Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου του Χάντινγκτον;

Το Πάρκινσον και το Χάντινγκτον είναι και οι δύο εκφυλιστικές ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Ενώ μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, έχουν διακριτές αιτίες και τείνουν να επηρεάζουν διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η νόσος του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον είναι και οι δύο νευροεκφυλιστικές ασθένειες που επηρεάζουν προοδευτικά το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν όταν τα νευρικά κύτταρα στο ΚΝΣ επιδεινώνονται και πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ μοιράζονται κάποιες ομοιότητες στην επίδρασή τους στην κίνηση, υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ τους. Η νόσος του Πάρκινσον εμφανίζεται όταν υπάρχει απώλεια κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το Huntington είναι μια γενετική διαταραχή.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων, των πιθανών επιλογών θεραπείας και των προοπτικών τους.

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει σταδιακά την κίνηση.

Το Πάρκινσον προκύπτει από την απώλεια των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στον έλεγχο της κίνησης και του συντονισμού.

Ενώ η ακριβής αιτία της νόσου του Πάρκινσον είναι άγνωστη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να αυξηθεί το ρίσκο.

Τι είναι η νόσος του Huntington;

Η νόσος του Huntington είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου. Προέρχεται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο Huntingtin (HTT). που εμπλέκουν επαναλαμβάνεται υπερβολική κυτοσίνη-αδενίνη-γουανίνη (CAG).

Αυτές οι επαναλήψεις στον γενετικό κώδικα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας μεταλλαγμένης πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας στο θάνατό τους.

Ο ρόλος των βασικών γαγγλίων στη νόσο του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον

Τα βασικά γάγγλια είναι μια συλλογή εγκεφαλικών δομών που βοηθούν στον κινητικό έλεγχο και τον συντονισμό.

Η νόσος του Πάρκινσον προσβάλλει κυρίως τη μέλαινα ουσία, ένα μέρος των βασικών γαγγλίων, οδηγει σε μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης. Αυτό επηρεάζει την ισορροπία μεταξύ της ντοπαμίνης και της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στην κίνηση, η οποία προκαλεί κινητικές δυσκολίες.

Η νόσος του Huntington επηρεάζει άμεσα τα βασικά γάγγλια. Το κυρίως επηρεάζει το ραβδωτό σώμα, το οποίο περιλαμβάνει το κερκοφόρο και το πέταγμα. Το ραβδωτό σώμα παίζει ρόλο στον κινητικό έλεγχο, το συναίσθημα και τη λογική.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον;

Το Πάρκινσον και το Χάντινγκτον είναι και οι δύο νευροεκφυλιστικές διαταραχές που επηρεάζουν το ΚΝΣ, αλλά έχουν διακριτά συμπτώματα.

Στη νόσο του Πάρκινσον, τα κύρια συμπτώματα σχετίζονται με την κίνηση, όπως:

 • τρόμος που εμφανίζεται όταν οι μύες είναι σε ηρεμία
 • μυϊκή δυσκαμψία
 • βραδύτητα της κίνησης (βραδυκινησία)
 • κακή ισορροπία και συντονισμό

Από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματα της νόσου του Huntington σχετίζονται με ακούσιες κινήσεις, όπως:

 • ακούσιες σπασμωδικές κινήσεις (χορεία)
 • μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν μη φυσιολογικές στάσεις (δυστονία)
 • ξαφνικές, σύντομες μυϊκές συσπάσεις (μυόκλωνος)

Οι αλλαγές στην ικανότητα σκέψης είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του Huntington. Επίσης συχνά προκαλεί ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και ψύχωση.

Σε ποια ηλικία εμφανίζονται τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον;

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον εμφανίζονται συνήθως σε ενήλικες ηλικία 60 ετώναν και μπορούν να αναπτυχθούν νωρίτερα.

Αντίθετα, τα συμπτώματα της νόσου του Huntington ξεκινούν συνήθως μεταξύ τους 30 και 50 ετών.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Μπορεί το Χάντινγκτον και το Πάρκινσον να διαγνωστούν λανθασμένα μεταξύ τους;

Το Huntington είναι μια γενετική ασθένεια, επομένως οι γιατροί μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση με μια εξέταση αίματος. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι σύνηθες για τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν εσφαλμένα άλλες καταστάσεις όπως η νόσος του Huntington.

Αλλά αν οι γιατροί δεν υποψιάζονται τη νόσο του Χάντινγκτον, μπορεί να τη διαγνώσουν εσφαλμένα ως κάτι άλλο, ειδικά σε περιπτώσεις που αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή.

Αν και η νόσος Πάρκινσον και Χάντινγκτον μπορεί να έχουν κάποια αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, ένας έμπειρος νευρολόγος μπορεί συνήθως να διακρίνει μεταξύ των δύο.

Άτομα με Χάντινγκτον, ιδιαίτερα ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ενδέχεται εμφανίζουν συμπτώματα παρκινσονισμού, όπως μειωμένη έκφραση του προσώπου και σκυμμένη στάση.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για μια σωστή αξιολόγηση και διάγνωση, ώστε να γίνει ακριβής διάκριση μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον.

Πώς διαφέρουν οι επιλογές θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον και τη νόσο του Χάντινγκτον;

Η θεραπεία του Πάρκινσον επικεντρώνεται κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Φάρμακα που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία της ντοπαμίνης και να μειώσουν τα κινητικά συμπτώματα περιλαμβάνω:

 • λεβοντόπα/καρβιντόπα (Sinemet)
 • αγωνιστές ντοπαμίνης όπως η πραμιπεξόλη

 • αναστολείς μονοαμινοξειδάσης τύπου Β (ΜΑΟ-Β).

Άλλες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνουν:

 • βαθιά εγκεφαλική διέγερση
 • φυσική και εργοθεραπεία
 • στρατηγικές τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή

Ο κύριος στόχος της θεραπείας του Huntington είναι η διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων. Επαγγελματίας υγείας μπορεί να συνταγογραφήσει ή να συστήσει:

 • τετραβεναζίνη (Xenazine) για τη διαχείριση της χορείας
 • αντιψυχωσικά, σταθεροποιητές διάθεσης και αντικαταθλιπτικά για να βοηθήσουν στα ψυχιατρικά συμπτώματα
 • ομιλίας, εργασιακής ή φυσικοθεραπείας για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής

Πώς διαφέρει η προοπτική για τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έναντι του Χάντινγκτον;

Ενώ η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια πάθηση, η εξέλιξη και η σοβαρότητά της μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων. Με την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξή του και να διατηρήσετε μια καλή ποιότητα ζωής.

Η νόσος του Huntington έχει καμία θεραπεία και τείνει να προοδεύει για 15-20 χρόνια. Οδηγεί σε μείωση της κινητικής και γνωστικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία και ανάγκη για φροντιστές.

Σε σύγκριση με εκείνους που πάσχουν από Πάρκινσον, τα άτομα με Χάντινγκτον έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. δεκαετία του ’60κατά μέσο όρο.

Σε τι διαφέρει το Αλτσχάιμερ από το Πάρκινσον και το Χάντινγκτον;

Το Πάρκινσον και το Χάντινγκτον περιλαμβάνουν κινητικά και γνωστικά συμπτώματα. Το Huntington προκαλεί επίσης ψυχιατρικά συμπτώματα.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια διαφορετική νευροεκφυλιστική ασθένεια. Επηρεάζει κυρίως τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Το συχνά εμφανίζεται ως προοδευτική απώλεια μνήμης, σύγχυση και δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και στη γλώσσα.

Αν και αυτές οι ασθένειες μοιράζονται ορισμένα παρόμοια χαρακτηριστικά, διαφέρουν ως προς τα κύρια συμπτώματα, την εξέλιξη και τις υποκείμενες αιτίες τους.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον περιλαμβάνουν:

Τι είναι πιο κοινό: Πάρκινσον ή Χάντινγκτον;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο συχνή από τη νόσο του Χάντινγκτον. Το Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος (μετά το Αλτσχάιμερ), που επηρεάζει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον.

Η νόσος του Huntington είναι σπάνια, επηρεάζοντας 2,7 ανά 100.000 άτομα Παγκόσμιος.

Μπορείτε να αποτρέψετε τη νόσο του Πάρκινσον ή του Χάντινγκτον;

Επειδή το Huntington είναι μια γενετική ασθένεια, δεν μπορείτε να την αποτρέψετε. Τα άτομα που γεννιούνται με μια μετάλλαξη γονιδίου HTT που προκαλεί 40 ή περισσότερες επαναλήψεις CAG είναι προορισμένα να αναπτύξουν Huntington.

Δεν υπάρχει επίσης αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστέψτε ότι η τροποποίηση περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Ειδικοί σκεφτείτε ότι και οι δύο καταστάσεις μπορεί να έχουν γενετική συνιστώσα. Η έρευνα έχει συνδέσει περίπου 20 γονίδια στη νόσο του Πάρκινσον.

Ποιες άλλες καταστάσεις μπορούν να μιμηθούν τη νόσο του Πάρκινσον ή του Χάντινγκτον;

Αρκετές ασθένειες που επηρεάζουν τον κινητικό έλεγχο μπορεί να μιμούνται τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτά τα περιλαμβάνω βασικούς τρόμους και προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση.

Τα ψυχιατρικά συμπτώματα της νόσου του Huntington μερικές φορές οδηγεί επαγγελματίες υγείας να το διαγνώσουν λανθασμένα ως σχιζοφρένεια. Άλλες μιμήσεις της νόσου του Huntington περιλαμβάνουν την όψιμη δυσκινησία και τη νόσο Wilson.

Η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Huntington είναι νευροεκφυλιστικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Ενώ μοιράζονται ορισμένες ομοιότητες, κάθε πάθηση έχει ξεχωριστά συμπτώματα και απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας.

Ενώ και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την κίνηση, η νόσος του Huntington είναι μια κληρονομική πάθηση με συμπτώματα που τείνουν να ξεκινούν στη μέση ενήλικη ζωή. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ψυχιατρικά συμπτώματα με το Huntington.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό για ακριβή διάγνωση και διαχείριση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss