Θα συνεχίσει να εξελίσσεται το εμφύσημα αφού κόψω το κάπνισμα;

Η διακοπή του καπνίσματος δεν θα αναστρέψει τη βλάβη από το εμφύσημα ούτε θα σταματήσει την πρόοδό του, αλλά μπορεί να το επιβραδύνει και να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματά σας.

Εάν κόψετε το κάπνισμα αφού ανακαλύψετε ότι έχετε εμφύσημα, ίσως αναρωτηθείτε εάν η κατάστασή σας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τώρα που το σταματήσατε.

Το εμφύσημα είναι μια χρόνια και προοδευτική ασθένεια. Δεν υπάρχει θεραπεία και η διακοπή δεν θα την εμποδίσει να εξελιχθεί. Ωστόσο, η διακοπή μπορεί να μειώσει δραστικά τα συμπτώματά σας, να βελτιώσει την προοπτική σας και να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών του εμφυσήματος, καρκίνου και άλλων καταστάσεων.

Γιατί το εμφύσημα συνεχίζει να εξελίσσεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως το εμφύσημα, μπορεί ακόμα να προχωρήσει αφού βάλεις το τελευταίο σου τσιγάρο. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ μπορείτε να επιβραδύνετε τη βλάβη των πνευμόνων που σχετίζεται με το εμφύσημα, δεν μπορείτε να την αναστρέψετε.

Το εμφύσημα είναι μία από μια ομάδα καταστάσεων που ονομάζονται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών και καταστρέφει τους μικροσκοπικούς αερόσακους στους πνεύμονές σας που ονομάζονται κυψελίδες. Αυτοί οι σάκοι συγκρατούν οξυγόνο και συνήθως είναι ξεχωριστοί ο ένας από τον άλλο.

Με την πάροδο του χρόνου, το εμφύσημα προκαλεί τη ρήξη των αερόσακων στους πνεύμονές σας, μειώνοντας το οξυγόνο που μπορούν να απορροφήσουν και προκαλώντας φλεγμονή στους αεραγωγούς. Η απόφραξη και η φλεγμονή μπορεί επίσης να δυσκολέψουν την αναπνοή.

Το εμφύσημα συνήθως εξελίσσεται σε αρκετά χρόνια. Και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ο συριγμός, ο βήχας με βλέννα και η δύσπνοια.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη στους πνεύμονές σας από τον καπνό του τσιγάρου. Η διακοπή μπορεί επίσης να μειώσει τις εξάρσεις των συμπτωμάτων και να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητα ζωής σας. Και ενώ δεν μπορείτε να θεραπεύσετε το εμφύσημα, υπάρχουν πολλές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να ζήσετε περισσότερο.

Γιατί η αναπνοή μου χειροτερεύει μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Αφού το κόψετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι βήχετε περισσότερο, όχι λιγότερο, για λίγο. Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, είναι σημάδι ότι το σώμα σας θεραπεύεται.

Το κάπνισμα μπορεί να παραλύσει μικρές, τρίχες δομές στους πνεύμονές σας που ονομάζονται βλεφαρίδες. Η δουλειά τους είναι να καθαρίζουν τους αεραγωγούς σας σαρώνοντας υπολείμματα, βακτήρια και άλλους εισβολείς. Όταν μεγαλώνουν ξανά και αρχίζουν να εργάζονται ξανά, γίνονται πιο ενεργά στον καθαρισμό των αεραγωγών σας.

Επειδή είναι και πάλι ενεργά, είναι πιο πιθανό να καταπολεμήσετε τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις. Αλλά είναι πιο πιθανό να βήξετε, τουλάχιστον στην αρχή.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος με εμφύσημα;

Οι ερευνητές γενικά συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η εξέλιξη της ΧΑΠ, συμπεριλαμβανομένου του εμφυσήματος, είναι η διακοπή του καπνίσματος. Αν και η διακοπή του καπνίσματος δεν θα θεραπεύσει το εμφύσημα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η διακοπή αποτρέπει περαιτέρω βλάβη που επιδεινώνει το εμφύσημα. Το σώμα σας θα είναι καλύτερα σε θέση να καταπολεμήσει το εμφύσημα. Και θα αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων όπως ο βήχας, ο συριγμός και η δύσπνοια.

ΕΝΑ Μελέτη 2023 από 1.740 άνδρες άνω των 40 ετών με ΧΑΠ διαπίστωσαν ότι όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα εντός 2 ετών από τη διάγνωσή τους είχαν μικρότερες πιθανότητες για όλες τις αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων. Όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα είχαν 17% μείωση στις πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες και 44% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακά προβλήματα.

Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει άλλα οφέλη, όπως:

 • βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων
 • μειωμένα συμπτώματα εμφυσήματος
 • λιγότερες παροξύνσεις
 • μειωμένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου
 • μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης
 • μειωμένη πιθανότητα καρκίνου
 • βελτιωμένη ανοσία και επούλωση
 • μειωμένη πιθανότητα σεξουαλικών δυσκολιών
 • μειωμένη πιθανότητα καταγμάτων των οστών

Τι θα συμβεί αν συνεχίσω να καπνίζω με εμφύσημα;

Το εμφύσημα εξελίσσεται σε στάδια, από το 1 έως το 4. Τα άτομα στα πρώιμα στάδια της ΧΑΠ μπορεί να μην εμφανίσουν καμία επίδραση στο προσδόκιμο ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα του 2020.

Αλλά το κάπνισμα με εμφύσημα αυξάνει τις πιθανότητες να προχωρήσετε σε πιο σοβαρά στάδια. Το Στάδιο 4 έχει γενικά μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 9 χρόνια.

Είναι επίσης πιθανό να έχετε χειρότερα συμπτώματα και μειωμένη ποιότητα ζωής. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Μπορώ να αντιστρέψω τη βλάβη των πνευμόνων από το εμφύσημα;

Μόλις το εμφύσημα ή η ΧΑΠ βλάψουν τους πνεύμονές σας, δεν μπορείτε να αναστρέψετε τη βλάβη. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να προσφέρουν διάφορες θεραπείες για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να επιβραδύνετε την εξέλιξη.

Θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνει:

 • αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών

 • βιταμίνες και συμπληρώματα εάν έχετε ελλείψεις
 • συμβουλευτική, εκπαίδευση και ομαδική υποστήριξη
 • φάρμακα όπως αντιβιοτικά και στεροειδή
 • εμβόλια για την πρόληψη λοιμώξεων
 • βρογχοδιασταλτικά για να χαλαρώσουν οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς σας
 • οξυγονοθεραπεία
 • χειρουργική επέμβαση ή μεταμόσχευση πνεύμονα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις

Υποστήριξη για διακοπή του καπνίσματος

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών διαθέτει έναν ιστότοπο αφιερωμένο στο να βοηθά τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Ο ιστότοπος προσφέρει άρθρα σχετικά με το πώς να σταματήσετε, να διαχειριστείτε τις λιγούρες, να αποτρέψετε την αύξηση βάρους και να βρείτε υποστήριξη. Περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένες συμβουλές και υποστήριξη για βετεράνους, άτομα άνω των 60 ετών, γυναίκες, έφηβους και ισπανόφωνους.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο στο Smokefree.gov. Ο ιστότοπος προσφέρει επίσης μια επιλογή ζωντανής συνομιλίας με συμβούλους εγκατάλειψης, συνδέσμους προς εφαρμογές εγκατάλειψης και ένα προσαρμόσιμο πρόγραμμα διακοπής.

Για επιπλέον βοήθεια, διαβάστε 15 συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος που υποβλήθηκαν από αναγνώστες του Healthline.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με το εμφύσημα και το κάπνισμα.

Μπορείτε να σταματήσετε την εξέλιξη του εμφυσήματος;

Το εμφύσημα είναι χρόνιο (μακράς διαρκείας) και προοδευτικό. Η διακοπή του καπνίσματος δεν θα το θεραπεύσει ούτε θα το εμποδίσει να εξελιχθεί.

Ωστόσο, οι γιατροί έχουν πολλές θεραπείες διαθέσιμες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας και την επιβράδυνση της εξέλιξης. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το επιβραδύνετε.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται το εμφύσημα;

Το εμφύσημα μπορεί να πάρει χρόνια για να αναπτυχθεί. Μόλις συμβεί, μπορεί επίσης να χρειαστούν χρόνια για να εξελιχθεί από ήπια σε πολύ σοβαρή. Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα παίζουν ρόλο στο πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό.

Πόσο καιρό μετά τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνεται το εμφύσημα;

Σύμφωνα με την American Lung Association, η λειτουργία των πνευμόνων σας θα αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε 2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται μέσα σε 1-9 μήνες.

Το εμφύσημα είναι μια χρόνια, προοδευτική πνευμονοπάθεια. Εάν καπνίζετε, το κόψιμο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Το εμφύσημά σας θα συνεχίσει να εξελίσσεται αφού το κόψετε, αλλά θα εξελιχθεί πιο αργά. Θα απαλύνετε επίσης τα συμπτώματά σας και θα μειώσετε την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και άλλων επιπλοκών. Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν γιατρό σε άλλες θεραπείες για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να βελτιώσετε την προοπτική σας.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss