Οι συχνές ερωτήσεις σας σχετικά με την Εργοθεραπεία και τη Φυσικοθεραπεία για τη μυασθένεια Gravis

Η μυασθένεια gravis (MG) προκαλεί μυϊκή αδυναμία που μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Τόσο η εργασιακή όσο και η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν.

Το MG είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας παράγει αντισώματα που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα κατά λάθος.

Στο MG, τα υγιή κύτταρα που συντηρούν τη βλάβη είναι υποδοχείς και πρωτεΐνες στη νευρομυϊκή σύνδεση, όπου τα νεύρα σας συνδέονται με τους μύες σας. Αυτή η βλάβη μπορεί να μειώσει τα σήματα των νευροδιαβιβαστών στους μύες σας, προκαλώντας τους να εξασθενούν και να κουράζονται εύκολα.

Τα συμπτώματα MG βελτιώνονται με την ανάπαυση και είναι λιγότερο αισθητά το πρωί. Καθώς η μέρα προχωρά, μπορεί να αισθανθείτε αυξημένη κούραση καθώς η αντοχή σας μειώνεται.

Τόσο οι εργοθεραπευτές όσο και οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να προσφέρουν στρατηγικές και υποστήριξη που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων του MG.

Τι μπορεί να κάνει ένας εργοθεραπευτής για τη μυασθένεια gravis;

Ένας εργοθεραπευτής (ΟΤ) βοηθά τα άτομα με αναπηρίες ή καταστάσεις υγείας να αποκτήσουν και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Βοηθούν υποστηρίζοντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τομείς όπως η καθημερινή ζωή και η λειτουργία στο χώρο εργασίας.

Για να βοηθήσει με το MG, ένα ΟΤ μπορεί:

 • σας διδάξει στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας
 • κάντε προτάσεις για να τροποποιήσετε το περιβάλλον διαβίωσής σας με τρόπους που αυξάνουν την ασφάλεια, την ευημερία και την ευκολία της καθημερινής ζωής σας
 • παρέχουν εκπαίδευση στη χρήση βοηθητικών συσκευών ή βοηθημάτων κινητικότητας

Οι στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση εξοπλισμού όπως καθίσματα ντους ή τροχοφόρα μηχανήματα πλυντηρίου ρούχων και υπηρεσίες όπως η παράδοση ειδών παντοπωλείου.

Πώς μπορεί ένας φυσικοθεραπευτής να βοηθήσει με τη μυασθένεια gravis;

Οι φυσιοθεραπευτές (PTs) ειδικεύονται στην κίνηση και τη μηχανική του σώματος. Βοηθούν τα άτομα με σωματικούς τραυματισμούς ή αναπηρίες να κινούνται πιο εύκολα και με λιγότερο πόνο.

Ένα PT μπορεί να σας βοηθήσει με:

 • αξιολόγηση της μυϊκής αδυναμίας και της κούρασης
 • αξιολόγηση της λειτουργικής κινητικότητας και αντοχής σας
 • σας διδάσκω ασκήσεις για ισορροπία, δύναμη και ευελιξία
 • σας εκπαιδεύσουμε να επιταχύνετε τον εαυτό σας για εξοικονόμηση ενέργειας
 • διδάσκοντας σας ασκήσεις για τη βελτίωση της στάσης και της αναπνοής

Πώς συνεργάζονται οι φυσικοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές;

Οι PT και οι OT μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα καθημερινό σχέδιο διαβίωσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Μπορούν επίσης να συνεργαστούν με παθολόγους ομιλίας, οι οποίοι βοηθούν σε ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία, το φαγητό και την κατάποση.

Δεδομένου ότι η MG μειώνει την ενέργειά σας, είναι σημαντικό η ομάδα υποστήριξής σας να συντονίζει τις προσπάθειές της, ώστε να μην είστε υπερφορτωμένοι, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ποιες ασκήσεις είναι καλές για τη μυασθένεια gravis;

Η κόπωση MG μπορεί να μειώσει το επίπεδο δραστηριότητάς σας, οδηγώντας σε απώλεια μυϊκής δύναμης και ιστού. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση αυτής της απώλειας, αλλά είναι σημαντικό να προφυλαχθείτε από την κούραση. Αυτό σημαίνει να δίνετε μεγάλη προσοχή στο πόσο ασκείτε και να διασφαλίζετε ότι δεν πιέζετε τον εαυτό σας πολύ.

Είναι επίσης καλή ιδέα να υπάρχει ένα άλλο άτομο ενώ ασκείστε για να βεβαιωθείτε ότι η άσκησή σας δεν οδηγεί σε τραυματισμό που σχετίζεται με κόπωση ή σε μυασθένεια κρίση, η οποία είναι μια έξαρση του συμπτώματος που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αναπνέετε.

Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε τους ακόλουθους τύπους άσκησης:

 • Το περπάτημα: Επιλέξτε έναν άνετο ρυθμό σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αποφύγετε την κυκλοφορία και τις ακραίες θερμοκρασίες.
 • Χρησιμοποιώντας ένα στατικό ποδήλατο: Μπορείτε να διαχειριστείτε την κούραση μένοντας καθισμένοι και περιορίζοντας την ταχύτητα, την αντίσταση και τη διάρκεια της διαδρομής σας.
 • Κολύμπι: Είναι σημαντικό να έχετε πάντα κάποιον μαζί σας, να μένετε σε νερό που είναι αρκετά ρηχό ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε και να αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες.
 • Προπόνηση με βάρη: Αν και τα άτομα χωρίς MG συχνά σηκώνουν βάρη σε σημείο κόπωσης, είναι σημαντικό να το αποφύγετε αυτό. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ελαφριά βάρη, κάντε περιορισμένες επαναλήψεις και σταματήστε πριν κουραστείτε.
 • Χρήση διαδρόμου: Η χρήση του κλειδιού ασφαλείας και της πρόσδεσης, καθώς και των χειρολισθών για στήριξη, καθιστά τη χρήση του διαδρόμου ασφαλέστερη. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να περιορίσετε αυστηρά την ταχύτητα, τη διάρκεια και την κλίση σας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα παρακάνετε αυτή την άσκηση.
 • Κάνοντας ασκήσεις ισορροπίας: Προπόνηση ισορροπίας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πτώσης, αύξηση της οστικής πυκνότητας και αύξηση των μυϊκών μιτοχονδρίων, οδηγώντας σε λιγότερη κόπωση.
 • Διατάσεις: Οι τακτικές διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των μυών και των αρθρώσεων, ενώ μειώνουν τον πόνο.
 • Αναπνοή: Η προπόνηση των αναπνευστικών μυών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κόπωση, σύμφωνα με α μελέτη 2020.

Τα άτομα με ήπια έως μέτρια MG θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα.

Η άσκηση είναι καλύτερη για άτομα με καλή διαχείριση MG. Εάν αντιμετωπίζετε έξαρση MG, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τον PT πριν ασκηθείτε.

Εάν παίρνετε φάρμακο MG, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για τον χρόνο αιχμής της δόσης του φαρμάκου σας, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε την άσκησή σας για το πότε θα έχετε περισσότερη ενέργεια.

Πότε θα δω αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων.

Ο τύπος υποστήριξης που λαμβάνετε μπορεί επίσης να επηρεάσει τον χρόνο που θα περάσει μέχρι να δείτε αποτελέσματα.

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να παρατηρήσετε τα οφέλη της άσκησης. Ωστόσο, μια στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η παράδοση ειδών παντοπωλείου, μπορεί να έχει άμεσο όφελος.

Το MG είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τα σημεία όπου τα νεύρα σας συνδέονται με τους μύες σας. Ένα από τα βασικά αποτελέσματα αυτής της πάθησης είναι η μυϊκή αδυναμία.

Τα OT μπορούν να σας υποστηρίξουν διδάσκοντάς σας στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας για να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή. Τα PTs μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τους μυς σας ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της ομάδας φροντίδας σας να συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι δεν θα σας κατακλύσουν οι υπερβολικές θεραπείες που καταναλώνουν ενέργεια.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss