Τι να περιμένετε με την περιφερική αγγειακή νόσο τελικού σταδίου

Η περιφερική αγγειακή νόσος τελικού σταδίου (PVD) παρουσιάζει υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως γάγγραινα ή καρδιακή προσβολή. Η θεραπεία με χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως απαραίτητη και οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ακρωτηριασμό.

Το τελικό στάδιο PVD είναι η σοβαρή μειωμένη ροή αίματος σε μέρη του σώματός σας εκτός από την καρδιά ή τον εγκέφαλό σας. Οι γιατροί ταξινομούν τη μειωμένη ροή αίματος σε αυτές τις περιοχές ξεχωριστά.

Περίπου 40-45 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν PVD. Άτομα με PVD τελικού σταδίου μπορεί να αναπτύξουν έλκη ή γάγγραινα που απαιτούν χειρουργική θεραπεία ή ακρωτηριασμό για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Η πιο κοινή αιτία PVD είναι η αθηροσκλήρωση. Αυτή είναι μια συσσώρευση πλάκας μέσα στα αιμοφόρα αγγεία σας για πολλά χρόνια. Συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης και η δίαιτα πλούσια σε τροφές που περιέχουν ανθυγιεινά λίπη συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε το τελικό στάδιο PVD με περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιφερικής αγγειακής νόσου τελικού σταδίου;

Η πιο κοινή αιτία της PVD τελικού σταδίου είναι η αθηροσκλήρωση. Αυτή η κατάσταση δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα έως ότου εξελιχθεί στα ενδιάμεσα στάδια και οδηγήσει σε διαλείπουσα χωλότητα.

Η διαλείπουσα χωλότητα είναι ένας πόνος που συνήθως αναπτύσσεται στη γάμπα, τους μηρούς ή τους γλουτούς σας λόγω της έλλειψης ροής αίματος στους μύες σας. Στην αρχή, συνήθως αναπτύσσεται μόνο μετά από παρατεταμένο περπάτημα ή άσκηση. Καθώς η PVD εξελίσσεται, ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι παρών ακόμη και σε ηρεμία.

Τα άτομα με PVD τελικού σταδίου αναπτύσσουν επίσης έλκη ή γάγγραινα, πιο συχνά στα πόδια και τα πόδια τους. Επιπλέον, μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως:

 • χλωμό δέρμα
 • έλλειψη παλμού
 • έλλειψη αίσθησης
 • καρφίτσες και βελόνες

Οξεία έναντι χρόνιας ισχαιμίας άκρων

Η ισχαιμία σημαίνει ότι ένας από τους ιστούς ή τα όργανά σας δεν λαμβάνει επαρκή ροή αίματος. Η ισχαιμία των άκρων είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της PVD τελικού σταδίου.

Η οξεία ισχαιμία των άκρων αναπτύσσεται γρήγορα λόγω μιας ξαφνικής απόφραξης σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε θρόμβους αίματος σε άτομα με προϋπάρχουσα PVD ή σε άτομα που έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν λόγω τραύματος ή συμπίεσης αιμοφόρου αγγείου.

Η χρόνια ισχαιμία των άκρων αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου από μια σοβαρή απόφραξη μιας αρτηρίας. Η πιο κοινή αιτία είναι η αθηροσκλήρωση.

Συμπτώματα ανά στάδιο

Τα δύο πιο κοινά συστήματα σταδιοποίησης για PVD — Fontaine και Rutherford — βασίζονται στην ανάπτυξη ελκών, γάγγραινας ή διαλείπουσας χωλότητας.

Στάδιο Σύστημα Φοντέν Σύστημα Ράδερφορντ
0 κανένα σύμπτωμα
1 χωρίς συμπτώματα ή μικρά συμπτώματα, όπως κρύα άκρα ήπια διαλείπουσα χωλότητα
2 2Α: διαλείπουσα χωλότητα μετά από περισσότερα από 200 μέτρα περπάτημα

2Β: διαλείπουσα χωλότητα μετά από λιγότερο από 200 μέτρα βάδισης

μέτρια διαλείπουσα χωλότητα
3 πόνος κατά την ηρεμία, ειδικά όταν ξαπλώνετε για ύπνο σοβαρή διαλείπουσα χωλότητα
4 έλκη ή γάγγραινα πόνος σε ηρεμία
5 έλκη των δακτύλων των ποδιών
6 σοβαρά έλκη ή γάγγραινα

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την περιφερική αγγειακή νόσο τελικού σταδίου;

Η PVD τελικού σταδίου απαιτεί συχνά θεραπεία με ενδαγγειακή χειρουργική επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει έναν επαγγελματία υγείας (HCP) που χρησιμοποιεί έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα για πρόσβαση στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας.

ο θεραπεία πρώτης γραμμής είναι συνήθως η διαδερμική διααυλική αγγειοπλαστική. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει έναν HCP που εισάγει ένα μικρό μπαλόνι στο αιμοφόρο αγγείο σας για να ξεμπλοκάρει μια αρτηρία.

Τα άτομα με νόσο τελικού σταδίου είναι πιο πιθανό να χρειαστούν ακρωτηριασμό εάν εμφανίσουν γάγγραινα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της περιφερικής αγγειακής νόσου τελικού σταδίου;

Το τελικό στάδιο PVD μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • έμφραγμα
 • θρόμβοι αίματος
 • ακρωτηριασμός
 • Εγκεφαλικό
 • στυτική δυσλειτουργία

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με περιφερική αγγειακή νόσο τελικού σταδίου;

Τα άτομα με χρόνια ισχαιμία των άκρων έχουν περίπου α 15–20% πιθανότητα να χρειαστεί ακρωτηριασμός μέσα σε ένα χρόνο και περίπου 50% πιθανότητα να πεθάνεις μέσα σε 5 χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του 2019.

Σε μια μελέτη του 2022 από τη Σιγκαπούρη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το μισό από τα 86 άτομα με νόσο Rutherford σταδίου 6 που υποβλήθηκαν σε ενδαγγειακή χειρουργική επέμβαση ως θεραπεία χρειάστηκαν άλλη χειρουργική επέμβαση εντός 6 μηνών. Το ποσοστό θνησιμότητας 12 μηνών ήταν 33,7%, και το ποσοστό επιβίωσης χωρίς ακρωτηριασμό 12 μηνών ήταν 49,4%.

Τα άτομα με PVD τελικού σταδίου τείνουν επίσης να έχουν άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

 • προχωρημένη εγκεφαλοαγγειακή νόσο ή διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο
 • στεφανιαία νόσο
 • χρόνια νεφρική νόσος
 • νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
 • Διαβήτης

Πώς μπορώ να αποτρέψω την εξέλιξη της περιφερικής αγγειακής νόσου;

Μπορείτε να αποτρέψετε την ανάπτυξη ή την αργή εξέλιξη της PVD λαμβάνοντας μέτρα για την ελαχιστοποίηση της αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με την Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματοςμπορείτε να αποτρέψετε την αθηροσκλήρωση με:

 • λήψη 30 λεπτών σωματικής δραστηριότητας την ημέρα
 • τρώγοντας γεύματα χαμηλά σε νάτριο ή ανθυγιεινά λιπαρά
 • παίρνετε τα φάρμακά σας όπως τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας
 • κοιμούνται τουλάχιστον 7-8 ώρες τη νύχτα
 • ενσωματώνοντας στη ζωή σας τεχνικές ανακούφισης από το στρες, όπως:
  • γιόγκα
  • ήσυχη ώρα ανάγνωσης
  • Διαλογισμός
 • προσπαθώντας να επιτύχετε ή να διατηρήσετε ένα μέτριο βάρος

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με το τελικό στάδιο PVD.

Πόσο επώδυνη είναι η περιφερική αγγειακή νόσος;

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της PVD είναι ο πόνος στα πόδια σας. Στα αρχικά στάδια, αυτός ο πόνος μπορεί να σας ενοχλεί μόνο όταν περπατάτε. Αλλά μπορεί να το νιώθετε συνεχώς καθώς η κατάστασή σας εξελίσσεται.

Μπορείτε να ζήσετε μια μακρά ζωή με περιφερική αγγειακή νόσο;

Μπορεί να είστε σε θέση να σταθεροποιήσετε ή ακόμα και ενδεχομένως να αντιστρέψετε την PVD κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής και λαμβάνοντας φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Τα άτομα με νόσο τελικού σταδίου έχουν συχνά χειρότερες προοπτικές, καθώς έχουν συχνά πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Μπορεί η περιφερική αγγειακή νόσος να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο;

Η PVD μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Το τελικό στάδιο PVD μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Τα άτομα με PVD τελικού σταδίου έχουν έλκη ή γάγγραινα στα πόδια ή στα κάτω άκρα τους, τα οποία μπορεί να απαιτήσουν ακρωτηριασμό ως αποτέλεσμα.

Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή των ανθυγιεινών λιπών και η τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της PVD τελικού σταδίου. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει τη λήψη φαρμάκων για την καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Μάθετε περισσότερα

Χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης έναντι υψηλής δόσης: Πλεονεκτήματα και αποτελεσματικότητα

Η χημειοθεραπεία χαμηλής δόσης περιλαμβάνει μικρότερες δόσεις φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά από τις δόσεις σε παραδοσιακά σχήματα υψηλότερης δόσης....

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss