άρωμα.

Μεγαλύτερο άγχος

Μια στατιστική ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2023 διαπίστωσε ότι περίπου 25% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών βιώνουν άγχος. Πιο σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης συσχετίστηκαν με μεγαλύτερα επίπεδα άγχους.

Ο τακτικός ιδρώτας απελευθερώνεται από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ ο ιδρώτας από το στρες απελευθερώνεται μέσω των αποκρινών ιδρωτοποιών αδένων, εξηγεί η Stephanie Culver, MD, πιστοποιημένη ιατρός από την Εταιρεία για την εμμηνόπαυση με την Pandia Health.

Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη σε σύγκριση με άλλους τύπους ιδρωτοποιών αδένων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την οσμή, λέει.

Έτσι, εάν τα επίπεδα άγχους σας ανεβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, είναι φυσικό ο ιδρώτας σας να μυρίζει διαφορετικά από αυτό που έχετε συνηθίσει.

Τα μειωμένα οιστρογόνα διαταράσσουν τη συνολική ορμονική ισορροπία του σώματός σας

Τα μειωμένα οιστρογόνα είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στις αλλαγές στην οσμή του κόλπου.

Τα οιστρογόνα βοηθούν τους αιδοίους και τους κολπικούς ιστούς να αυτολιπαίνονται. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, το ίδιο συμβαίνει και με τα επίπεδα λίπανσης, λέει ο Culver.

«Οι αλλαγές στη λίπανση και τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης το pH του κόλπου και αλλάζουν τη γενική σύνθεση των βακτηρίων που βρίσκονται στην ουρογεννητική περιοχή», είπε.

Υπάρχει συνήθως μια μείωση στη συγκέντρωση των βακτηρίων Lactobacilli, συχνά γνωστά ως «καλά βακτήρια» για τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουν την υγεία του κόλπου, λέει.

Οι μειωμένοι γαλακτοβάκιλλοι συνήθως συνδέονται με αύξηση άλλων βακτηριακών στελεχών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στο άρωμα και την έκκριση.

Αυξημένη διαρροή ούρων

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αλλαγές στο πυελικό έδαφος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων διαφορών στον μυϊκό τόνο και τη συνολική λειτουργία.

«Η μείωση των οιστρογόνων, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σημαντική λέπτυνση των μυών και των ιστών γύρω από την ουρήθρα», εξηγεί ο Meer.

Ένα αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ούρων (ακράτεια). Τα ούρα έχουν μια ξεχωριστή μυρωδιά και η απελευθέρωσή τους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την κολπική και τη συνολική οσμή σας, λέει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τις ανεπιθύμητες οσμές κατά την εμμηνόπαυση

Η ανεπιθύμητη οσμή του σώματος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αυτοπεποίθηση, στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και στην ποιότητα ζωής, λέει ο Culver. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επηρεάσετε το άρωμά σας τώρα και μακροπρόθεσμα.

Ανανεώστε τη ρουτίνα υγιεινής σας

Μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να χρειαστεί να ανακαλύψετε ένα νέο σύστημα πρακτικών υγιεινής, λέει ο Culver.

Ακόμα κι αν δεν το είχατε ποτέ πριν, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ντους αμέσως μετά την άσκηση ή την άσκηση, έτσι ώστε το άρωμα να μην παραμένει, λέει.

Ομοίως, μπορεί να κάνετε ένα γρήγορο ξέβγαλμα μετά από εξάψεις, εάν το πρόγραμμα και ο τρόπος ζωής σας το επιτρέπουν.

Εφαρμόστε συχνά αποσμητικό ή αντιιδρωτικό

Η πιστοποιημένη ιατρός της εταιρείας για την εμμηνόπαυση Catherine Hansen, MD, επικεφαλής εμμηνόπαυσης στο Pandia Health, προτείνει να εφαρμόζετε αντιιδρωτικά ή αποσμητικά στην αρχή της ημέρας σας, καθώς και όταν παρατηρείτε αλλαγές στις οσμές.

«Τα αντιιδρωτικά «φράζουν» τους ιδρωτοποιούς αδένες για να εμποδίσουν τη ροή του ιδρώτα στο δέρμα όπου μεταβολίζεται από βακτήρια», εξήγησε. Εν τω μεταξύ, το αποσμητικό έχει αντιμικροβιακή δράση που βοηθά στη μείωση των βακτηρίων.

Και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οσμής που σχετίζεται με τον ιδρώτα, λέει.

Αποφύγετε το λούσιμο

Εάν το άρωμα σας βγάζει ένα νέο άρωμα, μπορεί να έχετε την τάση να τα βάζετε όλα με σαπούνια και άλλα αρώματα — αλλά κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

«Το πλύσιμο, καθώς και οι ειδικές πλύσεις και τα σπρέι, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα μακροπρόθεσμα – όπως επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή αυξανόμενη οσμή – επειδή εξαλείφουν τα καλά βακτήρια στο κολπικό κανάλι που υποστηρίζουν την υγεία του κόλπου», εξήγησε ο Hansen.

«Για να διατηρήσετε τον αιδοίο και τον κόλπο σας καθαρά, χρησιμοποιήστε κανονικό σαπούνι [externally] ή απλώς νερό», λέει.

Πίνουμε

«Το να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό θα σας βοηθήσει να μην είναι τόσο συγκεντρωμένος ο ιδρώτας σας», λέει ο Gilberg-Lenz. Όσο λιγότερο συγκεντρωμένος είναι ο ιδρώτας σας, τόσο λιγότερο θα μυρίζει.

Πώς να αποτρέψετε την ανεπιθύμητη οσμή του σώματος που κινείται προς τα εμπρός

Κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής πρόσληψης

Αρχικά, ο Culver προτείνει να διατηρείτε ένα αρχείο καταγραφής της πρόσληψης τροφής, της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ και των φαρμάκων σας. Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε αυτό το βήμα εάν είχατε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό στο παρελθόν ή πιστεύετε ότι μπορεί να την προκαλέσει.

«Ορισμένες τροφές και φάρμακα μπορούν να συμβάλλουν στην οσμή του σώματος», είπε. Επομένως, το να καταλάβετε τι συμβάλλει στις αλλαγές της μυρωδιάς του σώματος που δεν σας αρέσουν είναι το κλειδί.

Απλώς φροντίστε να συμβουλευτείτε τον συνταγογραφούντα γιατρό σας πριν αλλάξετε τη ρουτίνα της φαρμακευτικής αγωγής σας. Μπορεί να είναι σε θέση να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις και μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το φάρμακο που θέλετε να διακόψετε.

Πάρτε ένα προβιοτικό

Σύμφωνα με τον Hansen, μπορείτε να συμβάλετε στον εποικισμό του κολπικού σωλήνα με βακτήρια Lactobacilli που είναι καλά για εσάς, παίρνοντας ένα καθημερινό προβιοτικό.

Εφαρμόστε πρωτόκολλα ανακούφισης από το στρες

«Το άγχος μπορεί πάντα να είναι ένας παράγοντας στην οσμή», είπε ο Gilberg-Lenz.

«Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, η γιόγκα πριν από τον ύπνο, η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο μπλε φως και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν όλα να είναι μέρος μιας υγιεινής ρουτίνας που προάγει τη διατήρηση της ηρεμίας και ψυχραιμίας», είπε.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας

Εάν η ασυνήθιστη ή ανεπιθύμητη οσμή του σώματος συνεχίζεται, κλείστε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας. Αυτή η αλλαγή στο άρωμα θα μπορούσε να σχετίζεται με μια υποκείμενη πάθηση που απαιτεί διάγνωση και θεραπεία.

Οι ιατρικές παθήσεις που προέρχονται από το ήπαρ ή τα νεφρά, για παράδειγμα, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή μεταβολιτών που επηρεάζουν το άρωμα.

Η επίμονη μυρωδιά των γεννητικών οργάνων μπορεί να σχετίζεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη όπως τα χλαμύδια ή άλλη κολπική λοίμωξη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπλοκών.

Εάν υποψιάζεστε ότι η διαρροή ούρων έχει συμβάλει σε αλλαγές της μυρωδιάς, η συνεργασία με έναν θεραπευτή πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει.

Η κατώτατη γραμμή

Ήπιες αλλαγές στη συνολική οσμή είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση. Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να συνηθιστούν, σπάνια προκαλούν ανησυχία.

Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε ξαφνικές ή σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας ή στην οσμή του κόλπου σας, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες παθήσεις.


Η Gabrielle Kassel (αυτή/η) είναι μια queer παιδαγωγός σεξ και δημοσιογράφος ευεξίας που δεσμεύεται να βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται το καλύτερο που μπορούν στο σώμα τους. Εκτός από το Healthline, η δουλειά της έχει εμφανιστεί σε εκδόσεις όπως Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist και πολλά άλλα! Στον ελεύθερο χρόνο της, η Γκάμπριελ μπορεί να βρεθεί να προπονεί το CrossFit, να κάνει ανασκόπηση προϊόντων αναψυχής, να κάνει πεζοπορία με το κόλεϊ της συνόρων ή να ηχογραφεί επεισόδια του podcast που συνδιοργανώνει με το όνομα Bad In Bed. Ακολουθήστε την στο Instagram @Gabriellekassel.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss