Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ουδετεροπενία και τη θρομβοπενία

Η ουδετεροπενία περιλαμβάνει χαμηλό αριθμό ουδετερόφιλων και η θρομβοπενία περιλαμβάνει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Ορισμένες καταστάσεις, λοιμώξεις ή φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μειωμένα επίπεδα και των δύο.

Η ουδετεροπενία και η θρομβοπενία είναι δύο παθήσεις του αίματος που μερικές φορές εμφανίζονται μαζί.

Ουδετεροπενία είναι όταν δεν έχετε αρκετά ουδετερόφιλα. Τα ουδετερόφιλα είναι λευκά αιμοσφαίρια που επιδιορθώνουν τις πληγές και καταστρέφουν τα παθογόνα.

Θρομβοπενία είναι όταν δεν έχετε αρκετά θρομβοκύτταρα ή αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της πήξης του αίματος. Το αίμα πρέπει να πήξει για να σταματήσει η αιμορραγία όταν έχετε μια πληγή.

Η ουδετεροπενία και η θρομβοπενία μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνους του αίματος. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κοινές αιτίες.

Τι μπορεί να προκαλέσει ουδετεροπενία και θρομβοπενία;

Ο μυελός των οστών συνθέτει κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων και των αιμοπεταλίων. Καθώς ωριμάζουν, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορούν.

Μερικές φορές, η ουδετεροπενία και η θρομβοπενία εμφανίζονται λόγω μιας κατάστασης που επηρεάζει την ικανότητα του μυελού των οστών να παράγει αρκετά κύτταρα αίματος. Σε άλλες περιπτώσεις, παράγοντες υγείας όπως η μόλυνση ή η φαρμακευτική αγωγή μειώνουν την ποσότητα των ουδετερόφιλων και των αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία.

Τέλος, οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν να αναγκάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που επιτίθενται και καταστρέφουν ορισμένα κύτταρα του αίματος.

Το παρακάτω διάγραμμα παραθέτει μερικές από τις πιο κοινές αιτίες ουδετεροπενίας και θρομβοπενίας.

Τύπος κατάστασης Παραδείγματα
αυτοάνοσο νόσημα Εάν έχετε μια αυτοάνοση διαταραχή όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σώμα σας μπορεί να παράγει αντισώματα που σκοτώνουν ορισμένους τύπους κυττάρων του αίματος.
καρκίνους και θεραπείες καρκίνου

Η λευχαιμία και το λέμφωμα Hodgkin είναι δύο τύποι καρκίνου που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να παράγει κύτταρα αίματος. Θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να καταστρέψουν βλαστοκύτταρα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ουδετερόφιλα ή αιμοπετάλια.

λοιμώξεις Οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να εξαντλήσουν τα αποθέματα του σώματός σας σε ουδετερόφιλα και αιμοπετάλια. Ορισμένες κοινές λοιμώξεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ηπατίτιδα C, HIV και σήψη.
φάρμακα

Τα αντιβιοτικά, τα αντιψυχωσικά και τα φάρμακα που θεραπεύουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την επιληψία είναι μερικοί τύποι φαρμάκων που συνδέονται με την ουδετεροπενία και τη θρομβοπενία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουδετεροπενίας και της θρομβοπενίας;

Τα συμπτώματα της ουδετεροπενίας και της θρομβοπενίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν τα επίπεδα ουδετερόφιλων και αιμοπεταλίων σας είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε συμπτώματα.

Τα άτομα με ουδετεροπενία τείνουν να είναι πιο πιθανό να πάθουν λοιμώξεις, όπως πνευμονία, ωτίτιδες, ουλίτιδα και λοιμώξεις των κόλπων. Μπορεί να εμφανίσουν κοινά συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετό, κόπωση και πρησμένους λεμφαδένες ή να διαπιστώσουν ότι τα κοψίματα ή οι πληγές χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν.

Η θρομβοπενία μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, αλλά τα συμπτώματά της είναι πιο συγκεκριμένα. Μπορεί να μελανιάσετε πιο εύκολα ή να αιμορραγήσετε πολύ εάν δεν έχετε αρκετά αιμοπετάλια. Τα άτομα με θρομβοπενία μπορεί να έχουν συχνές ρινορραγίες ή βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους και μπορεί να παρατηρήσουν αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα τους.

Μπορείτε να έχετε ουδετεροπενία και θρομβοπενία με αναιμία;

Είναι πιθανό να έχετε ουδετεροπενία και θρομβοπενία με αναιμία (χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια). Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πανκυτταροπενία.

Εάν έχετε πανκυτταροπενία, όλα τα αιμοσφαίρια σας είναι πολύ χαμηλά. Η σοβαρή πανκυτταροπενία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων και της έντονης αιμορραγίας.

Πόσο συχνή είναι η ουδετεροπενία με θρομβοπενία;

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πόσα άτομα έχουν ουδετεροπενία με θρομβοπενία.

Τα επίπεδα ουδετερόφιλων και θρομβοκυττάρων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα σας. Και οι δύο καταστάσεις έχουν πολλές πιθανές αιτίες, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί να τις εμφανίζουν πιο συχνά.

Επίσης, δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα και μπορεί να υποδιαγνωσθούν. Μπορούν να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία. Με άλλα λόγια, μπορείς να τα έχεις χωρίς να το ξέρεις.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί την ουδετεροπενία και τη θρομβοπενία;

Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που παίρνετε και άλλων παθήσεων που έχετε.

Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, συνήθως αναζητούν σημεία ουδετεροπενίας και θρομβοπενίας, όπως πορφύρα, μώλωπες ή διογκωμένους λεμφαδένες.

Μπορεί επίσης να ζητήσουν μια πλήρη μέτρηση αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των αιμοσφαιρίων σας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων των αιμοπεταλίων και των ουδετερόφιλων, και ένα επίχρισμα αίματος για να αναζητηθούν ανωμαλίες των κυττάρων του αίματος.

Εάν έχετε χαμηλά ουδετερόφιλα και αιμοπετάλια, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να προτείνει πρόσθετες εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία.

Ποια είναι η θεραπεία για την ουδετεροπενία και τη θρομβοπενία;

Ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει θεραπείες που στοχεύουν στη βασική αιτία της ουδετεροπενίας και της θρομβοπενίας.

Για παράδειγμα, μπορεί να προτείνουν τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής ή τη θεραπεία μιας συνεχιζόμενης λοίμωξης και, στη συνέχεια, την παρακολούθηση των επιπέδων των αιμοσφαιρίων σας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αλλαγή.

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • φαρμακευτική αγωγή για την προώθηση της παραγωγής αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών σας
  • κορτικοστεροειδή ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα για τη θεραπεία μιας αυτοάνοσης διαταραχής

  • αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων
  • μετάγγιση αίματος για την αντικατάσταση ουδετερόφιλων ή αιμοπεταλίων
  • ενδοφλέβιες εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης για τη διατήρηση των επιπέδων ουδετερόφιλων και αιμοπεταλίων

  • μεταμόσχευση μυελού των οστών για την εκ νέου ανάπτυξη του μυελού των οστών και την τόνωση της παραγωγής αιμοσφαιρίων

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με ουδετεροπενία και θρομβοπενία;

Η προοπτική σας για την ουδετεροπενία και τη θρομβοπενία εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων λόγω χημειοθεραπείας μπορεί να βελτιωθούν μόλις ολοκληρώσετε τη θεραπεία σας.

Με αυτό, και οι δύο καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα χωρίς θεραπεία. Τα άτομα με ουδετεροπενία μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή λοίμωξη και η θρομβοπενία μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία.

Εάν έχετε ουδετεροπενία, σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά ουδετερόφιλα. Τα ουδετερόφιλα αποτελούν σημαντικό μέρος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην απομάκρυνση των ιών και των βακτηρίων και στην επούλωση των πληγών. Εάν έχετε ουδετεροπενία, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε λοιμώξεις.

Εάν έχετε θρομβοπενία, δεν έχετε αρκετά αιμοπετάλια και το αίμα σας δεν πήζει όσο καλά θα έπρεπε. Μπορεί να εμφανίσετε αποχρωματισμό του δέρματος, μώλωπες ή αυξημένη αιμορραγία.

Αυτές οι δύο ανεπάρκειες αιμοσφαιρίων μπορεί να εμφανιστούν μαζί. Αυτό μπορεί να είναι πιο πιθανό εάν έχετε λοίμωξη, καρκίνο, αυτοάνοση διαταραχή ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα.

Μάθετε περισσότερα

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss