Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία Τύπου 1

Η νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) τύπου 1 είναι η πιο κοινή και πιο σοβαρή μορφή SMA. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο από 2 χρόνια χωρίς θεραπεία, αλλά οι νέες θεραπείες μπορούν να το παρατείνουν.

Η νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) είναι μια κληρονομική νευρομυϊκή διαταραχή που προκαλεί προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Ανάλογα με τα εμπλεκόμενα γονίδια, οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν διαφορετικούς τύπους SMA, οι οποίοι ποικίλλουν σε βαρύτητα.

Το SMA τύπου 1 (ονομάζεται επίσης νόσος Werdnig-Hoffman) είναι η πιο κοινή και πιο σοβαρή μορφή SMA. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στην πρώιμη βρεφική ηλικία και εξελίσσονται γρήγορα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το SMA. Όμως τα τελευταία χρόνια, η έγκαιρη διάγνωση και οι νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολλών παιδιών με SMA και των οικογενειών τους.

Πόσο συχνή είναι η νωτιαία μυϊκή ατροφία;

Το SMA είναι μια από τις πιο κοινές υπολειπόμενες γενετικές διαταραχές, που εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 10.000 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων. Σχετικά με 1 στα 40 οι άνθρωποι φέρουν ένα αντίγραφο της γενετικής μετάλλαξης που προκαλεί την πάθηση.

Σχετικά με 60% από όλες τις περιπτώσεις SMA είναι τύπου 1.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποια είναι τα συμπτώματα της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας τύπου 1;

Τα παιδιά που γεννιούνται με SMA τύπου 1 μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη γέννηση, αλλά η μυϊκή αδυναμία θα αρχίσει να εμφανίζεται εντός του πρώτοι 6 μήνες της ζωής.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στην κίνηση του κεφαλιού
 • χαμηλός μυϊκός τόνος
 • αδυναμία να κυλήσει ή να καθίσει
 • δυσκολίες με τη σίτιση και την κατάποση
 • ένα στήθος σε σχήμα καμπάνας
 • αργή ανάπτυξη
 • απώλεια προηγούμενων ορόσημων κινητήρα

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν προγεννητικό γενετικό έλεγχο για τη διάγνωση του SMA πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κρατικές εξετάσεις αίματος νεογνού που πραγματοποιούνται λίγο μετά τη γέννηση μπορούν να προσδιορίσουν την πάθηση.

Τι προκαλεί τη νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1;

Το SMA τύπου 1 είναι μια κληρονομική γενετική διαταραχή.

Σχετικά με 1 στα 40 Οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν ένα μόνο μεταλλαγμένο αντίγραφο του γονιδίου του κινητικού νευρώνα επιβίωσης (SMN1). Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν το μεταλλαγμένο γονίδιο στα παιδιά τους.

Όταν δύο άτομα που φέρουν τη μετάλλαξη SMN1 αποκτήσουν παιδί, υπάρχει 1 στις 4 πιθανότητες να έχει το παιδί SMA. Τα παιδιά με SMA τύπου 1 έχουν συνήθως κληρονομήσει δύο μεταλλαγμένα αντίγραφα του γονιδίου SMN1 — ένα από κάθε βιολογικό γονέα. Αυτό το πρότυπο ονομάζεται αυτοσωμική υπολειπόμενη κληρονομικότητα.

Το γονίδιο SMN1 κωδικοποιεί την πρωτεΐνη SMN, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τη λειτουργία του κινητικού νευρώνα. Όταν το γονίδιο SMN1 έχει αυτή τη μετάλλαξη, το σώμα δεν μπορεί να παράγει σωστά την πρωτεΐνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη του κινητικού νευρώνα του νωτιαίου μυελού, που οδηγεί σε προοδευτική απώλεια μυϊκής δύναμης, ελέγχου και λειτουργίας.

Ένα άλλο γονίδιο, το SMN2, παράγει μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης SMN. Δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως ένα μεταλλαγμένο γονίδιο SMN1, αλλά η παρουσία και ο αριθμός των αντιγράφων του γονιδίου SMN2 μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα ενός παιδιού. Τα παιδιά με SMA τύπου 1 έχουν συνήθως τα λιγότερα αντίγραφα SMN2.

Ποια είναι η θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το SMA. Αλλά πολλά υποσχόμενες θεραπείες, όπως οι ακόλουθες, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής για παιδιά με SMA τύπου 1:

 • Το Nusinersen (Spinraza) διεγείρει την παραγωγή της λειτουργικής πρωτεΐνης SMN στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (το κεντρικό νευρικό σύστημα ή ΚΝΣ). Ένας επαγγελματίας υγείας εγχέει αυτό το φάρμακο σε τακτά χρονικά διαστήματα στο υγρό που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό.
 • Το Risdiplam (Evrysdi) είναι ένα από του στόματος φάρμακο που δρα για την αύξηση της λειτουργικής πρωτεΐνης SMN στο ΚΝΣ και στους περιφερικούς ιστούς.
 • Παιδιά κάτω των 2 ετών μπορεί επίσης να ωφεληθούν από μια εφάπαξ ενδοφλέβια (IV) έγχυση μιας θεραπείας γονιδιακής υποκατάστασης που ονομάζεται onasemnogene abeparvovec (Zolgensma).

Αυτές οι θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά με SMA να φτάσουν ή να διατηρήσουν κινητικά ορόσημα όπως το κύλιση, το κάθισμα και τον μεγαλύτερο έλεγχο της κίνησης του κεφαλιού. Μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν και πότε αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι κατάλληλες για το παιδί σας.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με πρόσθετη υποστηρικτική φροντίδα, όπως:

 • μηχανικός αερισμός και αναπνευστική θεραπεία

 • υποστήριξη σίτισης
 • σωματικές και εργοθεραπείας
 • βοηθητικές συσκευές κινητικότητας και επικοινωνίας

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για τα παιδιά με νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1;

Το προσδόκιμο ζωής είναι περιορισμένο στο SMA τύπου 1. Χωρίς αναπνευστική υποστήριξη, τα περισσότερα παιδιά με SMA τύπου 1 είχαν ιστορικά προσδόκιμο ζωής μικρότερο από 2 χρόνια.

Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν πολλά υποσχόμενες θεραπείες που μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποιότητα ζωής όσο και το προσδόκιμο ζωής.

Πόροι για υποστήριξη

Η λήψη μιας διάγνωσης όπως η SMA τύπου 1 μπορεί να είναι συντριπτική, αγχωτική και απομονωτική για τις οικογένειες. Αλλά το SMA είναι μια από τις πιο κοινές αυτοσωμικές υπολειπόμενες ασθένειες και η βοήθεια είναι διαθέσιμη για την οικογένειά σας.

Μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας σχετικά με την κοινοτική υποστήριξη και τους ειδικούς πόρους SMA στην περιοχή σας. Συζητήστε και ερευνήστε το πλησιέστερο πολυειδικό κέντρο ή κλινική SMA.

Μπορεί επίσης να βρείτε χρήσιμους αυτούς τους οργανισμούς και τους πόρους ιστού καθώς μαθαίνετε περισσότερα και συνδέεστε με άλλους στην κοινότητα SMA:

 • Θεραπεία SMA
 • Σύλλογος Μυϊκής Δυστροφίας
 • Ίδρυμα Σπονδυλικής Μυϊκής Ατροφίας
 • Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία Η.Β
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιος κινδυνεύει για νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1;

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό SMA διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό SMA, ειδικά εάν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη. Οι άνθρωποι που φέρουν τη γενετική μετάλλαξη δεν έχουν συμπτώματα, επομένως είναι πιθανό να είστε φορέας και να μην το γνωρίζετε.

SMA τύπου 1 είναι σημαντικά πιο συχνή στους λευκούς παρά στους μαύρους και στους ανθρώπους πολλαπλών εθνοτήτων.

Επειδή το SMA είναι μια αυτοσωμική διαταραχή, επηρεάζει όλα τα φύλα εξίσου.

Πώς διαφέρει η νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 από άλλους τύπους;

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι SMA, με χαμηλότερους αριθμούς να υποδηλώνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Το SMA τύπου 1 είναι τόσο ο πιο συνηθισμένος όσο και ο πιο σοβαρός τύπος. Η προοδευτική αδυναμία ξεκινά από την πρώιμη βρεφική ηλικία. Πολλά μωρά με SMA τύπου 1 δεν θα μπορούν να καθίσουν μόνα τους και τελικά θα χρειαστούν μηχανικό αερισμό. Το προσδόκιμο ζωής είναι περιορισμένο.

Τα άτομα με SMA τύπου 2 συνήθως δεν αναπτύσσουν συμπτώματα μέχρι 6-18 μηνών ηλικίας, αλλά στη συνέχεια εμφανίζουν προοδευτικά σοβαρή αδυναμία και αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με SMA τύπου 2 επιβιώνουν μέχρι τα 20 τους.

Τα συμπτώματα του SMA τύπου 3 ξεκινούν μετά την ηλικία των 18 μηνών αλλά συνήθως ανιχνεύονται στην ηλικία των 3 ετών. Τα περισσότερα παιδιά με SMA τύπου 3 μπορούν να περπατήσουν μόνα τους, αλλά μπορεί τελικά να χρειαστούν βοηθητικές συσκευές όπως περιπατητές ή αναπηρικά καροτσάκια. Η προσβολή των πνευμόνων είναι ασυνήθιστη και το προσδόκιμο ζωής είναι χαρακτηριστικό.

Το SMA τύπου 4 είναι η πιο ήπια μορφή SMA. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι την ενηλικίωση και συνήθως ξεκινούν με ήπια αδυναμία στα πόδια. Το SMA τύπου 4 δεν επηρεάζει συνήθως το προσδόκιμο ζωής.

Το SMA τύπου 1 είναι η πιο κοινή και πιο σοβαρή μορφή SMA, μια κληρονομική νόσος των κινητικών νευρώνων που προκύπτει από μια μετάλλαξη στο γονίδιο SMN1.

Τα παιδιά που γεννιούνται με SMA τύπου 1 θα αναπτύξουν προοδευτική αδυναμία μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Τα μωρά μπορεί να χάσουν ορόσημα που είχαν προηγουμένως φτάσει, όπως την ικανότητα να ελέγχουν την κίνηση του κεφαλιού και να κυλούν. Τελικά, η πάθηση επηρεάζει λειτουργίες όπως η σίτιση και η αναπνοή.

Μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών επαγγελματιών της SMA μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά σας να αντιμετωπίσει την πάθηση. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλά υποσχόμενες νέες θεραπείες. Η έγκαιρη διάγνωση και οι θεραπείες τροποποίησης της νόσου μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, την κινητική λειτουργία και το προσδόκιμο ζωής σε μωρά που γεννιούνται με SMA τύπου 1.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss