Ποιες είναι οι επιπλοκές της τραχειοστομίας;

Με την κατάλληλη φροντίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα με την τραχειοστομία τους. Ωστόσο, ορισμένες πρώιμες ή όψιμες επιπλοκές τραχειοστομίας είναι πιθανές.

Η τραχειοστομία είναι μια χειρουργική επέμβαση που δημιουργεί μια τρύπα, που ονομάζεται στομία, στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας για να διευκολύνει την αναπνοή. Ένας σωλήνας τοποθετείται στη στομία, η οποία εισέρχεται στην τραχεία σας.

Μπορεί να χρειαστείτε τραχειοστομία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εάν ο αεραγωγός σας είναι φραγμένος ή έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει την αναπνοή σας, όπως:

 • καρκίνο κεφαλής ή τραχήλου
 • τραυματισμό στο φωνητικό σας κουτί
 • παρατεταμένος αερισμός

Συνήθως, μια τραχειοστομία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, που σημαίνει ότι θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να λάβετε τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή.

Η τραχειοστομία είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία, αλλά συνοδεύεται από μικρό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά τη διαδικασία. Μπορείτε να μειώσετε πολλές από τις όψιμες επιπλοκές με την κατάλληλη φροντίδα της τραχειοστομίας.

Ποιες είναι μερικές πρώιμες επιπλοκές της τραχειοστομίας;

Επιπλοκές μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας τραχειοστομίας ή λίγο μετά. Ακολουθούν ορισμένες πιθανές επιπλοκές.

Αιμορραγία

Η αιμορραγία είναι η Το συνηθέστερο επιπλοκή που εμφανίζεται σε μια τραχειοστομία.

Μια μικρή ποσότητα αιμορραγίας από μια τραχειοστομία είναι φυσιολογική και συχνά υποχωρεί σε λίγες μέρες. Ωστόσο, η αιμορραγία μπορεί να γίνει αρκετά σημαντική ώστε να περιπλέξει τη χειρουργική επέμβαση ή να απαιτήσει μετάγγιση αίματος.

Σε ένα μελέτη 2020, οι ερευνητές ανέφεραν ποσοστό αιμορραγίας 2,9% σε μια ομάδα 1.469 ατόμων που νοσηλεύτηκαν στο Ιατρικό Κέντρο του Ντιτρόιτ την περίοδο 2013–2019. Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ποσοστά αιμορραγίας περίπου 5%.

Κατέρρευσε πνεύμονα

Ένας πνεύμονας που έχει καταρρεύσει μπορεί να συμβεί εάν μαζευτεί αέρας γύρω από τον πνεύμονά σας. Αυτός ο αέρας μπορεί να διαταράξει τη διαβάθμιση της πίεσης μεταξύ του πνεύμονα σας και της γύρω κοιλότητας και να προκαλέσει την κατάρρευσή του. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένας κατεστραμμένος πνεύμονας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση.

Η κατάρρευση των πνευμόνων είναι μια σπάνια επιπλοκή, αλλά μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρα.

Τραυματισμός νεύρων

Αν και σπάνιο, μικρά νεύρα κοντά στην τραχεία σας μπορεί να καταστραφούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Το λαρυγγικό νεύρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αυτό το νεύρο σας επιτρέπει να αλλάξετε την ένταση στις φωνητικές σας χορδές για να μιλήσετε, να τραγουδήσετε και να κάνετε άλλους θορύβους.

Λοιμώξεις

Μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση στην τραχεία σας ή στη γύρω περιοχή. Αυτό μπορεί να συμβεί νωρίς ή αργότερα.

Μια λοίμωξη μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά, αλλά οι λοιμώξεις που απαιτούν αντιβιοτικά χρειάζονται πολύ σπάνιο. Η τοπική φροντίδα του τραύματος μπορεί συνήθως να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διαρροή έκκρισης από τη νέα στομία.

Πυρκαγιά αεραγωγών

Αυτή είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Η υψηλή συγκέντρωση οξυγόνου που χρησιμοποιείται κατά τη γενική αναισθησία μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προάγει τη φωτιά στους αεραγωγούς σας όταν χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο χειρουργικό εργαλείο.

Η σωστή επικοινωνία μεταξύ της χειρουργικής ομάδας συνήθως αποτρέπει αυτό να συμβεί.

Αντίδραση γενικής αναισθησίας

Ένας μικρός αριθμός ατόμων που λαμβάνουν γενική αναισθησία έχουν σοβαρές αντιδράσεις, όπως αναφυλαξία ή κακοήθη υπερθερμία. Η χειρουργική ομάδα παρακολουθεί για αυτές τις αντιδράσεις μετά τη διαδικασία.

Θάνατος

Η τραχειοστομία έρχεται με μικρό κίνδυνο θανάτου, ειδικά όταν εκτελείται σε έκτακτη ανάγκη.

Αυτός ο κίνδυνος τείνει να επηρεάζει άτομα με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις υγείας ή ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως α Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40.

Ποιες είναι μερικές όψιμες επιπλοκές της τραχειοστομίας;

Τα ακόλουθα είναι μερικές πιθανές όψιμες επιπλοκές που μπορεί να αναπτυχθούν μετά από τραχειοστομία.

Κακή θεραπεία

Μερικοί άνθρωποι έχουν ακατάλληλη επούλωση πληγών που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία γύρω από τον σωλήνα τραχειοστομίας.

Εάν συμβεί αυτό, ένας γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει τον σωλήνα τραχειοστομίας για λίγο για να σταματήσει η αιμορραγία. Μόλις επιλυθεί η αιμορραγία, ο σωλήνας αντικαθίσταται.

Αποφραγμένος σωλήνας τραχειοστομίας

Η βλέννα και άλλα υγρά μπορούν να μπλοκάρουν τον σωλήνα τραχειοστομίας, ειδικά εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας με το βήχα.

Ο τακτικός καθαρισμός του σωλήνα σας και η τήρηση των οδηγιών συντήρησης της ομάδας φροντίδας σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Ακούσια απομάκρυνση του σωλήνα

Η τυχαία απομάκρυνση του σωλήνα τραχειοστομίας είναι η Το συνηθέστερο επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των αεραγωγών ή θάνατο. Η υπερβολική κίνηση του κεφαλιού σας ή ο βήχας μπορεί να αποσπάσουν τον σωλήνα.

Πτυσσόμενη ή στενωμένη τραχεία

Η βλάβη στον λαιμό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε ουλές που στενεύουν τον αεραγωγό σας. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για τη διεύρυνση της τραχείας σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα τοιχώματα της τραχείας σας μπορεί να στενέψουν (ή να καταρρεύσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις) εάν δεν είναι αρκετά ισχυρά για να στηριχθούν ή ο σωλήνας τραχειοστομίας σας δεν έχει τοποθετηθεί σωστά.

Συρίγγιος

Το συρίγγιο είναι μια ανώμαλη σύνδεση μεταξύ δύο μερών του σώματός σας που δεν είναι κανονικά συνδεδεμένα.

Μια σπάνια επιπλοκή της τραχειοστομίας είναι ένα τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, στο οποίο ο οισοφάγος και η τραχεία σας συνδέονται. Εμφανίζεται σε λιγότερο από 5% των τραχειοστομιών.

Μια ακόμη πιο σπάνια επιπλοκή είναι ένα συρίγγιο που δεν φέρει την ονομασία της τραχείας. Εμφανίζεται όταν η τραχεία σας συνδέεται με τον βραχιοκεφαλικό κορμό, ένα κύριο αιμοφόρο αγγείο που παρέχει αίμα στο κεφάλι σας.

Μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές μετά από αφαίρεση τραχειοστομίας;

Μόλις αφαιρεθεί ο αναπνευστικός σας σωλήνας, μπορείτε να αναπτύξετε άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την ακατάλληλη επούλωση της στομίας σας ή την τρύπα στο λαιμό σας. Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • μόλυνση
 • αργή επούλωση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί από ένα συρίγγιο
 • ουλές
 • αλλαγές φωνήςπου μπορεί να περιλαμβάνει:

  • βραχνάδα
  • απώλεια φωνής
  • δυσκολία στην επικοινωνία

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις επιπλοκές της τραχειοστομίας;

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών ακολουθώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες της ομάδας φροντίδας σας.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μπορέσετε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης περιλαμβάνουν:

 • καθαρίζοντας τακτικά τον εξοπλισμό τραχειοστομίας σας

 • κρατώντας το λαιμό σας στεγνό και καθαρό
 • βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα

 • πλένοντας τακτικά τα χέρια σας

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά των επιπλοκών. Ένα μέτριο σωματικό βάρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Η τραχειοστομία μπορεί να είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές, αλλά συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους επιπλοκών. Οι πιθανές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν αιμορραγία, κατάρρευση του πνεύμονα και λοιμώξεις.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν συρίγγια, φραγμένο σωλήνα τραχειοστομίας και κακή επούλωση. Ακολουθώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες της ιατρικής σας ομάδας μπορεί να σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss