Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο
Οι ειδικοί λένε ότι τα ακουστικά βοηθούν τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες.
 • Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ακουστικά βοηθήματα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας.
 • Λένε ότι ένας λόγος είναι ότι τα βοηθήματα ακοής βοηθούν στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας.
 • Το στίγμα που συνδέονται με τα ακουστικά βαρηκοΐας και ο φόβος μήπως τα χάσουν είναι μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι λένε ότι είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές.

Τα ακουστικά βοηθήματα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Healthy Longevity.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey για να εντοπίσουν σχεδόν 10.000 ενήλικες που ήταν 20 ετών και άνω και είχαν ολοκληρώσει αξιολογήσεις ακοομετρίας καθώς και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας τους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.863 συμμετέχοντες για 10 χρόνια για να προσδιορίσουν την κατάσταση θνησιμότητας τους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι:

 • 237 συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν τακτικοί χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας. Η τακτική χρήση φορούσε το ακουστικό τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πέντε ώρες την εβδομάδα ή τις μισές φορές.
 • 1.483 ταξινομήθηκαν ως μη χρήστες. Αυτή η ομάδα περιελάμβανε όσους ανέφεραν ότι φορούσαν τα ακουστικά τους λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπήρχε σχεδόν 25% διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των τακτικών χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας και των μη χρηστών.

Αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε αληθινό ανεξάρτητα από το βαθμό απώλειας ακοής, την ηλικία, την εθνικότητα, το εισόδημα, την εκπαίδευση και άλλους δημογραφικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν περιστασιακά το ακουστικό τους και εκείνων που ανέφεραν ότι δεν το χρησιμοποιούσαν ποτέ, υποδεικνύοντας ότι η περιστασιακή χρήση δεν παρέχει οφέλη για την παράταση της ζωής.

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν γιατί υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά η Δρ Janet Choi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στη νευροτολογία και την ωτορινολαρυγγολογία στο Caruso Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας Head & Neck Surgery στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, υπέθεσε ότι αιτίες απώλειας ακοής, όπως η κατάθλιψη και η μοναξιά, θα μπορούσαν να συμβάλλουν.

Ένας ειδικός, ωστόσο, εξέφρασε προσοχή σχετικά με την υπερβολική ανάγνωση αυτής της μελέτης.

«Ανησυχώ ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν αυτή τη μελέτη θα ανησυχούν ότι θα πεθάνουν νωρίτερα λόγω απώλειας ακοής», πρόσθεσε ο Δρ Ντάριους Κόχαν, επικεφαλής ωτολογίας και νευρωτολογίας στο νοσοκομείο Northwell Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από απώλεια ακοής. Μπορεί να πεθάνουν λόγω συνθηκών που συμβάλλουν, όπως η κατάθλιψη ή η μοναξιά».

«Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο αν οι επιρροές, συμπεριλαμβανομένων των διασημοτήτων, που έχουν απώλεια ακοής και μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους με τα ακουστικά βαρηκοΐας», μας είπε ο Kohan, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα. «Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν βοηθήματα ακοής και να μειώσουν το στίγμα που σχετίζεται με τα ακουστικά βαρηκοΐας».

Πώς τα ακουστικά βοηθούν στην καθυστέρηση της άνοιας

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση δεδομένων Hearing Examinations in Southern Denmark, η οποία περιέχει δεδομένα για όλες τις ακοομετρικές εξετάσεις καθαρού τόνου που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιες κλινικές αποκατάστασης ακοής στη νότια Δανία, διαπίστωσε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας ενδέχεται να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εξέλιξη της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ.

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Ωστόσο, οι ερευνητές απέκλεισαν όσους είχαν άνοια στην αρχή, εκείνους που δεν είχαν πλήρεις πληροφορίες διεύθυνσης και εκείνους που δεν ζούσαν στη Δανία τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Η βάση δεδομένων περιελάμβανε:

 • 573.088 άτομα με μέση ηλικία τα 60
 • 23.023 άτομα με άνοια

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία στη βάση δεδομένων για να προσδιορίσουν πόσα άτομα είχαν απώλεια ακοής και πόσοι ζήτησαν ακουστικό βαρηκοΐας. Χρησιμοποίησαν αιτήματα για μπαταρίες ως ένδειξη χρήσης ακουστικού βαρηκοΐας.

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με απώλεια ακοής είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, ειδικά μεταξύ εκείνων που δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι εκτιμήσεις κινδύνου ήταν σημαντικά χαμηλότερες από άλλες μελέτες, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πιο υψηλής ποιότητας διαχρονική έρευνα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2023 υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα με απώλεια ακοής και έφτασε στο σημείο να πει: «Η θεραπεία της απώλειας ακοής μπορεί να είναι ένας ασφαλής τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας σε ευάλωτους πληθυσμούς».

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ακουστικά βαρηκοΐας είχαν σημαντικά καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες. Αν και αυτό είναι προβλέψιμο, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν ακουστικά βαρηκοΐας είχαν σχεδόν 50% μείωση στο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης σε σύγκριση με μια δεύτερη ομάδα που έλαβε εκπαίδευση αλλά όχι ακουστικό βαρηκοΐας.

Η σημασία του ελέγχου της ακοής

Οι ειδικοί προτείνουν στους ηλικιωμένους να ελέγχονται τακτικά η ακοή τους.

«Μιλώντας εκ πείρας, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε τους ηλικιωμένους ασθενείς που παρουσιάζουν άνοια για απώλεια ακοής», δήλωσε ο Δρ Shae Datta, συνδιευθυντής του Κέντρου Διάσεισης του NYU Langone στη Νέα Υόρκη και διευθυντής γνωσιακής νευρολογίας στο NYU Langone Hospital – Μακρύ νησί.

«Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να εξαλείψουν τα εμπόδια στην κατανόηση», μας είπε η Ντάτα, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι επιστήμονες στην τελευταία μελέτη για την άνοια έδειξαν ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της άνοιας.

«Αυτή είναι μια σπουδαία μελέτη», είπε ο Kohan. «Η ομάδα συμμετεχόντων είναι ουσιαστικά μια ολόκληρη χώρα, γεγονός που κάνει τη μελέτη να αξίζει τον κόπο».

«Η απώλεια ακοής ξεκινά συνήθως στα 60 του ατόμου και αναπτύσσεται αργά, οπότε το άτομο δεν το γνωρίζει», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι η εξέταση για απώλεια ακοής σε αυτή την ηλικία θα ωφελούσε τους ανθρώπους. Είναι δυνατό να το κάνετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά που θα λάβατε από έναν γιατρό, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την απώλεια ακοής.»

Ο Δρ Michael Yong, ωτορινολαρυγγολόγος και νευρορινολόγος στο Pacific Neuroscience Institute στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, συμφώνησε.

Μας είπε ότι οι εφαρμογές είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά προτείνει να χρησιμοποιηθούν για προσυμπτωματικό έλεγχο και για να απαντήσουν στην ερώτηση, “Χρειάζεται να δω έναν γιατρό;”

Το στίγμα των ακουστικών βαρηκοΐας

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μόνο το 10% περίπου των ανθρώπων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ακουστικά βαρηκοΐας τα χρησιμοποιούν.

«Υπάρχουν πολλά στίγματα γύρω από τα ακουστικά βαρηκοΐας», είπε η Ντάτα. «Μπορεί να χρειαστεί συμβουλευτική για να πειστούν να φορούν ακουστικά βαρηκοΐας».

«Τα ακουστικά βοηθήματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο πληρέστερα», πρόσθεσε ο Kohan. «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας τους κάνει να φαίνονται γέροι, αλλά νομίζω ότι η έλλειψη ακοής κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται γέροι. Τείνουν να χάνουν μέρος των συνομιλιών και μπορεί να μην απαντούν όταν τους κάνουν μια ερώτηση. Θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα λάθη ή να χάσουν οδηγίες για να ολοκληρώσουν μια εργασία στη δουλειά. Η μη ακοή είναι πιο προφανής από ένα ακουστικό βαρηκοΐας».

«Το κόστος μπορεί επίσης να είναι εμπόδιο. Αυτός ο παράγοντας μειώθηκε με τη δυνατότητα αγοράς ακουστικών βαρηκοΐας χωρίς τον πάγκο», πρόσθεσε ο Kohan. «Αυτά τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι αρκετά καλά, αλλά πρέπει ακόμα να προγραμματιστούν. Σίγουρα, αυτά τα ακουστικά είναι καλύτερα από το τίποτα. Ορισμένοι γιατροί προσφέρουν την υπηρεσία προγραμματισμού ακουστικών βαρηκοΐας. Μπορεί να αγοράσετε ακουστικά βαρηκοΐας για 300 $ στο κατάστημα και να πληρώσετε μερικές εκατοντάδες για να τα προγραμματίσετε και να έχετε ένα πολύ φθηνότερο σετ ακουστικών βαρηκοΐας.»

Ο Yong λέει ότι στη δουλειά του οι άνθρωποι έχουν αρκετές αντιρρήσεις για τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Οι λόγοι τους περιλαμβάνουν:

 • Κοινωνικό στίγμα
 • Δυσκολία συντήρησης
 • Φόβος απώλειας ακουστικών βαρηκοΐας
 • Δεν υπάρχει η χειροκίνητη επιδεξιότητα για να βάλετε τις συσκευές στο αυτί

«Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς», είπε ο Yong. «Η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας έχει καμπύλη μάθησης. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ανοίξουν τη συζήτηση για να ανακαλύψουν τις μεγαλύτερες ενστάσεις και να ξεκινήσουν από εκεί. Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές. Είναι δουλειά των ιατρών να συνεργάζονται με τον ασθενή και να βρίσκουν τον τύπο ακουστικών βαρηκοΐας που λειτουργεί καλύτερα. Οι άνθρωποι συνήθως συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ακουστικό βαρηκοΐας όταν βλέπουν κάποιο όφελος.»

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss