Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Κριτήρια διάγνωσης και θεραπείας

Η BPD προκαλεί συμπτώματα όπως συναισθηματική αστάθεια και αστάθεια σχέσεων καθώς και υψηλότερα επίπεδα άγχους. Η ασφαλιστική κάλυψη για τη θεραπεία μπορεί να διαφέρει, απαιτώντας από εσάς να ελέγξετε το συγκεκριμένο πρόγραμμά σας.

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) είναι μια διαταραχή προσωπικότητας ομάδας Β που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία στην απόρριψη, αστάθεια στις σχέσεις και προκλήσεις στη διαχείριση των συναισθημάτων, της εικόνας του εαυτού και της συμπεριφοράς.

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με το πώς διαγιγνώσκεται το BPD και εάν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς παρόχους.

Πώς ορίζει το DSM 5 η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD);

Το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση (DSM-5) κατηγοριοποιεί την BPD ως διαταραχή προσωπικότητας ομάδας Β. Οι διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Β χαρακτηρίζονται από δραματική, συναισθηματική ή ασταθή συμπεριφορά.

Μαζί με την BPD, η ομάδα Β περιλαμβάνει την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και τη διαταραχή ιστριονικής προσωπικότητας. Αυτές οι διαταραχές μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, όπως δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων, παρορμητικότητα και προκλήσεις στη διατήρηση σταθερών σχέσεων.

Η BPD προκαλεί σημαντική αγωνία και εξασθένηση, που συχνά συνυπάρχει με διάφορες ιατρικές και ψυχιατρικές καταστάσεις. Εμφανίζεται σε περίπου 1,6% του γενικού πληθυσμού και περίπου το 20% των εσωτερικών ψυχιατρικών εγκαταστάσεων.

Ποια είναι τα κριτήρια διάγνωσης της οριακής διαταραχής προσωπικότητας (BPD);

Το DSM-5 περιγράφει τα κριτήρια για την BPD ως ένα διάχυτο μοτίβο αστάθειας στις διαπροσωπικές σχέσεις, την αυτοεικόνα και τα συναισθήματα, που συνοδεύεται από έντονη παρορμητικότητα από την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Η διάγνωση απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα:

  • προσπάθειες για την αποφυγή της εγκατάλειψης, είτε πραγματική είτε αντιληπτή
  • διαταραχή ταυτότητας με επίμονα ασταθή αυτοεικόνα
  • ασταθείς και έντονες διαπροσωπικές σχέσεις που συνεπάγονται εξιδανίκευση και υποτίμηση
  • συναισθηματική αστάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονη αντιδραστικότητα διάθεσης που διαρκεί ώρες έως μερικές ημέρες
  • χρόνια αισθήματα κενού
  • ακατάλληλος, έντονος θυμός ή δυσκολία στον έλεγχο του θυμού
  • παρορμητικότητα σε τουλάχιστον δύο τομείς που μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους (π.χ. αλόγιστη οδήγηση, κατάχρηση ουσιών, υπερβολική κατανάλωση ή υπερφαγία)
  • παροδικός παρανοϊκός ιδεασμός ή σοβαρά διασχιστικά συμπτώματα (εξαιρουμένης της αυτοκτονικής ή αυτοακρωτηριαστικής συμπεριφοράς που καλύπτεται σε άλλο κριτήριο)

Κριτήρια οριακής διαταραχής προσωπικότητας για ασφαλιστική κάλυψη

Τα κριτήρια για την ασφαλιστική κάλυψη του BPD μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασφαλιστικών παρόχων. Γενικά, η ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως η σοβαρότητα της διάγνωσης, η παρουσία συνυπάρχουσων διαταραχών και οι συγκεκριμένοι όροι του ασφαλιστικού προγράμματος.

Οι ασφαλιστικοί πάροχοι μπορεί να διστάσουν να καλύψουν την BPD λόγω της ταξινόμησής της ως μη οξεία, σταθερή κατάσταση. Αυτή η απροθυμία επηρεάζεται από τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαταραχές προσωπικότητας του Άξονα ΙΙ (μια ταξινόμηση που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως στο DSM-4) όσον αφορά την περιορισμένη κάλυψη. Οι διαταραχές του Άξονα ΙΙ περιλαμβάνουν διαταραχές προσωπικότητας και νοητικές αναπηρίες.

Τα άτομα με BPD είναι πιο πιθανό να λάβουν κάλυψη για θεραπείες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα και συνυπάρχουσες διαταραχές αντί για τη συνολική διάγνωση BPD.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες συχνά καλύπτουν θεραπείες και παρεμβάσεις που σχετίζονται με καταστάσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών και οι διατροφικές διαταραχές, που συχνά συνοδεύουν την BPD.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια συνήθως καλυπτόμενη θεραπεία και μπορεί να περιλαμβάνονται διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (DBT). Η φαρμακευτική αγωγή, εάν κριθεί απαραίτητη και μερικές φορές με προηγούμενη εξουσιοδότηση, είναι μια άλλη πτυχή της θεραπείας που μπορούν να καλύψουν οι ασφαλιστές.

Λήψη ασφαλιστικής κάλυψης για BPD

Ο κωδικός ταξινόμησης για το BPD στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων, 10η Έκδοση (ICD-10) είναι F60.3. Αυτός ο κωδικός χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση της διαταραχής για λόγους χρέωσης και κωδικοποίησης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Ενώ η ύπαρξη κωδικού ICD-10 για BPD είναι σημαντική για την επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασφαλιστών, δεν εγγυάται την αυτόματη ασφαλιστική κάλυψη.

Εάν έχετε BPD και χρειάζεστε ασφαλιστική κάλυψη, ξεκινήστε επικοινωνώντας απευθείας με τον ασφαλιστικό σας πάροχο. Ρωτήστε για συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς και καλυπτόμενες θεραπείες στο σχέδιό σας, για να έχετε καλύτερη σαφήνεια σχετικά με τη φροντίδα που σχετίζεται με την BPD.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε BPD στον εαυτό σας ή σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο;

Εάν υποπτεύεστε BPD στον εαυτό σας ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας δώσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διάγνωση και να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ένα σχέδιο θεραπείας. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική διαχείριση και βελτίωση της ευημερίας.

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί — συζητήστε τις ανησυχίες σας με ειλικρίνεια με τον πάροχο σας. Η BPD σχετίζεται με σοβαρές ψυχοκοινωνικές προκλήσεις, αυξημένη αναπηρία και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας — 50 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό. Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη στην αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών για εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Εάν τα συμπτώματά σας αποδειχθούν ότι δεν είναι BPD, ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων άγχους και άγχους σας, καθώς και να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Η BPD εμπίπτει στις διαταραχές προσωπικότητας της ομάδας Β, που χαρακτηρίζονται από αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, προκλήσεις αυτοεικόνας και συναισθηματικές και παρορμητικές δυσκολίες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην πρώιμη ενήλικη ζωή, προκαλώντας δυσφορία και βλάπτοντας την καθημερινή λειτουργία.

Εάν υποπτεύεστε BPD, ζητήστε αξιολόγηση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, συζητώντας ανοιχτά τις ανησυχίες σας. Σημειώστε ότι η ασφαλιστική κάλυψη για θεραπεία BPD ποικίλλει, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε τις λεπτομέρειες του προγράμματός σας.

Η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή θεραπεία μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση της πάθησης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss