Ένας ειδικός εξηγεί γιατί οι μαύροι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Ρωτήστε τον ειδικό

Ο Δρ Shaal Patel, πιστοποιημένος ιατρός στην αιματολογία, την ογκολογία και την εσωτερική ιατρική, μίλησε με την Healthline σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει τους μαύρους άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού διάγνωσης, της επιβίωσης, του ρόλου της γενετικής και των κατευθυντήριων γραμμών προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του προστάτη στους μαύρους άνδρες;

Ένας στους 6 μαύρους άνδρες θα έχει καρκίνο του προστάτη στη ζωή του σε σύγκριση με 1 στους 8 άνδρες συνολικά.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, με 14,1% των νέων περιπτώσεων καρκίνου ετησίως. Μεταξύ όλων των ανδρών, ο καρκίνος του προστάτη ευθύνεται για το 6,8% των θανάτων από καρκίνο ετησίως. Αυτό καθιστά τον καρκίνο του προστάτη την πέμπτη μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο στους άνδρες.

Ο καρκίνος του προστάτη ευθύνεται για 37% όλων των διαγνώσεων καρκίνου στους μαύρους άνδρες. Λογίζει επίσης 17% θνησιμότητας από καρκίνο, η οποία είναι η δεύτερη υψηλότερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το 2020, υπήρχαν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2022, οι Αφροαμερικανοί άνδρες έχουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στον κόσμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μαύροι άνδρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης και θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη από οποιαδήποτε άλλη εθνική ομάδα. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά επίπτωσης και θνησιμότητας του καρκίνου του προστάτη στους μαύρους άνδρες είναι υπερδιπλάσια (60%) από τα ποσοστά στους λευκούς Αμερικανούς και 3 έως 4 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά μεταξύ των Ασιατοαμερικανών.

Γιατί οι μαύροι άνδρες παθαίνουν καρκίνο του προστάτη σε υψηλότερο ποσοστό;

Οι Αφροαμερικανοί άνδρες αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη σε νεαρότερη ηλικία και έχουν πιο ενεργές ή επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τους λευκούς ομολόγους τους. Κατά μέσο όρο, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε έναν Αφροαμερικανό άνδρα εμφανίστηκε 3 χρόνια νωρίτερα από ό,τι σε λευκούς άνδρες παρόμοιας ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια εξήγηση για αυτό είναι ότι οι μαύροι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από τον καρκίνο του προστάτη τους νωρίτερα (για παράδειγμα, συμπτώματα μεγέθυνσης προστάτη) σε σύγκριση με άλλες φυλετικές ομάδες.

Μια άλλη εξήγηση δείχνει ότι οι Αφροαμερικανοί άνδρες βίωσαν την εφηβεία νωρίτερα από τους λευκούς ομολόγους τους. Αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου επειδή ο καρκίνος του προστάτη τροφοδοτείται από την τεστοστερόνη. Όταν τα αρσενικά περνούν από την εφηβεία, υπάρχει μια αύξηση της τεστοστερόνης. Εάν ένας άνδρας βίωσε την εφηβεία νωρίτερα στη ζωή του, έχει εκτεθεί στην τεστοστερόνη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάποιον που ξεκίνησε την εφηβεία αργότερα.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για τους μαύρους άνδρες με καρκίνο του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτου από όλους τους καρκίνους μεταξύ των μαύρων ανδρών. Αντιπροσωπεύει περίπου 17% των θανάτων από καρκίνο στους μαύρους άνδρες. Ωστόσο, η διαφορά στα ποσοστά επιβίωσης ανά στάδιο για τους μαύρους άνδρες έναντι των λευκών ανδρών που έχουν καρκίνο του προστάτηδεν είναι τόσο μεγάλο όσο σε άλλους τύπους καρκίνου.

Τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του προστάτη σε διάφορα στάδια είναι τα εξής:

  • Τοπικά και περιφερειακά: περίπου 99% τόσο για μαύρους όσο και για λευκούς άνδρες.
  • Προχωρημένη νόσος: Περίπου το 30% στους μαύρους και λευκούς άνδρες.

Παίζουν ρόλο η γενετική στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

Ναι, αλλά όχι όλες τις φορές. Κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων (αυτές με τις οποίες γεννιέστε) μπορούν να βρεθούν σε έως και 10% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Η οικογενειακή σύνδεση στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη υπάρχει, αλλά δεν είναι πάντα ισχυρή.

Ωστόσο, ένας άνδρας που έχει πατέρα ή αδελφό με καρκίνο του προστάτη είναι περισσότερες από δύο φορές ως πιθανό να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες με αδελφό σε αντίθεση με έναν πατέρα που είχε καρκίνο του προστάτη.

Ο μεγαλύτερος αριθμός συγγενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο συγγενής σας με καρκίνο του προστάτη διαγνώστηκε όταν ήταν νέος.

Γιατί οι μαύροι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη;

Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη είναι 2,3 φορές υψηλότερο στους Αφροαμερικανούς άνδρες σε σύγκριση με τους λευκούς άνδρες. Παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν το υψηλότερο ποσοστό θανάτου από καρκίνο του προστάτη στους Αφροαμερικανούς άνδρες σε σύγκριση με τις άλλες φυλετικές ομάδες περιλαμβάνουν:

  • χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση
    • έλλειψη ποιοτικής διαθέσιμης ιατρικής περίθαλψης (έλλειψη πρώιμων προληπτικών εξετάσεων ή καθυστερημένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη όταν γίνεται διάγνωση)
    • έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου
    • τρόπος ζωής (κακή διατροφή, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης κ.λπ.)
  • γενετική συμπεριφορά (επιθετικότητα) του καρκίνου

Πρέπει οι μαύροι άνδρες να ελέγχονται για καρκίνο του προστάτη πιο συχνά (ή νωρίτερα);

Γενικά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη είναι αμφιλεγόμενος και αποτελεί απόφαση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού.

Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία συνιστά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη για τους μαύρους άνδρες ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος είναι νωρίτερος από άλλες φυλετικές ομάδες. Άλλες οργανώσεις για τον καρκίνο συνιστούν η συζήτηση σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο να ξεκινά γύρω στα 45. Αυτή είναι νωρίτερα από την ηλικία των 50 ετών, που είναι η συνιστώμενη ηλικία για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα χωρίς παράγοντες κινδύνου.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για συχνούς προληπτικούς ελέγχους απλώς και μόνο επειδή ένας ασθενής είναι μαύρος.


Ο Δρ Sheel Patel είναι πιστοποιημένος ιατρός ABMS στην αιματολογία, την ογκολογία και την εσωτερική ιατρική. Ο Δρ. Patel είναι ασκούμενος ιατρός στο ιατρικό κέντρο Orlando VA στη Φλόριντα. Ειδικεύεται στην ογκολογία του ουρογεννητικού συστήματος.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss