Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υπαρξιακή ΙΨΔ

Εάν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις της πραγματικότητας ή της ζωής μετά τον θάνατο σας αποσπούν την προσοχή από την καθημερινή ζωή σε τακτική βάση, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα της υπαρξιακής ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Μια φωτογραφία με γράμματα μέσα στο νερό που συλλαβίζουν το υπαρξιακό ερώτημα: «Ποιος είμαι;».
marcoventuriniautieri/Getty Images

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας κατά την οποία κάποιος βιώνει παρεμβατικές και ανεπιθύμητες εμμονές και εμπλέκεται σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Η ΙΨΔ μπορεί να φαίνεται διαφορετική από άτομο σε άτομο, αλλά οι εμμονές τείνουν να ακολουθούν συγκεκριμένα θέματα. Η υπαρξιακή ΙΨΔ είναι ένας υποτύπος ΙΨΔ που χαρακτηρίζεται από εμμονές που αφορούν υπαρξιακά και φιλοσοφικά θέματα, όπως η φύση της ύπαρξης, η ζωή, ο θάνατος και άλλα σχετικά θέματα.

Παρακάτω, θα εξερευνήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υπαρξιακή ΙΨΔ, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των αιτιών, της θεραπείας και της εμφάνισης της ανάρρωσης.

Πώς είναι η υπαρξιακή ΙΨΔ;

Όταν κάποιος έχει ΙΨΔ, συμπεριλαμβανομένης της υπαρξιακής ΙΨΔ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμμονές και καταναγκασμούς.

Οι εμμονές είναι ενοχλητικές, επαναλαμβανόμενες και ανεπιθύμητες σκέψεις, ορμές, εικόνες ή αισθήσεις που προκαλούν δυσφορία, άγχος και φόβο. Μερικές από τις κοινές εμμονές στην υπαρξιακή ΙΨΔ περιλαμβάνουν:

 • το νόημα της ζωής
 • ο σκοπός της ύπαρξης
 • τι συμβαίνει μετά τον θάνατο
 • τη φύση της πραγματικότητας
 • τη φύση του σύμπαντος

Ένα κοινό θέμα των υπαρξιακών εμμονών της ΙΨΔ είναι ότι δεν υπάρχουν αληθινές απαντήσεις σε αυτούς τους τύπους σκέψεων και ερωτήσεων, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό.

Επειδή αυτές οι εμμονές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό άγχος, τα άτομα με υπαρξιακή ΙΨΔ επιδίδονται σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές για να μειώσουν αυτά τα άβολα συναισθήματα. Μερικοί καταναγκασμοί που μπορεί να κάνουν τα άτομα με υπαρξιακή ΙΨΔ περιλαμβάνουν:

 • αναζητώντας τη διαβεβαίωση ότι τα πράγματα ή οι άνθρωποι είναι αληθινά
 • μηρυκάζοντας συνεχώς (περνώντας στο μυαλό σας) για το νόημα της ύπαρξης
 • ρωτώντας τους άλλους τι πιστεύουν για τη ζωή και το θάνατο
 • ερευνώντας την υπαρξιακή ή φιλοσοφική λογοτεχνία
 • επανεξέταση γεγονότων για να προσδιορίσει αν ήταν αληθινά ή όχι
 • αποφεύγοντας τα μέσα ενημέρωσης ή τις συζητήσεις για τη ζωή, τον θάνατο και την πραγματικότητα

Για τα άτομα με ΙΨΔ, αυτοί οι καταναγκασμοί μπορεί να γίνουν αρκετά σοβαροί ώστε να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, που μπορεί να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη λειτουργία.

Είναι επίσης σύνηθες για τα άτομα με υπαρξιακή ΙΨΔ να βιώνουν αποπραγματοποίηση και αποπροσωποποίηση. Η αποπραγματοποίηση μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται αποσυνδεδεμένος από τον κόσμο γύρω του, ενώ η αποπροσωποποίηση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αποκομμένοι από τον εαυτό τους.

Τι πυροδοτεί την υπαρξιακή ΙΨΔ;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ΙΨΔ θα επηρεάσει περίπου 2,3% ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί κάποιον να αναπτύξει ΙΨΔ, αλλά αρκετοί παράγοντες φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και των αλλαγών στον εγκέφαλο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα αγχωτικά και τραυματικά γεγονότα της ζωής μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΙΨΔ για μερικούς ανθρώπους. Κάποια από τα γεγονότα ζωής που μπορεί να πυροδοτήσουν την υπαρξιακή ΙΨΔ περιλαμβάνουν:

 • ασθένεια ή νοσηλεία
 • ασθένεια ή θάνατος αγαπημένου προσώπου
 • μια νέα σχέση
 • αρραβώνας ή γάμου
 • χωρισμό ή διαζύγιο
 • εγκυμοσύνη ή γέννα
 • απώλεια μιας εγκυμοσύνης
 • έναρξη ή απώλεια εργασίας
 • προβλήματα στη δουλειά ή στο σχολείο
 • οικογενειακές δυσκολίες στο σπίτι
 • επίθεση, κατάχρηση ή παραμέληση

Πώς είναι η ανάρρωση και η θεραπεία για την υπαρξιακή ΙΨΔ;

Οι αποδεδειγμένες θεραπευτικές επιλογές για την υπαρξιακή ΙΨΔ περιλαμβάνουν θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Είτε κάποιος έχει υπαρξιακή ΙΨΔ είτε άλλο υποτύπο, όπως η ΙΨΔ μόλυνσης, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι γενικά οι ίδιες.

Θεραπεία

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΙΨΔ να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Η CBT διδάσκει στους ανθρώπους πώς να αναγνωρίζουν και να αλλάζουν τις μη χρήσιμες σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που τροφοδοτούν τα συμπτώματα.

Μια μορφή CBT συγκεκριμένα, που ονομάζεται πρόληψη έκθεσης και απόκρισης (ERP), είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας για την ΙΨΔ. Στην πραγματικότητα, έρευνα του 2012 έχει δείξει ότι το ERP είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της ΙΨΔ παρά μόνο η φαρμακευτική αγωγή.

Με το ERP, σιγά-σιγά και σταδιακά αντιμετωπίζετε τα ερεθίσματα και τις εμμονές που προκαλούν. Εάν έχετε υπαρξιακή ΙΨΔ, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η συζήτηση για το θάνατο, η ανάγνωση φιλοσοφικής λογοτεχνίας ή το να λέτε πράγματα όπως «δεν είμαι αληθινός».

Καθώς το άγχος και η ταλαιπωρία σας αυξάνονται, μαθαίνετε επίσης δεξιότητες αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την εμπλοκή σε καταναγκασμούς. Με την πάροδο του χρόνου, όσο περισσότερο εξασκείτε να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας χωρίς να χρησιμοποιείτε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές για να αντεπεξέλθετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πέσετε στον κύκλο της ΙΨΔ.

φαρμακευτική αγωγή

Μερικά άτομα με ΙΨΔ επωφελούνται επίσης από φάρμακα παράλληλα με τη θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΙΨΔ περιλαμβάνουν:

 • σιταλοπράμη (Celexa)

 • κλομιπραμίνη (Anafranil)

 • εσιταλοπράμη (Lexapro)

 • φλουοξετίνη (Prozac)

 • φλουβοξαμίνη (Luvox)

 • παροξετίνη (Paxil, Pexeva)

 • σερτραλίνη (Zoloft)

Όλα τα παραπάνω φάρμακα ― με εξαίρεση την κλομιπραμίνη ― είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Οι SSRI λειτουργούν αλλάζοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι παίζει ρόλο σε καταστάσεις όπως η ΙΨΔ.

Η κλομιπραμίνη, ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό, είναι επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΙΨΔ. Αλλά τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι γνωστά για τον αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών, όπως ξηροστομία, θολή όραση και υπνηλία, μεταξύ άλλων.

Αλλες επιλογές

Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετές άλλες προσεγγίσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ, ειδικά σε άτομα με σοβαρή ΙΨΔ. Για παράδειγμα, η διακρανιακή μαγνητική διέγερση και η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση είναι δύο διαδικασίες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ.

Η υπαρξιακή ΙΨΔ εξαφανίζεται ποτέ;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ΙΨΔ, η έρευνα έχει δείξει ότι η θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των συμπτωμάτων της ΙΨΔ και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους πάσχουν από την πάθηση.

Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διδάξετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα ερεθίσματα όταν τα συναντάτε στον κόσμο. Και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση του άγχους και άλλων συμπτωμάτων ψυχικής υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ΙΨΔ.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Η υπαρξιακή ΙΨΔ είναι ένας υποτύπος ΙΨΔ που προκαλεί σε κάποιον εμμονές που σχετίζονται με φιλοσοφικές και υπαρξιακές έννοιες, ερωτήσεις και φόβους. Είναι σύνηθες για τα άτομα με υπαρξιακή ΙΨΔ να σκέφτονται τη ζωή, τον θάνατο, την πραγματικότητα και το σύμπαν και να εμπλέκονται σε καταναγκασμούς όπως ο διανοητικός έλεγχος, ο μηρυκασμός και η αναζήτηση σιγουριάς.

Εάν έχετε βρει τον εαυτό σας να σκέφτεται υπαρξιακά θέματα σε σημείο που δυσκολεύει τη λειτουργία του, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Εάν έχετε υπαρξιακή ΙΨΔ, η σωστή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss