Κατανοώντας τι κάνει τις εμβοές χειρότερες και τι μπορείτε να κάνετε

Οι δυνατοί θόρυβοι, το άγχος και οι λοιμώξεις είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι εμβοές σας μπορεί να επιδεινωθούν. Η θεραπεία οποιασδήποτε υποκείμενης πάθησης υγείας είναι σημαντική για τη βελτίωση των εμβοών.

ενήλικας που αγγίζει το αυτί του λόγω εμβοών
Daria Kulkova/Getty Images

Εμβοές, ή ένας ήχος κουδουνίσματος στα αυτιά που δεν σχετίζεται με εξωτερικό ήχο, εμφανίζεται περίπου 10–25% των ενηλίκων. Εάν αντιμετωπίζετε εμβοές, πιθανότατα θα είστε πρόθυμοι να κάνετε σχεδόν τα πάντα για να σταματήσετε τον θόρυβο!

Εάν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία των εμβοών σας, μπορεί να είστε σε θέση να εξαλείψετε ή να μειώσετε τους ήχους που ακούτε. Η αποφυγή πιθανών παραγόντων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας. Οι δυνατοί θόρυβοι, το άγχος και το αλκοόλ είναι μερικά μόνο παραδείγματα πραγμάτων που μπορεί να επιδεινώσουν τις εμβοές σας.

Μάθετε περισσότερα για τις εμβοές.

Τι χειροτερεύει τις εμβοές;

Πράγματα που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των εμβοών περιλαμβάνω:

 • άγχος και στρες
 • να είναι γύρω από δυνατούς θορύβους
 • αλκοόλ
 • ημικρανία
 • η έλλειψη ύπνου
 • αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης
 • αλλεργίες
 • λοιμώξεις

Είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό ατομικές εμπειρίες με εμβοές μπορεί να διαφέρει. Μερικά άτομα διαπιστώνουν ότι οι εμβοές τους βελτιώνονται σε ήσυχα μέρη, ενώ άλλα βρίσκουν ότι η σιωπή κάνει τις εμβοές τους πιο δυνατές.

Τι κάνει τις εμβοές καλύτερες;

Για όσους έχουν απώλεια ακοής, εμβοές μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια ακουστικών. Τα φάρμακα για τη θεραπεία υποκείμενων παθήσεων όπως το άγχος ή η ακραία αρτηριακή πίεση μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις εμβοές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ακόμα κι αν η αιτία των εμβοών σας δεν είναι αναγνωρίσιμη, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τα συμπτώματα των εμβοών εντοπίζοντας και αποφεύγοντας πιθανούς πυροδοτητές όπως οι δυνατοί θόρυβοι, η καφεΐνη και το άγχος.

Τι προκαλεί τις εμβοές;

Συχνά η αιτία των εμβοών είναι άγνωστη, αλλά όταν α προσδιορίζεται η αιτίαμπορεί να είναι:

 • βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ή στο εσωτερικό αυτί
 • χρήση ορισμένων φαρμάκων
 • απώλεια ακοής
 • τραυματισμοί στον αυχένα ή στο κεφάλι
 • λοίμωξη του αυτιού ή επιπλέον κερί αυτιού

 • Νόσος Meniere
 • χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η ημικρανία και ο λύκος
 • προβλήματα με τις αρθρώσεις της γνάθου σας
 • όγκους κεφαλής, λαιμού ή εγκεφάλου

Ποια είναι τα συμπτώματα των εμβοών;

Άτομα με εμπειρία εμβοής που χτυπάνε, βουτιά, κλικ, βουητό ή σφυρίζοντας ήχους στα αυτιά τους που δεν σχετίζονται με εξωτερικούς θορύβους.

Οι ήχοι που σχετίζονται με τις εμβοές μπορεί να είναι δυνατοί ή απαλοί. Μπορεί να είναι συνεχώς παρόντες ή να έρχονται και να φεύγουν με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι η θεραπεία για τις εμβοές;

ο θεραπεία για τις εμβοές σας θα εξαρτηθεί συχνά από τη βασική αιτία του. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αφαιρώντας το υπερβολικό κερί αυτιού από το αυτί σας
 • συμβουλευτική ψυχικής υγείας (για εμβοές που σχετίζονται με άγχος)
 • φάρμακα (για εμβοές που σχετίζονται με ιατρική κατάσταση όπως υψηλή αρτηριακή πίεση)
 • ηχοθεραπεία όπως βοηθήματα ακοής για άτομα με εμβοές που σχετίζονται με απώλεια ακοής ή μάσκες εμβοών για άτομα χωρίς απώλεια ακοής
 • συμπεριφορική θεραπεία για όσους δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις απαραίτητες εργασίες της ζωής τους ως αποτέλεσμα των εμβοών τους

 • θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών (συνδυασμός θεραπειών όπως συμπεριφορική θεραπεία, κάλυψη, βιοανάδραση και άλλες)

Υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τις εμβοές, αλλά μπορεί να βελτιωθεί ή να εξαφανιστεί όταν αντιμετωπιστούν τυχόν υποκείμενες παθήσεις. Ακόμη και αν η αιτία της εμβοής σας είναι άγνωστη ή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπιστεί, ίσως μπορείτε να βελτιώσετε την εμβοή σας προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής σας και μειώνοντας τα επίπεδα στρες.

Ποια είναι η προοπτική εάν έχετε εμβοές;

Η προοπτική σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία των εμβοών σας. Μερικά άτομα θα εμφανίσουν εμβοές για το υπόλοιπο της ζωής τους. Από την άλλη πλευρά, εάν οι γιατροί είναι σε θέση να εντοπίσουν την αιτία της εμβοής σας και να το αντιμετωπίσετε, ίσως μπορείτε να εξαλείψετε ή να μειώσετε την ποσότητα του θορύβου που ακούτε.

Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους, οι εμβοές δεν θα υποχωρήσουν. Αλλά μπορείτε να μάθετε να το συνηθίζετε έτσι ώστε συχνά να γίνεται λιγότερο αισθητό.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των εμβοών;

Εάν αντιμετωπίζετε εμβοές, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζονται τυχόν υποκείμενα ζητήματα υγείας. Ανάλογα με την αιτία των εμβοών σας, τα φάρμακα για το άγχος και την αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσουν. Μπορεί επίσης να συνιστώνται ακουστικά βαρηκοΐας.

Τι κάνει τις εμβοές να γίνονται πιο δυνατές;

Εμβοές μπορεί να πυροδοτηθεί από δυνατοί θόρυβοι, άγχος, στρες, αλλαγές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λοιμώξεις ή αλλεργίες. Ο ανεπαρκής ύπνος ή η άσκηση μπορεί επίσης να κάνουν τις εμβοές σας να είναι πιο δυνατές.

Μπορείτε να ζήσετε μια μακρά ζωή με εμβοές;

Ο λόγος για τις εμβοές σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καιρό ζείτε. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένες άλλες πιθανές αιτίες εμβοών μπορεί να συσχετιστούν με μειωμένη διάρκεια ζωής.

Πάρε μακριά

Εάν έχετε εμβοές, μπορείτε να ακούσετε σταθερή ή περιοδική βουτιά, βουητό, κάνοντας κλικ ή θόρυβοι στα αυτιά σας που δεν σχετίζονται με αυτό που συμβαίνει στον κόσμο γύρω σας. Η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, το άγχος και οι αλλεργίες είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τις εμβοές πιο δυνατές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία των εμβοών σας. Η αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας μπορεί να βελτιώσει ή ακόμα και να εξαλείψει τις εμβοές που αντιμετωπίζετε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss