Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη ΧΛΛ χωρίς χημειοθεραπεία;

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος που προκαλεί στον μυελό των οστών σας να παράγει πάρα πολλά από έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Σε αντίθεση με άλλους τύπους λευχαιμίας, είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος που έχει ένα σχετικό ποσοστό επιβίωσης 5 ετών 88%. (Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με ΧΛΛ έχει 88% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει για 5 χρόνια όσο κάποιος χωρίς ΧΛΛ.)

Προηγουμένως, η χημειοθεραπεία ή «χημειοπάθεια», ήταν η τυπική θεραπεία για τη ΧΛΛ και πολλούς άλλους καρκίνους. Ενώ η χημειοθεραπεία εξακολουθεί να είναι μια επιλογή για τη ΧΛΛ, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν άλλες μεθόδους θεραπείας που μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πλέον περισσότερες επιλογές θεραπείας για τη ΧΛΛ από ποτέ και η έρευνα για νέες μεθόδους είναι σε εξέλιξη. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές θεραπείας για ΧΛΛ που δεν περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας κάθε θεραπείας και τυχόν παρενεργειών που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Γιατί η χημειοθεραπεία μπορεί να μην συνιστάται για ΧΛΛ

Ο όρος «χημειοθεραπεία» αναφέρεται σε μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών καρκίνων. Αυτά τα φάρμακα δρουν σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα και συρρικνώνοντας τους καρκινικούς όγκους. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως στοχευμένες θεραπείες ή χειρουργική επέμβαση.

Το μειονέκτημα της χημειοθεραπείας είναι ότι βλάπτει επίσης τα υγιή κύτταρα στο σώμα σας. Γι’ αυτό είναι γνωστό ότι προκαλεί αρνητικές παρενέργειες όπως:

 • απώλεια μαλλιών
 • ναυτία
 • εμετός
 • στοματικές πληγές
 • απώλεια γεύσης και όσφρησης
 • κούραση
 • διάρροια

Επιπλέον, η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ επιθετική ως προς τη θεραπεία της ΧΛΛ, ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου. Σύμφωνα με την Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνουη χημειοθεραπεία μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για συμπτωματική, προοδευτική ή υποτροπιάζουσα ΧΛΛ.

Ενημερωτική αναμονή για CLL

Πριν ξεκινήσετε τη χημειοθεραπεία που θα σκοτώσει τόσο καρκινικά όσο και υγιή κύτταρα στο σώμα σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προσεκτική αναμονή για ΧΛΛ. Η προσεκτική αναμονή συνίσταται στην παρακολούθηση των σημείων και των συμπτωμάτων του καρκίνου σας και στην επίσκεψη σε γιατρό για περιοδικές εξετάσεις.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΧΛΛ, αλλά δεδομένου ότι αυτός ο καρκίνος αναπτύσσεται αργά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προσεκτική αναμονή στην πρώιμη ΧΛΛ, επειδή οι επιθετικές θεραπείες μπορεί να μην είναι απαραίτητες ή χρήσιμες σε αυτά τα στάδια.

Στοχευμένη θεραπεία

Οι στοχευμένες θεραπείες έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χημειοθεραπεία για οι περισσότεροι άνθρωποι με CLL. Αυτά τα από του στόματος ή ενδοφλέβια φάρμακα δρουν στοχεύοντας συγκεκριμένα μέρη καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να τα απενεργοποιούν.

Υπάρχουν τρία κύριοι τύποι στοχευμένων θεραπειών που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου της ΧΛΛ:

 • Αναστολείς BCL2: Αυτές οι στοχευμένες θεραπείες λειτουργούν αναστέλλοντας τις πρωτεΐνες BCL2 στα κύτταρα λευχαιμίας. Η διαδικασία μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα CLL άμεσα ή να βοηθήσει να γίνουν πιο αποτελεσματικές άλλες θεραπείες για τον καρκίνο. Το Venetoclax (Venclexta) είναι ένας αναστολέας BCL2 που χρησιμοποιείται για τη ΧΛΛ.
 • Μονοκλωνικά αντισώματα: Δουλεύοντας με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυτά τα φάρμακα δημιουργούν αντισώματα που προσκολλώνται στα καρκινικά κύτταρα είτε για να τα σκοτώσουν είτε για να αποτρέψουν την ανάπτυξη και τη διάδοσή τους. Παραδείγματα μονοκλωνικών αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΧΛΛ περιλαμβάνω ομπινουτουζουμάμπη (Gazvaya), οφατουμουμάμπη (Arzerra) και ριτουξιμάμπη (Rituxan).
 • Αναστολείς τυροσινικής κινάσης (TKIs): Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν ορισμένα ένζυμα στα καρκινικά κύτταρα για να σταματήσουν την υπερβολική παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Παραδείγματα TKI που χρησιμοποιούνται στη ΧΛΛ περιλαμβάνουν το duvelisib (Copiktra), το ibrutinib (Ibruvica) και το zanubrutinib (Brukinsa).

Αν και θεωρείται λιγότερο τοξικό από τη χημειοθεραπεία, η στοχευμένη θεραπεία εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους ήπιων έως σοβαρών παρενεργειών όπως:

 • διάρροια
 • κούραση
 • στοματικές πληγές
 • ξηρό δέρμα ή εξανθήματα
 • απώλεια χρώματος μαλλιών
 • υψηλή πίεση του αίματος

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τύποι στοχευμένων θεραπειών. Σε αντίθεση με άλλες στοχευμένες θεραπείες, μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη του καρκίνου και στην πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου εξοπλίζοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα με συγκεκριμένα αντισώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μονοκλωνικά αντισώματα επιπλέον της χημειοθεραπείας.

Στη θεραπεία της ΧΛΛ, τα μονοκλωνικά αντισώματα στοχεύουν κυρίως το CD20, έναν τύπο πρωτεΐνης που βρίσκεται στα Β λεμφοκύτταρα (τα λευκά αιμοσφαίρια όπου αναπτύσσεται η ΧΛΛ).

Άλλοι τύποι μονοκλωνικών αντισωμάτων στοχεύουν τις πρωτεΐνες CD52. Αυτά μπορεί να ληφθούν υπόψη εάν οι προηγούμενες θεραπείες δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι πρωτεΐνες CD52 βρίσκονται στα Τ κύτταρα και στα κύτταρα CLL.

Ακτινοθεραπεία

Ονομάζεται επίσης ακτινοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία λειτουργεί σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα με ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία ενός διογκωμένου σπλήνα που προκύπτει από ΧΛΛ.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρώιμο στάδιο της νόσου εάν υπάρχουν ογκώδεις λεμφαδένες σε μια περιοχή του σώματός σας. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακτινοβολία και μπορεί να μην χρειάζονται συστηματική θεραπεία.

Οι πιθανές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν:

 • ερυθρότητα ή εγκαύματα στο σημείο της θεραπείας
 • κούραση
 • διάρροια
 • ναυτία
 • εμετός
 • αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων

Είναι η χειρουργική επέμβαση επιλογή για ΧΛΛ;

Μερικές φορές μπορεί να θεωρηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας του καρκίνου. Για τη ΧΛΛ, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται σπάνια.

Σε αντίθεση με άλλους κοινούς τύπους καρκίνου, οι καρκίνοι του αίματος όπως η ΧΛΛ δεν σχηματίζουν κακοήθεις όγκους. Επομένως, η χειρουργική επέμβαση για ΧΛΛ είναι αρκετά διαφορετική από άλλους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων καρκίνου.

Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει αφαίρεση σπλήνας (σπληνεκτομή).

Ένας υγιής σπλήνας βοηθά να φιλτράρει το αίμα σας και να απαλλαγεί από τα παλιά αιμοσφαίρια. Αλλά επειδή η ΧΛΛ δημιουργεί πάρα πολλά λεμφοκύτταρα, αυτά τα κύτταρα μπορεί να δημιουργηθούν στη σπλήνα σας και να προκαλέσουν πρήξιμο του οργάνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα, όπως καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων.

Εάν ο γιατρός σας συστήσει σπληνεκτομή, να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση και υπάρχουν κίνδυνοι, όπως υπερβολική αιμορραγία και λοιμώξεις. Θα χρειαστείτε αρκετές εβδομάδες για να αναρρώσετε και μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Αποφάσεις για τη θεραπεία της ΧΛΛ

Ενώ υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη ΧΛΛ, οι επιλογές γίνονται κατά περίπτωση. Ο γιατρός σας θα συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας για τον καρκίνο σας με βάση:

 • το στάδιο του καρκίνου σας (η προσεκτική αναμονή μπορεί να συνιστάται για τα κατώτερα στάδια)
 • η ηλικία σου
 • ατομικές ανησυχίες για παρενέργειες
 • τη γενική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένων άλλων καταστάσεων που μπορεί να έχετε

Τα σχέδια θεραπείας για ΧΛΛ είναι εξαιρετικά ατομικά και οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που θα εξετάσει ο γιατρός.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές λευχαιμίας, η ΧΛΛ εξελίσσεται αργά. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει προσεκτική αναμονή πριν από την έναρξη θεραπειών για τον καρκίνο. Εάν η θεραπεία είναι απαραίτητη, μπορεί να συστήσουν στοχευμένες θεραπείες πριν από άλλες επιλογές.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει λάβει πρόσφατα διάγνωση ΧΛΛ, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό για όλες τις επιλογές θεραπείας.

Μάθετε περισσότερα

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση bypass. Συχνά είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς να προκαλεί...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss