Κατανόηση των όρων «οξύ» και «χρόνιο» όταν πρόκειται για άσθμα

Το άσθμα θεωρείται χρόνια πάθηση. Ωστόσο, τα συμπτώματά του μπορεί να θεωρηθούν οξέα όταν γίνονται προσωρινά πιο σοβαρά, όπως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος.

Το άσθμα είναι μια αναπνευστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, όπως:

 • συριγμός
 • βήχας
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • σφίξιμο στο στήθος

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που απαιτεί συνεχή αντιμετώπιση. Ωστόσο, η έξαρση του άσθματος — επίσης γνωστή ως κρίση άσθματος — μπορεί να είναι οξεία. Αυτές οι περίοδοι σοβαρών συμπτωμάτων τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά και απαιτούν γρήγορη θεραπεία.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στην οξεία έξαρση του άσθματος, μερικές κοινές αιτίες πρόκλησης για αυτήν και συμβουλές για τη διαχείριση του άσθματος.

Τι είναι η οξεία έξαρση του άσθματος;

Η οξεία έξαρση του άσθματος είναι μια ξαφνική και σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματός σας.

Κατά τη διάρκεια της οξείας έξαρσης του άσθματος, οι αεραγωγοί στους πνεύμονές σας φλεγμονώνονται και στενεύουν, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Άλλα συμπτώματα άσθματος – όπως ο συριγμός, ο βήχας και η δύσπνοια – μπορούν επίσης να επιδεινωθούν.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα συνήθη φάρμακά σας, όπως η συσκευή εισπνοής, παρέχουν λιγότερη ανακούφιση κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών.

Διαβάστε περισσότερα για την οξεία έξαρση του άσθματος.

Τι προκαλεί την οξεία έξαρση;

Η οξεία έξαρση του άσθματος συνήθως έχει ένα συγκεκριμένο έναυσμαόπως:

 • έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων ή μούχλα
 • λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα ή γρίπη
 • έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως καπνός, έντονες οσμές ή ατμοσφαιρική ρύπανση
 • δεν παίρνετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άσθμα σύμφωνα με τις οδηγίες
 • αγνοώντας ή μη αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων επιδείνωσης του άσθματος
 • εντατική άσκηση
 • συναισθηματικό στρες ή άγχος

Οι πυροδοτήσεις του άσθματος μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι το δικό σας, σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων για να παρακολουθείτε εάν ορισμένα τρόφιμα, δραστηριότητες ή περιβάλλοντα τείνουν να συμπίπτουν με οξεία έξαρση των συμπτωμάτων σας.

Το άσθμα υποχωρεί ποτέ;

Το άσθμα είναι συνήθως μια δια βίου πάθηση, αλλά τα συμπτώματά σας μπορεί να περάσουν από κύκλους βελτίωσης και επιδείνωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνολική σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας μπορεί να μειωθεί, αν και οι αεραγωγοί σας πιθανότατα θα παραμείνουν ευαίσθητοι σε συγκεκριμένους ερεθισμούς.

Η τήρηση του σχεδίου θεραπείας που σας έχει συνταγογραφήσει ο επαγγελματίας υγείας, ακόμη και σε περιόδους ελάχιστων συμπτωμάτων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείας έξαρσης.

Διαχείριση του χρόνιου άσθματος

Όπως πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις, το άσθμα απαιτεί συνεχή αντιμετώπιση. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τη σοβαρότητά τους, αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ιατρικής θεραπείας, αλλαγές στον τρόπο ζωής και παρακολούθηση.

Ιατρική περίθαλψη

Η ιατρική θεραπεία του άσθματος μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Βρογχοδιασταλτικά: Τα βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης, όπως η αλβουτερόλη, παρέχουν γρήγορη ανακούφιση χαλαρώνοντας τους μύες γύρω από τους αεραγωγούς, επιτρέποντάς τους να ανοίγουν και να βελτιώνουν τη ροή του αέρα. Αυτά είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια οξέων συμπτωμάτων ή πριν από την άσκηση.
 • Βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης: Μπορεί να τα χρειάζεστε τακτικά για να κρατάτε ανοιχτούς τους αεραγωγούς σας με την πάροδο του χρόνου. Συχνά συνδυάζονται με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή σε μία συσκευή εισπνοής (συνδυαστικές συσκευές εισπνοής) για να παρέχουν τόσο βρογχοδιαστολή όσο και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
 • Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή: Αυτά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών. Είναι χρήσιμα ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του άσθματος.
 • Τροποποιητές λευκοτριενίου: Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τη δράση των λευκοτριενίων, τα οποία οδηγούν σε φλεγμονή και συστολή των αεραγωγών.
 • Βιολογικές θεραπείες: Για σοβαρό άσθμα, μπορεί να χρειαστείτε βιολογικές θεραπείες για να στοχεύσετε συγκεκριμένες ανοσολογικές αποκρίσεις που εμπλέκονται στην οξεία έξαρση του άσθματος.

Προσαρμογές τρόπου ζωής

 • Υγιεινή διατροφή: Τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να υποστηρίξει τη γενική σας υγεία και να βελτιώσετε τα συμπτώματα άσθματος.
 • Τακτική άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης και της λειτουργίας των πνευμόνων σας. Απλώς φροντίστε να μιλήσετε με την ομάδα φροντίδας σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο σχήμα άσκησης.
 • Διαχείριση άγχους: Η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του στρες όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη εάν το στρες τείνει να πυροδοτήσει το άσθμα σας.
 • Διαχείριση ενεργοποίησης: Ο εντοπισμός και η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν άσθμα – όπως αλλεργιογόνα, καπνός, έντονες οσμές, κρύος αέρας ή άσκηση – μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων άσθματος.

Παρακολούθηση

 • Παρακολούθηση μέγιστης ροής: Η χρήση μετρητών μέγιστης ροής για την τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας των πνευμόνων σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα συμπτώματα που επιδεινώνονται νωρίτερα.
 • Τακτικές επισκέψεις γιατρών: Είναι καλύτερο να προγραμματίζετε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με έναν επαγγελματία υγείας για να αξιολογήσετε τον έλεγχο του άσθματός σας, να προσαρμόσετε τα φάρμακα εάν είναι απαραίτητο και να αντιμετωπίσετε τυχόν άλλες ανησυχίες.

Η κατώτατη γραμμή

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση. Ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε οξεία έξαρση του άσθματος, που σημαίνει ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Για τα περισσότερα άτομα με άσθμα, η κατάσταση δεν θα υποχωρήσει ποτέ εντελώς, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss