Οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς και σελήνιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η οφθαλμική νόσος του θυρεοειδούς είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στο ένα ή και στα δύο μάτια. Συχνά συνδέεται με τη νόσο του Graves ή άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν συνδυασμό λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων, φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων θεραπειών για την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς. Μερικές φορές, μπορεί να σας ενθαρρύνουν να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ή να πάρετε ένα συμπλήρωμα σεληνίου ως μέρος του σχεδίου θεραπείας σας.

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας σε μικρές ποσότητες για να υποστηρίξει ορισμένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης των ορμονών του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού.

Μπορείτε να πάρετε σελήνιο από ορισμένες τροφές ή από συμπληρώματα διατροφής. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό, αλλά όχι πολύ σελήνιο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το σελήνιο και την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του σεληνίου και της οφθαλμικής νόσου του θυρεοειδούς;

Το σώμα σας χρησιμοποιεί σελήνιο για να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του DNA, να απαλλαγεί από παλιά κύτταρα και να πραγματοποιήσει ορισμένες διεργασίες στο ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το ενδοκρινικό σας σύστημα περιλαμβάνει πολλούς αδένες που παράγουν ορμόνες, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς σας αδένα.

Ο θυρεοειδής αδένας σας περιέχει περισσότερο σελήνιο από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Το σώμα σας χρησιμοποιεί σελήνιο για να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τη θυρεοειδική ορμόνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σύμφωνα με α Ερευνητική ανασκόπηση 2023, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου με αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου γενικά. Περιορισμένη έρευνα έχει επίσης συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου με την οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς.

Ορισμένες έρευνες στην ανασκόπηση διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θυρεοειδικής νόσου μπορεί να είναι υψηλότερος σε άτομα με χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου, ακόμη και όταν δεν πληρούν τα κριτήρια για ανεπάρκεια σεληνίου.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, α Μελέτη 2011 από την Ευρώπη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ήπια οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με το Graves που έπαιρναν καθημερινά συμπληρώματα σεληνίου αντί για εικονικό φάρμακο είχαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, λιγότερη εμπλοκή των ματιών (δηλαδή λιγότερα σημάδια οφθαλμικής νόσου του θυρεοειδούς) και λιγότερη εξέλιξη της νόσου. Έπαιρναν 100 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου δύο φορές την ημέρα.

ΕΝΑ Μελέτη 2021 από το Μεξικό Διαπίστωσε επίσης ότι η λήψη 100 mcg συμπληρωματικού σεληνίου δύο φορές την ημέρα μπορεί να έχει μέτρια οφέλη για άτομα με ήπια οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με το Graves. Τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα σεληνίου για 6 μήνες είχαν μειωμένη δραστηριότητα της νόσου και μικρότερη εξέλιξη της νόσου σε σχέση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε εάν τα συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να έχουν οφέλη για άτομα με οφθαλμική νόσο του θυρεοειδούς, ακόμη και όταν δεν έχουν ανεπάρκεια σεληνίου.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα.

Πόσο σελήνιο χρειάζεται το σώμα σας;

Σύμφωνα με την Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής (ODS)το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής έχει ορίσει τις ακόλουθες συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες (RDA) για το σελήνιο:

Ηλικία Αρσενικός Θηλυκός
Γέννηση έως 6 μηνών 15 mcg 15 mcg
7-12 μήνες 20 mcg 20 mcg
1-3 χρόνια 20 mcg 20 mcg
4-8 ετών 30 mcg 30 mcg
9-13 ετών 40 mcg 40 mcg
14+ ετών 55 mcg 55 mcg

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 55 mcg σεληνίου την ημέρα.

Τα άτομα που είναι έγκυες, θηλάζουν ή έχουν ορισμένες παθήσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από αυτό.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε πόσο σελήνιο πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα.

Πόσο σελήνιο είναι πάρα πολύ;

Είναι πιθανό να καταναλώνετε πολύ σελήνιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε οξεία τοξικότητα από σελήνιο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, βλάβη οργάνων και θάνατο σε σπάνιες περιπτώσεις.

ο ODS αναφέρει τα ακόλουθα ανεκτά ανώτερα επίπεδα πρόσληψης σεληνίου:

Ηλικία Αρσενικός Θηλυκός
Γέννηση έως 6 μηνών 45 mcg 45 mcg
7-12 μήνες 60 mcg 60 mcg
1-3 χρόνια 90 mcg 90 mcg
4-8 ετών 150 mcg 150 mcg
9-13 ετών 280 mcg 280 mcg
14+ ετών 400 mcg 400 mcg

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 400 mcg σεληνίου την ημέρα.

Η κατανάλωση περισσότερων από 400 mcg σεληνίου την ημέρα μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της έλλειψης σεληνίου;

Η ανεπάρκεια σεληνίου συμβαίνει όταν δεν καταναλώνετε αρκετό σελήνιο για να καλύψετε τις ανάγκες του σώματός σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει τα επίπεδα σεληνίου σας. Μπορεί επίσης να ζητήσουν άλλες εξετάσεις για να αξιολογήσουν τα επίπεδα σεληνίου σας ή να ελέγξουν για ορισμένες παθήσεις υγείας που μπορεί να σχετίζονται με ανεπάρκεια σεληνίου.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν πρέπει να κάνετε εξετάσεις για ανεπάρκεια σεληνίου.

Πώς μπορείτε να πάρετε περισσότερο σελήνιο στη διατροφή σας;

Εάν τα επίπεδα σεληνίου σας είναι χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σελήνιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν αρκετό σελήνιο μόνο από τη διατροφή.

Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή σεληνίου. Σύμφωνα με την Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής, μια ουγγιά ξηρών καρπών Βραζιλίας (περίπου έξι έως οκτώ ξηροί καρποί) περιέχει περίπου 544 mcg σεληνίου. Αυτό είναι περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ή το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για ενήλικες.

Άλλες διατροφικές πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν:

 • θαλασσινά, όπως:
  • τόνος
  • είδος βακαλάου
  • σαρδέλες
  • γαρίδα
 • κρέας και προϊόντα πουλερικών, όπως:
  • κρέατα οργάνων, όπως το μοσχαρίσιο συκώτι
  • βοδινό κρέας
  • χοιρινό
  • Τουρκία
  • κοτόπουλο
  • αυγά
 • γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως:
  • τυρί κότατζ
  • γιαούρτι
  • γάλα
 • προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως:
  • ψωμί ολικής
  • καστανό ρύζι
  • πλιγούρι βρώμης

Αυτές οι τροφές περιέχουν σελήνιο σε μικρότερες ποσότητες από τους ξηρούς καρπούς Βραζιλίας.

Μερικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες σεληνίου.

Οι συγκεκριμένες ποσότητες σεληνίου στα τρόφιμα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκε ένας ξηρός καρπός ή ένα σιτάρι ή η διατροφή με την οποία τρέφονταν ένα κτηνοτροφικό ζώο.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε για τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας για να πάρετε αρκετό σελήνιο. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας εάν χρειαστεί.

Πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα σεληνίου;

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να καλύψετε τις ανάγκες σας σε σελήνιο μόνο μέσω διατροφικών αλλαγών.

Αλλά μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να πάρετε ένα αυτόνομο συμπλήρωμα σεληνίου ή μια πολυβιταμίνη που περιέχει σελήνιο μαζί με άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Η υπερβολική κατανάλωση σεληνίου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Το σελήνιο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να καλύπτετε με ασφάλεια τις ανάγκες σας σε σελήνιο μέσω διατροφικών αλλαγών, συμπληρωμάτων ή συνδυασμού και των δύο. Μπορεί να συστήσουν μια συγκεκριμένη μάρκα ή σύνθεση συμπληρωμάτων σεληνίου.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες.

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιεί το σώμα σας για την παραγωγή και επεξεργασία της θυρεοειδικής ορμόνης. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA και σε ορισμένες άλλες λειτουργίες του σώματος.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου γενικά και θυρεοειδικής οφθαλμικής νόσου ειδικά.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του θυρεοειδούς οφθαλμού σε μερικούς ανθρώπους.

Ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 50 mcg σεληνίου την ημέρα και όχι περισσότερο από 400 mcg την ημέρα. Μερικά άτομα μπορεί να χρειάζονται περισσότερα από 50 mcg την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει την υγεία σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν πρέπει να κάνετε έλεγχο για τα επίπεδα σεληνίου σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μάθετε εάν πρέπει να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σελήνιο ή να παίρνετε συμπληρώματα σεληνίου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss