Οι καλύτερες ομάδες τροφίμων για κατανάλωση μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς

Τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς.

Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης ή μόσχευμα στεφανιαίας παράκαμψης, όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες σας μπλοκάρουν ή στενεύουν λόγω συσσώρευσης πλάκας, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Μετά από εγχείρηση καρδιάς, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση, στη μείωση της φλεγμονής και στη διαχείριση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση.

Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές επιλογές που υποστηρίζονται από έρευνα για να υποστηρίξουν την ανάρρωσή σας.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά υποστηρίζουν την επισκευή των ιστών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι σημαντική μετά την αποκατάσταση της καρδιοχειρουργικής.

Μια ανασκόπηση 95 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμάρια (g) την ημέρα φρούτων και λαχανικών (σε συνδυασμό) συσχετίστηκε με:

 • 8% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
 • 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού
 • 8% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
 • 3% χαμηλότερο κίνδυνο ολικού καρκίνου
 • 10% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία

Τα στοιχεία από αυτές τις μελέτες υποδηλώνουν ότι διαφορετικά φρούτα και λαχανικά έχουν ποικίλες συσχετίσεις με τη θνησιμότητα. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη πρόσληψη των ακόλουθων τροφών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας:

 • φυλλώδη λαχανικά
 • μούρα
 • εσπεριδοειδή
 • μήλα
 • αχλάδια
 • σταυρανθή λαχανικά
 • χυμός φρούτων
 • μαγειρεμένα λαχανικά
 • πατάτες

Αντίθετα, η υψηλότερη πρόσληψη κονσερβοποιημένων φρούτων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι όλα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Σύνδεσμος μελετών υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα στεφανιαίας νόσου, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική προστατευτική δράση.

Οι ξηροί καρποί υπόσχονται επίσης τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη θνησιμότητα από εγκεφαλικά επεισόδια, την κολπική μαρμαρυγή και τη συνολική θνησιμότητα.

Σκεφτείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς —όπως αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια ή φιστίκια— στην καθημερινή σας διατροφή, είτε ως σνακ είτε ως γαρνιτούρες. Αυτή η απλή προσθήκη μπορεί να προσφέρει οφέλη για την προστασία της καρδιάς και να συμβάλει σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό προφίλ.

Οσπρια

Τα γεμάτα θρεπτικά συστατικά όσπρια – τα οποία είναι άφθονα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες – έχουν ισχυρή σχέση με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Έρευνα που εξέτασε την πρόσληψη οσπρίων από τους ανθρώπους – στα οποία περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια – αποκάλυψε ότι η κατανάλωση έως και 400 g την εβδομάδα συσχετίστηκε με μειωμένες καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα δεν επεκτάθηκε στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Λιπαρά ψάρια

Η κατανάλωση ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 – όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή η σαρδέλα – υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως τα υψηλά τριγλυκερίδια και η αυξημένη LDL χοληστερόλη.

Μια ανάλυση που αφορούσε πάνω από 191.000 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 175 γρ ψαριών την εβδομάδα (περίπου δύο μερίδες) — ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή ο τόνος — συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας σε άτομα με υπάρχουσες αγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό το όφελος δεν επεκτάθηκε στον γενικό πληθυσμό.

Κρέας και γαλακτοκομικά που τρέφονται με χόρτο

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τρέφονται με χόρτο τείνουν να έχουν πιο ισορροπημένη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ζώα που τρέφονται κυρίως με χόρτο ή φυτά παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 από αυτά που τρέφονται με δημητριακά σε συστήματα εντατικής διατροφής.

Τόσο τα ωμέγα-6 όσο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λίπη, αλλά έχουν διαφορετικούς ρόλους στο σώμα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι προφλεγμονώδη, που σημαίνει ότι μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή όταν τα καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα. Από την άλλη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για τροφή με χόρτο, προσπαθήστε να επιλέξετε μη επεξεργασμένα, όλα φυσικά κρέατα. Πρόσφατη έρευνα αμφισβητεί τις υποθέσεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του φυσικού κόκκινου κρέατος στην υγεία της καρδιάς, υπογραμμίζοντας τους υψηλότερους κινδύνους που συνδέονται με το επεξεργασμένο κρέας.

Μια σημαντική μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 134.000 συμμετέχοντες σε διάφορες περιοχές αποκάλυψε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών δεν συνδέθηκε σημαντικά με τη συνολική θνησιμότητα ή με σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα.

Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με υψηλότερους κινδύνους θνησιμότητας και σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γαλακτοκομικά ολόκληρα λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, D και K μαζί με ασβέστιο και κάλιο. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, τη δύναμη των οστών και τη μυϊκή λειτουργία.

Η ιστορική στροφή προς τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά προέκυψε από ανησυχίες σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά και την επίδρασή τους στην αύξηση βάρους, τα επίπεδα χοληστερόλης και τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αμφισβητεί αυτές τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις.

Οι μελέτες προτείνουν ότι τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν οδηγούν σε παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο και μπορεί ακόμη και να προσφέρουν προληπτικά οφέλη.

ΕΝΑ πρόσφατη ανάλυση προτείνει ότι μια δίαιτα που δίνει έμφαση στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μαζί με μια ποικιλία φυσικών τροφών – όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια – θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

Παρά αυτές τις ανακαλύψεις, τέτοιες ενημερώσεις δεν έχουν εισχωρήσει πλήρως στις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι οργανισμοί κατευθυντήριων γραμμών προχωρούν προσεκτικά.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε μετά από εγχείρηση παράκαμψης καρδιάς;

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης καρδιάς περιλαμβάνουν:

 • τηγανητά και εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, ντόνατς και πατατάκια
 • υπερβολικό νάτριο από επεξεργασμένα τρόφιμα, σούπες σε κονσέρβα ή υπερβολικά αλμυρά σνακ
 • πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία είναι κοινά σε αναψυκτικά και καραμέλες
 • επεξεργασμένοι υδατάνθρακες από λευκό ψωμί και λευκό ρύζι, για παράδειγμα
 • επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και Μπολόνια

Συμπέρασμα

Η επιλογή μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη και μόνο περιορισμένα τρανς λιπαρά, νάτριο και επεξεργασμένα τρόφιμα υποστηρίζει την αποκατάσταση και τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Εάν υποβάλλεστε σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα σε μια πλήρη τροφή, μια φυσική δίαιτα για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τη φλεγμονή, τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.

Μάθετε περισσότερα

Κατανόηση Σχιζοειδής εναντίον Σχιζοτυπικών Διαταραχών Προσωπικότητας (ΔΔ)

Η σχιζοειδής PD χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσπαση και κοινωνική αδιαφορία, ενώ η σχιζοτυπική PD περιλαμβάνει εκκεντρική συμπεριφορά, περίεργες πεποιθήσεις και...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss