Είναι TMJ ή πόνος στα δόντια;

Οι διαταραχές TMJ συχνά μοιράζονται μια σχέση με τον πόνο των δοντιών και άλλα συμπτώματα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν αυτός ο πόνος των δοντιών σχετίζεται με την TMJ ή είναι διαφορετικό ζήτημα χωρίς αξιολόγηση από οδοντίατρο.

Οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούν πόνο και δυσλειτουργία στους μύες και την άρθρωση της γνάθου.

Ο πόνος των δοντιών που σχετίζεται με μια διαταραχή του TMJ μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τον πόνο των δοντιών λόγω άλλων προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 40% ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν πόνο στο στόμα τον τελευταίο χρόνο.

Ενώ η τερηδόνα και οι ασθένειες των ούλων ήταν πιθανό πίσω από αυτόν τον πόνο σε πολλές περιπτώσεις, οι διαταραχές του TMJ μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο στόμα και στα δόντια.

Πώς οι διαταραχές του TMJ προκαλούν πόνο στα δόντια;

Οι διαταραχές του TMJ μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στόμα που είναι θαμπό ή οξύ. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός ή πιο σποραδικός. Μπορεί επίσης να μοιάζει με πόνο στα δόντια από άλλες αιτίες.

Η διαταραχή του TMJ μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια για διάφορους λόγους. Ένας λόγος για τον πόνο των δοντιών είναι ότι τα TMJ στο σώμα σας είναι βρίσκεται κοντά σε πολλά νεύρα, μύες και συνδέσμους.

Αυτό σημαίνει ότι ο πόνος σε αυτή την περιοχή μπορεί να εκπέμπεται σε άλλα μέρη του προσώπου και του λαιμού. Όταν αυτός ο πόνος ταξιδεύει προς τα πάνω, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αλλά αν ταξιδεύει χαμηλότερα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στόμα και στα δόντια.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στο στόμα εάν το σαγόνι σας είναι κακή ευθυγράμμιση λόγω διαταραχής TMJ. Αυτό μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένα δόντια.

Μια κοινή αιτία των διαταραχών του TMJ είναι το τρίξιμο των δοντιών σας στον ύπνο σας, επομένως αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στα δόντια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο πόνος στα δόντια δεν είναι το μόνο σύμπτωμα των διαταραχών του TMJ. Αλλα πιθανά συμπτώματα διαταραχών TMJ περιλαμβάνω:

 • κλικ, σκάσιμο ή κλείδωμα της γνάθου
 • πόνος στο πρόσωπο, τη γνάθο και το λαιμό
 • πονοκεφάλους
 • εμβοές

Ποιες είναι άλλες αιτίες πόνου στα δόντια;

Άλλες πιθανές αιτίες πόνου στα δόντια περιλαμβάνουν:

 • κοιλότητες και τερηδόνα
 • ένα ραγισμένο δόντι ή κατεστραμμένο σφράγισμα
 • στοματικές λοιμώξεις
 • επώδυνα ή πρησμένα ούλα
 • τραυματισμός στη γνάθο ή στο στόμα
 • έλκη στα ούλα
 • ένα απόστημα
 • ιγμορίτιδα

Τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο στα δόντια καθώς τα δόντια τους διαπερνούν τα ούλα τους. Ομοίως, οι ενήλικες μπορεί να αισθάνονται πόνο στα δόντια εάν οι φρονιμίτες τους αναδύονται μέσω της γραμμής των ούλων.

Πότε σχετίζεται ο πόνος των δοντιών με προβλήματα με το TMJ;

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ο πόνος των δοντιών σας σχετίζεται με μια διαταραχή του TMJ.

Αλλά μπορεί να υποψιάζεστε ότι ο πόνος των δοντιών σας σχετίζεται με το TMJ σας, εάν εμφανίσετε επίσης άλλα συμπτώματα διαταραχών του TMJ, όπως το κλικ της γνάθου και πονοκεφάλους.

Μπορεί επίσης να υποψιάζεστε ότι ο πόνος των δοντιών σχετίζεται με μια διαταραχή του TMJ εάν οι θεραπείες για τον πόνο που σχετίζεται με το TMJ βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων σας.

Μερικές φορές, οι επαγγελματίες υγείας διαγιγνώσκουν διαταραχές TMJ μέσω μιας διαδικασίας εξαιρουμένων άλλων πιθανών λόγων για τον πόνο.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε άλλες αιτίες, όπως τερηδόνα και νόσο των ούλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στα δόντια.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος των δοντιών TMJ;

Πόνος που σχετίζεται με διαταραχή TMJ μπορεί να επιλυθεί μόνη της χωρίς θεραπεία. Εάν ο πόνος των δοντιών σας που σχετίζεται με μια διαταραχή του TMJ είναι ήπιος και δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να τρώτε, να μιλάτε ή να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε τίποτα.

Εάν έχετε επίμονο ή πιο σοβαρό πόνο στα δόντια της TMJ μπορεί να ωφεληθεί από:

 • ένας στοματικός φρουρός
 • ασκήσεις προσώπου που βοηθούν στη χαλάρωση του προσώπου και της γνάθου
 • κρύες ή ζεστές συσκευασίες στο πρόσωπο
 • αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. διαλογισμός, γιόγκα, ημερολόγιο)
 • άσκηση καλής στάσης

Κατανάλωση μαλακών τροφών και μη μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση Πόνος των δοντιών που σχετίζεται με την TMJ, επίσης.

Η κατώτατη γραμμή

Οι διαταραχές του TMJ μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη γνάθο, πόνο στο πρόσωπο, πόνο στον αυχένα και πόνο στα δόντια. Μπορούν επίσης να δυσκολέψουν το μάσημα.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στα δόντια λόγω διαταραχής του TMJ, μπορεί να είναι χρήσιμο να φοράτε στοματικό προστατευτικό και να κάνετε ασκήσεις προσώπου για να χαλαρώσετε το πρόσωπό σας.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει τη χρήση ζεστών ή κρύων συσκευασιών στο πρόσωπό σας ή τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για να βοηθήσετε στον πόνο που σχετίζεται με το TMJ.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του πόνου των δοντιών που σχετίζεται με διαταραχές του TMJ ή του πόνου των δοντιών από άλλες αιτίες χωρίς επαγγελματική αξιολόγηση.

Εάν έχετε πόνο στο στόμα, καλό είναι να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss