Ποια είναι η σχέση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του άγχους;

Το άγχος συχνά πηγαίνει χέρι-χέρι με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). Οι κοινές διαδικασίες ασθένειας σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της ζωής με σκλήρυνση κατά πλάκας πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας επιτίθενται κατά λάθος στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), στοχεύοντας στο προστατευτικό κάλυμμα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, γνωστό ως περίβλημα μυελίνης.

Όταν σκέφτεστε τη σκλήρυνση κατά πλάκας, συμπτώματα όπως κόπωση, σπαστικότητα και αλλαγές στην κινητικότητα μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό. Αλλά η ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογική ευεξία.

Οι διεργασίες νευροεκφυλισμού σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της ζωής με τη σκλήρυνση κατά πλάκας καθιστούν το άγχος μια κοινή συνυπάρχουσα ή συννοσηρή κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση από το 2021 δείχνει ότι ο επιπολασμός του άγχους στη σκλήρυνση κατά πλάκας υπολογίζεται σε 22,1%, έναντι 13% στον γενικό πληθυσμό.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το άγχος εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας.

Γιατί το άγχος συνδέεται με την ΠΣ;

Η ΣΚΠ είναι μια χρόνια ασθένεια, δια βίου ασθένεια. Τα απρόβλεπτα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου ή να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη. Έτσι, η ΣΚΠ μπορεί να συνοδεύεται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Το άγχος της πλοήγησης στη ζωή με ΣΚΠ μπορεί να έχει σημαντική συναισθηματική επίδραση. Είναι φυσικό να περάσετε μια περίοδο θλίψης που σχετίζεται με τυχόν αλλαγές που βιώνετε στην πορεία. Τα συναισθήματα ανησυχίας, ευερεθιστότητας, φόβου και θλίψης είναι συχνά μέρος της διαδικασίας.

Η συναισθηματική επιβάρυνση της ΣΚΠ μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος. ΕΝΑ κριτική 2015που εξακολουθεί να αναφέρεται στην τρέχουσα βιβλιογραφία, διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη και το άγχος ήταν οι δύο πιο συχνές συννοσηρότητες στη ΣΚΠ.

Ενώ η κατάθλιψη εξάλειψε ελαφρώς το άγχος κατά λιγότερο από 2% στην ανασκόπηση, έρευνα από το 2021 ανακάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρούν ότι το άγχος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή τους από την κατάθλιψη.

Ωστόσο, το άγχος είναι μόνο ένας παράγοντας που πιθανότατα παίζει ρόλο στην ΠΣ και το άγχος. ΕΝΑ κριτική από το 2023 υποδεικνύει κοινές γενετικές οδούς, νευροεκφυλιστικές διεργασίες και δυσλειτουργικές ανοσολογικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο άγχος σε άτομα με ΣΚΠ.

Συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται τόσο με τη σκλήρυνση κατά πλάκας όσο και με το άγχος αποτελούν ένα πεδίο της τρέχουσας μελέτης. Αλλά η δυνατότητα για κοινές γενετικές οδούς σημαίνει ότι τα ίδια γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για ΣΚΠ θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για αγχώδεις διαταραχές και αντίστροφα.

Εν τω μεταξύ, ο ρόλος του νευροεκφυλισμού και της φλεγμονής είναι πιο ξεκάθαρος. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού στη ΣΚΠ δεν περιορίζεται στο περίβλημα της μυελίνης. Οι φλεγμονώδεις διεργασίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε όλο το ΚΝΣ, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη συναισθηματική επεξεργασία και ρύθμιση.

Ποια συμπτώματα άγχους πρέπει να προσέχουν τα άτομα με ΣΚΠ;

Δεν είναι όλο το άγχος αιτία ανησυχίας. Είναι ένα μέρος της αντίδρασης του σώματός σας στο στρες, το οποίο περιλαμβάνει τις φυσιολογικές αντιδράσεις που σας βοηθούν να αντιδράτε σε απειλές και προκλήσεις. Βραχυπρόθεσμα, το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την επίγνωσή σας και να σας ενθαρρύνει να δράσετε.

Είναι φυσικό να νιώθετε κάποιο άγχος μετά τη διάγνωση της ΣΚΠ ή όταν αντιμετωπίζετε αλλαγές που σχετίζονται με την ασθένεια. Όσο το άγχος είναι προσωρινό, μπορεί να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή σας.

Το άγχος που γίνεται επίμονο και χρόνιο μπορεί να είναι πιο ανησυχητικό. Θέτει τα θεμέλια για τις αγχώδεις διαταραχές και παραμένει παρόν μαζί σας συνεχώς, ακόμα και όταν δεν υπάρχει άμεση αιτία.

Τα συμπτώματα χρόνιου άγχους που μπορεί να προκαλούν ανησυχία περιλαμβάνουν:

 • νιώθετε συνεχώς νευριώδης, πηδηχτός ή υπερεπαγρύπνηση
 • έχοντας μια αίσθηση βαθιάς ανησυχίας ή τρόμου
 • υπερβολική αναζήτηση σιγουριάς
 • ευερέθιστο
 • διαταραχές ύπνου
 • κούραση
 • το χειρότερο σενάριο σκέψης μηρυκασμός
 • σωματικούς πόνους και πόνους
 • ιδρώνοντας
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ταχυπαλμίας
 • ξερό στόμα
 • κακή συγκέντρωση ή μνήμη
 • δυσκολία στην ομιλία

Παρόλο που οι φυσιολογικές διεργασίες στη ΣΚΠ μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος, το άγχος είναι θεραπεύσιμο. Η συζήτηση με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο το άγχος επηρεάζει τη ζωή σας με ΣΚΠ.

Ποια βήματα μπορούν να κάνουν τα άτομα με ΣΚΠ για να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία;

Προσπαθήστε να είστε προνοητικοί σχετικά με την ψυχική σας υγεία όταν ζείτε με μια χρόνια ασθένεια όπως η ΣΚΠ. Η εστίαση σε τρόπους ενίσχυσης της ψυχολογικής σας ευεξίας μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα της ζωής σας και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε προκλήσεις που σχετίζονται με τη ζωή με ΣΚΠ.

Ξεκινήστε με αυτές τις στρατηγικές.

Ασκήσου τακτικά

Η άσκηση αναφέρεται συχνά ως τρόπος υποστήριξης της ψυχικής υγείας. Και σύμφωνα με έρευνες, αυτό παραμένει αληθινό όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μια ανασκόπηση από το 2023 που εξετάζει τα οφέλη της άσκησης στη σκλήρυνση κατά πλάκας βρήκε ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη, ασφαλής προσέγγιση για τη διαχείριση του άγχους.

Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή

Η παροχή στο σώμα σας με την ιδανική ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιστοποιήσει τη σωματική σας υγεία, η οποία, με τη σειρά της, υποστηρίζει την ψυχική σας υγεία. Αλλά οι διατροφικές συνήθειες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα συμπτώματα του άγχους.

ΕΝΑ Ανασκόπηση πεδίου εφαρμογής 2021 βρήκαν υψηλότερα επίπεδα άγχους που σχετίζονται με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, χαμηλή σε πρωτεΐνες και με υψηλά επίπεδα ζάχαρης και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ασκήστε την ευγνωμοσύνη

Οι προκλήσεις που έρχονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να δυσκολέψουν το να δούμε τη θετική πλευρά. Αλλά η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης, μέσω ημερολογίου, προσευχής ή άλλων εκφράσεων, μπορεί να βοηθήσει.

ΕΝΑ συστηματική αναθεώρηση από το 2021 Διαπιστώθηκε ότι η διατήρηση μιας λίστας ευγνωμοσύνης συσχετίστηκε με σημαντικές βελτιώσεις στο αντιληπτό άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Το άγχος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους. Μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για μια καλή νυχτερινή ξεκούραση εφαρμόζοντας τη σωστή υγιεινή του ύπνου. Ξεκινήστε από:

 • αποφυγή του χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο
 • τηρώντας ένα συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης
 • κρατώντας την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, ήσυχη και σκοτεινή
 • αποφεύγοντας μεγάλα ή βαριά γεύματα πριν τον ύπνο
 • παρακάμπτοντας διεγερτικά όπως η καφεΐνη τη νύχτα

Μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι

Πολλοί άνθρωποι απομονώνονται όταν ζουν με μια χρόνια ασθένεια, ειδικά εάν τα συμπτώματα μπορεί να είναι αισθητά στους άλλους. Αλλά το να παραμένετε συνδεδεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους είναι σημαντικό για να διατηρήσετε την αίσθηση της υποστήριξης, της συντροφικότητας και του ανήκειν.

Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας

Ο ίδιος γιατρός που θεραπεύει την ΠΣ σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα για το άγχος. Αλλά η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Αυτοί οι ειδικοί σας βοηθούν να εστιάσετε στη θεραπεία του άγχους στις ρίζες του. Ένας θεραπευτής σας βοηθά επίσης να μάθετε να απελευθερώνεστε από τα μη χρήσιμα μοτίβα άγχους και σας καθοδηγεί σε νέες στρατηγικές αντιμετώπισης για την καθημερινή ζωή.

Η ΣΚΠ και το άγχος συχνά πάνε χέρι-χέρι.

Οι κοινές παθολογικές διεργασίες, μαζί με το άγχος της ζωής με μια χρόνια πάθηση, πιθανότατα συνδέουν τη ΣΚΠ και το άγχος. Αλλά η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και η ιεράρχηση της ψυχολογικής ευεξίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης που έχει το άγχος στη ΣΚΠ.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss