Ομοιόμορφες αλληλεπιδράσεις: αλκοόλ, φάρμακα και άλλα

Το Evenity (romosozumab-aqqg) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε ορισμένα άτομα. Η ομοιομορφία δεν είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με το αλκοόλ, άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα. Αλλά μπορεί να μην είναι ασφαλές για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Το Evenity χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε ορισμένες γυναίκες* που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Το Evenity έρχεται ως υγρό διάλυμα μέσα σε προγεμισμένες σύριγγες. Ένας επαγγελματίας υγείας θα χορηγήσει το Evenity με ένεση κάτω από το δέρμα σας.

Μια αλληλεπίδραση μπορεί να συμβεί επειδή μια ουσία προκαλεί μια άλλη ουσία να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Αλληλεπιδράσεις μπορεί επίσης να προκύψουν εάν έχετε ορισμένες παθήσεις υγείας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του Evenity. Και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τις χρήσεις του, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο.

* Σε αυτό το άρθρο, χρησιμοποιούμε τον όρο «θηλυκό» για να αναφερθούμε στο φύλο κάποιου που δόθηκε κατά τη γέννηση. Για πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά μεταξύ φύλου και φύλου, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο.

Το Evenity αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Evenity με άλλα φάρμακα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να εγκριθούν νέα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αυτό το φάρμακο.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία Evenity, ενημερώστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα, μη συνταγογραφούμενα ή άλλα φάρμακα που παίρνετε. Η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών μαζί τους μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πιθανών αλληλεπιδράσεων. (Για να μάθετε εάν το Evenity αλληλεπιδρά με συμπληρώματα, βότανα και βιταμίνες, ανατρέξτε στην ενότητα «Υπάρχουν άλλες αλληλεπιδράσεις με το Evenity;» παρακάτω.)

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Πότε πρέπει να αποφύγω το Evenity;

Ορισμένες καταστάσεις υγείας ή άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης εάν χρησιμοποιήσετε το Evenity. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να μην συνταγογραφήσει το Evenity για εσάς. Αυτές είναι γνωστές ως αντενδείξεις. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει αντενδείξεις του Evenity.

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου: Η ομοιομορφία μπορεί να μειώσει το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας. Εάν έχετε ήδη χαμηλό επίπεδο ασβεστίου, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα συνταγογραφήσει το Evenity για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή θα μπορούσε να κάνει το επίπεδο του ασβεστίου σας να πέσει επικίνδυνα χαμηλά.

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να πάρετε συμπληρώματα για να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία Evenity. Επιπλέον, όποιος λαμβάνει Evenity θα χρειαστεί να λαμβάνει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας του για να βοηθήσει στην πρόληψη χαμηλών επιπέδων ασβεστίου.

Παρελθόν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό: Εάν είχατε έμφραγμα ή εγκεφαλικό τον περασμένο χρόνο, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει το Evenity. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού με το Evenity. Στην πραγματικότητα, το Evenity έχει μια προειδοποίηση σε κουτί για αυτόν τον κίνδυνο. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα “Προειδοποίηση σε πλαίσιο” στην κορυφή αυτού του άρθρου.

Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση: Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο Evenity ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει το Evenity. Αυτό συμβαίνει επειδή η λήψη του φαρμάκου θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη αλλεργική αντίδραση. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία Evenity, μιλήστε με το γιατρό σας εάν κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες ισχύει για εσάς. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν το Evenity είναι ασφαλές για εσάς.

Το Evenity αλληλεπιδρά με το αλκοόλ;

Η ομοιομορφία δεν είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με το αλκοόλ. Αλλά το Evenity και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν κάποιες παρόμοιες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες εάν πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Evenity.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά το σώμα σας απορροφά το ασβέστιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου. Η ομοιομορφία μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Και το Evenity έχει μια προειδοποίηση για αυτόν τον κίνδυνο. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα “Προειδοποίηση σε πλαίσιο” στην κορυφή αυτού του άρθρου.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο αλκοόλ μπορεί να είναι ασφαλές να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Evenity, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Υπάρχουν άλλες αλληλεπιδράσεις με το Evenity;

Το Evenity μπορεί να έχει άλλες αλληλεπιδράσεις. Θα μπορούσαν να εμφανιστούν με συμπληρώματα, τρόφιμα, εμβόλια ή ακόμα και εργαστηριακές εξετάσεις. Δείτε παρακάτω για λεπτομέρειες. Σημειώστε ότι οι παρακάτω πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν όλες τις άλλες πιθανές αλληλεπιδράσεις με το Evenity.

Το Evenity αλληλεπιδρά με τα συμπληρώματα;

Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε το Evenity, μιλήστε με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τυχόν συμπληρώματα, βότανα και βιταμίνες που παίρνετε. Η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών μαζί τους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις που μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Ομοιομορφία και βότανα

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Evenity με βότανα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις με βότανα δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα ενώ παίρνετε το Evenity.

Ομοιότητα και βιταμίνες

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Evenity με βιταμίνες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις βιταμινών δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα ενώ παίρνετε το Evenity.

Το Evenity αλληλεπιδρά με το φαγητό;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Evenity με τα τρόφιμα. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με το Evenity, μιλήστε με το γιατρό σας.

Το Evenity αλληλεπιδρά με εμβόλια ή εργαστηριακές δοκιμές;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Evenity με εμβόλια ή εργαστηριακές δοκιμές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοιες αλληλεπιδράσεις δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε εμβόλιο ή κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας Evenity.

Το Evenity αλληλεπιδρά με την κάνναβη ή το CBD;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Evenity με κάνναβη (κοινώς αποκαλούμενη μαριχουάνα) ή προϊόντα κάνναβης όπως η κανναβιδιόλη (CBD). Αλλά όπως με οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάνναβη με το Evenity.

Σημείωση: Η κάνναβη είναι παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες σε διαφορετικό βαθμό.

Το ιστορικό υγείας μου επηρεάζει το αν πρέπει να πάρω το Evenity;

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή άλλοι παράγοντες υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με το Evenity. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία Evenity, μιλήστε με το γιατρό σας για το ιστορικό της υγείας σας. Θα καθορίσουν εάν το Evenity είναι κατάλληλο για εσάς.

Οι καταστάσεις υγείας ή άλλοι παράγοντες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το Evenity περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακά προβλήματα ή ορισμένοι παράγοντες κινδύνου: Η ομοιομορφία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων (καρδιά και αιμοφόρα αγγεία). Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα συνταγογραφήσει το Evenity εάν ​​είχατε έμφραγμα ή εγκεφαλικό τον περασμένο χρόνο ή εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Για να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στην ενότητα “Προειδοποίηση σε πλαίσιο” παραπάνω.

Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου: Η ομοιομορφία μπορεί να μειώσει το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας. Εάν έχετε ήδη χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει Evenity μέχρι να αυξηθούν τα επίπεδά σας με συμπληρώματα ασβεστίου. Για να αποτρέψετε τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου κατά τη διάρκεια της θεραπείας Evenity, θα λάβετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. (Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο.) Ο γιατρός σας θα ζητήσει επίσης τακτικές εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων ασβεστίου σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας Evenity.

Σοβαρά νεφρικά προβλήματα: Εάν έχετε σοβαρά νεφρικά προβλήματα, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο χαμηλών επιπέδων ασβεστίου με το Evenity (δείτε ακριβώς παραπάνω). Ενώ παίρνετε το Evenity, φροντίστε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Οδοντιατρικά προβλήματα ή επερχόμενη οδοντιατρική θεραπεία: Η ομοιομορφία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με το οστό της γνάθου σας. Εάν έχετε οδοντικά προβλήματα όπως ασθένεια των ούλων ή μολύνσεις των δοντιών, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο για αυτήν την παρενέργεια. Η οδοντιατρική θεραπεία όπως εξαγωγές δοντιών κατά τη λήψη του Evenity μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αυτής της παρενέργειας. Θα πρέπει να κάνετε μια οδοντιατρική εξέταση και οποιαδήποτε απαιτούμενη οδοντιατρική θεραπεία πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία Evenity. Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία ενώ παίρνετε το Evenity, φροντίστε να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Εγκυμοσύνη: Δεν είναι γνωστό εάν το Evenity είναι ασφαλές για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φάρμακο χρησιμοποιείται μόνο σε γυναίκες* που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες. Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Θηλασμός: Δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές να παίρνετε το Evenity ενώ θηλάζετε. Το φάρμακο χρησιμοποιείται μόνο σε γυναίκες* που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να θηλάσουν. Εάν θηλάζετε ή σχεδιάζετε να θηλάσετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Αλλεργική αντίδραση: Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο Evenity ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει το Evenity. Αυτό συμβαίνει επειδή το φάρμακο θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη αλλεργική αντίδραση. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.

* Σε αυτό το άρθρο, χρησιμοποιούμε τον όρο «θηλυκό» για να αναφερθούμε στο φύλο κάποιου που δόθηκε κατά τη γέννηση. Για πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά μεταξύ φύλου και φύλου, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις αλληλεπιδράσεις;

Η λήψη ορισμένων βημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις με το Evenity. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, μιλήστε με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Τα πράγματα που πρέπει να συζητήσετε μαζί τους περιλαμβάνουν:

 • Είτε πίνετε αλκοόλ, είτε καπνίζετε, είτε χρησιμοποιείτε κάνναβη.
 • Άλλα φάρμακα, καθώς και οποιεσδήποτε βιταμίνες, συμπληρώματα και βότανα, παίρνετε. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε ένα λίστα φαρμάκων.
 • Τι να κάνετε εάν αρχίσετε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Evenity.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε το Evenity’s ετικέτα και άλλα έγγραφα που μπορεί να συνοδεύεται από το φάρμακο. Στην ετικέτα μπορεί να υπάρχουν χρωματιστά αυτοκόλλητα που περιγράφουν αλληλεπιδράσεις. Και η γραφειοκρατία (μερικές φορές ονομάζεται ένθετο συσκευασίας ασθενούς ή οδηγός φαρμάκων) μπορεί να έχει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις. (Εάν δεν λάβατε έγγραφα με το Evenity, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας εκτυπώσει ένα αντίγραφο.)

Εάν δυσκολεύεστε να διαβάσετε ή να κατανοήσετε αυτές τις πληροφορίες, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το Evenity και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του, μιλήστε με το γιατρό σας.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

 • Ποια συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D θα πάρω με το Evenity και θα αλληλεπιδράσουν με τα άλλα φάρμακά μου;
 • Πρέπει να κάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής μου για να μειώσω τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού με το Evenity;
 • Ποιο καθεστώς στοματικής υγιεινής προτείνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας Evenity;

Για να μάθετε περισσότερα για το Evenity, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

 • All About Evenity
 • Παρενέργειες της ομοιότητας: Τι πρέπει να γνωρίζετε
 • Λεπτομέρειες Δοσολογίας για Ομοιομορφία
 • Ομοιομορφία και κόστος: Τι πρέπει να γνωρίζετε
 • Evenity εναντίον Prolia: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθύνης: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss