Πώς να χάσετε βάρος με υπερθυρεοειδισμό

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται από έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα και μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση βάρους. Μπορείτε να αλλάξετε τα πρότυπα διατροφής ή να δοκιμάσετε φάρμακα και ασκήσεις για να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και ο μεταβολισμός σας επηρεάζει το βάρος σας. Η αύξηση βάρους συνήθως συνδέεται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή υποθυρεοειδισμό.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τις μεταβολικές επιδράσεις που μπορείτε να περιμένετε με τον υπερθυρεοειδισμό ή τη νόσο του Graves, καθώς και πώς αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σας.

Πώς επηρεάζει ο υπερθυρεοειδισμός το βάρος σας;

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας σας είναι υπερδραστήριος και παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτή η περίσσεια θυρεοειδικής ορμόνης επιταχύνει τον μεταβολισμό σας, συνήθως με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη. Ο μεταβολισμός αναφέρεται στις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν μέσα στο σώμα σας για να μετατρέψουν τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια.

Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

 • απώλεια βάρους με αυξημένη όρεξη
 • γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • νευρικότητα
 • ευερέθιστο
 • αστάθεια
 • μυϊκή αδυναμία
 • ιδρώνοντας
 • δυσανεξία στη θερμότητα
 • συχνές κενώσεις του εντέρου
 • ένας διευρυμένος θυρεοειδής αδένας (βρογχοκήλη)

Η αύξηση του σωματικού βάρους ή η δυσκολία απώλειας βάρους συνήθως σχετίζεται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Μάθετε περισσότερα για τις διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή εδώ.

Το καλύτερο φάρμακο για τον θυρεοειδή για απώλεια βάρους

Τα φάρμακα για τον θυρεοειδή δεν προορίζονται για την άμεση αντιμετώπιση της αύξησης ή της απώλειας βάρους. Τα φάρμακα που θεραπεύουν έναν υπερδραστήριο ή υπολειτουργικό θυρεοειδή πρέπει να ρυθμίζουν το μεταβολισμό του σώματός σας για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές όπως ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς.

Οι συνήθεις θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό περιλαμβάνουν:

 • βήτα-αναστολείς για τη μείωση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδούς

 • αντιθυρεοειδικά φάρμακα όπως η μεθιμαζόλη για τη μείωση της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών

 • θεραπείες ραδιοϊωδίου που απαλλάσσουν τον θυρεοειδή αδένα
 • χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα σας

Πρόληψη αύξησης βάρους με υπερθυρεοειδισμό

Ο ανεπεξέργαστος υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές — ιδιαίτερα καρδιακά προβλήματα. Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, ωστόσο, συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Σε ένα μελέτη 2018, έξι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπερθυρεοειδισμού με το φάρμακο μεθιμαζόλη παρουσίασαν αύξηση βάρους κατά τους πρώτους 2 μήνες μετά τη θεραπεία. Αυτή η αύξηση βάρους στη συνέχεια έφτασε σε οριακό επίπεδο μέχρι τον έκτο μήνα της θεραπείας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, οι άνθρωποι συχνά ξανακερδίζουν οποιοδήποτε βάρος έχασαν μόλις ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Η πρόσθετη αύξηση βάρους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της συνήθους υπερφαγίας από την περίοδο του υπερθυρεοειδούς μόλις σταθεροποιηθεί ο μεταβολισμός σας. Ή θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας νέας κατάστασης υποθυρεοειδούς εάν έχετε αφαιρέσει ή αφαιρέσετε εντελώς τον θυρεοειδή σας αδένα.

Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον υπερθυρεοειδισμό και την απώλεια βάρους

Τακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της ευεξίας ανεξάρτητα από την κατάσταση του θυρεοειδούς σας αδένα. Οι επιπτώσεις της άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία, την ανάπτυξη των μυών και τη διαχείριση βάρους είναι γνωστές. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της άσκησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε παθήσεις του θυρεοειδούς, καθώς οι παθήσεις του υπερθυρεοειδούς και του υποθυρεοειδούς συχνά συνδέονται με αυτοάνοσες ασθένειες.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιεσδήποτε καρδιακές ανωμαλίες ή άλλες σοβαρές επιπλοκές ως αποτέλεσμα του υπερθυρεοειδισμού σας, μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις καλύτερες ασκήσεις για την επίτευξη των στόχων υγείας σας.

Μπορώ να χάσω βάρος με τη νόσο του Graves;

Νόσος του Graves είναι μια μορφή υπερθυρεοειδισμού που προκαλείται από αυτοάνοση νόσο. Με τη νόσο του Graves, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα σας, προκαλώντας υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Όπως και άλλες μορφές υπερθυρεοειδισμού, η απώλεια βάρους είναι πιο συχνή στη νόσο του Graves παρά στην αύξηση βάρους. Ωστόσο, η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού σας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για υπερθυρεοειδισμό;

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή υποστηρίζει ένα μέτριο βάρος ανεξάρτητα από τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας σας με έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

 • ασβέστιο
 • βιταμίνη D
 • ψευδάργυρος
 • σίδερο
 • σελήνιο

Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχα λίπη περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα.

Μάθετε περισσότερα για τη δίαιτα του υπερθυρεοειδούς.

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτή η υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και συνήθως οδηγεί σε αύξηση βάρους παρά την αυξημένη πρόσληψη τροφής.

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών όπως ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, αλλά η θεραπεία συνήθως οδηγεί σε αύξηση βάρους. Μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της κατάστασης του θυρεοειδούς σας για να υποστηρίξετε ένα υγιές βάρος για εσάς.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss