Η σεμαγλουτίδη επηρεάζει τον θυρεοειδή σας και προκαλεί καρκίνο;

Η έρευνα δεν είναι σαφής σχετικά με το εάν η σεμαγλουτίδη προκαλεί όγκους του θυρεοειδούς. Αλλά τα άτομα με ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη χρήση αυτού του φαρμάκου για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους.

Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές του πεπτιδίου 1 (GLP-1) που μοιάζει με γλυκαγόνο. Οι εμπορικές ονομασίες της σεμαγλουτίδης περιλαμβάνουν Ozempic, Rybelsus και Wegovy. Ίσως είστε ένας από τους αυξανόμενους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα.

Οποιοδήποτε φάρμακο εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους. Υπήρξαν κάποιες έρευνες που υποδηλώνουν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της υγείας του θυρεοειδούς και της σεμαγλουτίδης.

Έχει κάποιος καρκίνο του θυρεοειδούς από τη σεμαγλουτίδη;

Πολλοί παράγοντες αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει καρκίνο. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν κάτι πραγματικά προκαλεί καρκίνο. Σε μελέτες σε ζώα, η σεμαγλουτίδη αποδείχθηκε ότι προκαλεί όγκους του θυρεοειδούς.

Το ίδιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε στους ανθρώπους, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα η σεμαγλουτίδη να αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο. Το προφίλ ασφάλειας για τη σεμαγλουτίδη συνιστά ότι όποιος έχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ορισμένων μορφών καρκίνου του θυρεοειδούς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί σεμαγλουτίδη.

Μια μελέτη του 2022 συνέκρινε άτομα στη Γαλλία που έπαιρναν και δεν έπαιρναν σεμαγλουτίδη και βρήκε υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς σε άτομα που χρησιμοποίησαν σεμαγλουτίδη, ειδικά μετά από 1 έως 3 χρόνια χρήσης.

ΕΝΑ Ερευνητική ανασκόπηση 2023 στόχευε στην περαιτέρω διερεύνηση των δεσμών μεταξύ της σεμαγλουτίδης και όλων των τύπων καρκίνου. Αλλά δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της σεμαγλουτίδης και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης για την Εκτίμηση Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) τον Οκτώβριο του 2023 εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των αγωνιστών GLP-1 και του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Μπορείτε να πάρετε το Ozempic όταν έχετε καρκίνο;

Εάν έχετε διάγνωση καρκίνου, εσείς και ο επαγγελματίας υγείας σας θα συζητήσετε τα επόμενα βήματα όσον αφορά τα φάρμακα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή. Κάποια μπορεί να διακοπούν.

Οι γνωστές παρενέργειες της σεμαγλουτίδης περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και πρώιμο κορεσμό. Πολλά άτομα με καρκίνο θα βιώσουν επίσης παρόμοια αποτελέσματα από τον καρκίνο και τη θεραπεία του. Μπορεί να μην έχει νόημα να παραμείνετε σε αυτό το φάρμακο εάν επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.

Ενας μικρή μελέτη από το 2023 πρότεινε ότι η σεμαγλουτίδη αύξησε τη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων στο σώμα. Αυτά τα κύτταρα μπορεί να εμπλέκονται στην πρόληψη του καρκίνου εντοπίζοντας και καταστρέφοντας μη φυσιολογικά καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα να μάθετε και να κατανοήσετε για τον καρκίνο και τις θεραπείες του. Σε αυτό το σημείο, η σεμαγλουτίδη δεν αποτελεί τυπικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου.

Πώς επηρεάζει το Ozempic ή άλλα φάρμακα σεμαγλουτίδης τον θυρεοειδή σας;

Σε μελέτες σε τρωκτικά, η σεμαγλουτίδη προκάλεσε όγκους του θυρεοειδούς. Μελέτες σε ανθρώπους δεν έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα. Οι πληροφορίες ασφαλείας για τη σεμαγλουτίδη συνιστούν ότι τα άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ορισμένων όγκων του θυρεοειδούς δεν πρέπει να λαμβάνουν σεμαγλουτίδη.

ΕΝΑ ανασκόπηση έρευνας από το 2022 εξέτασε τη χρήση σεμαγλουτίδης και οποιαδήποτε σχέση με τον καρκίνο του θυρεοειδούς και άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς.

Οι άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ήταν:

 • υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής)
 • υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής)
 • θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή στον θυρεοειδή)
 • μάζα θυρεοειδούς (μη καρκινικές αναπτύξεις)
 • βρογχοκήλη (πρησμένος θυρεοειδής)

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση σεμαγλουτίδης δεν αύξανε τον κίνδυνο οποιασδήποτε από αυτές τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

Άλλες παρενέργειες σεμαγλουτίδης

Πέρα από τις ανησυχίες για την υγεία του θυρεοειδούς, η σεμαγλουτίδη έχει αρκετές παρενέργειες. Περιλαμβάνουν:

 • ναυτία και έμετος
 • διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • πρώιμα αισθήματα πληρότητας
 • πιο αργή πέψη
 • αυξημένο ρέψιμο
 • υποσιτισμός λόγω πολύ χαμηλής πρόσληψης τροφής
 • αντιδράσεις στα σημεία της ένεσης
 • ένα αυξημένος κίνδυνος των χολόλιθων

Οι σπουδές είναι αντιφατικός σχετικά με τη σχέση μεταξύ της σεμαγλουτίδης και της παγκρεατίτιδας ή του καρκίνου του παγκρέατος. Σε αυτό το σημείο, η σεμαγλουτίδη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά μακροπρόθεσμες μελέτες θα ήταν χρήσιμες.

Ποιος δεν πρέπει να παίρνει σεμαγλουτίδη όπως το Ozempic, το Rybelsus;

Το αν θα ξεκινήσετε ή θα παραμείνετε σε ένα φάρμακο είναι μια σημαντική απόφαση. Είναι έξυπνο να συζητάτε τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις με τον επαγγελματία υγείας σας.

Η σεμαγλουτίδη προκάλεσε όγκους του θυρεοειδούς σε τρωκτικά κατά τη διάρκεια ερευνητικών δοκιμών. Οποιοσδήποτε με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελικού καρκινώματος του θυρεοειδούς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το φάρμακο. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πολύ σπάνιο.

Πολλοί άνθρωποι πέρασαν μια δύσκολη στιγμή με τις παρενέργειες της σεμαγλουτίδης. Εάν επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας. Το φάρμακο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς.

Τι συμβαίνει εάν πάθετε καρκίνο μετά τη λήψη του Ozempic;

Εάν αναπτύξετε καρκίνο ενώ παίρνετε το Ozempic ή αφού σταματήσετε το Ozempic, εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε τα επόμενα βήματά σας. Εάν εξακολουθείτε να παίρνετε Ozempic, μπορείτε να συζητήσετε εάν έχει νόημα να παραμείνετε στο Ozempic ή εάν θα σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διατηρεί μια βάση δεδομένων με ανεπιθύμητες ενέργειες για την παρακολούθηση των πιθανών κινδύνων από τα φάρμακα. Αυτό είναι γνωστό ως το Σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων FDA (FAERS). Ανάλογα με την περίπτωσή σας, εσείς και ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί να αποφασίσετε να υποβάλετε αναφορά.

Ποσοστό επιβίωσης και προοπτικές

Ο τύπος καρκίνου που παρατηρήθηκε σε μελέτες σε ζώα με σεμαγλουτίδη είναι το μυελικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Είναι αρκετά σπάνιο. Μόνο για 1.000 άτομα λαμβάνουν διάγνωση αυτής της μορφής καρκίνου κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεδομένου ότι είναι σπάνιο, είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβή δεδομένα επιβίωσης. Η επιβίωση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του όγκου και από το εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Τα σημάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας. Μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αλλαγές στη φωνή σας εάν ο όγκος πιέζει τις φωνητικές σας χορδές. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη φωνή ή στην αναπνοή σας, είναι έξυπνο να επικοινωνήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας.

Τα ποσοστά χρήσης σεμαγλουτίδης έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Όπως με κάθε φάρμακο, υπάρχουν πάντα πιθανοί κίνδυνοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεμαγλουτίδη προκάλεσε καρκίνο του θυρεοειδούς σε τρωκτικά. Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε ανθρώπινες μελέτες.

Εάν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελικού καρκινώματος του θυρεοειδούς, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σεμαγλουτίδη. Οι συχνές παρενέργειες της σεμαγλουτίδης περιλαμβάνουν ναυτία, πρώιμη πληρότητα, έμετο και διάρροια.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τη σεμαγλουτίδη με τον επαγγελματία υγείας σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για εσάς.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss