Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου Μη-Hodgkin λεμφώματος

Οι αλλαγές στο DNA σας που επηρεάζουν τα λευκά αιμοσφαίρια προκαλούν μη-Hodgkin λέμφωμα, αλλά δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο.

Το λέμφωμα μη Hodgkin (NHL) είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος. Εμφανίζεται όταν τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

Το NHL μπορεί να ξεκινήσει οπουδήποτε στο λεμφικό σύστημα, το οποίο είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του σπλήνα, του μυελού των οστών ή των λεμφαδένων. Υπάρχουν πάνω από 60 υποτύποι NHL, που κυμαίνονται από αργά αναπτυσσόμενους έως πολύ επιθετικούς.

Αν και αυτός ο τύπος καρκίνου επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, τα παιδιά μπορούν επίσης να λάβουν NHL.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το NHL με διάφορους παράγοντες κινδύνου, αλλά η αιτία των περισσότερων λεμφωμάτων δεν είναι γνωστή. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου για το NHL.

Τι προκαλεί το μη-Hodgkin λέμφωμα;

Το NHL προκύπτει από αλλαγές στο DNA σας (που ονομάζονται μεταλλάξεις) που προκαλούν τα τυπικά λεμφοκύτταρα να μετατραπούν σε κύτταρα λεμφώματος. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο σώμα. Τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές στο DNA δεν είναι πάντα γνωστό, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να κληρονομήσετε μεταλλάξεις DNA από έναν γονέα, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι περισσότερες από τις αλλαγές στο DNA που σχετίζονται με το NHL συμβαίνουν μετά τη γέννησή σας αντί να κληρονομηθείτε.

Αυτές ονομάζονται επίκτητες γονιδιακές αλλαγές. Θα μπορούσαν να προκύψουν από έκθεση σε ακτινοβολία, χημικές ουσίες ή μολύνσεις, αλλά αυτές οι αλλαγές συχνά δεν έχουν σαφή υποκείμενη αιτία. Φαίνεται να συμβαίνουν πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε.

Τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μη-Hodgkin λεμφώματος;

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γονιδιακών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε NHL.

Λάβετε υπόψη ότι το να έχετε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες δεν σημαίνει πάντα ότι θα αναπτύξετε NHL. Είναι επίσης δυνατό να αναπτύξετε NHL ακόμα κι αν δεν έχετε κανέναν από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου.

εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα λεμφοκύτταρα αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο NHL.

Οι καταστάσεις που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσουν τον κίνδυνο NHL περιλαμβάνουν:

 • κληρονομικές διαταραχές ανοσοανεπάρκειας
 • φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
 • μεταμοσχεύσεις οργάνων
 • HIV λοίμωξη

Αυτοάνοσες καταστάσεις

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας προκαλεί φλεγμονή σε υγιή κύτταρα του σώματός σας.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • σύνδρομο Sjögren
 • κοιλιοκάκη
 • συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ)

Η σύνδεση μεταξύ αυτοάνοσων καταστάσεων και NHL είναι πολύπλοκη. Ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τη χρόνια ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου.

Η κοιλιοκάκη, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο NHL. Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά στην κατανάλωση γλουτένης, μιας ουσίας που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι ή τη σίκαλη.

Ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις

Ορισμένες χρόνιες λοιμώξεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος. ο Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) υποψιάζεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει συνεχώς νέα λεμφοκύτταρα για να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να εισαχθούν σφάλματα στο DNA σας.

Αυτές οι λοιμώξεις περιλαμβάνουν:

 • Ιός Epstein-Barr
 • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori)
 • HIV
 • λεμφοτροπικός ιός ανθρώπινων Τ-κυττάρων (HTLV-1)
 • ανθρώπινος ιός έρπητα 8 (HHV-8)
 • τον ιό της ηπατίτιδας C
 • Chlamydophila psittaci
 • Campylobacter jejuni

Προηγούμενες θεραπείες για τον καρκίνο

Η θεραπεία άλλου καρκίνου με φάρμακα χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης NHL τα χρόνια μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται με τον καρκίνο ή εάν η θεραπεία τον προκαλεί.

Εμφυτεύματα στήθους

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το NHL μπορεί να αναπτυχθεί στον ουλώδη ιστό που σχηματίζεται γύρω από ένα εμφύτευμα στήθους. Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος λεμφώματος Τ-κυττάρων γνωστό ως αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων που σχετίζεται με εμφύτευμα μαστού (BIA-ALCL).

Ευσαρκία

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης αυξήσει τον κίνδυνο του NHL και άλλων καρκίνων.

Ποιος είναι πιο πιθανό να πάθει μη-Hodgkin λέμφωμα;

Το NHL εμφανίζεται συχνότερα σε:

 • Ανθρωποι άνω των 65 ετών ηλίκίας
 • αρσενικά
 • λευκοί άνθρωποι
 • άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν ορισμένες χημικές ουσίες να προκαλέσουν λέμφωμα μη Hodgkin;

Σπουδές δείχνουν ότι η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του βενζολίου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης NHL. Το βενζόλιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών, ρητινών, συνθετικών καουτσούκ και άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, όπως το glyphosate, ο οργανοφωσφόρος και το carbamate, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης NHL. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι ασαφή και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του κινδύνου.

Το μη-Hodgkin λέμφωμα εμφανίζεται σε οικογένειες;

Το να έχετε οικογενειακό ιστορικό NHL μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης NHL, αλλά οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι το NHL είναι κληρονομικό.

Μπορώ να προλάβω το λέμφωμα non-Hodgkin;

Δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε το NHL. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν NHL χωρίς να έχουν κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Ο περιορισμός της έκθεσης σε χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο ή η λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων, όπως ο HIV ή το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, θα μπορούσε, με τη σειρά του, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης NHL. Η διατήρηση ενός μέτριου βάρους και η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο.

Η ακριβής αιτία του NHL δεν είναι γνωστή, αλλά η έρευνα έχει συνδέσει το NHL με διάφορους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν καταστάσεις που υπερενεργοποιούν ή αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοάνοσες παθήσεις, χρόνιες λοιμώξεις και ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Πολλοί άνθρωποι με NHL δεν έχουν προφανείς παράγοντες κινδύνου.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss