Τι περιλαμβάνει η διάγνωση του άσθματος;

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αναπνευστικές εξετάσεις όπως η σπιρομέτρηση για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του άσθματος. Στα μικρότερα παιδιά, η εξέταση των συμπτωμάτων από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή για τη διάγνωση.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει σχεδόν 25 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή περίπου το 8% του πληθυσμού.

Τα άτομα με άσθμα εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες εξάρσεις συριγμού, βήχα και δύσπνοιας. Κάθε χρόνο, αυτό οδηγεί σε εκατομμύρια χαμένες ημέρες στο σχολείο και στην εργασία, καθώς και σε εκατομμύρια επισκέψεις στο ιατρείο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Μόλις λάβετε μια διάγνωση άσθματος, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει στη θεραπεία και τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας. Όμως, παρόλο που το άσθμα είναι πολύ συχνό, η διάγνωση μπορεί να είναι εκπληκτικά προκλητική, ειδικά σε μικρά παιδιά.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς οι γιατροί καταλήγουν σε μια διάγνωση άσθματος.

Συμπτώματα άσθματος

Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:

  • συριγμός
  • σφίξιμο στο στήθος
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • βήχας, ιδιαίτερα βραδινές περιόδους βήχα

Τα συμπτώματα του άσθματος συχνά έρχονται και παρέρχονται. Τα ερεθίσματα περιλαμβάνουν ιούς κρυολογήματος, άσκηση, αλλαγές θερμοκρασίας, αλλεργιογόνα και ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός ή τα αρώματα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε συμπτώματα σχετικών ατοπικών καταστάσεων, όπως έκζεμα ή αλλεργίες.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Σπιρομέτρηση για το άσθμα

Σε μια διαγνωστική σπιρομέτρηση, ένας επαγγελματίας υγείας θα σας ζητήσει να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και να φυσήξετε δυνατά σε ένα μεγάλο σωλήνα. Θα το κάνετε πριν και μετά τη λήψη ενός βρογχοδιασταλτικού όπως η αλβουτερόλη. Στη συνέχεια, ένα μηχάνημα θα μετρήσει τα μοτίβα της αναπνοής και τη λειτουργία των πνευμόνων σας, προσδιορίζοντας εάν έχετε την αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών που παρατηρείται στο άσθμα.

Η σπιρομέτρηση είναι η καλύτερη διαγνωστική εξέταση για το άσθμα. Αργότερα, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να μετρήσουν την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία του άσθματος.

Αλλά η σπιρομέτρηση δεν είναι τέλεια. Απαιτεί συνεργασία, συντονισμό και έντονη αναπνοή. Η ακριβής σπιρομέτρηση συνήθως δεν είναι δυνατή σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας δεν χρησιμοποιούν σπιρομέτρηση για να ελέγξουν για άσθμα σε παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών ή μεγαλύτερα.

Άλλα τεστ αναπνοής για άσθμα

Άλλα πιθανά τεστ αναπνοής για το άσθμα περιλαμβάνουν:

  • Πρόκληση μεθαχολίνης: Σε μια δοκιμασία πρόκλησης μεθαχολίνης, θα εισπνεύσετε ένα άλλο φάρμακο πριν επαναλάβετε τη σπιρομέτρηση.
  • Κλασματικό εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (FeNO): Στη δοκιμή FeNO, θα φυσήξετε για λίγο σε ένα σωλήνα συνδεδεμένο σε ένα μικρό μηχάνημα. Εάν έχετε φλεγμονή ή ερεθισμό των αεραγωγών λόγω άσθματος, θα εκπνεύσετε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου.
  • Μέτρο ροής αιχμής: Η δοκιμή μετρητή ροής αιχμής περιλαμβάνει εμφύσηση σε μια μικρή συσκευή χειρός για να μετακινήσετε μια εναλλαγή. Αυτή η εξέταση είναι πιο χρήσιμη για την παρακολούθηση μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων που έχουν ήδη διάγνωση άσθματος.

Αλλεργικά τεστ για άσθμα

Τα αλλεργικά τεστ δεν μπορούν να διαγνώσουν το άσθμα. Αλλά μπορούν να εντοπίσουν αλλεργίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματός σας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αλλεργίες προκαλούν άσθμα έως και 80% των παιδιών και πάνω από το 50% των ενηλίκων. Εάν οι αλλεργίες επιδεινώνουν το άσθμα σας, η θεραπεία τους μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε το άσθμά σας υπό καλύτερο έλεγχο. Τα τυπικά τεστ αλλεργίας περιλαμβάνουν δερματικές δοκιμές με τσίμπημα και εξέταση αίματος για ειδικά αντισώματα για αλλεργιογόνα.

Τεστ άσκησης για άσθμα

Μερικές φορές, η άσκηση προκαλεί συμπτώματα άσθματος. Εάν η αρχική εξέταση δεν αποκαλύψει συμπτώματα άσθματος, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε σπιρομέτρηση μετά την άσκηση, όπως σε διάδρομο ή σταθερό ποδήλατο, στην κλινική.

Εξετάσεις αίματος για άσθμα

Οι εξετάσεις αίματος από μόνες τους δεν μπορούν να διαγνώσουν το άσθμα. Αλλά ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση αλλεργίας στο αίμα, αριθμό ηωσινοφίλων ή πρόσθετες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια.

Κατά τη διάρκεια μιας οξείας έξαρσης του άσθματος, οι γιατροί μπορεί να χρειαστούν άλλες εξετάσεις αίματος για να παρακολουθήσουν τη συνολική κατάστασή σας.

Ηωσινόφιλα και άσθμα

Τα ηωσινόφιλα είναι μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Είναι λευκά αιμοσφαίρια που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις. Στο ηωσινόφιλο άσθμα, τα ηωσινόφιλα προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο στους αεραγωγούς σας.

Το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι σπάνιο. Ένας γιατρός μπορεί να το επιβεβαιώσει με μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των ηωσινοφίλων σας.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Διάγνωση άσθματος σε παιδιά έναντι ενηλίκων

Αν και τα συμπτώματα του άσθματος ξεκινούν συχνά από την πρώιμη παιδική ηλικία, το άσθμα είναι δύσκολο να διαγνωστεί στα μικρά παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συριγμός με ιούς του κρυολογήματος είναι πολύ συχνός στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν άσθμα.

Πιο οριστικές εξετάσεις άσθματος, όπως η σπιρομέτρηση ή το FeNO, δεν είναι συνήθως χρήσιμες μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Εάν ανησυχείτε ότι το μικρό παιδί σας μπορεί να έχει άσθμα, οι γιατροί μπορούν συχνά να κάνουν μια κλινική διάγνωση αφού μιλήσουν μαζί σας και εξετάσουν το παιδί σας.

Για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν διαγνωστική σπιρομέτρηση και πρόσθετες υποστηρικτικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν μια ύποπτη διάγνωση άσθματος.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση του άσθματος.

Σε ποια ηλικία ξεκινά το άσθμα;

Το άσθμα ξεκινά συνήθως στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε πολύ μικρά παιδιά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επιπολασμός του άσθματος είναι υψηλότερος μεταξύ των εφήβων ηλικίες 12-17 ετών.

Αλλά το άσθμα μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και κατά την ενηλικίωση. Παγκόσμια έρευνα παρουσιάζει μια δεύτερη κορύφωση επίπτωσης άσθματος γύρω στην ηλικία των 65 ετών.

Εμφανίζεται το άσθμα στην ακτινογραφία;

Ορισμένα ευρήματα ακτινογραφίας θώρακα, όπως υπερφούσκωμα του πνεύμονα ή πάχυνση του βρογχικού τοιχώματος, μπορεί να υποδηλώνουν άσθμα. Ωστόσο, μια ακτινογραφία θώρακος από μόνη της δεν μπορεί να διαγνώσει το άσθμα, καθώς τέτοια ευρήματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν και άλλες καταστάσεις.

Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει μια ακτινογραφία θώρακος, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας οξείας κρίσης άσθματος. Το κάνουν αυτό για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει άλλη αιτία για τα συμπτώματά σας, όπως μια λοίμωξη των πνευμόνων.

Πώς μπορώ να αυτοδιαγνώσω το άσθμα;

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε άσθμα, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρετε τα συμπτώματα σε έναν επαγγελματία υγείας.

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοιας ή παρατεταμένου βήχα μπορεί να υποδηλώνουν άσθμα.

Εάν μπορείτε, σημειώστε πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας και τι φαίνεται να τα πυροδοτεί και ελέγξτε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας διεξοδικά. Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με έναν γιατρό για να συζητήσετε την αξιολόγηση για πιθανό άσθμα.

Τα διαγνωστικά τεστ αναπνοής, όπως η σπιρομέτρηση και το FeNO, είναι συνήθεις τρόποι για τους γιατρούς να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση άσθματος σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Το τεστ αλλεργίας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

Αλλά το άσθμα ξεκινά συχνά στη νεαρή παιδική ηλικία και δεν υπάρχει σαφής διαγνωστική εξέταση για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Αντίθετα, οι γιατροί θα υποψιαστούν και θα θεραπεύσουν το άσθμα με βάση τα συμπτώματα και την εξέταση ενός παιδιού και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το παιδί καθώς μεγαλώνει.

Αν και το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση, η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να διατηρήσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να ελέγξει τα συμπτώματα. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε άσθμα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss