Πλοήγηση στη νεανική ενήλικη ζωή με ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που πρέπει να αντιμετωπίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της νεαρής ενηλικίωσης.

Το να μεγαλώνεις και να μεγαλώνεις μπορεί να είναι δύσκολο. Τα 20, τα 30 σας και μετά μπορεί να είναι περίοδοι τεράστιων αλλαγών. Μπορεί να απομακρύνεστε από το σπίτι για πρώτη φορά. Ή ίσως κάποια στιγμή στην καριέρα σας, πρέπει να μετακομίσετε σε μια νέα πόλη. Μπορείτε να προσθέσετε μια νέα σχέση στο μείγμα.

Όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολο να πλοηγηθείτε, ακόμη και χωρίς ψωρίαση ως μέρος της εξίσωσης.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος. Με τον καιρό, ο τρόπος που το διαχειρίζεσαι θα αλλάξει. Θα υπάρξουν στιγμές που τα συμπτώματά σας αισθάνονται καλά διαχειριζόμενα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματά σας θα ξεσπάσουν.

Η ψωρίαση προκαλεί κόκκινες, επώδυνες, κνησμώδεις, φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα σας. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά, τις σχέσεις και την ψυχική τους υγεία.

Το να ζεις με ψωρίαση σημαίνει ότι υπάρχουν μερικά πρόσθετα πράγματα που πρέπει να εξετάσεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Θα χρειαστεί να διευθετήσετε την ασφάλιση υγείας για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτεστε. Εάν μετακομίσετε, ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν νέο επαγγελματία υγείας.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στην επόμενη φάση διαχείρισης της κατάστασής σας.

Μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση

Εάν έχετε ζήσει με ψωρίαση από την παιδική σας ηλικία, δεν είστε μόνοι. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με ψωρίαση διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Ως παιδί και έφηβος, πιθανότατα είχατε ενήλικες στη ζωή σας που έπαιρναν αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη για εσάς. Για πολλούς ανθρώπους, η μετάβαση από την παιδιατρική στην φροντίδα ενηλίκων μπορεί να είναι προκλητική. Το μοντέλο παιδιατρικής φροντίδας τείνει να είναι πολύ με βάση την οικογένεια. Η φροντίδα ενηλίκων επικεντρώνεται στο να σας δώσει την ευκαιρία να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις φροντίδας.

Φυσικά, ακόμα και ως ενήλικας, δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο να έρθει σε ραντεβού μαζί σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε ένα άτομο υποστήριξης στο ραντεβού σας για να σας ακούσει, να κάνει ερωτήσεις ή να κρατήσει σημειώσεις.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ασφάλιση υγείας. Εάν είστε κάτω των 26 ετών και έχετε λάβει την ασφάλιση υγείας του γονέα σας, μπορείτε να παραμείνετε στο πρόγραμμά τους ακόμα κι αν δεν μένετε πλέον μαζί τους.

Μόλις κλείσετε τα 26, θα πρέπει να βρείτε τη δική σας ασφάλεια υγείας. Μπορεί να έχετε κάλυψη μέσω του χώρου εργασίας σας. Μπορείτε να ρωτήσετε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σας για τις επιλογές σας.

Εάν δεν έχετε ασφάλιση υγείας μέσω της εργασίας σας και η κάλυψη μέσω των γονιών σας εξαντλείται, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια έρευνα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σας και τον τρόπο υποβολής αίτησης στον ιστότοπο HealthCare.gov.

Αλλάζει η ομάδα υγείας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να απομακρυνθείτε από την πόλη σας. Θα μπορούσε να είναι για μια νέα δουλειά, μια σχέση ή απλώς η επιθυμία για μια νέα αρχή.

Εάν προχωράτε πολύ μακριά για να συνεχίσετε να εργάζεστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας, θα πρέπει να βρείτε μια νέα. Σκεφτείτε να ρωτήσετε τον τρέχοντα επαγγελματία υγείας σας εάν έχει συνδέσεις ή συστάσεις στην περιοχή στην οποία μετακομίζετε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με ένα τοπικό κέντρο υποστήριξης ασθενών ή με ομάδες ηλεκτρονικής υποστήριξης για ιδέες. Το Healthgrades μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν δερματολόγο στην περιοχή σας.

Μόλις βρείτε έναν νέο επαγγελματία υγείας για να συνεργαστείτε, βεβαιωθείτε ότι έχει αντίγραφα των προηγούμενων ιατρικών σας αρχείων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να γίνει η μετάβαση πιο ομαλή.

Εικόνα σώματος και ραντεβού

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με ψωρίαση ανησυχούν για το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις. Μπορεί να αισθάνεστε αγχωτικό όταν προσπαθείτε να γνωρίσετε κάποιον νέο ενώ ανησυχείτε για το πώς μπορεί να αισθάνεται για το δέρμα σας.

Όταν το δέρμα σας πονάει ή αισθάνεστε άβολα, μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσετε καλύτερα. Το να αφιερώνετε ενέργεια και χρόνο στο ραντεβού μπορεί να σας φανεί υπερβολικό.

Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Συχνά εσωτερικεύουν το στίγμα σχετικά με τη ζωή με ψωρίαση. Αυτό αυξάνει απομόνωση και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ψωρίαση δεν είναι δικό σας λάθος. Η ειλικρίνεια για τη ζωή και την υγεία σας είναι ένα μεγάλο μέρος της σχέσης. Μπορείτε να αποφασίσετε πότε και αν θα πείτε σε κάποιον για την ψωρίασή σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποια εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με την ψωρίαση. Γνωρίζετε ήδη ότι δεν είναι μεταδοτικό, αλλά κάποιοι δεν το γνωρίζουν.

Εάν αντιμετωπίζετε κακή εικόνα του εαυτού σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια. Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να σας υποστηρίξει στο να αντιμετωπίσετε δύσκολες σκέψεις.

Διαχείριση της καριέρας σας με την ψωρίαση

Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, η επαγγελματική σας ζωή μπορεί να επηρεαστεί από την ψωρίασή σας. Είναι πάντα στο χέρι σας να αποφασίσετε σε ποιον (αν υπάρχει κάποιος) να μιλήσετε για την ψωρίασή σας.

Ίσως αποφασίσετε να ενημερώσετε το αφεντικό σας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που επηρεάζουν την ικανότητα εργασίας σας. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι επίσης σημαντική εάν χάνετε δουλειά για συχνά ιατρικά ραντεβού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν τα μισά άτομα με ψωρίαση χάνουν τακτικά την εργασία τους λόγω συμπτωμάτων ή ιατρικών ραντεβού. Υπάρχει ένα σχέση μεταξύ πιο σοβαρών συμπτωμάτων ψωρίασης και μειωμένης παραγωγικότητας εργασίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος, πόσο μάλλον να εστιάσετε στη δουλειά σας.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Μεταξύ των ατόμων με ψωρίαση, 88% έχουν παρατηρήσει ότι το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.

Εάν η ψωρίαση επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σχέδιο θεραπείας σας πρέπει να αλλάξει. Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας για να δείτε αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Αποψη

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος. Θα περάσετε από φάσεις κατά τις οποίες τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται σωστά. Άλλες φορές, η φλεγμονή θα προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων σας.

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές θεραπείας. Περιλαμβάνουν τοπικά προϊόντα, από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και θεραπεία με φως.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείς μια χρόνια πάθηση, ενώ παράλληλα να τακτοποιήσεις το υπόλοιπο της ζωής σου. Αξίζετε να έχετε καλή υποστήριξη από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας.

Μπορεί να είναι συντριπτική η πλοήγηση σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μαζί με τη διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης όπως η ψωρίαση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν νέο επαγγελματία υγείας εάν μετακομίσετε. Ή ίσως πρέπει να βρείτε τη δική σας ασφάλεια υγείας.

Η δουλειά και οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες όταν αντιμετωπίζετε εξάρσεις συμπτωμάτων. Δεν χρειάζεται να μοιράζεστε λεπτομέρειες για την υγεία σας αν δεν το θέλετε. Αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που καταλαβαίνουν με τι έχετε να κάνετε και πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν.

Μάθετε περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της όψιμης δυσκινησίας και άλλων κινητικών διαταραχών; Οι συχνές ερωτήσεις σας

Η όψιμη δυσκινησία έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες κινητικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette και ο παρκινσονισμός που προκαλείται από...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss