Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες: Οφέλη και Παραδείγματα γευμάτων

Η κατανάλωση με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά δεν υπάρχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη και μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι.

σολομό και αυγά με λεμόνι
Enes Evren/Getty Images

Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, τα οποία είναι γνωστά ως μακροθρεπτικά συστατικά, είναι όλες πηγές ενέργειας για το σώμα σας. Όλα τα τρόφιμα παρέχουν κάποιο συνδυασμό αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Πολλά τρόφιμα περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα μακροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί περιέχουν τόσο λίπος όσο και πρωτεΐνες και το αγελαδινό γάλα είναι πηγή πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων.

Το πώς και τι τρώτε είναι προσωπική απόφαση. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα τρόφιμα που τρώτε. Το κόστος, η διαθεσιμότητα, οι προτιμήσεις και τυχόν συνθήκες υγείας που έχετε θα συμβάλουν στις διατροφικές σας επιλογές.

Πιθανότατα έχετε ακούσει κάποια διαφημιστική εκστρατεία για μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε με αυτόν τον τρόπο εάν προσπαθούν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, να χάσουν βάρος ή να χτίσουν μυϊκή μάζα.

Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση ποικιλίας τροφών είναι η καλύτερη. Αυτό σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό χωρίς να αισθάνεστε περιορισμένοι και ότι τροφοδοτείτε το σώμα σας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να ευδοκιμήσετε.

Είναι εντάξει να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες;

Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, πιθανότατα θα τρώτε πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε υδατάνθρακες. Είναι εντάξει. Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, σημαίνει ότι θα τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη και θα αποφύγετε ή θα περιορίσετε τους υδατάνθρακες.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Εάν ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να μετράτε τους υδατάνθρακες σας για να παραμείνετε κάτω από έναν συγκεκριμένο στόχο. Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να περιορίσει τους υδατάνθρακες σε 20–50 γραμμάρια (g) ανά μέρα.

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, πιθανότατα θα αποφεύγατε ή θα περιορίζατε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως:

 • δημητριακά και άμυλα, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών, του ρυζιού, του ψωμιού, των δημητριακών, του κριθαριού και της βρώμης
 • τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης
 • γάλα και γιαούρτι
 • πολλά φρούτα
 • φασόλια και φακές
 • αμυλούχα λαχανικά, όπως καλαμπόκι, σκουός, πατάτες και γλυκοπατάτες

Σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία επιτρέπει έως και 130 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, πολλά από τα παραπάνω τρόφιμα είναι εντάξει και μπορούν να χωρέσουν στη διατροφή σε μικρότερες μερίδες. Αλλά αυτές οι τροφές θα ήταν εκτός ορίων για πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες 20-50 g την ημέρα.

Τα αυγά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή πρωτεΐνη;

Ναι, τα αυγά είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και είναι πηγή πρωτεΐνης. Το μέσο μεγάλο αυγό κοτόπουλου περιέχει σχεδόν 6 γρ πρωτεΐνης.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα αυγά εύκολα στο μαγείρεμα, ευέλικτα και χορταστικά. Αν σας αρέσουν τα αυγά, μη διστάσετε να τα απολαύσετε με γεύματα ή σνακ.

Οφέλη από κατανάλωση υψηλής πρωτεΐνης, χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων

Η αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. Μπορείτε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης ακόμα κι αν δεν αποφεύγετε σκόπιμα τους υδατάνθρακες.

Το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη για να υποστηρίξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να χτίσει και να επιδιορθώσει τους μύες και να διατηρήσει όλα τα όργανα και τους ιστούς σας.

Η κατανάλωση πηγών πρωτεΐνης με τα γεύματα και τα σνακ σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βραχυπρόθεσμα, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Οι συγγραφείς του α Ερευνητική ανασκόπηση 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πρώτους 6 μήνες σε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αλλά μετά το όριο των 6 μηνών, οι κίνδυνοι άρχισαν να υπερτερούν των οφελών. Οι άνθρωποι παρουσίασαν αυξήσεις στην LDL («κακή») χοληστερόλη και επιδείνωση της ποιότητας ζωής.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνης;

Υπάρχουν μερικοί πιθανοί κίνδυνοι για να ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι βιώσιμα. Η δίαιτα για απώλεια βάρους είναι ένα από τα μεγαλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες της μελλοντικής αύξησης βάρους.

Η δίαιτα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικής διαταραχής.

Εάν έχετε κάνει δίαιτα στο παρελθόν, μπορεί να έχετε παρατηρήσει κάποιες από τις συναισθηματικές επιπτώσεις. Η περιοριστική δίαιτα μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κοινωνικοποίηση και να προκαλέσει μεγαλύτερη απομόνωση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή σας και το επίπεδο ενέργειάς σας εάν δεν τρώτε αρκετά.

Επιπλέον, ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να δυσκολευτείτε να πάρετε αρκετές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατανθράκων που είναι σημαντικός για την υποστήριξη της υγιούς πέψης. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε περισσότερη δυσκοιλιότητα όταν μειώνετε την πρόσληψη υδατανθράκων.

Αν και τα αποτελέσματα δεν είναι πειστικά, καποια ερευνα έχει δείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου τόσο σε άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όσο και σε άτομα με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων.

Εάν έχετε ιστορικό νεφρικής νόσου, μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι δύσκολη για τα νεφρά σας. Ερευνα υποδηλώνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τη λειτουργία των νεφρών.

Πρέπει να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη από υδατάνθρακες για να χάσετε βάρος;

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες συχνά χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Λάβετε όμως υπόψη ότι αυτές οι μελέτες εξετάζουν μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν όλοι όσοι χάσουν βάρος θα το ξαναπάρουν. Η έρευνα προτείνει ότι μέχρι 80% των ατόμων που χάνουν βάρος θα το ξαναπάρουν.

Παραδείγματα τροφίμων

Ακολουθούν ορισμένες τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες:

 • ξηροί καρποί και σπόροι
 • φυστικοβούτυρο και άλλα βούτυρα ξηρών καρπών
 • ψάρια και θαλασσινά
 • κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό
 • αυγά
 • τυρί και απλό γιαούρτι
 • τόφου

Μπορείτε να συμπεριλάβετε άλλα τρόφιμα, όπως τα ακόλουθα, παρόλο που δεν αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεΐνης:

 • μη αμυλούχα λαχανικά όπως μποκ τσόι, μπρόκολο, κουνουπίδι, φυλλώδη χόρτα, αγγούρια, πιπεριές, ντομάτες, μανιτάρια, σπαράγγια, πράσινα φασόλια, σέλινο και κολοκυθάκια
 • αβοκάντο, ελιές και μικρές μερίδες μούρων

Για να μετατρέψετε αυτά τα τρόφιμα σε γεύματα, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στα παρακάτω πιάτα:

 • μια ομελέτα με τυρί και λαχανικά, σερβιρισμένη με μπέικον γαλοπούλας
 • χοιρινό ψητό με μπρόκολο
 • ένα tofu stir-fry (φτιαγμένο με σάλτσα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη) με μια ποικιλία λαχανικών
 • περιτυλίγματα taco μαρούλι
 • μπριζόλα με μια πλευρά από ψητό κουνουπίδι
 • μοσχαρίσιο στιφάδο, χωρίς πατάτες
 • μια πράσινη σαλάτα με τυρί, ξηρούς καρπούς και ψητό κοτόπουλο

Όλα τα τρόφιμα περιέχουν κάποιο συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δίνουν στο σώμα σας ενέργεια. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Αν και αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, συνήθως δεν είναι βιώσιμος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η προσέγγιση θα διατηρήσει το βάρος μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την επιλογή να τρώτε περισσότερες πηγές πρωτεΐνης για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή, ειδικά αν διαπιστώσετε ότι βοηθά στην όρεξη και την ενέργειά σας.

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες ενέχει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεφρών και της αύξησης των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss