Τι συμβαίνει εάν χρειάζεστε ένα σωλήνα σίτισης για τον καρκίνο του λαιμού;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα σωλήνα σίτισης εάν έχετε καρκίνο του λαιμού και δεν μπορείτε να καταναλώσετε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Το χρονικό διάστημα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους ακριβείς λόγους για τον σωλήνα τροφοδοσίας.

Κάθε χρόνο, πάνω από 200.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες με καρκίνο λαμβάνουν βασική διατροφή και φάρμακα μέσω ενός σωλήνα σίτισης. Για τα άτομα με καρκίνο του λαιμού, αυτοί οι σωλήνες σίτισης μπορεί να είναι σωτήριοι όταν το στόμα και ο οισοφάγος τους είναι πολύ τραυματισμένοι ή επώδυνοι για να καταναλώσουν τροφή.

Τα σωληνάρια σίτισης δεν είναι χωρίς πιθανούς κινδύνους, όπως λοιμώξεις, και αυτοί οι κίνδυνοι θα πρέπει να σταθμιστούν με τα οφέλη με το γιατρό σας πριν πάρετε ένα σωλήνα σίτισης.

Ανάλογα με τον ακριβή λόγο για έναν σωλήνα τροφοδοσίας, ο χρόνος τοποθέτησής του μπορεί να ποικίλλει. Εκτός από τις παρακάτω πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τους σωλήνες τροφοδοσίας εδώ.

Χρειάζεστε σωλήνα σίτισης με καρκίνο του λαιμού;

Ένας σωλήνας σίτισης χρησιμοποιείται συνήθως όταν ένας ασθενής με καρκίνο δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει επαρκή θρεπτικά συστατικά και θερμίδες μέσω του στόματός του.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε ένα σωλήνα τροφοδοσίας περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

 • οι όγκοι φράζουν το λαιμό σας.
 • η κατάποση είναι δύσκολη και δεν μπορείτε να καταναλώσετε επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.
 • Οι ιστοί σας χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν μετά από χειρουργική επέμβαση στο λαιμό ή στο στόμα.
 • ακραία ναυτία και απώλεια βάρους εμφανίζονται από τον καρκίνο ή τις θεραπείες.

Η συνολική υγεία σας και η ανταπόκριση του σώματός σας στις θεραπείες για τον καρκίνο θα καθορίσουν εάν είναι απαραίτητος ένας σωλήνας σίτισης όταν έχετε καρκίνο του λαιμού.

Εκτός από την πρόληψη του υποσιτισμού, ένας σωλήνας σίτισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της γενικής σας υγείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις θεραπείες.

Αυτό είναι μόνιμο ή προσωρινό;

Οι σωλήνες τροφοδοσίας τοποθετούνται συχνά ως προσωρινή υποστήριξη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιο μόνιμη βάση.

Douglas Cliff/Getty Images

Ο γιατρός σας θα εξετάσει τη θεραπεία σας και τις γενικές ανάγκες υγείας σας όταν αποφασίσει πότε θα τοποθετήσετε ένα σωλήνα σίτισης και για πόσο χρόνο.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη μακροπρόθεσμη υποστήριξη σίτισης, α μελέτη 2018 διαπίστωσε ότι οι σωλήνες διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας (PEG), όταν εισάγονταν στην κοιλιά, είχαν 68,5% πιθανότητα να διαρκέσουν 5 χρόνια χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση. Και το 95,1% των σωλήνων PEG που μελετήθηκαν εξακολουθούσαν να λειτουργούν μετά από 1 χρόνο.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και οι παρενέργειες των σωλήνων σίτισης;

Σχετιζόμενοι κίνδυνοι με την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας περιλαμβάνουν:

 • ναυτία και έμετος από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την τοποθέτησή του
 • υπερβολική αιμορραγία
 • μόλυνση

Μόλις ένας γιατρός τοποθετήσει ένα σωλήνα σίτισης, υπάρχει μια πιθανότητα να εμφανίσετε:

 • ένας βουλωμένος σωλήνας τροφοδοσίας
 • λοίμωξη ή πόνο στο σημείο εισαγωγής
 • γαστρεντερική δυσφορία (δηλαδή διάρροια, δυσκοιλιότητα ή ναυτία)
 • διαρροή στο σημείο εισαγωγής περιεχομένου από το στομάχι

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής και η ποιότητα ζωής σας με ένα σωλήνα σίτισης;

Οι σωλήνες PEG έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητα ζωής για άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Όμως, ειδικά σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με καρκίνο σε τελικό στάδιο, είναι σημαντικό ζυγίστε τα οφέλη διατροφικής υποστήριξης με πιθανότητα ενόχλησης του ασθενούς.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τοποθέτηση ενός PEG είναι επιτυχής σε περισσότερα από 95% ασθενών με καρκίνο, ακόμη και όταν έχουν κάνει προηγούμενη επέμβαση στην κοιλιά.

Έχουν αναφερθεί διάφορα προσδόκιμα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο μετά την τοποθέτηση σωλήνα σίτισης.

Μια μελέτη του 2013 στην οποία συμμετείχαν 218 ασθενείς βρήκε ένα μέσο ποσοστό επιβίωσης περίπου 10 μήνες και ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών 13%. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που έλαβαν σωλήνα σίτισης έζησαν για περίπου 10 μήνες και μέσα σε 30 ημέρες, περίπου το 13% όσων συμμετείχαν στη μελέτη είχαν πεθάνει.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής σας περιλαμβάνουν:

 • την ηλικία και τη γενική υγεία σας
 • πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στη θεραπεία
 • το στάδιο του καρκίνου όταν λάβατε τη διάγνωση και εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άτομο θα έχει μια μοναδική εμπειρία καρκίνου του λαιμού και σωλήνα σίτισης. Ο γιατρός σας είναι στην καλύτερη θέση να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με το πώς ένα σωληνάριο σίτισης μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητα ζωής σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα σωλήνα σίτισης εάν έχετε πρόβλημα στην κατάποση τροφής ή εάν οι ιστοί του λαιμού σας χρειάζονται μια ευκαιρία να επουλωθούν μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του λαιμού. Ένας σωλήνας σίτισης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με επιπλέον θρεπτικά συστατικά εάν χάνετε πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Όταν συστήνει ένα σωλήνα σίτισης, ο γιατρός σας θα σταθμίσει τους κινδύνους ενός σωλήνα σίτισης με τα πιθανά οφέλη του. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με τη χρήση ενός σωλήνα σίτισης, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που μπορεί να χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss