Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne

Η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τη μυϊκή δυστροφία Duchenne, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα όσο ήλπιζαν οι ερευνητές. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Η μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD) είναι μια κληρονομική πάθηση που προκαλεί μυϊκή αδυναμία, πιο συχνά σε παιδιά που ορίζονται ως άνδρες κατά τη γέννηση. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.

Μια γενετική μετάλλαξη προκαλεί DMD. Έτσι, οι θεραπείες που στοχεύουν το προσβεβλημένο γονίδιο – γνωστή ως γονιδιακή θεραπεία – μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν. Μια χούφτα γονιδιακές θεραπείες για το DMD βρίσκονται επί του παρόντος σε ανάπτυξη.

Αυτό το άρθρο διερευνά πώς λειτουργεί η γονιδιακή θεραπεία και εάν μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά το DMD.

Μπορεί η γονιδιακή θεραπεία να βοηθήσει στη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας Duchenne;

Η γονιδιακή θεραπεία είναι μια σχετικά νέα θεραπεία που επιδιορθώνει ή αντικαθιστά μια γενετική μετάλλαξη για τη θεραπεία μιας ιατρικής πάθησης.

Το DMD συνδέεται με μεταλλάξεις στο γονίδιο της δυστροφίνης, ένα από τα μεγαλύτερα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Αυτές οι μεταλλάξεις μειώνουν την ικανότητα του σώματός σας να παράγει την πρωτεΐνη δυστροφίνη, η οποία βοηθά τους μύες να διατηρήσουν τη δομή τους. Χωρίς δυστροφίνη, οι μύες σας αρχίζουν να χάνονται.

Η γονιδιακή θεραπεία για το DMD διορθώνει ή αντικαθιστά τα δυσλειτουργικά μέρη του γονιδίου της δυστροφίνης, έτσι ώστε να μπορεί να παράγει τη σωστή πρωτεΐνη. Η γονιδιακή θεραπεία κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα μπορούσε θεωρητικά να σταματήσει την εξέλιξη της DMD.

Αλλά οι περισσότερες γονιδιακές θεραπείες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους.

Φάρμακα γονιδιακής θεραπείας για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne

Το καλοκαίρι του 2023, η Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε ταχεία έγκριση στο delandistrogene moxeparvovec (Elevidys), ένα φάρμακο γονιδιακής θεραπείας μιας δόσης από τη Sarepta Therapeutics. Χορηγούμενο μέσω ενός ιικού φορέα, το Elevidys βοηθά το σώμα σας να παράγει μια συντομευμένη εκδοχή της πρωτεΐνης δυστροφίνης.

Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής δοκιμής φάσης 3 του Elevidys, διάρκειας 52 εβδομάδων, σε 125 αρσενικά παιδιά με DMD. Το Elevidys δεν οδήγησε σε στατιστικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, αν και πληρούσε κάποια δευτερεύοντα μέτρα.

Άλλες γονιδιακές θεραπείες που αναπτύσσονται επί του παρόντος περιλαμβάνουν το fordadistrogene movaparvovec, ένα φάρμακο από την Pfizer που επί του παρόντος υποβάλλεται σε κλινική δοκιμή φάσης 3.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιος είναι κατάλληλος για γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne;

Σύμφωνα με την FDAΗ γονιδιακή θεραπεία Elevidys μπορεί να θεραπεύσει την DMD σε αρσενικά παιδιά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια καταλληλότητας:

 • είναι 4-5 ετών
 • είναι περιπατητικά (περπάτημα)
 • έχουν επιβεβαιωμένη μετάλλαξη γονιδίου δυστροφίνης
 • δεν έχουν αντισώματα έναντι του φορέα rh74 του αδενο-σχετιζόμενου ιού (AAV).
 • δεν έχουν διαγραφή στο εξόνιο 8 ή στο εξόνιο 9 του γονιδίου της δυστροφίνης

Τα εξόνια είναι περιοχές γονιδίων που κωδικοποιούν μια πρωτεΐνη. Το γονίδιο της δυστροφίνης έχει 79 εξόνια.

Επιπλέον, τα παιδιά με DMD μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών εάν έχουν:

 • προβλήματα στο συκώτι
 • μεταλλάξεις στα εξόνια 1-17 ή 59-71 του γονιδίου της δυστροφίνης

Ποια είναι η διαδικασία για τη γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα ελέγξει πρώτα την καταλληλότητα του παιδιού σας για γονιδιακή θεραπεία.

Το παιδί σας θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει τη λειτουργία του ήπατος, τον αριθμό των αιμοπεταλίων και τα επίπεδα τροπονίνης-Ι. Λίγες ημέρες πριν από τη θεραπεία, το παιδί σας θα λάβει ένα σχήμα κορτικοστεροειδών για να μειώσει την πιθανότητα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επαγγελματίες υγείας χορηγούν το Elevidys ως εφάπαξ ενδοφλέβια (IV) έγχυση. Χρειάζονται 1-2 ώρες. Μετά τη θεραπεία, το παιδί σας θα χρειαστεί εβδομαδιαία παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες για 3 μήνες ή περισσότερο.

Πόσο αποτελεσματική είναι η γονιδιακή θεραπεία στη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας Duchenne;

Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική είναι η γονιδιακή θεραπεία στη θεραπεία της DMD. Μπορεί να διαφέρει από το ένα φάρμακο στο άλλο.

Τα δεδομένα που αναφέρει η Sarepta Therapeutics από την κλινική δοκιμή φάσης 3 του Elevidys δείχνουν ότι το φάρμακο δεν πέτυχε τον κύριο στόχο αποτελεσματικότητάς του. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που έλαβαν Elevidys παρουσίασαν τις ακόλουθες βελτιώσεις σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο:

 • μια ελαφρά αλλά όχι στατιστικά σημαντική βελτίωση στην κίνηση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο
 • βελτιώσεις στο χρόνο για να σηκωθούν από το πάτωμα
 • βελτιώσεις στις χρονομετρημένες δοκιμές βάδισης 10 μέτρων

Πώς συγκρίνεται η γονιδιακή θεραπεία με άλλες θεραπείες για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne;

Τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη είναι η κύρια θεραπεία για την DMD. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή, επιτρέποντας στα άτομα με DMD να διατηρήσουν τη μυϊκή λειτουργία για περισσότερο από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά.

Τα άτομα με DMD πρέπει να λαμβάνουν κορτικοστεροειδή σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Τα φάρμακα είναι υποστηρικτικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν στοχεύουν στην υποκείμενη αιτία της DMD.

Αντίθετα, η γονιδιακή θεραπεία είναι μια εφάπαξ θεραπεία που αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της DMD. Αλλά η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά του παραμένει αβέβαιη και ενέχει πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών.

Πρόσφατα εγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες για DMD

Ο FDA ενέκρινε πρόσφατα πολλά άλλα φάρμακα για το DMD. Γνωστές ως θεραπείες παράλειψης εξονίων, αυτά τα φάρμακα στοχεύουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Περιλαμβάνουν:

 • eteplirsen (Exondys 51)
 • golodirsen (Vyondys 53)
 • Casimersen (Amondys 45)
 • viltolarsen (Βιλτέψο)
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πόσο κοστίζει η γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne;

Μια εφάπαξ θεραπεία γονιδιακής θεραπείας μπορεί να κοστίσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Elevidys για κόστος DMD 3,2 εκατομμύρια δολάρια ανά δόση. Η ασφάλισή σας μπορεί να την καλύπτει, καθώς το φάρμακο έχει πλέον έγκριση από τον FDA, αλλά άλλες επιλογές γονιδιακής θεραπείας ενδέχεται να μην καλύπτονται.

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι το άμεσο κόστος των παραδοσιακών θεραπειών DMD θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλό όσο 2,3 εκατομμύρια δολάρια πάνω από 20 χρόνια θεραπείας.

Συχνές ερωτήσεις

Απαντάμε σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη γονιδιακή θεραπεία για την DMD παρακάτω.

Μπορεί η γονιδιακή θεραπεία να θεραπεύσει τη μυϊκή δυστροφία Duchenne;

Μερικοί άνθρωποι έχουν χαιρετίσει τη γονιδιακή θεραπεία ως πιθανή θεραπεία για την DMD. Αν και δείχνει μεγάλες δυνατότητες, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Είναι εγκεκριμένη η γονιδιακή θεραπεία FDA για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne;

ο FDA πρόσφερε ταχεία έγκριση για το Elevidys, την πρώτη γονιδιακή θεραπεία DMD, το 2023. Ταχεία έγκριση είναι ένα πρόγραμμα που επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου για φάρμακα που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις.

Μπορεί η γονιδιακή θεραπεία να αντιμετωπίσει τη μυϊκή δυστροφία Becker ή τη μυϊκή δυστροφία της ζώνης των άκρων;

Γονιδιακές θεραπείες για άλλους τύπους μυϊκής δυστροφίας βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να δείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Η γονιδιακή θεραπεία για το DMD είναι μια ανερχόμενη θεραπεία που στοχεύει τις μεταλλάξεις των γονιδίων της δυστροφίνης.

Ένα φάρμακο γονιδιακής θεραπείας, το delandistrogene moxeparvovec (Elevidys), έλαβε επιταχυνόμενη έγκριση από τον FDA το 2023. Ωστόσο, μια πρόσφατη κλινική δοκιμή δείχνει ότι αυτό το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ήλπιζαν οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

Άλλες θεραπείες υποβάλλονται επί του παρόντος σε δοκιμές. Εάν το παιδί σας έχει DMD, μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss