Πώς να διαχειριστείτε την εργασία ενώ ζείτε με έκζεμα

Τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να αποσπούν την προσοχή στην εργασία. Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων για την ημέρα, η ενεργή διαχείριση του άγχους και η προσοχή στα ερεθίσματα που σχετίζονται με την εργασία είναι όλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείριση του εκζέματος στο χώρο εργασίας.

Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων που προκαλούν συμπτώματα όπως ξηροδερμία, ερυθρότητα και έντονο κνησμό. Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος και η Το συνηθέστερο χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος.

Ο κνησμός στο έκζεμα μπορεί να είναι έντονος, ακαταμάχητος και αφόρητος. Μπορεί να τραβήξει την εστίασή σας μακριά από αυτό που κάνετε μέχρι να σταματήσετε τα πάντα για να ικανοποιήσετε την επιθυμία να ξύσετε το δέρμα σας. Ορισμένα ερεθίσματα στο χώρο εργασίας μπορεί να επιδεινώσουν τον κνησμό ή άλλα συμπτώματα εκζέματος.

Εκτός από τη διακοπή της ροής εργασίας σας, το έκζεμα συχνά στιγματίζεται και παρεξηγείται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει άγχος και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αυτοσυνείδητοι στη δουλειά.

Η εκμάθηση του τρόπου προγραμματισμού της εργάσιμης ημέρας με έκζεμα και η κατανόηση του τρόπου προσαρμογής στα ερεθίσματα που σχετίζονται με την εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την επαγγελματική σας ποιότητα ζωής.

Διαχείριση πιθανών πυροδοτήσεων εκζέματος στο χώρο εργασίας

Οι παράγοντες που προκαλούν έκζεμα είναι παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματά σας ή επιδεινώνουν τα υπάρχοντα συμπτώματα.

Ως κατάσταση υποκείμενης φλεγμονής και δυσλειτουργίας του δερματικού φραγμού, το έκζεμα μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες στο χώρο εργασίας, όπως το άγχος, η θερμοκρασία, τα ρούχα εργασίας και οι ερεθιστικοί παράγοντες στον αέρα ή στο δέρμα σας.

Στρες

Όταν είστε αγχωμένοι στη δουλειά, το σώμα σας ξεκινά την απόκρισή σας στο στρες, έναν καταρράκτη φυσιολογικών διεργασιών που προορίζονται να σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις αντιξοότητες. Η φλεγμονή είναι μέρος της αντίδρασης στο στρες.

Εάν ζείτε με μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση όπως το έκζεμα, το στρες ενισχύει τη φλεγμονή που ήδη υπάρχει, επιδεινώνοντας ή προκαλώντας περισσότερα συμπτώματα.

Με τη διαχείριση των επιπέδων άγχους σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εργασία, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε τις κρίσεις κνησμού που σχετίζονται με το άγχος στην εργασία.

Όταν δεν είστε στη δουλειά, οι επιλογές για τη διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν:

 • άσκηση
 • μεθόδους χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή
 • Διαλογισμός
 • πρακτικές νου-σώματος, όπως το τάι τσι
 • περνώντας χρόνο με κατοικίδια
 • ημερολόγιο

Εάν είστε στη δουλειά και πρέπει να κρατήσετε μακριά το άγχος, οι επιλογές της στιγμής περιλαμβάνουν:

 • επανάληψη θετικών επιβεβαιώσεων
 • καλώντας ή στέλνοντας μηνύματα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο
 • προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
 • αναπνοή κουτιούπου περιλαμβάνει την εισπνοή, το κράτημα της αναπνοής σας, την εκπνοή και το κράτημα της αναπνοής σας ξανά
 • σιγά σιγά μετρώντας μέχρι το 10
 • ενασχόληση με το χιούμορ
 • αναλύοντας μεγάλα έργα σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα

Θερμοκρασία

Το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία του δέρματος και να αυξήσει την ξηρότητα. Ο ιδρώτας μπορεί να είναι ερεθιστικός στην επιφάνεια και η υπερβολική ζέστη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο δέρμα σας, προκαλώντας ερυθρότητα και φαγούρα.

Εάν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον που έχει ένα εύρος θερμοκρασιών, το ντύσιμο με στρώσεις μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να προσαρμοστείτε στη θερμοκρασία προσθέτοντας ή αφαιρώντας ρούχα.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε έναν ανεμιστήρα στον χώρο εργασίας σας ή να ζητήσετε ένα γραφείο μακριά από αεραγωγούς θέρμανσης ή άμεσο ηλιακό φως.

Ρούχα εργασίας

Ορισμένα υφάσματα μπορεί να είναι λειαντικά στην υφή ή μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή ροή αέρα στο δέρμα, παγιδεύοντας τον ιδρώτα και σας κάνουν να αισθάνεστε υπερθερμασμένοι.

Η χρήση υφασμάτων που αναπνέουν, χαλαρά, όπως αυτά από βαμβάκι, μπαμπού ή μετάξι, μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό των ρούχων. Εάν πρέπει να φορέσετε στολή, ένα λεπτό στρώμα υφάσματος φιλικό προς το έκζεμα κάτω από αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας.

Ερεθιστικά που σχετίζονται με την εργασία

Ορισμένες εργασίες συνοδεύονται από υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως χημικές ουσίες, σκόνη και σκόνες. Η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για έκζεμα.

Το να φοράτε ένα φράγμα όπως γάντια, μάσκες, μακρυμάνικα πουκάμισα, ποδιές και πλαστικά κοστούμια μεταξύ του δέρματός σας και των ερεθιστικών μπορεί να σας βοηθήσει.

Συχνό πλύσιμο των χεριών

Έκζεμα χεριών είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Ενώ άλλα ερεθιστικά μπορούν να επιδεινώσουν το έκζεμα των χεριών, το νερό είναι ένας από τους κύριους ένοχους.

Πολλά επαγγέλματα απαιτούν συχνό πλύσιμο των χεριών ως τρόπο διατήρησης της υγιεινής και μείωσης της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Το συχνό πλύσιμο των χεριών σας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ωστόσο, ακόμα κι αν δεν ζείτε με έκζεμα.

Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας μετά το πλύσιμο ή την έκθεση στο νερό μπορεί να βοηθήσει να μην ερεθιστεί το δέρμα σας. Όταν είναι δυνατόν, φοράτε γάντια για να αποτρέψετε την έκθεση στο νερό που δεν σχετίζεται με το πλύσιμο των χεριών.

Πώς να εργαστείτε όταν αντιμετωπίζετε φαγούρα και άλλα συμπτώματα

Η λήψη μέτρων για τη μείωση της έκθεσής σας σε ερεθισμούς στην εργασία δεν εγγυάται ότι δεν θα εμφανίσετε συμπτώματα εκζέματος στην εργασία. Το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση που είναι συχνά παρούσα ακόμη και απουσία πυροδοτών.

Όταν τα συμπτώματα όπως ο κνησμός ή η ξηρότητα αισθάνεστε υπερβολικά και δεν σας επιτρέπουν να εστιάσετε, αυτές οι συμβουλές από την Εθνική Εταιρεία Εκζέματος της Αγγλίας μπορεί να σας βοηθήσουν:

 • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα όλη την ημέρα αν είναι δυνατόν.
 • Χρησιμοποιήστε μαλακτικά ψύξης ή διατηρήστε το μαλακτικό σας στο ψυγείο για να απαλύνετε το δέρμα.
 • Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες μακράς δράσης με υγραντικά συστατικά (γαλακτικό οξύ, γλυκερόλη, προπυλενογλυκόλη) εάν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε ξανά στην εργασία.
 • Κρατήστε μια κρύα κομπρέσα στην κατάψυξη που μπορεί να εφαρμοστεί σε σημεία που προκαλούν φαγούρα.

Εάν οι σωματικές στρατηγικές αντιμετώπισης δεν είναι αρκετές, η ενσυνειδητότητα είναι μια άλλη επιλογή. Το Mindfulness είναι μια κατάσταση επίγνωσης κατά την οποία εστιάζεις στη στιγμή, αποδεχόμενος εμπειρίες και σκέψεις χωρίς κρίση.

ΕΝΑ μελέτη από το 2019 διαπίστωσε ότι η συνειδητή αποδοχή των αισθήσεων πόνου αντί να εστιάζει αποκλειστικά την προσοχή σε αυτά βοήθησε στη βελτίωση της συνολικής ανοχής και αντοχής στον πόνο.

Πώς να μιλήσετε για το έκζεμα στην εργασία

Δεν χρειάζεται να αποκαλύψετε το έκζεμά σας σε κανέναν, αλλά η συζήτηση με προϊστάμενους και έμπιστους συναδέλφους μπορεί να κάνει θετική διαφορά.

Η αύξηση της γνώσης σχετικά με καταστάσεις όπως το έκζεμα βοηθά στη μείωση του στίγματος γύρω τους. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι το έκζεμα. Μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι είναι μεταδοτικό ή σχετίζεται με την υγιεινή.

Η εισαγωγή εκπαιδευτικών σχολίων σχετικά με το έκζεμα στη συζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενσυναίσθησης για την πάθηση. Η συζήτηση με τους επόπτες ανοίγει επίσης την πόρτα για καταλύματα που μπορεί να είναι χρήσιμα, όπως η χρήση ιδιωτικού χώρου για να εφαρμόσετε την ενυδατική σας κρέμα.

Εκζεμα μπορεί να προκαλέσει σημαντική επαγγελματική αναπηρία και μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναπηρία που καλύπτεται από τον Νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες (ADA). Έχετε δικαίωμα σε εύλογες προσαρμογές στην εργασία.

Για να ξεκινήσετε τη συζήτηση με τους προϊστάμενους, σκεφτείτε:

 • εξοικείωση με τις πολιτικές της εταιρείας σχετικά με τα ιατρικά καταλύματα
 • διαθέτοντας ιατρική τεκμηρίωση που υποστηρίζει το αίτημά σας
 • επιλέγοντας μια ώρα που η συνομιλία σας μπορεί να είναι ιδιωτική
 • εξηγώντας ξεκάθαρα πώς το έκζεμα επηρεάζει την παραγωγικότητα της εργασίας σας
 • έχοντας μια λίστα με συγκεκριμένα καταλύματα
 • τονίζοντας τα οφέλη της εταιρείας για την παροχή καταλυμάτων
 • παραμένοντας επαγγελματίας, ήρεμος και ανοιχτός σε συμβιβασμούς
 • συνέχεια της συζήτησής σας γραπτώς

Αλλαγή θέσεων ή καριέρας

Ορισμένες σταδιοδρομίες μπορεί φυσικά να είναι πιο δύσκολες εάν ζείτε με έκζεμα. Αυτές περιλαμβάνουν εργασίες με καθημερινή έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως κομμωτική και αποχέτευση, εργασίες με υψηλά επίπεδα ερεθιστικών σωματιδίων, όπως η ξυλουργική και εργασίες με ακραίες θερμοκρασίες, αναπόφευκτη έκθεση στο νερό ή υψηλό στρες.

Εάν η σταδιοδρομία ή η θέση εργασίας σας προκαλεί σημαντική βλάβη στο έκζεμα, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε εναλλακτικά περιβάλλοντα εργασίας.

Ο όρος «έκζεμα» αναφέρεται σε μια ομάδα φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων που μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα ξηρότητας, κνησμού και ερεθισμού.

Ενώ η έκθεση στο έναυσμα, το στίγμα και η έλλειψη προσαρμογής μπορεί να κάνουν την εργασία με το έκζεμα μια πρόκληση, η λήψη προληπτικών μέτρων στη διαχείριση αυτών των παραγόντων μπορεί να ενισχύσει την επαγγελματική σας ευημερία.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss