Πώς να διαχειριστείτε τις προκλήσεις διατροφής και κατάποσης με όψιμη δυσκινησία

Τρόποι για να διευκολύνετε το φαγητό και την κατάποση με την όψιμη δυσκινησία περιλαμβάνουν την αλλαγή φαρμάκων, τις διατροφικές αλλαγές, τη συνεργασία με έναν παθολόγο λόγου και πολλά άλλα.

Η όψιμη δυσκινησία (TD) είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί ακούσιες αντιδράσεις στους μύες του προσώπου, του λαιμού, των χεριών ή των ποδιών. Είναι μια πιθανή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των νευροληπτικών (αντιψυχωσικών), ορισμένων φαρμάκων κατά της ναυτίας και ορισμένων αντικαταθλιπτικών.

Η TD επηρεάζει συχνότερα άτομα που λαμβάνουν νευροληπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα άτομα που λαμβάνουν νευροληπτικό πρώτης γενιάς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτήν την παρενέργεια: Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20% των ατόμων που λαμβάνουν νευροληπτικό πρώτης γενιάς θα αναπτύξουν TD σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Επειδή η TD συνήθως επηρεάζει την κίνηση των μυών στο πρόσωπο, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην κατάποση. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε το φαγητό και το ποτό με το TD.

Γιατί η όψιμη δυσκινησία δυσκολεύει το φαγητό και την κατάποση;

Η ντοπαμίνη είναι ένα μόριο στον εγκέφαλο γνωστό ως νευροδιαβιβαστής. Παίζει πολλούς διαφορετικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των μυϊκών κινήσεων. Όταν η δραστηριότητα της ντοπαμίνης εμποδίζεται – όπως μέσω της χρήσης νευροληπτικών – μπορεί να προκαλέσει ασυντόνιστες κινήσεις των μυών.

«Δυσφαγία» είναι ο ιατρικός όρος για τη δύσκολη κατάποση. Στην TD, η δυσφαγία μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα σήματα που ελέγχουν τους μύες που εμπλέκονται στην κατάποση απορυθμιστούν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μύες στα:

 • γλώσσα
 • μάγουλα
 • λαιμός
 • οισοφάγος

Εάν η κίνηση σε οποιονδήποτε από αυτούς τους μύες γίνει ασυντόνιστη, μπορεί να είναι δύσκολο να μασήσει ή να καταπιεί.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές;

Ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα, η δυσφαγία μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να φάνε ή να πιουν μπορεί να μην μπορούν να λάβουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να παραμείνουν υγιείς, γεγονός που μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο για πρόσθετα προβλήματα υγείας.

Οι δυσκολίες κατάποσης μπορεί επίσης να προκαλέσουν το φαγητό να κολλήσει στο λαιμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πνιγμού. Το φαγητό ενδέχεται να μην μπορεί επίσης να καθαριστεί πλήρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, φαγητό ή ποτό που δεν έχει καθαριστεί πλήρως από το λαιμό μπορεί να εισέλθει στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, επιτρέποντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά θανατηφόρων περιπτώσεων πνευμονίας από εισρόφηση.

6 τρόποι για να διευκολύνετε το φαγητό και την κατάποση

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο να αντιστραφεί η TD μετά την ανάπτυξή της. Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στην κατάποση.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή φαρμάκων

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα TD, όπως η δυσφαγία λόγω ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, μπορείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τη διακοπή αυτού του φαρμάκου. Μπορεί να συνταγογραφήσουν ένα διαφορετικό φάρμακο που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ένα αντιψυχωσικό δεύτερης γενιάς.

Δεν είναι σαφές εάν η μετάβαση σε ένα φάρμακο χαμηλότερου κινδύνου μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα της TD, αλλά μπορεί να τα επιβραδύνει ή να τα εμποδίσει να επιδεινωθούν. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων της αλλαγής φαρμάκων στα συμπτώματα TD.

Φροντίστε πάντα να συζητάτε τις αλλαγές στη θεραπεία με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν διακόψετε τα φάρμακα.

Συνδεθείτε με έναν λογοπαθολόγο

Ένας παθολόγος λόγου μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο άσκησης για την ενίσχυση των μυών που εμπλέκονται στην κατάποση και τη βελτίωση του συντονισμού. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό προσαρμοστικών συμπεριφορών, όπως η κατάποση με γυρισμένο το κεφάλι, για να διευκολύνουν την κατάποση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ με δυσφαγία, ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κατάποση βρέθηκε ότι:

 • βελτίωση της ικανότητας κατάποσης
 • μειώνουν την ανάγκη για αλλαγές στις διατροφικές συμπεριφορές
 • βελτίωση της διατροφικής κατάστασης

Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να φάνε ή να καταπιούν τροφές διαφόρων υφών ή θερμοκρασιών. Για παράδειγμα, εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε λεπτά υγρά, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε ειδικά πηκτικά προϊόντα για να τα καταναλώσετε ευκολότερα.

Ένας παθολόγος λόγου μπορεί επίσης να προτείνει διατροφικές αλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν. Μπορούν να συνεργαστούν με άλλους επαγγελματίες, όπως έναν διαιτολόγο ή έναν φαρμακοποιό, για να βεβαιωθούν ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και να λαμβάνετε τυχόν πρόσθετα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε.

Εξετάστε τα φάρμακα για τα συμπτώματα TD

Δύο φάρμακα είναι διαθέσιμα ειδικά για τη θεραπεία της TD:

 • βαλβεναζίνη (Ινγκρέζα)
 • δευτετραβεναζίνη (Austedo)

Μελέτες έχουν βρει ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων συνδέεται με μειωμένες μη φυσιολογικές ή ακούσιες μυϊκές κινήσεις σε άτομα με TD. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες εξέτασαν τον γενικό έλεγχο των μυών. οι ειδικές επιδράσεις στα συμπτώματα της δυσφαγίας και στην κατάποση δεν έχουν μελετηθεί.

Άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός ετικέτας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων TD επίσης. Αυτά τα φάρμακα δεν έχουν επίσης μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στη δυσφαγία.

Αποφύγετε φάρμακα που μπορούν να επιδεινώσουν την TD

Μια ομάδα φαρμάκων γνωστά ως αντιχολινεργικά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΣΔ και γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που ήδη εμφανίζουν ΣΔ. Μερικοί συνήθεις τύποι αντιχολινεργικών φαρμάκων περιλαμβάνουν:

 • διφαινυδραμίνη (Benadryl) και άλλα αντιισταμινικά
 • βενζτροπίνη (Cogentin)
 • τριεξυφαινιδυλ
 • οξυβουτινίνη (Oxytrol, μεταξύ άλλων)

Εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη επιπλοκών από TD.

Λάβετε προληπτικά μέτρα για την αποφυγή TD

Εάν δεν έχετε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζετε συμπτώματα TD – ή εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια – η διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για TD μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών πριν συμβούν ή επιδεινωθούν.

Οι παράγοντες κινδύνου για TD που μπορείτε να μειώσετε περιλαμβάνουν:

 • διαβήτη που δεν αντιμετωπίζεται σωστά
 • κάπνισμα
 • χρήση ουσιών

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ή επιδείνωσης της ΣΔ.

Οι δυσκολίες στην κατάποση είναι μια κοινή επιπλοκή της TD, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που αναστέλλουν την ντοπαμίνη. Τα άτομα που λαμβάνουν νευροληπτικά πρώτης γενιάς επηρεάζονται συχνότερα, αλλά και άλλοι τύποι φαρμάκων μπορούν επίσης να προκαλέσουν TD.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την TD και τα συναφή συμπτώματα, αλλά μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση της δυσφαγίας και των προβλημάτων κατάποσης που αναπτύσσονται. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τα φάρμακα για να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή να αναστρέψουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Ένας παθολόγος λόγου μπορεί να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη για να βοηθήσει στη διαχείριση των ειδικών επιπτώσεων της δυσφαγίας και στην αποφυγή πιθανών σοβαρών επιπλοκών.

Μάθετε περισσότερα

Τα Κοινά Θέματα και τα Μοναδικά Χαρακτηριστικά των Ιστριονικών και Οριακών Διαταραχών Προσωπικότητας

Οι ιστορικές και οριακές διαταραχές προσωπικότητας συχνά παρουσιάζουν αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα συμπτωμάτων. Ως διαταραχές προσωπικότητας που ανήκουν στην ίδια ομαδική ταξινόμηση,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss