Περιφερική αρτηριακή νόσος και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Σύγκριση

Η περιφερική αρτηριακή νόσος και η φλεβική ανεπάρκεια μοιράζονται πολλά συμπτώματα αλλά επηρεάζουν διαφορετικούς τύπους αιμοφόρων αγγείων. Καθένα έχει διακριτικά συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και διαγνωστικούς δείκτες.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) και η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (CVI) είναι δύο κοινές περιφερικές αγγειακές παθήσεις. Και οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος και μπορεί να προκαλέσουν πόνο και συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα.

Μια βασική διαφορά είναι ότι το PAD αφορά τις αρτηρίες, ενώ το CVI τις φλέβες.

Οι αρτηρίες διακλαδίζονται από την καρδιά για να μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Οι φλέβες μεταφέρουν το αποξυγονωμένο αίμα πίσω στην καρδιά.

Αυτό το άρθρο συγκρίνει και αντιπαραβάλλει και τις δύο καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των αιτιών και της διάγνωσής τους.

Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα της PAD και της φλεβικής ανεπάρκειας;

Η PAD και η φλεβική ανεπάρκεια επηρεάζουν και τα δύο τα κάτω άκρα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των ποδιών. Μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Τα άτομα με PAD δεν έχουν πάντα συμπτώματα. Εκτός από ένα κοινός Το σύμπτωμα είναι πόνος στα πόδια κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας που υποχωρεί με την ανάπαυση. Αυτό είναι γνωστό ως χωλότητα.

Αντίθετα, οι άνθρωποι περιγράφουν συχνότερα τον πόνο των ποδιών από το CVI ως θαμπό, που πονάει ή σφύζει. Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί με την άσκηση και μπορεί να βελτιωθεί αν κάθεστε με τα πόδια ψηλά.

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει ορισμένα άλλα κοινά συμπτώματα PAD και CVI στα κάτω άκρα:

Συμπτώματα ποδιών και ποδιών ΜΠΛΟΚ CVI
κρύο δέρμα
θαμπά, πονεμένα ή βαριά πόδια
φαγούρα στο δέρμα
κράμπες στους μύες
μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
αποχρωματισμός του δέρματος
επιβράδυνση της ανάπτυξης των μαλλιών και των νυχιών
πρήξιμο

έλκη και πληγές

κιρσοί

Τι προκαλεί PAD και φλεβική ανεπάρκεια;

Αθηροσκλήρωση συχνότερα προκαλεί PAD. Η αθηροσκλήρωση είναι όταν η πλάκα συσσωρεύεται και σκληραίνει στις αρτηρίες σας, καθιστώντας τις στενές και άκαμπτες. Αυτό περιορίζει τη ροή του οξυγονωμένου αίματος στα πόδια και τα πόδια σας, οδηγώντας σε συμπτώματα PAD.

Το CVI, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως συνδέεται με κιρσούς και θρόμβους αίματος. Οι κιρσοί υποδηλώνουν ότι οι βαλβίδες στις φλέβες είναι κατεστραμμένες και διαρρέουν, ενώ οι θρόμβοι στις φλέβες των ποδιών μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του αίματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι δύσκολο το αίμα στα κάτω άκρα να επιστρέψει στην καρδιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας.

Ποιος κινδυνεύει από PAD ή φλεβική ανεπάρκεια;

Το PAD και το CVI είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Άλλοι κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • ευσαρκία
 • φυσική αδράνεια
 • κάπνισμα

Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)το PAD είναι πιο πιθανό να επηρεάσει μαύρους ενήλικες και άτομα που έχουν:

 • αθηροσκλήρωση
 • Διαβήτης
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • υψηλή χοληστερόλη

Το CVI, από την άλλη πλευρά, είναι Το συνηθέστερο μεταξύ των θηλυκών. Μερικοί άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • εγκυμοσύνη
 • χρήση αντισυλληπτικού χαπιού

 • κιρσοί
 • εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT)

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί την PAD έναντι της φλεβικής ανεπάρκειας;

Η διαγνωστική διαδικασία είναι παρόμοια τόσο για το PAD όσο και για το CVI. Ένας γιατρός ξεκινά ρωτώντας για τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό σας. Στη συνέχεια, κάνουν φυσική εξέταση.

Εάν ένας γιατρός υποπτεύεται PAD, μπορεί συνήθως να χρησιμοποιήσει μια δοκιμή αστραγάλου-βραχιονίου δείκτη για να κάνει μια διάγνωση. Αυτό το τεστ συγκρίνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στον αστράγαλο σας με το χέρι σας. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση στον αστράγαλο σε σύγκριση με το χέρι μπορεί να είναι σημάδι PAD.

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται CVI, μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα. Αυτή η μη επεμβατική εξέταση βοηθά τον γιατρό σας να οπτικοποιήσει τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών.

Πώς διαφέρουν οι θεραπείες για την PAD και τη φλεβική ανεπάρκεια;

Για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις τόσο της PAD όσο και της φλεβικής ανεπάρκειας, οι γιατροί συστήνουν συχνά στρατηγικές τρόπου ζωής και φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις.

Το ακόλουθο διάγραμμα συνοψίζει τις κύριες θεραπείες για PAD και CVI:

ΜΠΛΟΚ CVI
Στρατηγικές τρόπου ζωής • απαγόρευση του καπνίσματος
• η τακτική άσκηση
• τρώγοντας μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή
• διαχείριση συνυπάρχουσων συνθηκών υγείας
• φορώντας συνταγογραφούμενες κάλτσες συμπίεσης
• η τακτική άσκηση
• κρατώντας τα πόδια ψηλά
• αποφυγή μεγάλων περιόδων ορθοστασίας ή καθιστή θέση
φαρμακευτική αγωγή • αραιωτικά αίματος
• φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
• φάρμακα για τη χοληστερίνη
• διουρητικά
Διαδικασίες • περιφερική αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent
• Χειρουργική παράκαμψης ποδιών
• σκληροθεραπεία
• θεραπεία με λέιζερ
• τοποθέτηση στεντ

Διαφέρουν οι προοπτικές για άτομα με PAD έναντι φλεβικής ανεπάρκειας;

Το PAD και το CVI τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη στα πόδια και στα πόδια που είναι δύσκολο να επουλωθούν. Αυτή η επιπλοκή αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακρωτηριασμό.

Οι στρατηγικές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης και των δύο καταστάσεων. Εάν ένας γιατρός έχει διαγνώσει PAD ή φλεβική ανεπάρκεια, μιλήστε μαζί του για το τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Συχνές ερωτήσεις

Δείτε παρακάτω για μερικές από τις συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το PAD και το CVI.

Πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ αρτηριακής και φλεβικής νόσου;

Τα συμπτώματα των αρτηριακών και φλεβικών παθήσεων μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα παραγγείλει εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν το πρόβλημα αφορά τις φλέβες ή τις αρτηρίες.

Τι μπορεί να γίνει λάθος με το PAD;

Κατά τη διάγνωση της PAD, ένας γιατρός ρωτά για τα συμπτώματά σας και παραγγέλνει εξετάσεις για να αποκλείσει καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως φλεβική ανεπάρκεια, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή ισχιαλγία.

Μπορεί να έχετε τόσο PAD όσο και φλεβική ανεπάρκεια;

Είναι πιθανό να έχετε τόσο PAD όσο και φλεβική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που περιελάμβανε 180 άτομα με γνωστή ή ύποπτη ΠΑΥ, περίπου 21% παρουσίασε επίσης σημεία CVI.

Το PAD και το CVI είναι δύο τύποι περιφερικής αγγειακής νόσου. Το PAD επηρεάζει τις αρτηρίες, ενώ το CVI τις φλέβες.

Τόσο το PAD όσο και το CVI επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στα πόδια και αλλαγές στο δέρμα. Οι κύριες διαφορές και ομοιότητες συνοψίζονται παρακάτω:

ΜΠΛΟΚ CVI
Συμπτώματα πόνος στα πόδια που εξαρτάται από την άσκηση θαμπό, πόνο ή παλλόμενο πόνο στα πόδια
Κοινές αιτίες αθηροσκλήρωση θρόμβους αίματος, δυσλειτουργίες βαλβίδων στις φλέβες των ποδιών
Παράγοντες κινδύνου να είσαι μεγαλύτερος, μαύρος ή/και διαβήτης είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή/και γυναίκα
Διαγνωστικές εξετάσεις αστραγαλοβραχιονιακός δείκτης υπέρηχος
Θεραπείες στρατηγικές τρόπου ζωής, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση στρατηγικές τρόπου ζωής, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση
Αποψη Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η θεραπεία βοηθά Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η θεραπεία βοηθά

Μάθετε περισσότερα

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss