Πρώιμη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία: Μάθετε τις θεραπευτικές επιλογές σας

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος που αναπτύσσεται όταν ο μυελός των οστών σας παράγει μη φυσιολογικά λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Τα ανώμαλα λεμφοκύτταρα δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο τα κανονικά λεμφοκύτταρα. Επιβιώνουν επίσης περισσότερο, επομένως συσσωρεύονται στο σώμα σας.

Στο πιο πρώιμο στάδιο της ΧΛΛ, έχετε πάρα πολλά λεμφοκύτταρα στο αίμα και στο μυελό των οστών σας, αλλά όχι άλλα σημάδια λευχαιμίας. Αυτό το στάδιο της ΧΛΛ συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν απαιτεί ενεργή θεραπεία.

Εάν έχετε πρώιμη ΧΛΛ που δεν προκαλεί συμπτώματα ή εξελίσσεται γρήγορα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προσεκτική αναμονή για τη διαχείρισή της. Δεν θα συνταγογραφήσουν ενεργή θεραπεία κατά τη διάρκεια της προσεκτικής αναμονής, αλλά θα προγραμματίσουν τακτικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση της κατάστασής σας.

Εάν η κατάστασή σας δείχνει σημάδια προόδου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μία ή περισσότερες θεραπείες.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις προοπτικές για την πρώιμη ΧΛΛ.

Τι είναι η πρώιμη ΧΛΛ;

Εάν διαγνωστείτε με ΧΛΛ, ο γιατρός σας θα διατάξει εξετάσεις σταδιοποίησης για να διαπιστώσει πόσο έχει προχωρήσει η κατάσταση.

Το στάδιο 0 είναι το πιο πρώιμο στάδιο της ΧΛΛ. Σε αυτό το στάδιο, έχετε πάρα πολλά λεμφοκύτταρα στο μυελό των οστών και στο αίμα σας, αλλά όχι άλλα σημάδια λευχαιμίας.

Το στάδιο 0 συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Τα ανώμαλα λεμφοκύτταρα τείνουν να αναπαράγονται αργά σε αυτό το στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάστασή σας μπορεί να παραμείνει σταθερή για χρόνια χωρίς θεραπεία.

Η ΧΛΛ μπορεί τελικά να προχωρήσει σε πιο προχωρημένο στάδιο που προκαλεί συμπτώματα και απαιτεί θεραπεία.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ανώμαλα λεμφοκύτταρα μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές, όπως οι λεμφαδένες, ο σπλήνας ή το συκώτι σας. Μπορεί να αφήσουν λιγότερο χώρο για άλλους τύπους αιμοσφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων των αιμοπεταλίων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, αναιμίας και μη φυσιολογικής αιμορραγίας.

Μάθετε περισσότερα για κάθε στάδιο της CLL παρακάτω:

Στάδιο 0 • Έχετε πάρα πολλά λεμφοκύτταρα.
• Δεν υπάρχουν άλλα σημάδια λευχαιμίας.
Στάδιο 1 • Έχετε πάρα πολλά λεμφοκύτταρα.
• Οι λεμφαδένες σας είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο.
Στάδιο 2 • Έχετε πάρα πολλά λεμφοκύτταρα.
• Το συκώτι ή ο σπλήνας σας είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.
• Οι λεμφαδένες σας μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο.
Στάδιο 3 • Έχετε πάρα πολλά λεμφοκύτταρα και πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια.
• Οι λεμφαδένες, το συκώτι ή ο σπλήνας σας μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο.
Στάδιο 4 • Έχετε πάρα πολλά λεμφοκύτταρα και πολύ λίγα αιμοπετάλια.
• Μπορεί να έχετε πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια.
• Οι λεμφαδένες, το συκώτι ή ο σπλήνας σας μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο.

Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το στάδιο της κατάστασής σας.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την πρώιμη ΧΛΛ;

Εάν έχετε πρώιμη ΧΛΛ, ο γιατρός σας πιθανότατα θα το διαχειριστεί με προσεκτική αναμονή. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως ενεργή επιτήρηση ή προσέγγιση παρακολούθησης και αναμονής.

Δεν θα συνταγογραφήσουν καμία ενεργή θεραπεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά θα προγραμματίσουν τακτικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για να μάθουν εάν η κατάστασή σας εξελίσσεται. Ενημερώστε τους εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην υγεία σας.

Μπορεί να αισθάνεστε νευρικοί για την προσεκτική αναμονή ή ανυπόμονοι να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εταιρεία Λευχαιμίας & Λεμφώματος, οι πιθανοί κίνδυνοι και οι παρενέργειες της θεραπείας της ΧΛΛ (με μια θεραπεία όπως η χημειοθεραπεία) όταν αναπτύσσεται αργά και δεν προκαλεί συμπτώματα γενικά υπερτερούν των πιθανών οφελών.

Η πολύ νωρίς έναρξη της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ή επιπλοκές χωρίς να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη προοπτική σας. Το σώμα σας μπορεί επίσης να γίνει ανθεκτικό σε φάρμακα που είναι χρήσιμα για τη θεραπεία μεταγενέστερων σταδίων της ΧΛΛ.

Η αναμονή για την έναρξη της θεραπείας έως ότου προχωρήσει η ΧΛΛ σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υψηλότερη ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η μακροπρόθεσμη προοπτική σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση της πρώιμης ΧΛΛ.

Ποια είναι τα σημάδια ότι η ΧΛΛ εξελίσσεται;

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην υγεία σας, ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι οι αλλαγές σχετίζονται με τη ΧΛΛ.

Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνει εξέλιξη της ΧΛΛ:

 • πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τη μασχάλη, την κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα
 • μικρές, σκούρες κοκκινωπές κηλίδες κάτω από το δέρμα σας, γνωστές ως πετέχειες
 • εύκολη αιμορραγία ή μώλωπες
 • πόνο ή φούσκωμα κάτω από τα πλευρά σας
 • κόπωση, κόπωση ή αδυναμία
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • νυχτερινές εφιδρώσεις
 • λοιμώξεις
 • πυρετός

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν η ΧΛΛ ή άλλη πάθηση προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Θα ζητήσουν τακτικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν για αλλαγές στα αιμοσφαίρια σας και ενδέχεται να συλλέξουν δείγμα μυελού των οστών για ανάλυση.

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, τα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και η ξαφνική αύξηση του αριθμού των λεμφοκυττάρων στο αίμα ή στο μυελό των οστών σας είναι άλλα πιθανά σημάδια ότι η ΧΛΛ εξελίσσεται.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις για να μάθει εάν τα μη φυσιολογικά αιμοσφαίρια έχουν εξαπλωθεί από το μυελό των οστών και το αίμα σας σε άλλα όργανα.

Επιπλέον, η ΧΛΛ εξελίσσεται εάν ο σπλήνας, το συκώτι ή οι λεμφαδένες σας είναι διευρυμένοι.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη θεραπεία;

Εάν η ΧΛΛ αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα ή παρουσιάζει σημάδια εξέλιξης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • ακτινοθεραπεία
 • φάρμακα, όπως:
  • στοχευμένη θεραπεία
  • χημειοθεραπεία
  • ανοσοθεραπεία
 • μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Η μεταμόσχευση αλλογενών βλαστοκυττάρων είναι η μόνη πιθανή θεραπεία για τη ΧΛΛ, αλλά αυτή η θεραπεία ενέχει υψηλό κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες χαμηλότερου κινδύνου για τη διαχείριση της κατάστασής σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προσεκτική αναμονή για ένα χρονικό διάστημα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφήσουν θεραπεία μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγή στη θεραπεία σας εάν:

 • Η κατάστασή σας παρουσιάζει σημάδια εξέλιξης ή εξελίσσεται γρήγορα
 • Η κατάστασή σας έχει αρχίσει να εξελίσσεται ξανά μετά από μια περίοδο σταθερότητας
 • Η τρέχουσα θεραπεία σας προκαλεί παρενέργειες που είναι δύσκολο να διαχειριστείτε
 • η γενική υγεία, οι στόχοι θεραπείας ή οι προτιμήσεις σας έχουν αλλάξει
 • έχουν γίνει διαθέσιμες νέες θεραπείες

Ο γιατρός σας μπορεί να διακόψει τη θεραπεία εάν η κατάστασή σας σταθεροποιηθεί και να ξεκινήσει ξανά τη θεραπεία εάν εμφανίσει σημάδια ενεργοποίησης ξανά. Πολλά άτομα με ΧΛΛ λαμβάνουν θεραπεία on-and-off για πολλά χρόνια.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ορισμένους εμβολιασμούς, προληπτικά φάρμακα ή στρατηγικές τρόπου ζωής για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον κίνδυνο λοιμώξεων. Η έγκαιρη θεραπεία για λοιμώξεις είναι επίσης σημαντική.

Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες όταν συνιστά θεραπεία.

Ποια είναι η προοπτική με το CLL;

Αν και η ΧΛΛ είναι σπάνια ιάσιμη, είναι δυνατό να ζήσετε πολλά χρόνια με αυτήν την πάθηση.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι το 5ετές σχετικό ποσοστό επιβίωσης για τη ΧΛΛ είναι 88% μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, μετά από έλεγχο για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με ΧΛΛ έχει 88% περισσότερες πιθανότητες να ζήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με κάποιον χωρίς ΧΛΛ.

Τα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένα άτομα με ΧΛΛ είναι υψηλότερα από ό,τι για άλλα.

Η συγκεκριμένη προοπτική σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • την ηλικία και τη γενική υγεία σας
 • πόσο γρήγορα αυξάνονται τα ανώμαλα λεμφοκύτταρα
 • εάν τα ανώμαλα λεμφοκύτταρα έχουν εξαπλωθεί
 • εάν τα ανώμαλα λεμφοκύτταρα έχουν ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις
 • τη θεραπεία που λαμβάνετε και πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτήν

Μερικά άτομα με πρώιμη ΧΛΛ αναπτύσσουν συμπτώματα και χρειάζονται θεραπεία μέσα στα πρώτα χρόνια της διάγνωσης, ενώ άλλα ζουν για πολλά χρόνια χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα ή να χρειάζονται θεραπεία.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι, ανάλογα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου, περίπου το 8-62% των ατόμων με πρώιμη ΧΛΛ χρειάζονται θεραπεία εντός 5 ετών. Είναι πιο πιθανό να χρειαστείτε θεραπεία εντός 5 ετών εάν έχετε μη φυσιολογικά λεμφοκύτταρα που είναι θετικά για ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις.

Μερικές φορές η ΧΛΛ μεταμορφώνεται σε μια επιθετική μορφή λεμφώματος, όπως το διάχυτο λέμφωμα Β-κυττάρων. Αυτό είναι γνωστό ως μετασχηματισμός Richter ή σύνδρομο Richter. Επηρεάζει το 2-10% των ατόμων με ΧΛΛ.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις προοπτικές για τη ΧΛΛ.

Η ΧΛΛ προκαλεί τη συσσώρευση μη φυσιολογικών λεμφοκυττάρων στο αίμα και στο μυελό των οστών.

Το πιο πρώιμο στάδιο της ΧΛΛ τυπικά δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν απαιτεί ενεργή θεραπεία. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει προσεκτική αναμονή, η οποία περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση της κατάστασής σας.

Πολλοί άνθρωποι ζουν με πρώιμη ΧΛΛ για χρόνια χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα ή να χρειάζονται θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία εάν εμφανίσετε συμπτώματα ή εάν οι εξετάσεις δείχνουν ότι η ΧΛΛ σας εξελίσσεται.

Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κατάστασή σας, τις επιλογές θεραπείας και τις προοπτικές σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss