Silent AFib: Τι σημαίνει αυτός ο τύπος κολπικής μαρμαρυγής

Η σιωπηλή κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι η ίδια με άλλους τύπους AFib με τη διαφορά ότι δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει. Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα.

Το AFib είναι η πιο κοινή καρδιακή αρρυθμία, που επηρεάζει έως 3,2% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι ένα σφάλμα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Προκαλεί τρέμουλο του κόλπου, που είναι ένας θάλαμος στην καρδιά.

Πολλοί άνθρωποι με AFib λαμβάνουν διάγνωση αφού έχουν συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος ή ζάλη. Αλλά δεν έχουν όλοι τα συμπτώματα AFib. Το Silent AFib μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς εμφανή συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να το κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τις διαφορές μεταξύ του αθόρυβου και του παραδοσιακού AFib, καθώς και τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διάγνωση για τη συνολική υγεία σας.

Τι είναι το αθόρυβο AFib;

Το Silent AFib είναι ουσιαστικά η ίδια κατάσταση με το AFib αλλά χωρίς εμφανή συμπτώματα που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για ένα πρόβλημα. Το Silent AFib είναι επίσης γνωστό ως υποκλινικό ασυμπτωματικό AFib.

Όπως το AFib, το αθόρυβο AFib οφείλεται έλλειψη συντονισμού μεταξύ των τεσσάρων θαλάμων της καρδιάς — ή, πιο συγκεκριμένα, των δύο κορυφαίων θαλάμων (κόλποι) σε κάθε πλευρά της καρδιάς. Το αίμα συλλέγεται σε κάθε κόλπο πριν μεταφερθεί στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες), όπου το αίμα διοχετεύεται προς το σώμα ή τους πνεύμονες.

Ένα πρόβλημα με την αγωγή των ηλεκτρικών παλμών μέσω της καρδιάς είναι μια κοινή αιτία AFib.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τρέμουλο των κόλπων που οδηγεί στην αναποτελεσματική κίνηση του αίματος προς τις κοιλίες. Αυτή η στασιμότητα του αίματος στους κόλπους μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και να κάνει πιο πιθανό να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος.

Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε

Μερικοί κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν με το AFib περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα παλμών ή ταχυπαλμία
 • πόνος στο στήθος
 • κούραση
 • ζάλη
 • αδυναμία
 • ιδρώνοντας
 • αλλαγές στην κανονικότητα του καρδιακού σας παλμού

Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα του AFib εδώ.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι άβολα και ανησυχητικά, αλλά είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας ειδοποιεί για ένα πρόβλημα. Με το σιωπηλό AFib, αυτά τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται ή δεν γίνονται αντιληπτά, επομένως το AFib δεν αντιμετωπίζεται.

Σε μια μελέτη σε μια ομάδα ατόμων άνω των 65 ετών, περίπου το 23% βρέθηκε να έχει AFib. Για το 40% αυτών των ανθρώπων, το AFib δεν προκάλεσε συμπτώματα.

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί το σιωπηλό AFib;

Γιατροί διάγνωση AFib με ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Το ΗΚΓ είναι μια οπτική ερμηνεία του ρυθμού της καρδιάς σας. Αυτό το μη επεμβατικό τεστ χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια για να ανιχνεύσει σήματα από την καρδιά σας και να μεταφράσει τα μοτίβα τους σε χαρτί.

Τα συμπτώματά σας ή η παρουσία ενός ακανόνιστου σφυγμού μπορεί να εγείρει υποψίες, αλλά η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση χωρίς ΗΚΓ.

Στο AFib, σιωπηλό ή άλλο, ένα ΗΚΓ θα αποκαλύψει έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που δεν έχει Κύμα P. Αυτό είναι που σηματοδοτεί την κίνηση του αίματος από τους κόλπους προς τις κοιλίες με κάθε καρδιακό παλμό.

Ενώ μπορεί να έχετε ένα ΗΚΓ για να βοηθήσετε στη διάγνωση της αιτίας συγκεκριμένων συμπτωμάτων, οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν αθόρυβη AFib τυχαία – ή τυχαία – όταν κάνουν ένα ΗΚΓ για άλλο σκοπό, όπως ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Το αθόρυβο AFib θα οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή;

Όλοι οι τύποι AFib μπορεί να έχουν συνέπειες. Με την πάροδο του χρόνου, η πάθηση μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επικίνδυνων θρόμβων αίματος. Το μη επεξεργασμένο ή μη ελεγχόμενο AFib μπορεί προκαλούν επιπλοκές συμπεριλαμβανομένου:

 • συγκοπή
 • έμφραγμα
 • Εγκεφαλικό
 • συστηματική εμβολή
 • θάνατος

Με έγκαιρη διάγνωση, οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν το AFib με την ελπίδα να αποτρέψουν αυτές τις επιπλοκές. Με το αθόρυβο AFib, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι συνήθως χειρότερα γιατί η ίδια η πάθηση δεν προκαλεί ποτέ συμπτώματα και ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός δεν αντιμετωπίζεται ποτέ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του αθόρυβου AFib και του παροξυσμικού aFib;

Η παροξυσμική AFib είναι α ξαφνική περίοδος AFib που συνήθως αρχίζει και τελειώνει ξαφνικά, με ή χωρίς σημαντικά συμπτώματα.

Αυτός ο τύπος AFib μπορεί να εμφανιστεί περισσότερες από μία φορές, αλλά οι γιατροί δεν το θεωρούν πραγματικά μόνιμη κατάσταση.

Το Silent AFib, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως μόνιμο αλλά απαρατήρητο.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γιατροί το σιωπηλό AFib;

Πολλές περιπτώσεις σιωπηλής AFib εξελίσσονται σε σοβαρά γεγονότα, έτσι θεραπείες είναι επείγουσες και θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη επιπλοκή που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, εάν εμφανίσετε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα εργαστεί για να καθαρίσει το μπλοκάρισμα στη ροή του αίματος για να αποτρέψει μακροχρόνιες βλάβες.

Εάν ένας γιατρός διαπιστώσει ότι έχετε σιωπηλή AFib πριν εμφανιστεί μια σοβαρή επιπλοκή, θα λάβετε θεραπεία που επικεντρώνεται στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού σας και στην πρόληψη θρόμβων αίματος. Αυτό μπορεί περιλαμβάνουν τη λήψη φαρμάκων αρέσει:

 • αραιωτικά αίματος, όπως βαρφαρίνη (Coumadin), apixaban (Eliquis) ή ασπιρίνη

 • βήτα-αναστολείς για τον έλεγχο του καρδιακού σας παλμού, όπως η μετοπρολόλη ή η καρβεδιλόλη

 • αναστολείς διαύλων ασβεστίου για την επιβράδυνση του καρδιακού σας παλμού και τη ρύθμιση της δύναμης άντλησης, όπως διλτιαζέμη και βεραπαμίλη

 • διγοξίνη για να επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό και τη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων μέσω της καρδιάς

 • αναστολείς διαύλων νατρίου για την επιβράδυνση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας μέσω της καρδιάς, όπως η φλεκαϊνίδη
 • αναστολείς διαύλων καλίου για να επιβραδύνουν τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν AFib, όπως η αμιωδαρόνη

Εάν τα φάρμακα δεν ελέγχουν το AFib σας, οι θεραπείες περιλαμβάνουν ηλεκτρική καρδιοανάταξη ή κατάλυση.

Για την ηλεκτρική καρδιοανάταξη, ένας γιατρός σας ναρκώνει και σας κάνει ηλεκτροπληξία έξω από το σώμα σας για να επαναφέρετε τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας.

Με την αφαίρεση, ένας ειδικός εισάγει έναν καθετήρα – συνήθως μέσω της βουβωνικής χώρας – και χρησιμοποιεί λέιζερ, κατάψυξη ή άλλη μέθοδο για να καταστρέψει μικρές περιοχές του καρδιακού ιστού. Μετά την αφαίρεση, αυτές οι περιοχές της καρδιάς δεν θα λειτουργούν και δεν θα εκπέμπουν μη φυσιολογικά καρδιακά σήματα.

Το Silent AFib είναι το ίδιο με άλλους τύπους AFib, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς συμπτώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έγκαιρη θεραπεία. Δεδομένου ότι οι γιατροί δεν διαγιγνώσκουν πολλές περιπτώσεις σιωπηλής AFib μέχρι να εμφανιστούν σοβαρές συνέπειες, έχει γενικά χειρότερα αποτελέσματα από άλλες μορφές AFib.

Μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για το AFib και να κάνετε τακτικές εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς σας.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss