Το ρετινοβλάστωμα προκαλεί τύφλωση;

Χωρίς θεραπεία, το ρετινοβλάστωμα – ένας σπάνιος καρκίνος των ματιών που ξεκινά στον αμφιβληστροειδή – μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Μπορεί να χρειαστεί χημειοθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του αμφιβληστροειδοβλαστώματος.

Σχετικά με 8.000 παιδιά αναπτύσσουν ρετινοβλάστωμα κάθε χρόνο. Αυτός ο σπάνιος καρκίνος των ματιών ξεκινά στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται κοντά στο οπτικό νεύρο και είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μεταδίδονται στον εγκέφαλο και δημιουργούν τις εικόνες που βλέπετε.

Το ρετινοβλάστωμα εμφανίζεται συχνότερα σε πολύ μικρά παιδιά. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια κόρη που είναι λευκή όταν πέφτει φως πάνω της, σταυρωμένα μάτια και μειωμένη όραση.

Το ρετινοβλάστωμα μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, ακόμη και θάνατο χωρίς θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση.

Πώς προκαλεί το ρετινοβλάστωμα τύφλωση;

Εάν το ρετινοβλάστωμα δεν ανιχνευτεί και δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αναπτυχθεί όγκος και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τελικά, το μέγεθος και η θέση του όγκου μπορεί να αποτρέψει την κανονική λειτουργία των ματιών και να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Καθώς τα καρκινικά κύτταρα μεγαλώνουν, μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος έξω από το μάτι, όπως στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όραση.

Ορισμένες θεραπείες για το ρετινοβλάστωμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τύφλωση. Για παράδειγμα, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να οδηγήσει σε ουλώδη ιστό ή βλάβη στο εσωτερικό του βολβού του ματιού, οδηγώντας σε απώλεια όρασης.

Εάν το αμφιβληστροειδοβλάστωμα εξαπλωθεί, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο βολβός του ματιού σε μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται επέμβαση εκπυρήνωσης. Εάν αυτή η θεραπεία χρειαστεί και στα δύο μάτια, θα οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας την επίδραση που μπορεί να έχουν διάφορες θεραπείες στη μελλοντική όρασή σας ή του παιδιού σας και να το συμπεριλάβετε σε οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του ρετινοβλαστώματος;

Συμπτώματα ρετινοβλαστώματος μπορεί να περιλαμβάνει:

  • μια κόρη που είναι λευκή όταν το φως πέφτει στο μάτι
  • σταυρωμένα μάτια ή ένα μάτι που παρασύρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση
  • πόνος, οίδημα ή ερυθρότητα στην περιοχή των ματιών
  • υγρά μάτια
  • μειωμένη όραση

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ένα παιδί με ρετινοβλάστωμα φέρνει αντικείμενα πιο κοντά στο πρόσωπό του για να τα δει. Μπορεί επίσης να σκοντάφτουν πιο συχνά ή να προσκρούουν σε πράγματα καθώς προσπαθούν να πλοηγηθούν.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό του παιδιού σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Αυτό θα τους επιτρέψει να αποκλείσουν το ρετινοβλάστωμα καθώς και άλλες σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με την όραση.

Τι προκαλεί το ρετινοβλάστωμα;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, το ρετινοβλάστωμα είναι τυπικά λόγω μεταλλάξεις στο γονίδιο RB1. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να κληρονομηθούν ή να συμβούν αυθόρμητα.

Κάθε άτομο έχει δύο αντίγραφα του γονιδίου RB1 — ένα από κάθε γονέα. Για να εμφανιστεί ρετινοβλάστωμα, και τα δύο αντίγραφα σε ένα μόνο κύτταρο του αμφιβληστροειδούς πρέπει να υποστούν μετάλλαξη.

Λιγότερο από το 3% των περιπτώσεων συμβαίνουν χωρίς μετάλλαξη στο γονίδιο RB1. Αυτές οι περιπτώσεις τείνουν να εμφανίζονται πριν το παιδί φτάσει τους 6 μήνες.

Μια μελέτη του 2021 υποδηλώνει ότι το ρετινοβλάστωμα ευθύνεται λιγότερο από 2% των διαγνωσμένων παιδικών καρκίνων. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, λιγότερο από το 5% των παιδιών αναμένεται να πεθάνουν ως αποτέλεσμα ρητινοβλάστωμα. Στις αφρικανικές χώρες, ωστόσο, έως και το 70% των παιδιών μπορεί να μην λάβουν έγκαιρα διάγνωση για να επιβιώσουν.

Η πιθανότητα εμφάνισης ρετινοβλαστώματος είναι ίση για όλα τα φύλα. Ούτε η εθνικότητα φαίνεται να επηρεάζει τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα παιδί ρητινοβλάστωμα. Μόνο το 10% των παιδιών με ρετινοβλάστωμα έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Το ρετινοβλάστωμα είναι πιο κοινό σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα συμπτώματα της πάθησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας και να αναζητάτε άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε κάποια.

Μια μελέτη του 2019 ανέφερε νομική τύφλωση σε Το 19% των παιδιών μελετήθηκε με αμφοτερόπλευρο αμφιβληστροειδοβλάστωμα. Βλάβη όρασης βρέθηκε στο 38%.

Είναι ιάσιμο το ρετινοβλάστωμα;

Δεν υπάρχουν θεραπείες για την πρόληψη του ρετινοβλαστώματος, αλλά αυτό μπορεί να είναι ιάσιμο όταν ο γιατρός το διαγνώσει έγκαιρα. Το ακριβές σχέδιο θεραπείας που προτείνουν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του όγκου και από το αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Η θεραπεία για το ρετινοβλάστωμα μπορεί να περιλαμβάνει:

  • χημειοθεραπεία
  • κρυοθεραπεία
  • θεραπεία με λέιζερ
  • ακτινοθεραπεία
  • χειρουργική επέμβαση

Η κατώτατη γραμμή

Το ρετινοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου των ματιών που ξεκινά στον αμφιβληστροειδή, είναι πιο συχνό σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Ακόμη και προτού το παιδί σας μπορέσει να μιλήσει, είναι σημαντικό να προσέχετε για συμπτώματα αυτής της πάθησης – όπως σταυρωμένα μάτια – επειδή η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών ή τύφλωσης. Χωρίς θεραπεία, είναι πιθανό το ρετινοβλάστωμα να οδηγήσει σε τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.

Η θεραπεία για το ρετινοβλάστωμα μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση. Ένας γιατρός θα σας συμβουλέψει για το καλύτερο σχέδιο θεραπείας με βάση το μέγεθος του όγκου και το εάν έχει εξαπλωθεί.

Μάθετε περισσότερα

Πώς διαγιγνώσκεται το Διάχυτο Μεγάλο Β-κυτταρικό λέμφωμα (DLBCL); Συν τα επόμενα βήματα

Η διάγνωση του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων Β-κυττάρων συνήθως περιλαμβάνει πολλές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος και απεικόνισης, μαζί με μια...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss