Τι είναι οι κόμβοι του Schmorl και πρέπει να ανησυχώ για αυτούς;

Οι κόμβοι Schmorls είναι κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων που πιέζουν τους παρακείμενους σπονδύλους. Τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνα, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο στη μέση.

Οι κόμβοι του Schmorl, ή οι κήλες του ενδοσπονδυλίου δίσκου, εμφανίζονται μέσα στα οστά της σπονδυλικής σας στήλης (σπόνδυλοι). Συμβαίνουν όταν το εσωτερικό υλικό των ενδοσπονδύλιων δίσκων σας διαπερνά το εξωτερικό στρώμα και τρυπώνει σε παρακείμενους σπονδύλους.

Οι κόμβοι του Schmorl είναι αρκετά συνηθισμένοι αλλά συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι τα έχουν.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τους κόμβους του Schmorl, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, των συμπτωμάτων, της διάγνωσης, της θεραπείας και άλλων χρήσιμων πληροφοριών.

Τι προκαλεί τους κόμβους του Schmorl;

Οι κόμβοι του Schmorl σχηματίζονται σε μεσοσπονδύλιους δίσκους, κομμάτια χόνδρου που απορροφούν κραδασμούς ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο. Οι κόμβοι σχηματίζονται όταν αυτοί οι δίσκοι κήλησαν και το υλικό από το εσωτερικό των δίσκων πιέζει έναν σπόνδυλο, αλλάζοντας το σχήμα του.

Οι δισκοκήλες συνήθως εκτείνονται πλάγια. Αλλά οι κόμβοι του Schmorl έχουν κήλη προς τα πάνω ή προς τα κάτω προς τους παρακείμενους σπονδύλους.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι προκαλεί τους κόμβους του Schmorl, αλλά μπορεί να οφείλεται στα εξής:

 • αδύναμοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι
 • υπερβολική πίεση που ασκείται στους δίσκους
 • μια αυτοάνοση κατάσταση

Οι κόμβοι του Schmorl μπορεί να είναι πιο συχνοί σε:

 • μεγαλύτεροι ενήλικες
 • άτομα που ορίστηκαν αρσενικά κατά τη γέννηση
 • εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό των κόμβων του Schmorl
 • Άτομα με προηγούμενο τραυματισμό στην πλάτη
 • άτομα με παθήσεις που αποδυναμώνουν τη δομή των οστών, όπως η οστεοπόρωση

Πόσο κοινοί είναι οι κόμβοι του Schmorl;

Οι κόμβοι του Schmorl είναι συνηθισμένοι. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, περίπου το 22% των συμμετεχόντων είχαν κόμβους Schmorl. Αλλά η εμφάνιση των κόμβων του Schmorl μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητή. ΕΝΑ Μελέτη 2013 πρότεινε ότι μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο 3% και υψηλό έως 76%.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Οι κόμβοι του Schmorl προκαλούν συμπτώματα;

Οι κόμβοι του Schmorl σπανίως έχουν συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συχνά τα ανακαλύπτουν κατά λάθος ενώ εξετάζουν εικόνες της σπονδυλικής στήλης για διαφορετικό λόγο.

Ωστόσο, μπορεί να βιώσετε πόνος στη μέση λόγω φλεγμονής ή διόγκωσης των γύρω σπονδύλων.

Ακόμη πιο σπάνια, οι κόμβοι του Schmorl μπορεί να προκαλέσουν τσιμπημένο νεύρο στη σπονδυλική στήλη (ριζοπάθεια).

Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν τους κόμβους του Schmorl;

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τους κόμβους του Schmorl μέσω απεικονιστικών μελετών της σπονδυλικής στήλης που συνήθως απεικονίζουν την περιοχή του κάτω μέρους της πλάτης:

 • μαγνητικές τομογραφίες
 • ακτινογραφίες
 • αξονική τομογραφία
 • Σαρώσεις PET

Σε μια μαγνητική τομογραφία, οι κόμβοι του Schmorl μοιάζουν με μια εγκοπή ή ένα χτύπημα που σπρώχνει σε έναν σπόνδυλο.

Οι κόμβοι του Schmorl είναι βλάβες στη σπονδυλική στήλη που σχηματίζονται από διόγκωση των σπονδυλικών δίσκων. Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του Mikael Häggström/Wikimedia

Ποια είναι η θεραπεία για τους κόμβους του Schmorl;

Εάν οι κόμβοι του Schmorl σας δεν προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία.

Αλλά εάν έχετε πόνο ή δυσφορία από την κατάστασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τα ακόλουθα:

 • τροποποίηση δραστηριότητας
 • ασκήσεις για διατάσεις και ενδυνάμωση
 • μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα (ιβουπροφαίνη, ασπιρίνη ή ακεταμινοφαίνη)
 • χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να πάρει 2 έως 6 μήνες για να δείτε το αποτέλεσμα των συντηρητικών θεραπειών.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια πολύ σπάνια επιλογή για τη θεραπεία των κόμβων του Schmorl. Ένας γιατρός μπορεί να το συστήσει μόνο εάν έχετε ριζοπάθεια που δεν υποχωρεί. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει αφαίρεση υλικού δίσκου.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι οι κόμβοι του Schmorl καρκινικοί;

Οι γιατροί συνήθως θεωρούν τους κόμβους του Schmorl μη καρκινικές αναπτύξεις.

Ωστόσο, ορισμένοι καρκίνοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να πυροδοτήσουν το σχηματισμό κόμβου Schmorl.

Επιπλέον, οι κόμβοι του Schmorl μπορεί να μοιάζουν με καρκινικές αναπτύξεις στην μαγνητική τομογραφία. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί μερικές φορές μπορούν να μπερδέψουν τη μία κατάσταση με την άλλη. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Σε αντίθεση με τους κόμβους του Schmorl, ο καρκίνος συνήθως απαιτεί άμεση θεραπεία. Οι γιατροί σας θα χρησιμοποιήσουν ειδικές τεχνικές και θα συμβουλευτούν άλλους ειδικούς για να βεβαιωθούν ότι προσδιορίζουν σωστά την κατάστασή σας.

Μπορώ να αποτρέψω την ανάπτυξη των κόμβων του Schmorl;

Οι κόμβοι του Schmorl είναι συχνά γενετικοί, επομένως δεν μπορείτε πάντα να τους αποτρέψετε. Ωστόσο, η αποφυγή της υπερβολικής πίεσης στο κάτω μέρος της πλάτης σας και η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αυτής της πάθησης.

Εάν έχετε ήδη κόμβους Schmorl, η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της πάθησης.

Μπορεί η χειροπρακτική φροντίδα να βοηθήσει στη διαχείριση των κόμβων του Schmorl;

Πολλοί χειροπράκτες διαχειρίζονται τους κόμβους του Schmorl. Μπορούν επίσης να παραγγείλουν ακτινογραφίες και να εντοπίσουν την κατάστασή σας νωρίς.

Αλλά οι χειροπρακτικοί χειρισμοί μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν τραυματισμούς. Μια αναφορά περίπτωσης του 2022 έδειξε επώδυνη ανάπτυξη κόμβου Schmorl μετά από προσαρμογή χειροπρακτικής. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να κλείσετε ραντεβού με χειροπράκτη.

Πάρε μακριά

Οι κόμβοι του Schmorl είναι κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων που πιέζουν τους παρακείμενους σπονδύλους. Τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνα, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο στη μέση.

Οι ανώδυνοι κόμβοι του Schmorl δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, σοβαρές περιπτώσεις κόμβων Schmorl μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τους κόμβους του Schmorl είναι να αποφύγετε την υπερβολική πίεση στην πλάτη σας.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss